2017. szeptember 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Gyergyószentmiklósón, a Bucsin negyedi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Szent László Regionális Találkozó Kárásztelken
Ma tartják Kárásztelken a hetedik Szent László Regionális Találkozót, amit a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség kezdeményezett az alapító király szentté avatásának 825. évfordulóján meghirdetett Szent László Évben. Délután fél hat órakor a plébániatemplomban találkoznak a Szilágysomlyóról, Krasznáról, Szilágycsehből, Zilahról, Zsibóról, Tasnádról, Tasnádszántóról, Királydarócról és Érmindszentről érkezett zarándokok, majd a szent király életpéldáját kiemelve tanúságtételeket, tapasztalatokat osztanak meg egymással. A nagyváradiak Böcskei László megyés püspök vezetésével erre az alkalomra is magukkal viszik a Szent László király koponyaereklyéjét tartalmazó szelencét. A találkozót este fél hét órakor egy Szent László király tiszteletére bemutatott szentmise zárja, melynek főcelebránsa a megyés püspök, szónoka pedig Nagy Tibor szilágycsehi plébános lesz. Az ünnepségbe hallgatóink is bekapcsolódhatnak rádiónk hullámhosszán keresztül.

Szent Mihály főangyal ünnepe
Gyulafehérváron Szent Mihály főangyal, a főegyházmegye és főszékesegyház védőszentjének ünnepén, szeptember 29-én, holnap délelőtt tizenegy órakor kezdődik az ünnepi búcsú. A szentmise főcelebránsa Jakubinyi György érsek, szónoka pedig Kiss Endre, a gyulafehérvári szeminárium lelkiigazgatója. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a székesegyház búcsújára, a szentmisébe bekapcsolódhatnak rádiónk hullámhosszán.
A türkösi plébániatemplomban szintén holnap tartják a Szent Mihály búcsút. A szentmise délután öt órakor lesz.
Kolozsváron, a Szent Mihály-plébániatemplom búcsúja holnap délután hat órakor kezdődik. A szentmiset főcelebránsa és szónoka Darvas-Kozma József csíkszeredai esperes-plébános. Egyházzenei szolgálatban részt vesz a Szent Cecília kórus és zenekar, illetve a Báthory István Elmélti Líceum vegyeskara. Vezényel Potyó István karnagy. A búcsúmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
A jegenyei plébániatemplom búcsúját szeptember 30-án, szombaton délelőtt tizenegy órakor tartják. A szentmise szónoka Kádár István kolozsmonostori plébános.
Sinfalva filiájában, Tordaszentmihályon október 1-jén, vasárnap a délután fél egy órakor kezdődő búcsús szentmisén György Ferenc, tordai plébános prédikál.
A szatmári egyházmegyében Mezőfényen a templombúcsút Szent Mihály arkangyal ünnepén, holnap délelőtt tizenegy órától tartják.

Egyházmegyei Ministránstalálkozó Margittán
„Szent László király lelkületével szolgáljatok az Úrnak és egymásnak!“ mottóval szervezi meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szeptember 30-án, szombaton a VIII. Egyházmegyei Ministránstalálkozót, melynek ismét a margittai római katolikus egyházközség ad otthont. Az egész napos rendezvény szentmisével kezdődik, amit a városban megszervezett akadályverseny követ. A találkozó egyik fő célja, hogy az oltár körül szolgálatot teljesítő gyermekeknek és fiataloknak lehetőséget nyújtson az ismerkedésre, a tapasztalatok- és a szolgálattal járó öröm megosztására. Egyben bátorítást is akar nyújtani mindazoknak, akik szolgálatukkal széppé és Istenhez méltóvá teszik a szent liturgiát. A szervezők reggel kilenc órától várják a ministránsokat és az őket felkaroló lelkipásztorokat, hitoktatókat.

Figyelemfelkeltő előadás Csíkszeredában
Október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja. Mivel térségünkben is egyre gyakoribb ez a betegség, a szervezők fontosnak tartják, hogy minél szélesebb körű ismereteket szerezzenek a nők a megelőzésről, a szűrővizsgálatokról, a korai felismerésről, a gyógyítási lehetőségekről. Október 1-jén, vasárnap délelőtt tíz órai kezdettel Csíkszeredában, a Szt. Imre ifjúsági központban melldaganattal diagnosztizált nők egy csoportja figyelemfelkeltő előadást szervez ebben a témában szakorvos bevonásával. Az előadást kötetlen beszélgetéssel zárják, ahol a kérdéseiket is feltehetik. Várnak minden érdeklődőt.

Zarándoklat a Szentföldre
A Szentföldre szerveznek zarándoklatot jövő év márciusában. A csoport Nagyváradról indul, Fodor József általános helynők vezetésével. Jelentkezni a 0740-515249-es telefonszámon lehetséges.

Időjárás: Országszerte lehűl az idő, a hőmérsékleti értékek az évszaknak megfelelően alakulnak – az Országos Meteorológiai Igazgatóság előrejelzése szerint.
Ma nyugaton, északnyugaton készülhetünk naposabb időre, máshol változóan felhős lesz az ég hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Még délkeleten előfordulhat jelentéktelen csapadék. Mérsékelt, helyenként élénk lesz a keleties szél. Hajnalban a hegyvidéken fagypont alatti értékekre lehet számítani, délután 18-22 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2017. szeptember 28.

About the author

maradmin

Leave a Comment