2018. augusztus 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csicsókeresztúri Szent István-templomban, holnap pedig a gyergyótölgyesi Nagyboldogasszony-templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.
A nagyváradi egyházmegyében holnap Érmihályfalván és Hagymádfalván lesz a híveknek lehetősége az örökös szentségimádásába bekapcsolódni.

Kolozsvári Magyar Napok
Kilenc év telt el azóta, hogy először szervezték meg a kincses fővárosban a Kolozsvári Magyar Napokat. Idén a Mátyás-emlékév adja a Kolozsvári Magyar Napok történelmi keretét. A tegnapi nappal kezdődően kezdetet vette a rendezvények sorozata, mely az idén több mint hatszáz programot tartalmaz kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A részletes program megtalálható a www.magyarnapok.ro honlapon.

A Csíksomlyói passió hazatér
A budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai nagyszabású előadás keretében adják elő a Passiót a csíksomlyói nyeregben. Jézus szenvedéstörténetének különleges, csíksomlyói értelmezését a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében és a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával ma este nyolc órától láthatják az érdeklődők. A több száz erdélyi énekes és táncos közreműködésével megvalósuló előadás ingyenesen tekinthető meg. Akik nem jutnak el a helyszínre azok megtekinthetik az előadást a Duna televizióban.

Szent István-napi búcsúk a hétvégén
A gyulafehérvári főegyházmegyében a kovásznai Szent István templom búcsúját holnap déli 12 órától tartják. A szentmisén Becze Lóránt szentkatolnai lelkész mondja a homíliát.
A borzonti Szent István-napi búcsús szentmisét színtén holnap déli 12 órától ünneplik.
Holnap fél 1 órakor tartják a csíkszentkirályi templom búcsúját. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök.
Hargitafürdőn is holnap fél 1 órakor tartják a pálos atyák a Szent István búcsút. A szentmise szónoka: Urbán Erik OFM, a csíksomlyói kegyhely igazgatója.
Székelyszentkirályon ugyancsak vasárnap fél 1 órakor kezdődik a Szent István napi búcsús szentmise.
A szatmári egyházmegyében Nagybányán, a Szentháromság egyházközségben is búcsús szentmisét mutatnak be. Az idei búcsúra holnap este 7 órától, a templom előtti téren kerül sor Takó István egyetemi lelkész, a kolozsvári Szent Péter és Pál egyházközség plébánosa ünnepi szónoklatával.
A nagyváradi egyházmegyében holnap tartják a kraszancégényi templom búcsúünnepét. A délután 4 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Sővér István esperes lesz.

Szent Ilona napja Vágásban
A vágási Szent Ilona templom búcsúját holnap délután fél egy órakor tartják. A szentmise szónoka Sántha Pál nyugalmazott plébános lesz. Szeretettel várják a kedves híveket.

Szentmise a Vártemplomban
Holnap délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Kiss Albert főesperes-kanonok.

Szent István, Magyarország első királya - oratórium Kolozsváron
A 9. kolozsvári magyar napok keretében Antonio Caldara: Szent István, Magyarország első királya címú oratóriuma csendül fel holnap este hét órai kezdettel a kolozsvári Piarista templomban a Savaria Barokk Zenekar előadásában. A zeneművet négy énekes szereplő és a vonószenekar adja elő. Vezényel Németh Pál. A kor gyakorlatának megfelelően jelmezekkel, kellékekkel megtervezett előadásban a szöveg és a mondanivaló jobb megértését a magyar fordítás, és a műhöz illő képek vetítése segíti. Szeretettel várnak minden zenekedvelőt.

Gyermekfilharmónia koncert Székelyudvarhelyen
A Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai, svédországi turnéjuk előtt, útjukra a Jóisten áldását kérve, Szent István napi ünnepi hangversenyt adnak a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébániatemplomban holnap este nyolc órától, melyre mindenkit nagy szeretettel várnak.

Egyházművészeti kiállítás Kolozsváron
A kolozsvári Szent Mihály-plébánia Ars Sacra Claudiopolitana címmel egyházművészeti kiállítást rendez, amelynek megnyitója augusztus 20-án délelőtt 11 órakor lesz, a Szentegyház utca 4. szám alatt. Az ünnepség a helyiségek megáldásával kezdődik, amit Jakubinyi György érsek végez. Ünnepi köszöntőt Kémenes Lóránt-Zoltán főesperes plébános mond, valamint Horváth Anna kolozsvári RMDSZ-elnök és Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője. Közreműködik a kolozsvári Szent Cecília kórus, a kiállítást megnyitja Hegedűs Enikő művészettörténész, a kiállítás kurátora. A kiállítás rálátást enged a kolozsvári katolikus hitélet történetére és kimagasló értékeire. A főként barokk és újkori tárgyi örökség megtekintésére minden érdeklődött szívesen látunk. A Kolozsvári Magyar Napok idején 10–18 óra között biztosított az ingyenes belépés. Minden második órában vezetett kiállításbemutató indul. Részletek a mai déli magazinban.

Hétvégi szentmise közvetítések
Ma este hét órától ünnepélyes Mária áhítatot közvetítünk Kovásznáról, holnap délelőtt fél 11-től közvetítünk szentmisét Túrterebesről a hét plébániatemplomából.

Időjárás: Ma is alapvetően napos, meleg időre számíthatunk,  néhol a kialakuló gomolyfelhőkből előfordulhatnak záporok, zivatarok. Délután 27-34 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2018. augusztus 18.

About the author

maradmin

Leave a Comment