2018. augusztus 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Csutakfalván tartják az örökös szentségimádási napot.
Holnap, augusztus második vasárnapján, Érkeserűben és Papfalván lesz a híveknek lehetősége a nagyváradi egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni.
Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Hazalátogat Pál József-Csaba temesvári megyés püspök
A csíkcsomortáni születésű Pál József-Csaba temesvári megyés püspök gyermekkorához, ifjúságához, hivatásához közelálló helyeken mutat be szentmisét. A csíksomlyói kegytemplomban ma este 7 órától lesz a szentmise, melyet rádiónk élő adásban közvetít. Szülőfalujában, Csíkcsomortánban holnap délelőtt fél 10 órától celebrálja az ünnepi szentmisét.

Filmklub Szatmárnémetiben
A Szentlélek plébánia szervezésében újabb vetítés lesz Szatmárnémetiben ma este 7 órától a plébánia Merk Mihály termében. A résztvevők az István, a Király című rockoperát nézhetik meg, az eredeti Király-dombi ősbemutatót, digitálisan felújított hanggal. Minden érdeklődőt várnak.

III. Barokk hangversenysorozat
Olasz barokk dallamok szólalnak meg a Concerto Spiralis együttes előadásában a csíkvármegyei templomokban az alábbi időpontokban és helyszíneken: ma este 7 órától Csíkmadéfalván, a Szent Anna-kápolnában.
Holnap délután 5 órától Csíkdelnén a Szent János-templomban. Augusztus 13-án, hétfőn este 7 órától a csobotfalvi Szent Péter és Szent Pál-templomban.
Az egykori Csíkvármegye templomaiban szervezett hangversenysorozat célja felhívni a figyelmet a térség épített örökségére, eljuttatni a minőségi régizenét a vidéki emberekhez is, ezáltal is inspirálva őket mindennapjaikban.
A műsor javarészt 17. századi észak-olasz barokk muzsikából áll. A koncerten olyan dallamok szólalnak majd meg, amelyeket annak a kornak a slágereinek is nevezhetnénk, mert egy jól ismert és közkedvelt stílus volt, amelyet egész Európában, többek közt a magyar nemesi udvarokban is játszottak.

Ave Maria – koncert
Nagyboldogasszony ünnepére készülve augusztus 12-én, holnap este 7 órakor koncert lesz a nagyváradi székesegyházban Ave Maria címmel. Közreműködik a székesegyház Szent Cecília kórusa, Oláh Gabriella vezetésével.
Műsoron Giulio Caccini, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Cezar Franck, Charles Gounod, Giacomo Puccini, Lorenzo Perosi, Mary Lynn Lightfoot, Wolf Péter, John Leavitt művei. Minden zenekedvelőt várnak. Bővebben a mai Déli magazinban hallhatnak.

Búcsúk a hétvégén
Augusztus 7-én ünnepeltük Szent Donát-napját. A szatmári egyházmegyében Erdődhegyen augusztus 12-én, holnap délelőtt 11 órától ünneplik a búcsús szentmisét. A szentbeszédet Simon Attila, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa tartja.
Túrterebes-kishegyi kápolnában szintén augusztus 12-én, vasárnap déli 12 órától lesz a búcsú, melyen Vass Loránd szinérváraljai lelkész prédikál.
Augusztus 14-én Szent Maximilian Kolba ünnepe lesz. A szatmári egyházmegyében Szárazberek templomának titulusa Szent Maximilian Kolbe. A búcsús szentmise augusztus 12-én délután 14 órakor kezdődik, melynek szónoka Giurgiu Daniel józsefházi lelkész lesz.
A gyergyótölgyesi templomnak Nagyboldogasszony a titulusa. A szentmise ma délelőtt 11 órakor kezdődőtt. Ma tartják a Tölgyesről elszármazottak találkozóját is. Az ünnep szónoka Kémenes Lóránt-Zoltán kolozsvári főesperes-plébános.

Iskolatáska-gyűjtési akciót szervez a Caritas
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szociális gyermekintézményeiben kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a szerény anyagi körülmények között élő gyermekek megkapják azt a plusz segítséget, támogatást, amelyre szükségük van ahhoz, hogy iskolába járjanak. Akciója keretében a Caritas arra kéri a lakosokat, hogy amikor lecserélik gyermekeik, unokáik használt iskolatáskáit, ne dobják el azokat, ha még használható állapotban vannak, hanem adományozzák a Caritas gyermekintézményeibe járó hátrányos helyzetű iskolásoknak. Az adományozásra szánt iskolatáskákat a Caritas szatmárnémeti, Delavrancea utca 9. szám alatti Szociális és Szakmai Integrációs Forrásközpontjában adhatják le a segítő szándékú lakosok, augusztus 8-24 között, hétfőtől péntekig 12 és 16 óra között.

Ima gyermekáldásért
Nagyboldogasszony napján, augusztus 14-ről 15-re virradó éjszaka virrasztást tartanak a csinódi Gyümölcsoltó Boldogasszony ökumenikus kápolnában olyan pároknak, akik gyermekáldásra vágynak. Gyülekezés 20 és 21 óra között a kápolnánál. Érdemes hozni meleg ruhát, pokrócot, hideg élelmet. A virrasztás napfelkeltéig tart. A résztvevők száma a kápolna befogadóképességéhez igazítva, korlátozott. Előzetes bejelentkezés szükséges augusztus 12-ig a 0760 779 835-ös telefonszámon vagy a bioversum@gmail.com e-mail-címen.

Időjárás: Folytatódik a kánikula, de a változóan, erősen felhős időben zápor, zivatar alakulhat ki főként északon és északnyugaton. Délután 25-33 fok várható.
Holnap országszerte sok napsütésre, kevés felhőre van kilátás, csapadék nem várható.
Többfelé erős UV-sugárzásra készülhetünk, ezért gondoskodjunk bőrünk védelméről! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem.

MRE – Hírszolgálat, 2018. augusztus 11.

About the author

maradmin

Leave a Comment