2018. augusztus 1. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Medjugorjei Ifjúsági Fesztivál 2018
Augusztus 1-6 között rendezik meg a 29. Ifjúsági Fesztivált Medjugorjéban. Az idei programban is szerepelnek a napi katekézisek, tanúságtételek, rózsafüzér imák és szentmisék. Rádiónk élő közvetítéssel jelentkezik a találkozó teljes időtartama alatt. Ma este hét órakor bekapcsolódhatnak a rózsafüzér imába, majd nyolc órától közvetítjük a fesztivál ünnepélyes megnyitóját. Naponta délelőtt 10 és 13, illetve délután 17 és 22 óra között jelentkezünk (a részletes programot az internetes oldalunkon a műsornaptárban lehet megtekinteni). Tartsanak velünk!

Önkéntes találkozók
A nyári szünet és a szabadságok idején augusztusban csak néhány helyen lesz önkéntes találkozó, melyre nagy szeretettel várjuk önkénteseinket. Augusztus 2-án, holnap délelőtt 11 órától Marosvásárhelyen, a Deus Providebit házban, augusztus 3-án pénteken délelőtt tíz órai kezdettel Gyergyószentmiklóson, a Szent Miklós plébánia hittantermébe várjuk önkénteseinket, majd augusztus 17-én, péntek délután négy órai kezdettel Nagykárolyban, a Szent László közösségi házban, augusztus 18-án, szombaton délben Szatmáron, a székesegyház hittanterében és végül augusztus 19-én, vasárnap délután három órától Érmihályfalván, a plébánia hittantermében várja önöket promóciós munkatársunk. A többi helyszínen most nem tartunk találkozókat, de várjuk önkénteseinket stúdióinkba, hogy átvegyék az előkészített magazinokat.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Minden hónap elsőpéntekén keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban pénteken este tíz órától virrasztás van, amelyet az rádiónk élő adásban közvetít. Várnak mindenkit aki az Úr Jézus jelenlétében szeretne eltölteni néhány órát.

Búcsúk Urunk színeváltozása ünnepén
A Gyergyói-havasok legmagasabb pontján, a Pricske tetején Urunk színeváltozása tiszteletére állított keresztnél minden esztendőben búcsút tartanak. Augusztus 4-én, szombaton a déli 12 órakor kezdődő szentmise ünnepi szónoka a gyergyószentmiklósi születésű Lukács József plébános Bécsből. A színében elváltozott Üdvözítő ünnepe, a csíksomlyói plébániához tartozó és a Kis-Somlyó-hegyen található Salvator-kápolna búcsúünnepe is egyben. A szentmisét augusztus 5-én, vasárnap délután fél 1 órától tartják a kápolnánál. Az ünnepi szónok Tódor Attila, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa lesz.
A nyikómalomfalvi templomnak is Urunk színeváltozása a titulusa. A búcsús szentmise augusztus 6-án, vasárnap fél 1 órakor kezdődik.
Csíkvacsárcsiban szintén vasárnap fél 1 órakor ünneplik a templom búcsúját. A szentbeszédet László Rezső csíkcsicsói plébános tartja. Atyhában a fogadalmi kápolna búcsúja szintén vasárnap lesz. A szentmise, melynek szónoka Márton István gyergyótölgyesi plébános, augusztus 6-án, hétfőn délután 1 órakor kezdődik.

Role nagykoncert Csíkszeredában
Visz a vonat címmel különleges produkcióval készül a csíkszeredai Role zenekar és baráti köre a Csíkszeredai Városnapokra. Az augusztus 5-én, vasárnap, 21:30-tól kezdődő koncert központi tematikájául a zenészek az itthon maradás megünneplését választották.
A városnapi produkció a Role életművéből közel harminc dalra épül, de fontos szerepet játszik majd az előadáson a környezet is, ahol ezek a dalok születtek, a város, az emberek, a helyek, a helyi hangulatok.
A produkciónak erős mondanivalója mellett gazdag látványvilága is lesz, olyan zenei- és látványelemeket vonultat majd fel, amelynek összhatása méltó társa lehet a városnapokat záró tűzijátéknak.
A Role zenekar és barátai segítségével létrehozott előadás értékeinket, hagyományainkat vonultatja fel a helyi kultúra gyöngyszemeitől az egyetemes magyar kultúra nagyjaiig. Mindezt igazi vérbő, népzenei elemekkel kevert rockzenei tálalásban, vendégzenészekkel, kórussal és táncosokkal.

Ünnepel az Élet a Lélekben imacsoport Sepsiszentgyörgyön
Sepsiszentgyörgyön az Élet a Lélekben imacsoport fennállásának 24-ik évét ünnepli. Az évforduló alkalmából hálaadó találkozót tartanak a Krisztus Király-plébániatemplomban, melynek keretében délután 5 órától szentségimádás, 6 órától szentmise, ezt követően pedig tanúságtételek lesznek. Az ünnepi szentmise szónoka  Dávid György plébános lesz, aki idén ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját. Bővebben a mai Déli magazinban hallhatnak.

Időjárás: Fokozott légköri instabilitásra vonatkozó sárga jelzésű figyelmeztetést bocsájtott ki ma az ország 27 megyéjére  az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A szakemberek szerint a légköri instabilitás elsősorban hegyvidéken, valamint Erdélyben, a Bánságban, a Körösök-vidékén és helyenként Máramarosban, Olténiában és Havasalföldön nyilvánul meg. Ezeken a helyeken sok csapadék hull, villámlásoktól kísért felhőszakadások lesznek, helyenként jégeső is előfordulhat. Csapadék idején a szél megélénkül, helyenként viharossá fokozódik. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 20-25, elszigetelten az 50 litert négyzetméterenként. Az érintett megyék: Szatmár, Bihar, Arad, Temes, Máramaros, Szilágy, Kolozs, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény, Beszterce-Naszód, Maros, Szeben, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Hargita, Kovászna, Brassó, Dâmboviţa, Argeş, és, részben Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău és Prahova.

MRE – Hírszolgálat, 2018. augusztus 1.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az alsótömösi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, időzzünk az Oltáriszentség jelenlétében engesztelve bűneinkért és hálát adva mindazért, amivel az Úr megajándékozott minket.

Medjugorjei Ifjúsági Fesztivál 2018
Augusztus 1-6 között rendezik meg a 29. Ifjúsági Fesztivált Medjugorjéban. Az idei programban is szerepelnek a napi katekézisek, tanúságtételek, rózsafüzér imák és szentmisék. Rádiónk élő közvetítéssel jelentkezik a találkozó teljes időtartama alatt. Ma este hét órakor bekapcsolódhatnak a rózsafüzér imába, majd nyolc órától közvetítjük a fesztivál ünnepélyes megnyitóját. Naponta délelőtt 10 és 13, illetve délután 17 és 22 óra között jelentkezünk (a részletes programot az internetes oldalunkon a műsornaptárban lehet megtekinteni). Tartsanak velünk!

Török Máté előadása Hargitafürdőn
Hargitafürdőn, a Szent István Templomban augusztus 2-án, holnap délután a hat órakor kezdődő szentmisét követően Török Máté tart előadást „Napforduló” címmel, megzenésített versekből. Mindenkit hívnak és várnak a pálos szerzetesek.

A német hívek zarándoklata Máriaradnára
Porcinkula ünnepén a temesvári egyházmegye területén élő, valamint az időközben külföldre települt német nemzetiségű hívek és leszármazottaik zarándokolnak a máriaradnai bazilikához. Ez alkalomból ma a temesvári Szent György székesegyházban 19.30 órai kezdettel koncertet tartanak. Augusztus 2-án a máriaradnai bazilikában az ünnepi szentmisét délelőtt 11 órakor Roos Márton temesvári püspök, apostoli kormányzó celebrálja. Ezt követően keresztúti ájtatosság lesz, és a résztvevőknek alkalmuk nyílik megtekinteni a radnai kolostormúzeumot. Délután 4 órakor orgonakoncert lesz a bazilikában.
Ugyancsak a zarándoklat alkalmából augusztus 3-án, pénteken a niczkyfalvi római katolikus templomban este nyolc órai kezdettel koncert lesz. A belépés díjtalan, a résztvevők adományaikkal támogathatják a helyi közösséget.
A koncertet megelőzően, a délutáni kulturális és lelki program keretében a résztvevők felkeresik a temetőt, ahol sor kerül a felújított temetőkápolna megáldására. Augusztus 4-én, szombaton, a templombúcsú alkalmából Barazsuly István celebrál szentmisét.

Porciunkula búcsúk
Augusztus 2-án, holnap Porciunkula, Angyalos Boldogasszony ünnepe lesz, mely napon minden ferences templomban teljes búcsú nyerhető. A csíksomlyói kegytemplomban a szentmisék reggel fél 8 és este 7 órától lesznek.

Kolping hittantábor Ivóban
Augusztus 4-9 között a Gyulafehérvári Egyházmegye Kolping családok szervezete hittantábort tart Ivóban a Kolping Szabadidő Központban előkészítős és I.-IV. osztályos tanulók részére. A tábor Igazságos Mátyás király alakját idézi fel. Jelentkezni augusztus 2-ig lehet a gykolping@gmail.com e-mail-címen vagy a 0755-171146-os telefonszámon.

Házaspárok lelkigyakorlata-Medjugorjeban
Hívnak és várnak minden házaspárt augusztus 27.-szeptember 1. között Medjugorjeba egy lelkigyakorlattal egybekötött zarándokútra. A zarándoklat, melynek mottója, „Szeretlek téged!”, segítséget nyújt az újbóli elköteleződésben Isten és a házastárs mellett. Az indulás Kézdivásárhelyről lesz, de az autóbusz Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen is megáll, hogy a környékbeli zarándokokat felvegye. A zarándoklat anyagi fedezete 270 euró házaspáronként. Iratkozni és jelentkezni lehet a 0742-698166-os telefonszámon Hajlák Attila-István kézdivásárhelyi segédlelkésznél.

Kett-módszer képzés Székelyudvarhelyen
Augusztus 28-30. között (keddtől- csütörtökig) a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban sor kerül a Kett módszer iránt érdeklődő hitoktatók és papok képzési hétvégéjére „Ma a te házadban kell megszállnom” címmel. Témája: az elsőáldozó gyermekek felkészítése a plébániai hitoktatásban. A képzést Nagy Enikő, Kriszta mallersdorfi ferences nővér vezeti.
Előzetes bejelentkezés szükséges augusztus 24-ig a 0266-210537-es és a 0755-489743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail címen.

Önkéntes találkozók
A nyári szünet és a szabadságok idején augusztusban csak néhány helyen lesz önkéntes találkozó, melyre nagy szeretettel várjuk önkénteseinket. Augusztus 2-án holnap délelőtt 11 órától Marosvásárhelyen, a Deus Providebit házban, augusztus 3-án pénteken délelőtt tíz órai kezdettel Gyergyószentmiklóson, a Szent Miklós plébánia hittantermébe várjuk önkénteseinket, majd augusztus 17-én, péntek délután négy órai kezdettel Nagykárolyban, a Szent László közösségi házban, augusztus 18-án, szombaton délben Szatmáron, a székesegyház hittanterében és végül augusztus 19-én, vasárnap délután három órától Érmihályfalván, a plébánia hittantermében várja önöket promóciós munkatársunk. A többi helyszínen most nem tartunk találkozókat, de várjuk önkénteseinket stúdióinkba, hogy átvegyék az előkészített magazinokat.

Kántori állás
A székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánia kántori állást hirdet. Az egyházközség kántori lakást tud biztosítani. Érdeklődni a 0266-211289-es telefonszámon lehetséges.

Időjárás: Meleg lesz az ország nagy részén a következő két hétben. A július 31. és augusztus 12. közötti időszakban a hőmérsékleti értékek elérhetik a 32 fokot, ám csapadék naponta kialakulhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előrejelzéséből.

MRE – Hírszolgálat, 2018. augusztus 1.

About the author

maradmin

Leave a Comment