2018. augusztus 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Rajtol a CSIT
Ma kezdődik a Gyulafehérvári Főegyházmegye legnagyobb ifjúsági rendezvénye, a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó. A szombatig tartó rendezvénynek, akárcsak a korábbi években, idén is a dévai Szent Ferenc Alapítvány Szent István Kollégiuma és a hozzátartozó Mária-kert ad otthont.
A negyvenöt fős szervezőcsapat munkáját 160 önkéntes segíti. Az idei CSIT-re mintegy hétszáz résztvevőt várnak, de ma még lehet jelentkezni a helyszínen is.
„Táruljatok fel örök kapuk, hadd vonuljon be a dicsőség királya!” (Zsolt 24,7) – Ez a bibliai idézet az idei találkozó mottója. A CSIT ünnepélyes megnyitója ma este fél nyolctól lesz. A találkozó szentmiséit rádiónk élő adásban közvetíti: csütörtökön és pénteken délután fél hattól, valamint a zárószentmisét szombaton délelőtt fél tizenegytől.
A csit.fif.ma weboldalon és a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó facebook oldalán részletes információkat és a CSIT rendezvényein készült fotókat is megtalálják majd az érdeklődők.
Kísérjük imáinkkal a fiatalokat, hogy hitükben megerősödjenek, ismerjék fel hivatásukat, feladatukat, és a társadalomban is vallják meg hitüket.

Nagyboldogasszony-napi búcsúk
Holnap lesz Nagyboldogasszony ünnepe, Szűz Mária mennybevételének napja.
A gyulafehérvári Főegyházmegyében Kolozsváron a Kálvária templom búcsúját ma délután 6 órakor ünneplik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Fazakas Márton csornai premontrei apát.
A szentdemeteri templom búcsúját az ünnep napján tartják. Ma este 8 órakor gyertyás körmenet lesz a templomkerti Lourdes-i Szűz Mária szobornál. A szentmise főcelebránsa és szónoka Táncos Levente-György dicsőszentmártoni plébános. Holnap a búcsús szentmise, amelynek főcelebránsa Bene Gábor székelyvéckei plébános, szónoka pedig Sebestyén Domokos ákosfalvi plébános, délután 1 órakor kezdődik.
A kolozsvári piarista templomban holnap délelőtt tizenegy órakor mutatják be a búcsús szentmisét.
Az erzsébetvárosi örmény katolikus templom Nagyboldogasszony-napi búcsúján holnap délelőtt 11 órától a szamosújvári örmény katolikus vikárius, Szakács Endre mutatja be a szentmisét. A szentbeszédet Keresztes Olivér, kolozsi plébános tartja. A szentmisén részt vesz Jakubinyi György érsek, örmény apostoli kormányzó.
A kézdisárfalvi-szászfalusi Nagyboldogasszony-templom búcsúünnepét, holnap déli 12 órától ünneplik. A szentmisén a szentbeszédet Kovács Zsolt csíkszentmártoni plébános tartja.
Szintén déli 12 órakor tartják Sikaszó új templomában a búcsút. A szentmise főcelebránsa Kutas Attila paksi plébánosa, szónoka pedig Tubák László nyugalmazott plébános.
A kontumáci Nagyboldogasszony-templomban holnap déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise.
A csíkszentgyörgyi egyházközség is ünnepel. Jó idő esetén a Pósa-hegyi Nagyboldogasszony-kápolnánál szerdán délben 12 órakor kezdődik a szentmise, eső esetén ugyanebben az időpontban a helyi plébániatemplomban.
Csíknagyboldogasszonyfalván holnap délután fél 1 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A szentbeszédet Csintalan László csíkdelnei plébános tartja.
Az oroszhegyi plébániatemplomban a búcsú ünnepnapján a délután fél 1 órakor kezdődő ünnepi szentmisén Kovács Gergely, Márton Áron püspök boldoggáavatási ügyének posztulátora tartja a homíliát.
Felsőboldogfalván holnap délután 1 órakor az ünnepi búcsús szentmisén Benedek Sándor székelyszentléleki plébános prédikál.
Sepsibükszádon a Nagyboldogasszony tiszteletére épült templom búcsúját holnap déli 1 órakor ünneplik.
A radnóti templom búcsúját holnap délután 1 órakor tartják. A szentmise szónoka Balla Árpád szászrégeni plébános lesz.
A dévai városi egyházközségben Nagyboldogasszony ünnepén délután 6 órakor kezdődik a búcsús szentmise.
A temesvári egyházmegyében a máriaradnai kisbazilikában holnap délelőtt 11 órától ünnepélyes magyar–román–német nyelvű szentmise lesz, amelynek ünnepi szónoka Pál József-Csaba temesvári megyés püspök.
Az arad-mikelakai templomban holnap délután 6 órakor kezdődik a Nagyboldogasszony-napi ünnepélyes búcsús szentmise, amelyet Bakó László püspöki titkár celebrál.
Nagyvarjason holnap délelőtt fél 12-kor kezdődik a Nagyboldogasszony-napi ünnepélyes búcsús szentmise.
A szatmári egyházmegyében a Túrterebesen holnap délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsú, melynek ünnepi szónoka a helyi kötődéssel rendelkező Turtureanu Róbert újmisés, máramarosszigeti segédlelkész. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.
Erdődön szintén holnap délelőtt 11 órakor lesz a búcsús szentmise, Barta Barnabás püspöki titkár szentbeszédével.
Nagymajtényban Szmutku Róbert nagybányai esperes prédikál a holnap délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisén.
Szamosdarán ugyancsak holnap délelőtt 11 órától lesz a Nagyboldogasszony napi búcsú, az ünnep szónoka Orbán Mihály SJ lesz a Kálvária templom német közösségének plébánosa.
Felsőbányán holnap délelőtt 11 órától Hájtájer István, a nagybányai Krisztus Király egyházközség plébánosa tartja a szentbeszédet a búcsún.  
Hosszúmezőn szintén holnap 11 órától lesz a búcsú, melyen Linzenbold Szabolcs székesegyházi káplán mond majd szentbeszédet.
A nagyváradi egyházmegyében a nagyváradi székesegyház búcsúünnepére készülve triduum tartanak. Ma este tíz órakor szerenád és körmenet lesz a Szűzanya tiszteletére, majd éjfélkor szentmise lesz, melynek főcelebránsa és szónoka Szabó Dénes nagyenyedi plébános lesz. Holnap a délután 6 órakor kezdődő szentmisét Böcskei László megyés püspök mutatja be, szentbeszédet mond Kovács József, szeged-csanádi általános helynök, a szegedi Szent Gellért Szeminárium rektora. Az ünnepi programot rádiónk élőben közvetíti.

Időjárás: Ma is kánikula várható, délután azonban egy záporokkal, zivatarokkal érkező hidegfront hozhat hűvösebb levegőt. Keleten azonban továbbra is 34 fok körüli maximumokra van kilátás. Ide előreláthatólag szerdán jöhet meg a felfrissülés. Ekkor záporokra, zivatarokra is készülhetnek a keleten, északkeleten élők.
A meleg időben migrén, fáradékonyság, vérnyomás-ingadozás alakulhat ki. Többfelé erős UV-sugárzásra készülhetünk, ezért gondoskodjunk bőrünk védelméről! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem.

MRE – Hírszolgálat, 2018. augusztus 4.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a medgyesi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.

Angol nyelv- és biblia-tábor Szentegyházán
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány szervezésében angol nyelv- és bibliatábor lesz augusztus 20–24. között Szentegyházán, az alapítvány székhelyén. Az ötnapos augusztusi tábor angol-alapismeretek és bibliai történetek tanulásából épül fel. Ez egy egész napos tevékenység, ahol a délelőtt az angol nyelvtanulásé a terep, délután a Biblia játékos megismeréséről szól. A bejárós tábor változatos, színes és a résztvevők étkeztetéséről is gondoskodik. A táborba jelentkezni augusztus 15-ig lehet az alapítványnál a 0747-164626-os telefonszámon.

Szent István napok Máramarosszigeten
Már az ötödik kiadásánál tart a máramarosszigeti Szent István Napok (SZIN). Idén augusztus 15–20. között zajlik majd a hitet, a kultúrát, a magyar nemzeti identitást megerősíteni hivatott és jókedvet, szórakozást biztosító esperességi szintű programsor. A programpalettáról most sem hiányoznak majd a vallásos, kulturális és szórakoztató jellegű rendezvények. A szervezők nagy szeretettel várnak minden Máramarossziget környékén élő és Máramarosszigetről elszármazott személyt a megrendezésre kerülő eseményekre. Bővebben a programról a RomKat.ro honlapon olvashatnak.

A Csíksomlyói passió hazatér
A budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai nagyszabású előadás keretében adják elő a Passiót a csíksomlyói nyeregben. Jézus szenvedéstörténetének különleges, csíksomlyói értelmezését a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében és a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával augusztus 18-án este nyolc órától láthatják az érdeklődők. A több száz erdélyi énekes és táncos közreműködésével megvalósuló előadás ingyenesen tekinthető meg.

Kiképzés belső gyógyító szolgálatra Csíksomlyón
Az Áradat Egyesület és az Új Hajtás Katolikus Közösség szervezésében kurzust tartanak Csíksomlyón, a Jakab Antal Házban. Célja, hogy képzést adjon a belső gyógyítás szolgálatára. Mi okozza a belső sebeket, hogyan tárjuk fel ezeket? A kiengesztelődés szerepe a belső gyógyulásban, hogyan imádkozzunk másokért gyógyulásért? A kurzust Beke Tünde-Lídia vezeti. Érdeklődni és jelentkezni a 0754 872 640-es vagy a 0746 181 984-es telefonszámokon lehet, illetve a gyogyitoszoba@gmail.com e-mail-címen.

1Úton nemzetközi zarándoknap a Mária-úton
Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre az 1úton Nemzetközi Zarándoknap augusztus 25-én a Mária Út teljes szakaszán. A zarándoklat, amely Mariazelltől Csíksomlyóig halad kisebb szakaszokra lebontva, ökumenikus jellegű. Bővebb információk az 1uton.mariaut.hu címen találhatók.

Gyermekfilharmónia koncert Székelyudvarhelyen
A Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai, svédországi turnéjuk előtt, útjukra a Jóisten áldását kérve, Szent István napi ünnepi hangversenyt adnak a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébániatemplomban augusztus 19-én vasárnap nyolc órától, melyre mindenkit nagy szeretettel várnak.

Egyházművészeti kiállítás Kolozsváron
A IX. kolozsvári magyar napok keretében a kolozsvári Szent Mihály-plébánia Ars Sacra Claudiopolitana címmel egyházművészeti kiállítást rendez, amelynek megnyitója augusztus 20-án délelőtt 11 órakor lesz, a Szentegyház utca 4. szám alatt. Az ünnepség a helyiségek megáldásával kezdődik, amit Jakubinyi György érsek végez. Ünnepi köszöntőt Kémenes Lóránt-Zoltán főesperes plébános mond, valamint Horváth Anna kolozsvári RMDSZ-elnök és Brendus Réka, a magyarországi Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság főosztályvezető helyettese. Közreműködik a kolozsvári Szent Cecília kórus, a kiállítást megnyitja Hegedűs Enikő művészettörténész, a kiállítás kurátora. Szeretettel várnak mindenkit.

Vírtuózok Gálakoncert
Harmadik alkalommal rendeznek gálakoncertet Hazulról Hazaiaknak címmel, ahol fellépnek Erdély, Székelyföld klasszikus fiatal zenei tehetségei, akiket a közönség jól ismer a Virtuózok klasszikus zenei tehetsegkutató műsorból.
A Gálakoncert a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában lesz megtartva augusztus 25-én este hét órai kezdéssel. Jegyek a helyszínen vásárolhatók. A szervezők várnak minden zenekedvelőt, érdeklődőt, hogy örvendjenek együtt a fiatal tehetségeknek, valamint a gyönyörű klasszikus zenének.

Kett-módszer képzés Székelyudvarhelyen
Augusztus 28-30. között (keddtől- csütörtökig) a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban sor kerül a Kett módszer iránt érdeklődő hitoktatók és papok képzési hétvégéjére „Ma a te házadban kell megszállnom” címmel. Témája: az elsőáldozó gyermekek felkészítése a plébániai hitoktatásban. A képzést Nagy Enikő, Kriszta mallersdorfi ferences nővér vezeti. Előzetes bejelentkezés szükséges augusztus 24-ig a 0266-210537-es és a 0755-489743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail címen.

Időjárás: Ma is kánikula várható, délután azonban egy záporokkal, zivatarokkal érkező hidegfront  hozhat hűvösebb levegőt. Keleten azonban továbbra is 34 fok körüli maximumokra van kilátás. Ide előreláthatólag szerdán jöhet meg a felfrissülés. Ekkor záporokra, zivatarokra is készülhetnek a keleten, északkeleten élők.
A meleg időben migrén, fáradékonyság, vérnyomás-ingadozás alakulhat ki. Többfelé erős UV-sugárzásra  készülhetünk, ezért gondoskodjunk bőrünk védelméről! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem.

MRE – Hírszolgálat, 2018. augusztus 14.

About the author

maradmin

Leave a Comment