2018. augusztus 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Barokk fantáziák Kolozsváron
A 9. kolozsvári magyar napok keretében egy különleges barokk hangversenyre kerül sor Béres Melinda hegedűművész előadásában, ma délután öt órától a kolozsvári unitárius templomban. A hangversenyen válogatás hangzik el Georg Philipp Telemann 12 Fantázia hegedűre basszus nélkül című kamarazenei művéből. Közreműködik Laczkó Vass Róbert színművész aki a magyar barokk költészet remekeit tolmácsolja. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Önkéntes találkozók
Néhány önkéntes-találkozó lesz még augusztusban. Ma  délután négy órai kezdettel Nagykárolyban, a Szent László közösségi házban, holnap délben Szatmáron, a székesegyház hittanterében és végül augusztus 19-én, vasárnap délután három órától Érmihályfalván, a plébánia hittantermében várja önöket promóciós munkatársunk.

Mária áhítat Kovásznán
Kovásznán minden hónap harmadik szombatján Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket augusztus 18-án holnap este hét órakor a helyi plébániatemplomba. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

A Csíksomlyói passió hazatér
A budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai nagyszabású előadás keretében adják elő a Passiót a csíksomlyói nyeregben. Jézus szenvedéstörténetének különleges, csíksomlyói értelmezését a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében és a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával augusztus 18-án este nyolc órától láthatják az érdeklődők. A több száz erdélyi énekes és táncos közreműködésével megvalósuló előadás ingyenesen tekinthető meg. Akik nem jutnak el a helyszínre azok megtekinthetik az előadást a Duna televizióban.

Szent Ilona napja Vágásban
A vágási Szent Ilona templom búcsúját augusztus 19-én vasárnap délután fél egy órakor tartják. A szentmise szónoka Sántha Pál nyugalmazott plébános lesz. Szeretettel várják a kedves híveket.

Egyházművészeti kiállítás Kolozsváron
A kolozsvári Szent Mihály-plébánia Ars Sacra Claudiopolitana címmel egyházművészeti kiállítást rendez, amelynek megnyitója augusztus 20-án délelőtt 11 órakor lesz, a Szentegyház utca 4. szám alatt. Az ünnepség a helyiségek megáldásával kezdődik, amit Jakubinyi György érsek végez. Ünnepi köszöntőt Kémenes Lóránt-Zoltán főesperes plébános mond, valamint Horváth Anna kolozsvári RMDSZ-elnök és Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője. Közreműködik a kolozsvári Szent Cecília kórus, a kiállítást megnyitja Hegedűs Enikő művészettörténész, a kiállítás kurátora. A kiállítás rálátást enged a kolozsvári katolikus hitélet történetére és kimagasló értékeire. A főként barokk és újkori tárgyi örökség megtekintésére minden érdeklődött szívesen látunk. A Kolozsvári Magyar Napok idején 10–18 óra között biztosított az ingyenes belépés. Minden második órában vezetett kiállításbemutató indul.

Könyvbemutató Kolozsváron
A IX. Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozat keretében, az egyházművészeti kiállításnak helyet adó, Szentegyház utca 4. szám alatti helyiségbe augusztus 22-én délelőtt 11 órai kezdettel bemutatják Szent László király – Erdély védőszentje című kötetet. A könyvbemutatón Szőcs Csaba a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója beszélget a kötet szerkesztőjével és a szerzőkkel. Szeretettel várják az érdeklődőket.

VII. csíkszentdomokosi megemlékezés Márton Áron püspökről
Hetedik éve szervez a Márton Áron Múzeum és a Márton Áron Egyesület Csíkszentdomokosért megemlékezést Márton Áron püspökről augusztus 25-én. A megemlékezés délelőtt 11 órakor szentmisével kezdődik, melynek főcelebránsa és szónoka Jakubinyi György érsek lesz. A szentmise után először vetítenek le nyilvánosan egy négy perces archív filmfelvételt, amely Márton Áron püspökről 1972-ben készült. Fél egy órától pedig a felújított Márton Áron múzeum megnyitására kerül sor. Szeretettel várják az érdeklődőket. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Kántori vizsga Csíksomlyón
Az Egyházzenei Bizottság szervezésében augusztus 27-én kántorvizsgát tartanak, Csíksomlyón, mely délelőtt tíz órától kezdődik a ferences templomban. Jelentkezni a 0740-898667-es telefonszámon vagy a jozsef.tamas@romkat.ro email címen lehetséges.

Vírtuózok Gálakoncert
Harmadik alkalommal rendeznek gálakoncertet Hazulról Hazaiaknak címmel, ahol fellépnek Erdély, Székelyföld klasszikus fiatal zenei tehetségei, akiket a közönség jól ismer a Virtuózok klasszikus zenei tehetsegkutató műsorból.
A Gálakoncert a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában lesz megtartva augusztus 25-én este hét órai kezdéssel. Jegyek a helyszínen vásárolhatók. A szervezők várnak minden zenekedvelőt, érdeklődőt, hogy örvendjenek együtt a fiatal tehetségeknek, valamint a gyönyörű klasszikus zenének.

Időjárás: Ma is sok lesz a napsütés de az ország nagy részén a kialakuló gomolyfelhőkből néhol átmenetileg egy-egy futó záporra, esetleg zivatarra kell számítani. Gyenge, mérsékelt lesz a szél., délután 26-33 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2018. augusztus 17.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kolozsvári Szent Péter és Pál templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.

Barokk fantáziák Kolozsváron
A 9. kolozsvári magyar napok keretében egy különleges barokk hangversenyre kerül sor Béres Melinda hegedűművész előadásában, ma délután öt órától a kolozsvári unitárius templomban. A hangversenyen válogatás hangzik el Georg Philipp Telemann 12 Fantázia hegedűre basszus nélkül című kamarazenei művéből. Közreműködik Laczkó Vass Róbert színművész aki a magyar barokk költészet remekeit tolmácsolja. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Iskolatáska-gyűjtési akciót szervez a Caritas
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szociális gyermekintézményeiben kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a szerény anyagi körülmények között élő gyermekek megkapják azt a plusz segítséget, támogatást, amelyre szükségük van ahhoz, hogy iskolába járjanak. Akciója keretében a Caritas arra kéri a lakosokat, hogy amikor lecserélik gyermekeik, unokáik használt iskolatáskáit, ne dobják el azokat, ha még használható állapotban vannak, hanem adományozzák a Caritas gyermekintézményeibe járó hátrányos helyzetű iskolásoknak. Az adományozásra szánt iskolatáskákat a Caritas szatmárnémeti, Delavrancea utca 9. szám alatti Szociális és Szakmai Integrációs Forrásközpontjában adhatják le a segítő szándékú lakosok, augusztus 8-24 között, hétfőtől péntekig 12 és 16 óra között.

Szent István, Magyarország első királya - oratórium Kolozsváron
A 9. kolozsvári magyar napok keretében Antonio Caldara: Szent István, Magyarország első királya címú oratóriuma csendül fel augusztus 19-én vasárnap este hét órai kezdettel a kolozsvári Piarista templomban a Savaria Barokk Zenekar előadásában. A zeneművet négy énekes szereplő és a vonószenekar adja elő. A kor gyakorlatának megfelelően jelmezekkel, kellékekkel megtervezett előadásban a szöveg és a mondanivaló jobb megértését a magyar fordítás, és a műhöz illő képek vetítése segíti. Vezényel Németh Pál. Szeretettel várnak minden zenekedvelőt.

Gyermekfilharmónia koncert Székelyudvarhelyen
A Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai, svédországi turnéjuk előtt, útjukra a Jóisten áldását kérve, Szent István napi ünnepi hangversenyt adnak a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébániatemplomban augusztus 19-én vasárnap nyolc órától, melyre mindenkit nagy szeretettel várnak.

1Úton nemzetközi zarándoknap a Mária-úton
Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre az 1úton Nemzetközi Zarándoknap augusztus 25-én. Erdély különböző településein, a Mária-út teljes útvonalán az édesanyákért tartanak zarándoklatokat „Hálát adunk az édesanyák szeretetéért.” mottóval a Mária Út Egyesület önkénteseinek segítségével. A zarándoklat, amely Mariazelltől Csíksomlyóig halad kisebb szakaszokra lebontva, ökumenikus jellegű. A zarándoknap lelki pillérét minden évben egy imádság adja. Idén Székely János szombathelyi megyéspüspök írta gondolatait az édesanyákról. Bővebb információk és részletek az 1uton.mariaut.hu címen találhatók.

Házaspárok lelkigyakorlata-Medjugorjeban
Hívnak és várnak minden házaspárt augusztus 27.-szeptember 1. között Medjugorjeba egy lelkigyakorlattal egybekötött zarándokútra. A zarándoklat, melynek mottója, „Szeretlek téged!”, segítséget nyújt az újbóli elköteleződésben Isten és a házastárs mellett. Az indulás Kézdivásárhelyről lesz, de az autóbusz Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen is megáll, hogy a környékbeli zarándokokat felvegye. A zarándoklat anyagi fedezete 270 euró házaspáronként. Iratkozni és jelentkezni lehet a 0742-698166-os telefonszámon Hajlák Attila-István kézdivásárhelyi segédlelkésznél.s

Rövid terápiás program szenvdeélybetegeknek Magyarózdon
A Bonus Pastor Alapítvány kéthetes rövid terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak a magyarózdi Terápiás Otthonban augusztus 28 és szeptember 7-ke között. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni augusztus 21-ig lehet. További részletek felől érdeklődni az Alapítvány központi irodáján, a 0265 254 460 telefonszámon.

Képzés a Kett-módszerről
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban augusztus 28 és 30 között a Kett-módszer iránt érdeklődő hitoktatók és papok részére tartanak képzést „Ma a te házadban kell megszállnom” címmel, melynek témája: az elsőáldozó gyermekek felkészítése a plébániai hitoktatásban.
A képzést Nagy Enikő Kriszta mallesdorfi ferences nővér vezeti. Jelentkezni augusztus 24-ig lehet a 0266 210 537-es vagy a 0755 489 743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen.

Erdélyi nőszövetségek egyesületének XIX. őszi találkozója
Ebben az évben A hit tevékeny mottóval szervezik meg az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek Egyesületének XIX. őszi találkozóját Brassóban szeptember 3–5. között, Máthé Vilmos, Fáy Leó-Lóránt és Csiby József lelkivezetők irányításával. Jelentkezni augusztus 24-ig lehet az alábbi elérhetőségeken, Fábián Máriánál a 0747 532 492 vagy Varga Enikőnél a 0748 301 647 telefonszámokon.

Időjárás: Ma is sok lesz a napsütés de az ország nagy részén a kialakuló gomolyfelhőkből néhol átmenetileg egy-egy futó záporra, esetleg zivatarra kell számítani. Gyenge, mérsékelt lesz a szél. Hajnalban 11-20, délután 26-33 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2018. augusztus 17.

About the author

maradmin

Leave a Comment