2018. augusztus 2. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gelencei felső templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.

Porciunkula búcsúk
Anyaszentegyházunk ma üli a Porciunkula búcsút, Angyalos Boldogasszony ünnepét. Ezen a napon minden ferences templomban teljes búcsú nyerhető. A csíksomlyói kegytemplomban a szentmisék reggel fél 8 és este 7 órától lesznek.

Elsőcsütörtöki szentségimádások
Ma tartjuk a szokásos első csütörtöki csendes szentségimádást rádiónk nagyváradi stúdiójának kápolnájában. Reggel fél kilenctől szentmisét tartunk, majd kilenc órától egészen délután három óráig várjuk az imádkozni és engesztelni vágyókat.
Szentségimádást tartanak ma az alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában is. Délután három órakor elimádkozzák az isteni irgalmasság rózsafüzért, majd a többi rózsafüzért is. Délután hat órakor szentmise lesz, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség lesz.
A temesvár-józsefvárosi plébánián is minden hónap első csütörtökén este fél nyolc órától találkoznak a családok, hogy együtt imádkozzanak élő és elhunyt családtagjaikért, a családokért, a plébániaközösségért, a lelkipásztorokért, a betegekért és egymásért. Várják a híveket a közös imára.

Önkéntes találkozók
A nyári szünet és a szabadságok idején augusztusban csak néhány helyen lesz önkéntes találkozó. Ma délelőtt tizenegy órától Marosvásárhelyen, a Deus Providebit házban, holnap délelőtt tíz órai kezdettel pedig Gyergyószentmiklóson, a Szent Miklós plébánia hittantermébe várjuk önkénteseinket. A többi találkozó augusztus második felében lesz, 17-én, péntek délután négy órai kezdettel Nagykárolyban, a Szent László közösségi házban, 18-án, szombaton délben Szatmáron, a székesegyház hittanterében és végül 19-én, vasárnap délután három órától Érmihályfalván, a plébánia hittantermében várja önöket promóciós munkatársunk. A többi helyszínen most elmaradnak a találkozók. A frissen megjelent magazinunkat önkénteseink a stúdióinkba vehetik majd át.

Török Máté előadása Hargitafürdőn
A Szent István Templomban ma délután a hat órakor kezdődő szentmisét követően Török Máté tart előadást „Napforduló” címmel, megzenésített versekből. Mindenkit hívnak és várnak a hargitafürdői pálos szerzetesek.

Medjugorjei Ifjúsági Fesztivál 2018
Elkezdődött tegnap a 29. Medjugorjei Ifjúsági Fesztivál, melyre a világ 72 országából érkeztek fiatalok ezrei. Az idei találkozó mottója „Isten igéjéből élve”. Naponta délelőtt 10 és 13, illetve délután 17 és 22 óra között jelentkezünk élő közvetítéssel (a részletes programot honlapunkon, a műsornaptárban lehet megtekinteni). Hívjuk mindazokat, akik nem sikerült elzarándokoljanak, kapcsolódjanak be a fesztivál programjába rádiónk hullámhosszán keresztül. Ugyanakkor felhívjuk hallgatóink figyelmét, hogy a találkozót képekben is követhetik a rádiónk honlapján, illetve facebook oldalán közétett internetes címen.

Elsőszombat Csíksomlyón
Augusztus 4-én, szombaton tartják a csíksomlyói kegytemplomban az ünnepélyes Mária-köszöntőt. Délután hat órától engesztelő imaóra lesz, majd este hét órától kezdődik a szentmise. Ezt követően rózsafüzér-imádkozás lesz, amit rádiónk székelyudvarhelyi stúdiójának önkéntesei vezetnek, majd gyertyás körmenetben ugyancsak ők viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a templom előtti téren. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy a rádiónk hullámhosszán.
A köszöntőre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről, szombaton délután fél 4-kor. Jelentkezni a 0740-615685-ös számon lehet.

Püspökszentelés Temesváron
Szentatyánk, Ferenc pápa 2018. május 16-án Pál József-Csaba kanonokot, a Hegyvidéki Főesperesség főesperesét, a resicabányai Havas Boldogasszony templom plébánosát nevezte ki a temesvári egyházmegye megyéspüspökévé. Az újonnan kinevezett főpásztor püspökké szentelése és beiktatása augusztus 6-án, Urunk Színeváltozásának ünnepén, délelőtt tíz órai kezdettel lesz a temesvári Szent György Székesegyházban. A szentmise főcelebránsa és főszentelő Roos Márton püspök, apostoli kormányzó, társszentelők: Ioan Robu bukaresti érsek, metropolita, és Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. A kiemelkedő eseményen részt vesz Miguel Maury Buendía apostoli nuncius, a Szentszék romániai és moldáviai nagykövete, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek és metropolita, Đuro Hranić, diakovár-eszéki érsek, Ternyák Csaba egri érsek, mintegy 40 római katolikus, görög katolikus, evangélikus, református és ortodox püspök és közel 200 lelkipásztor Magyarországról, Németországból, Szerbiából, Horvátországból, Ukrajnából, a Moldovai Köztársaságból és a romániai egyházmegyékből. Az eseményen számos hazai és magyarországi világi méltóság is jelen lesz. Akik az ünnepélyes szentmisén nem tudnak jelen lenni, a püspökszentelést élőben követhetik majd rádiónk hullámhosszán, valamint képekben a Duna World csatornán.
A püspökszentelés másnapján, augusztus 7-én, az új temesvári megyéspüspök a máriaradnai bazilikában délelőtt tizenegy órai kezdettel mutatja be első főpásztori hálaadó szentmiséjét.

Időjárás: Meleg lesz az ország nagy részén a következő két hétben. A július 31. és augusztus 12. közötti időszakban a hőmérsékleti értékek elérhetik a 32 fokot, ám csapadék naponta kialakulhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előrejelzéséből.
Erdélyben valamivel melegebb idő lesz, mint az ilyenkor megszokott, kivéve a medencéket, ahol a sokévi átlagnak megfelelő hőmérsékletekre számíthatunk.
A Bánságban és a Körösök vidékén az első héten meleg lesz, a nappali legmagasabb hőmérsékleti értékek meghaladják a 30 fokot.
Máramarosban valamivel melegebb idő lesz, mint az ilyenkor megszokott, a nappali legmagasabb hőmérsékleti értékek 30 fok fölött alakulnak, a periódus utolsó napjaiban néhány fokot visszaesnek.

MRE – Hírszolgálat, 2018. augusztus 2.

About the author

maradmin

Leave a Comment