2018. április 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Madéfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Húsvét vasárnapjától pünkösdvasárnapig tartó ötven napot ujjongó örömmel üljük meg: egyetlen ünnepnapként. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, imádatunkat.

Megkezdődtek a bérmálások az egyházmegyében
A zetelaki Szent Kereszt megtalálása-plébániatemplomban ma a délután öt órakor kezdődő szentmise keretében 96 fiatal és 4 felnőtt részesül a bérmálás szentségében Tamás József püspök kézfeltétele által.
Április 28-án, holnap a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmisén 47 fiatal és 4 felnőtt részére, délután 5 órakor pedig a Kis Szent Teréz-plébániatemplomban 102 bérmálkozónak Tamás József püspök szolgáltatja ki a nagykorúság szentségét.
Április 29-én, vasárnap a kézdivásárhely-kantai plébániatemplomban a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisén 58 fiatal és 1 felnőtt részére, délután 5 órakor pedig a Boldog Özséb-plébániatemplomban 105 bérmálkozónak Tamás József püspök szolgáltatja ki a nagykorúság szentségét.

Szent György-búcsúk
Marosszentgyörgyön április 28-án ünneplik az egyházközség védőszentjét. A szombaton délelőtt 11 órakor kezdődő búcsús szentmisén Baróti Csaba székelyszentkirályi plébános prédikál.
Györgyfalván szintén április 28-án tartják a búcsúünnepet. A szentmise, melynek szónoka Szőcs Béla sinfalvi plébános, szombaton déli 12 órakor kezdődik.
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban április 29-én, vasárnap délelőtti fél 11 órától ünneplik a Szent György búcsút. A szentbeszédet Bilibók Géza tusnádfürdői plébános tartja.

Keresztény Agora Szatmárnémetiben
A Keresztény Agora Kulturális Kör a szatmárnémeti székesegyházi plébánia szervezésében előadásra hívja az érdeklődőket április 28-án a plébánia dísztermében. Szombaton délelőtt 11 órától Frigy Szabolcs szociológus, egyetemi oktató A vallásgyakorlás jelene és jövője címmel tartja előadását, a vallásszociológia területére kalauzolva a hallgatóságot. Mennyire vagyunk vallásosak és hogyan lehet egyáltalán mérni a vallásgyakorlást? Milyen hatással van a vallás a társadalomra vagy épp a fogyasztói társadalom az, ami befolyásolja a mi vallásosságunkat? – ezekre a kérdésekre próbál majd reflektálni, válaszolni. Az előadás az erdélyi magyarok kőrében végzett kutatás néhány érdekes eredményét is bemutatja, ami segít, hogy átgondoljuk a saját hitrendszerűnket is ebből a szempontból. A szervezők várják az érdeklődőket!

32. Gyergyó kerületi kórustalálkozó
A gyergyói főesperesi kerület egyházi énekkarainak 32. találkozóját tartják április 28-án, szombaton Gyergyószentmiklóson. A Kájoni János nevét viselő kórustalálkozó szombaton délelőtt 10 órakor szentmisével kezdődik a Szent István templomban. Szeretettel várják a kedves érdeklődőket!

Neokatekumenális városmisszió Székelyudvarhelyen
A húsvéti idő vasárnapjain a székelyudvarhelyi Neokatekumenális közösségek tagjai délután 4 órától a városi nagy parkban missziót tartanak. Hívják és várják az imádkozni vágyókat.

Csendkóstoló Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban április 27–29. között Csendkóstoló címmel szerveznek programot. Péntek este egy rövid interaktív előadás keretében bemutatásra kerül a csendmeditáció módszere és szellemisége – ez lesz az elméleti bevezetés a másnapi gyakorlatokhoz. A pénteki előadás nyitott és ingyenes. Az ezen való részvétel nem jelent részvételi kötelezettséget a program folytatására. A szombati programon való részvétel személyes jelentkezés után lehetséges. Jelentkezni, illetve további információkért érdeklődni a csendtanfolyam.blogspot.ro oldalon lehetséges.

Képzés a csoportok életéről Nagyszokondon
Csoportdinamikai képzést szervez a szatmári püspökség világiak irodája április 27–29. között, a nagyszokondi Szent Ignác lelkigyakorlatos központban. Érdeklődni és jelentkezni a 0261 715 011-es vagy a 0757 050 923-as telefonszámon lehetséges.

Püspökkari Konferencia Balázsfalván
Április 30–május 5. között Balázsfalván tartják a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia plenáris ülését. A konferencia programja a tárgyalásokon kívül közös imaalkalmakat, szentmiséket és kulturális programokat is tartalmaz.

Szent Antal sírjától a Szent Péter térig
Olaszország szent helyeire szervez zarándokutat a Szatmári Püspökség június 12–19. között. Bővebb információt a www.szatmariegyhazmegye.ro/ oldalon találhatnak, vagy személyesen a Szatmári Római Katolikus Püspökség székhelyén Mekker Enikőnél. Jelentkezni május 14-ig lehet a 0261-714955-ös illetve a 0744-483444-es telefonszámon.

Időjárás: Ma változóan felhős-napos időre készülhetünk, helyenként esőre, záporra is számítani kell. Nyugaton, délnyugaton és az az erdélyi medence térségében párásan indulhat a reggel. A szél napközben északnyugaton támadhat csak fel. Hajnalra felfrissül a levegő, 5-12 fok közötti értékek lesznek, délután pedig 17-23 fokra készülhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2018. április 27.

About the author

maradmin

Leave a Comment