2017. szeptember 29. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Iszlóban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Szent Mihály főangyal ünnepe
Gyulafehérváron Szent Mihály főangyal, a főegyházmegye és főszékesegyház védőszentjének ünnepén, ma délelőtt tizenegy órakor kezdődik az ünnepi búcsú. A szentmise főcelebránsa Jakubinyi György érsek, szónoka pedig Kiss Endre, a gyulafehérvári szeminárium lelkiigazgatója. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a székesegyház búcsújára, a szentmisébe bekapcsolódhatnak rádiónk hullámhosszán.
A türkösi plébániatemplomban szintén ma tartják a Szent Mihály búcsút. A szentmise délután öt órakor lesz.
Kolozsváron, a Szent Mihály-plébániatemplom búcsúja ma délután hat órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Darvas-Kozma József csíkszeredai esperes-plébános. Az egyházzenei szolgálatban részt vesz a Szent Cecília kórus és zenekar, illetve a Báthory István Elmélti Líceum vegyeskara, Potyó István karnagy vezényletével. A búcsús szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
A jegenyei plébániatemplom búcsúját szeptember 30-án, holnap délelőtt tizenegy órakor tartják. A szentmise szónoka Kádár István kolozsmonostori plébános.
Sinfalva filiájában, Tordaszentmihályon október 1-jén, vasárnap a délután fél egy órakor kezdődő búcsús szentmisén György Ferenc, tordai plébános prédikál.
A szatmári egyházmegyében Mezőfényen a templombúcsút Szent Mihály arkangyal ünnepén, ma délelőtt tizenegy órától tartják.

40. nap az életért Kolozsváron
Szeptember 27-én kezdődött a 40 nap az életért kampány, mely ismét meg akarja mozgatni Kolozsvár lakóit. A szülészeti klinika előtt napi 12 órás csendes jelenlétre hívják mindazokat, akik tenni akarnak az abortusz megakadályozásáért a kincses városban. Reggel hét és este hét óra között 40 napon keresztül, hosszab-rövidebb időre csatlakozhatnak és kampányolhatnak elsősorban a klinika előtt – vagy lehetőség szerint otthonaikban – imádsággal és böjttel az élet védelméért.

Könyvbemutató Csíkszeredában
A Honfoglalás ellőtől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében, ma délután hat órától Gaal György: Kolozsvár a századok sodrában című, könyvbemutató-előadására kerül sor Csíkszeredában, a városháza tanácstermében. A rendezvény nyitott, várnak minden érdeklődőt.

Élő rózsafüzér zarándoklat Csíkszeredában
Szeptember 30-án, holnap élő rózsafüzér zarándoklatot tartanak Csíkszeredában a diákokért és pedagógusokért. Gyülekezés és indulás reggel fél kilenckor a Segítő Mária és a Márton Áron Főgimnáziumnál, a végállomás és a záró szentmise este hét órakor lesz a Szent Ágoston-templomban.

Idősek világnapja
A szatmárnémeti székesegyházban holnap a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisét Schönberger Jenő püspök az idősekért mutatja be. Gyónásra fél tizenegy órától lesz lehetőség, és idén is ingyenes szállítást biztosítanak a szervezők azoknak, akiknek nehézséget jelent eljutni a székesegyházba.
Gyergyószentmiklóson október 1-jén, vasárnap köszöntik a szépkorúakat. Az ünnepség vasárnap fél tizenegy órakor szentmisével kezdődik a Szent Miklós-plébániatemplomban, ahol felvehető a betegek szentsége, ezt követően a Korona termeben folytatódik az esemény.
Szentegyházán szintén október 1-jén, vasárnap ünneplik meg az idősek nemzetközi világnapját. A rendezvény délelőtt tíz órakor szentmisével kezdődik a helyi Jézus Szíve-plébániatemplomban, amelyet Szecsete László plébános mutat be. Ezt követi az agapé és az idősek megajándékozása.

Koncert Petrozsényban
Szeptember 30-án, holnap este fél héttől Orgona-Szaxofon koncertet tartanak Petrozsényban a Szent Borbála római katolikus templomban. Előadók Potyó István és Réman Zoltán. Várnak minden zenekedvelőt.

Őszi jegyeskurzus Marosvásárhelyen
A Katolikus Családpasztorációs Iroda szervezésében október 3-án, kedden indul az őszi jegyeskurzus Marosvásárhelyen. A jegyeskurzus egyházi és szakmai segítség fiataloknak, akik házasságra készülnek, lehetőség a párkapcsolat elmélyítésére, egyben ismerkedési lehetőség más párokkal, közösségben való felkészülés a szentségi házasságra és a keresztény családi életre. A kurzus kilenc hétig tart, és december 5-én ér véget. A találkozók kedd esténként hét és nyolc óra között zajlanak. Azok jelentkezését várják, akik a 2018-as év folyamán szeretnének összeházasodni, de jelentkezhetnek olyan párok is, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és kapcsolatukat. A kurzus házigazdái: Sófalvi Szabolcs és Adél. Jelentkezni szeptember 30-ig lehet Szénégető István plébánosnál a 0743-138784-as telefonszámon vagy a Sófalvi házaspárnál a 0744-799055-ös telefonszámon.

Tanévnyitó ünnepség a Kolozsvári teológián
A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának tanévnyitó ünnepsége október 2-án, hétfőn délután hat órakor kezdődik a kar székhelyén, a Márton Áron teremben. Az évnyitót követően este hét órától a Szent Jeromos kápolnában tanévkezdő Veni Sancte szentmisét tartanak, mely egyben a kápolna búcsúünnepe is lesz.

Időjárás: Ma felhős, szeles időre van kilátás. A maximum hőmérsékleti érték 17 fokig emelkedik.

MRE – Hírszolgálat, 2017. szeptember 29.

About the author

maradmin

Leave a Comment