2017. szeptember 7. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Tövisen tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Élő rózsafüzér zarándoklat Székelyudvarhelyen
A Mária-tisztelő imacsoportok élő rózsafüzér zarándoklatot szerveznek hitük megerősödéséért, a város és a környék lakóiért, a családok megmaradásáért szeptember 8-án, holnap. Az indulás reggel kilenc órakor a Jézus-kápolnától lesz. Érintik a város valamennyi katolikus templomát, délután négy órakor a székely kálváriát járják végig, majd az Ugron-kápolnánál öt órakor búcsús szentmisével fejezik be a zarándoklatot. A Kisboldogasszony-napi élő rózsafüzér zarándoklatba bármelyik ponton be lehet kapcsolódni. A zarándoklat szakaszai a következő képpen alakulnak:
8.30–9.00: Gyülekezés a Jézus-kápolnánál
9.50–10.05: Barátok temploma
10.20–10.40: Szent Miklós-templom
11.30–11.50: Kis Szent Teréz-templom
12.20–12.40: bethlenfalvi Mária neve templom
13.20–14.30: kadicsfalvi Szent Anna-templom
15.20–15.30: szombatfalvi Szent György-templom
16.00–16.50: keresztút a székely kálvárián
A zarándoklat az Ugron-kápolnánál szentmisével zárul.

Könyvbemutató Gyergyóremetén
Szeptember 8-án, holnap este hét órakor a gyergyóremetei Községháza tanácstermében bemutatják Frigyesy Ágnes Az Úr csodásan működik – Erdélyi nagy tanúságtevők – Ferencz Béla Ervin OFM, Tőkés István, Bíró János Antal OFM című könyvét. Az est házigazdája Portik Bakai Ádám kulturális főszervező. Várnak minden érdeklődőt!

I. Hozzátartozók országos konferenciája
A Bonus Pastor Alapítvány és a sepsiszentgyörgyi Szent József plébánia szervezésében 2017. szeptember 15–17. között tartják meg az I. Hozzátartozói országos konferenciát, kizárólag szenvedélybetegek hozzátartozóinak részvételével, bizalmas légkörben, biztonságos környezetben, a teljes diszkréció biztosításával.
Várják azon küzdő személyek hozzátartozóit, családtagjait, akik ebben a szerepben, élethelyzetében aktualitását érzik, hogy segítséget kérjenek. Érdeklődni és jelentkezni a 0757 489 778-as telefonszámon lehetséges.

Időjárás: Holnap reggel még délen, délnyugaton lesz több felhő, helyenként eső is kialakulhat. Napközben egyre inkább csökken a felhőzet, naposra fordul az idő. Északnyugaton megélénkül a szél. Hajnalban 8-13, délután 21-27 fok körül alakul a levegő hőmérséklete. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. szeptember 7.


H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Kolozson tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Könyvbemutató Szentegyházán és Gyergyóremetén
Ma délután hat órakor a szentegyházi Gábor Áron Művelődési Házban bemutatják Frigyesy Ágnes Az Úr csodásan működik – Erdélyi nagy tanúságtevők – Ferencz Béla Ervin OFM, Tőkés István, Bíró János Antal OFM című könyvét. Közreműködik a szentegyházi Gyermekfilharmónia, Haáz Sándor vezényletével. Az est házasszonya Finta Erika könyvtáros. Szeptember 8-án, holnap este hét órakor a gyergyóremetei Községháza tanácstermében lesz a könyvbemutató. Az est házigazdája: Portik Bakai Ádám kulturális főszervező. Várják az érdeklődőket!

Élő rózsafüzér zarándoklat Székelyudvarhelyen
A Mária-tisztelő imacsoportok élő rózsafüzér zarándoklatot szerveznek hitük megerősödéséért, a város és a környék lakóiért, a családok megmaradásáért szeptember 8-án, holnap. Az indulás reggel kilenc órakor a Jézus-kápolnától lesz. Érintik a város valamennyi katolikus templomát, délután négy órakor a székely kálváriát járják végig, majd az Ugron-kápolnánál öt órakor búcsús szentmisével fejezik be a zarándoklatot. A Kisboldogasszony-napi élő rózsafüzér zarándoklatba bármelyik ponton be lehet kapcsolódni. Bővebben a RomKat.ro honlapon olvashatnak.

Szemlélődő ima a Posticum kápolnájában Tariska Eszterrel
"A szemlélődő ima egyszerű és spontán kapcsolat az Istennel. Nem cselekedetekkel, vallásos szövegek imádkozásával, hanem teljes önátadásban, magával a létezésünkkel szolgáljuk és dicsérjük Istent. Jézus azt mondta: Isten országa tibennetek van. Ezt a bennünk jelenlévő országot keressük." - nyilatkozta Tariska Eszter aki vár mindenkit a szemlélődésre a nagyváradi Posticumba szeptember 8-án, pénteken délután hat órára és 9-én reggel nyolc órára. A program előtt és után a lelki vezetővel igény szerint lehetőség van személyes beszélgetésre. A részvétel ingyenes.

Egyházmegyei Zarándoklat Szentjobbra
Szeptember 10-én, vasárnap Szentjobbra zarándokolnak a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye papjai és hívei, ahol a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén a Boldogságos Szűzanya közbenjárását, Szent István és Szent László király oltalmát kérik közösségeink, családjaink megújulásáért. A szentmise főcelebránsa és szónoka Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti metropolita érsek lesz. Az áldást követően Szentjobb utcáin körmenetet tartanak a zarándokok a Brünn-i Fekete Madonna felújított kegyképével. Böcskei László megyés püspök 2016-ban kiemelkedő szentéllyé nyilvánította a szentjobbi plébániatemplomot és meghívta az egyházmegye híveit, hogy minden évben közösen üljék meg a Boldogságos Szűz születésnapját, a templom búcsúünnepét. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti!

Tanévnyitó a Gerhardinum Római Katolikus Líceumban
A 2017-2018-as iskolai év megkezdése alkalmából szeptember 11-én, hétfőn a Gerhardinum Római Katolikus Líceum tantestülete, a nevelők és a tanulók reggel kilenc órakor a temesvári Szent György székesegyházban ünnepélyes tanévnyitón, ezt követően pedig Veni Sancte szentmisén vesznek részt.

Kiállítás Resicabányán
A Dr. Franz Metz bánsági származású, jelenleg Németországban élő orgonista, zenetudós kezdeményezésére szervezett, Bánsági orgonák és orgonaépítők című kiállítás szeptember 11-étől, hétfőtől a resicabányai Hegyvidéki Múzeumban tekinthető meg. Az ünnepélyes megnyitó délután hat órakor kezdődik. Ugyanaznap este, fél nyolc órakor a resicabányai Havas Boldogasszony templomban dr. Franz Metz közreműködésével orgonahangversenyre kerül sor.

Időjárás: Ma túlnyomóan felhős idő lesz jellemző, északnyugaton lehet több napsütés. Az ország északi részén erős lökések kísérhetik az élénk nyugatias szelet. Elszórtan, de leginkább az ország keleti és déli felén kisebb eső, zápor is kialakulhat. Hajnalban 8-14, napközben 21-27 fokra számíthatunk, nyugaton lesz a hűvösebb. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. szeptember 7.


H Í R E K   R E G G E L

Kisboldogasszony búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében, Zetelakán a Kisboldogasszony kápolnában szeptember 8-án, pénteken reggel kilenc órakor, a plébániatemplomban pedig déli tizenkét órakor kezdődik a szentmise. A búcsú szónoka Ferenczi Sándor, a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet tanára, borbándi plébános.
A csíkrákosi templom búcsús szentmiséje délelőtt tizenegy órakor kezdődik, szónoka Málnási Demeter kosteleki plébános.
A felújított zágoni plébániatemplomban pénteken déli tizenkét órától ünneplik Kisboldogasszony napját. A szentmisét Tamás József püspök celebrálja a kerület papságával. A liturgia keretében a püspök megáldja a három hónap alatt felújított templomot. A búcsús szentmisén közreműködik a búzásbesenyői vegyeskar.
Székelyudvarhelyen, az Ugron kápolna búcsúját pénteken délután öt órakor ünneplik. A szentmisén Biró Károly újmisés, baróti segédlelkész prédikál. A Mária-tisztelő imacsoportok élő rózsafüzér zarándoklatot tartanak ezen a napon.
A csíksomlyói kegytemplomban a szentmisék reggel nyolc, délelőtt fél tizenegy és este hét órától lesznek.
Jobbágytelkén szintén Kisboldogasszony napján délután egy órakor ünneplik a templom búcsúját. A szentmise szónoka Balla Imre, masorvásárhelyi segédlelkész.
A szászrégeni plébániatemplomban pénteken délután hat órakor kezdődik a Kisboldogasszony napi ünnepi szentmise.
Jegenye filiájában, Egeresen a templom búcsúját szintén pénteken délután hat órakor tartják. A szentmisén Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a Verbum Egyesület igazgatója prédikál.
Gyergyószentmiklóson az örmény templom Kisboldogasszony búcsúját szeptember 8-án, délelőtt tíz órakor tartják.

Ünnepi miserend a máriaradnai Bazilikában
Szeptember 8-a a Szűzanya születésének ünnepe, Kisboldogasszony napja. Ez alkalomból a máriaradnai kegytemplom miserendje a következő:
Szeptember 7-e, csütörtök
  9 óra – Szentmise bolgár nyelven
10 óra – Szentmise bolgár nyelven
11 óra – Szentmise bolgár nyelven
13 óra – Görög katolikus szent liturgia
14 óra – Keresztúti ájtatosság bolgár nyelven
15.30 óra – Görög katolikus keresztúti ájtatosság
17 óra – Szentmise magyar nyelven
18 óra – Szentmise horvát nyelven
19 óra – Szentmise román nyelven
20 óra – Rózsafüzér ájtatosság és körmenet a kegykép másolatával
21.30 – 5 óra között – Imaéjszaka (a kegytemplom egész éjszaka nyitva marad az imádkozni vágyó hívek számára)
24 óra – Szentmise román nyelven a roma hívek számára

Szeptember 8-a, péntek
7.30 óra – Szentmise horvát nyelven
9.30 óra – Szentmise magyar nyelven
10 óra – Görög katolikus szent liturgia a Mária parkban (a Bazilika mögött)
11 óra – Pontifikális szentmise magyar, román és német nyelven, bemutatja Excellenciás Böcskei László nagyváradi megyés püspök és Excellenciás Dr. h. c.  Roos Márton temesvári főpásztor. A szentmisét követően körmenetet tartanak az Oltáriszentséggel.

Tanévnyitó a Gerhardinum Római Katolikus Líceumban
A 2017-2018-as iskolai év megkezdése alkalmából szeptember 11-én, hétfőn a Gerhardinum Római Katolikus Líceum tantestülete, a nevelők és a tanulók reggel kilenc órakor a temesvári Szent György székesegyházban ünnepélyes tanévnyitón, ezt követően pedig Veni Sancte szentmisén vesznek részt.

Kiállítás Resicabányán
A Dr. Franz Metz bánsági származású, jelenleg Németországban élő orgonista, zenetudós kezdeményezésére szervezett, Bánsági orgonák és orgonaépítők című kiállítás szeptember 11-étől, hétfőtől a resicabányai Hegyvidéki Múzeumban tekinthető meg. Az ünnepélyes megnyitó délután hat órakor kezdődik. Ugyanaznap este, fél nyolc órakor a resicabányai Havas Boldogasszony templomban dr. Franz Metz közreműködésével orgonahangversenyre kerül sor.

Időjárás: Ma túlnyomóan felhős idő lesz jellemző, északnyugaton lehet több napsütés. Az ország északi részén erős lökések kísérhetik az élénk nyugatias szelet. Elszórtan, de leginkább az ország keleti és déli felén kisebb eső, zápor is kialakulhat. Hajnalban 8-14, napközben 21-27 fokra számíthatunk, nyugaton lesz a hűvösebb.

MRE - Hírszolgálat, 2017. szeptember 7.

About the author

maradmin

Leave a Comment