2018. április 9. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Bemutatják Ferenc pápa apostoli buzdítását
Néhány perc múlva kezdődik a sajtótájékoztató a Szentszék sajtótermében, melynek keretében bemutatják Ferenc pápa „Gaudete et exsultate” kezdetű apostoli buzdítását. A pápai buzdítás az életszentségre való meghívásról szól a mai világban. A bemutatón felszólal: Angelo de Donatis érsek, a pápa római helynöke, Gianni Valente újságíró és Paola Bignardi, a Katolikus Akció Nemzetközi Fórumának koordinátora.

Tavaszi jegyeskurzus Marosvásárhelyen
Április 10-én, azaz holnap újabb jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen, amely nyolc hétig tart és június 5-én ér véget. A találkozók kedd esténként 7-9 óra között lesznek megtartva. Lelkész, orvos, pszichológus szakemberek és keresztény házaspárok a meghívottak. Az együttlétek formája interaktív, nemcsak előadások meghallgatásából áll, hanem beszélgetésekből, csoportmunkából. Elsősorban azok jelentkezését várják, akik idén szeretnének összeházasodni, de jelentkezhetnek olyan párok is, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és kapcsolatukat. A kurzus házigazdái: Sófalvi Szabolcs és Adél valamint Csiby-Kilyén Zoltán és Csilla. Jelentkezni még a mai nap folyamán lehet Szénégető István plébánosnál az alábbi elérhetőségeken:  szenegetoi@gmail.com, 0743-138.784 vagy a Sófalvi házaspárnál: adelasofalvi@yahoo.com, 0744-799055.

Nemadomfel erdélyi turné
Csaba testvér és a Nemadomfel Együttes sérült énekesekre épülő csapata közös turnéra indultak. A soron következő állomások: április 10-én, holnap délben tizenkét órakor Zetelakán a plébániatemplom, délután hat órakor pedig az oroszhegyi plébániatemplom. Csíkszeredában április 11-én, szerdán délután hat órai kezdettel a Csíki Mozi nagytermében, április 12-én, csütörtökön este hét órától a gyergyószentmiklósi Szent István plébánián hallható a koncert a Belső iránytű program keretében.

Férfiak Felelősség Fája és Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
Április 12-én, csütörtökön délután fél öt órakor Gyergyószentmiklóson, a Szent István-téren elültetik a Férfiak Felelősség Fáját. A Férfiak klubjának akciójával a férfiak családi és társadalmi felelősségvállalásának, értékközpontú példamutatásának a fontosságára hívják fel a figyelmet. Az eseményen jelen lesz Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója és Böjte Csaba ferences atya.

Második jegyeskurzus indul Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébánián, a szombatfalvi Szent György-egyházközséggel közösen, 2018. április 12-én, este hét órakor kezdődik az esztendő második jegyeskurzusa. Kérik azokat a keresztény jegyespárokat, akik 2018 folyamán szeretnének szentségi házasságot kötni, szíveskedjenek jelezni szándékukat a jegyeskurzuson való részvétel miatt. Jelentkezni személyesen a plébániahivatalokban lehet.

Előadás Csíksomlyón
Az Áradat Egyesület szervezésében április 13-án, pénteken este hét órától Csíksomlyón, a Jakab Antal Házban Jónak lettem teremtve. Az vagyok? címmel előadást tart Mărgulescu Cotiso teológus, a marosvásárhelyi Imádság Háza vezetője.

Udvarhelyszéki egyházi kórusok XX. találkozója
Huszadik alkalommal találkoznak a székelyudvarhelyi főesperesi kerület egyházi kórusai 2018. április 14-én, a székelyvarsági plébánia szervezésében. A rendezvény szombaton délelőtt tíz órakor szentmisével kezdődik a Szent Péter- és Pál-plébániatemplomban, azt követi a kórusok bemutatkozása.

Elváltak hétvégéje
„Íme, tenyeremre rajzoltalak téged.” mottóval idén is megszervezi a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központjának munkacsoportja az elváltak lelki hétvégéjét április 20-án és 21-én, a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. A programban előadás, tanúságtételek, műhelymunkák szerepelnek, de lesznek kiscsoportos beszélgetések, közös ima és szentmise is. A részvételi díj 25 lej/fő/hétvége, ez az összeg nem tartalmazza a szállás, illetve az étkezés költségeit. A teljes ellátást igénylők számára az összköltség 90 lej. A programra a csalad.ro honlapon, az Eseménytárban az „Elváltak lelki hétvégéje” eseménynél lehet bejelentkezni.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
Április 27 – május 1 között a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban sor kerül a Szűzanyát szeretők lelkigyakorlatára: „Mária, mint Krisztus levele!” címmel. Előzetes bejelentkezés szükséges április 15-ig. Bővebb információ a 0744-845224 telefonszámon, illetve a szentandras.titkarsag@gmail.com e-mail címen.

Gyász Hétvége
Május 4.-6. között Kézdivásárhelyen a Boldog Özséb plébánián lelkigyakorlat lesz gyászolóknak „Rendben van, hogy nem vagy rendben…”mottóval. Lelkivezető: T. Hajlák Attila-István. Érdeklődni és jelentkezni a 0742698166-os telefonszámon lehet.
 
Időjárás: Ma száraz időre van kilátás sok napsütéssel. Feltámad a szél, az élénk déli-délkeleti légmozgás időnként felerősödhet. A legmelegebb órákban 18-25 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2018. április 9.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Tamásfalván tartják az örökös szentségimádási napot.  Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, csendesedjünk el, készítsük elő a szívünket és fogadjuk be Őt!

Gyümölcsoltó Boldogasszony-napi búcsúk
A temesvári egyházmegyében Máriaradnán a kegytemplom búcsús szentmiséje ma délelőtt tizenegy órakor kezdődik. A gyulafehérvári Papnevelő Intézet kápolnájának búcsús szentmiséjét ma délelőtt 11:45 órától ünneplik. 
A nagyváradi stúdiónk kápolnájának  búcsús szentmiséje ma délután három órától kezdődik melyet élő adásban közvetítünk.

Nemadomfel erdélyi turné
Csaba testvér és a Nemadomfel Együttes sérült énekesekre épülő csapatának soron következő állomásai: április 10-én, kedden déli tizenkét órakor Zetelakán a plébániatemplom, délután 6 órakor pedig az oroszhegyi plébániatemplom. Csíkszeredában április 11-én, szerdán délután hat órai kezdettel a Csíki Mozi nagytermében, április 12-én, csütörtökön este hét órától a gyergyószentmiklósi Szent István plébánián hallható a koncert a Belső iránytű program keretében.

Könyvbemutató Temesváron és Aradon
Diósi Dávid vicerektor, teológiai tanár „A te arcodat keresem, Uram” Puzzle-darabok posztmodern korunk istenkeresőiről/-nek című könyvének bemutatója lesz április 11-én, szerdán délután 6 órakor a temesvár-józsefvárosi plébániaközpont közösségi termében. Aradon a könyvbemutató április 12-én, csütörtökön délután hat órakor kezdődik a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében. A résztvevőknek lehetőségük nyílik a szerzővel való személyes beszélgetésre, dedikálásra.

Férfiak Felelősség Fája és Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
Április 12-én, csütörtökön délután fél öt órakor Gyergyószentmiklóson, a Szent István-téren elültetik a Férfiak Felelősség Fáját. A Férfiak klubjának akciójával a férfiak családi és társadalmi felelősségvállalásának, értékközpontú példamutatásának a fontosságára hívják fel a figyelmet. Az eseményen jelen lesz Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója és Böjte Csaba ferences atya.

Második jegyeskurzus indul Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébánián, a szombatfalvi Szent György-egyházközséggel közösen, április 12-én, este hét órakor kezdődik az esztendő második jegyeskurzusa. Kérik azokat a keresztény jegyespárokat, akik az idei év folyamán szeretnének szentségi házasságot kötni, szíveskedjenek jelezni szándékukat a jegyeskurzuson való részvétel miatt. Jelentkezni személyesen a plébániahivatalokban lehet.

Előadás Csíksomlyón
Az Áradat Egyesület szervezésében április 13-án, pénteken este hét órától Csíksomlyón, a Jakab Antal Házban Jónak lettem teremtve. Az vagyok? címmel előadást tart Mărgulescu Cotiso teológus, a marosvásárhelyi Imádság Háza vezetője.

Eljött az Énidő(m)! - I. Női Konferencia Csíksomlyón
Április 14-én, szombaton kilenc órai kezdettel szervezik meg az I. Női Konferenciát Eljött az Énidő(m)! címmel a csíksomlyói Jakab Antal Házban. Szervezők: Simó Irma pszichológus, Gergely-Menyhárt Katalin rendezvényszervező, Áradat Egyesület. A bevétel nagy részét az Áradat Egyesület a Bántalmazott nők egyéni és csoportban zajló támogató programjaira fordítják. Jegyeket a Jakab Antal Házban hétköznapokon, 9-16 óra között lehet vásárolni, további információ a 0754-872640-es telefonszámon.

Családos nap Marosvásárhelyen
Szintén április 14-én, szombaton a marosvásárhely-remeteszegi plébánián családi nap lesz. A reggel kilenc órakor kezdődő szentmisén Pap László lelkész prédikál. Ezt követően Borota Gábor csíkszeredai pszichológus, családapa tart előadást. A felnőtt programokkal egy időben a gyerekeket a Miniklub várja. Délután játék, vidám együttlét.

Udvarhelyszéki egyházi kórusok XX. találkozója
Huszadik alkalommal találkoznak a székelyudvarhelyi főesperesi kerület egyházi kórusai április 14-én, a székelyvarsági plébánia szervezésében. A rendezvény szombaton délelőtt tíz órakor szentmisével kezdődik a Szent Péter- és Pál-plébániatemplomban, azt követi a kórusok bemutatkozása.

Vallásos témájú bélyegkiállítás
Gombos Zoltán Csaba csíkcsicsói kántor-karnagy úr egyedi vallásos bélyegkiállításának megnyitójára kerül sor Marosvásárhelyen, április 18-án, szerdán délután hat órától a Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében Egyháztörténelem, pápák, kereszténység címmel. A megnyitón hallhatják Ft. Sebestyén Péter plébános méltatását, közreműködik a marosszentgyörgyi Jubilate Deo énekcsoport. A kiállítás április 19 és május 5 között naponta 9 és 13 óra között látogatható.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
Április 27 – május 1 között a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban sor kerül a Szűzanyát szeretők lelkigyakorlatára: „Mária, mint Krisztus levele!” címmel. Előzetes bejelentkezés szükséges április 15-ig. Bővebb információ a 0744- 845 224 telefonszámon, illetve a szentandras.titkarsag@gmail.com e-mail címen.
 
Időjárás: Ma száraz időre van kilátás sok napsütéssel, a reggeli órákban még nyugaton lehet felhő, pára, de az ég itt is hamar kitisztul. Feltámad a szél, az élénk déli-délkeleti légmozgás időnként felerősödhet. A legmelegebb órákban 18-25 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2018. április 9.

About the author

maradmin

Leave a Comment