2018. augusztus 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent István-napi búcsúk
A gyergyószentmiklósi Szent István ereklyéinek átvitele templomban a ma délután öt órakor kezdődő szentmisén ünneplik a plébániatemplom felszentelésének tízedik évfordulóját. A szentmise főcelebránsa, Tamás József püspök megáldja a felújított templomot és a Sárpátki Zoltán által készített keresztúti domborműveket, utána részt vesz a hagyományossá vált új kenyér megáldásán is. A templomban minden hónap 20-án, tehát ma is, este hét és tíz óra között szentségimádást tartanak, kilenc órától az ifjúság vezetésével.
Kolozsváron, a Donát úti Szent István-templom búcsúünnepe is délután öt órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa Jakubinyi György érsek, szónoka pedig László István segédlelkész. A liturgia után megáldják a Vetró András által készített Szent István szobrot.
A medgyesi Szent István-templom búcsúját ma délután hat órakor ünneplik. Páll Antal segesvári plébános prédikál.

Szűz Mária királynő búcsúk
A Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának és a Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház közös kápolnájának búcsúját Szűz Mária Királynő ünnepén, augusztus 22-én tartjuk. Az ünnepre készülve holnap este nyolc órától szentségimádás lesz. Szerdán, az ünnep napján délután 16:15-től rózsafüzért imádkozunk, öt órától pedig az ünnepi szentmise kezdődik, melyeket élő adásban közvetítünk. Ezen a napon emlékezünk arra is, hogy kilenc évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit rádiónk székelyudvarhelyi stúdiója. Várunk mindenkit a közös ünneplésre és hálaadásra.
Szintén augusztus 22-én, szerdán, délután két órától tartják a kovácspéteri kápolna búcsúját. Az ünnepi szentmise előtt, egy órától keresztúti ájtatosságot végeznek a kápolnához vezető keresztúton (kiindulópontja a kápolnához Gyergyószentmiklósról vezető megyei út utolsó szerpentinjénél található). Ezen a napon házszentelési szertartást is végeznek.

Könyvbemutató Kolozsváron
A IX. Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozat keretében, az egyházművészeti kiállításnak helyet adó, Szentegyház utca 4. szám alatti helyiségbe augusztus 22-én, szerdán délelőtt tizenegy órai kezdettel bemutatják a Szent László király – Erdély védőszentje című kötetet. A bemutatón Szőcs Csaba, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója beszélget a kötet szerkesztőjével és a szerzőkkel. Szeretettel várják az érdeklődőket.

Iskolatáska-gyűjtési akciót szervez a Caritas
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szociális gyermekintézményeiben kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a szerény anyagi körülmények között élő gyermekek megkapják azt a plusz segítséget, támogatást, amelyre szükségük van ahhoz, hogy iskolába járjanak. Akciója keretében a Caritas arra kéri a lakosokat, hogy amikor lecserélik gyermekeik, unokáik használt iskolatáskáit, ne dobják el azokat, ha még használható állapotban vannak, hanem adományozzák a Caritas gyermekintézményeibe járó hátrányos helyzetű iskolásoknak. Az adományozásra szánt iskolatáskákat a Caritas szatmárnémeti, Delavrancea utca 9. szám alatti Szociális és Szakmai Integrációs Forrásközpontjában adhatják le a segítő szándékú lakosok, augusztus 8-24 között, hétfőtől péntekig 12 és 16 óra között.

1Úton nemzetközi zarándoknap
Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre az 1úton Nemzetközi Zarándoknap augusztus 25-én, szombaton. A Mária-út teljes útvonalán haladva, idén az édesanyákért ajánlják a zarándoklatot, „Hálát adunk az édesanyák szeretetéért” mottóval. A zarándoklathoz, mely ökumenikus jellegű, akár rövidebb távokon is lehet csatlakozni. A zarándoknap lelki pillérét minden évben egy imádság adja, melyet idén Székely János szombathelyi megyéspüspök írt. Bővebb információk és részletek az 1uton.mariaut.hu honlapon találhatók.

Megemlékezés Márton Áron püspökről
Hetedik éve szerveznek megemlékezést Márton Áron püspökről, a Márton Áron Múzeum és a Márton Áron Egyesület Csíkszentdomokosért. Az idei megemlékezés augusztus 25-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor szentmisével kezdődik, melynek főcelebránsa és szónoka Jakubinyi György érsek lesz. Ezt rádiónk élő adásban közvetíti. A szentmise végén először vetítenek le nyilvánosan egy négy perces archív filmfelvételt, amely 1972-ben készült a püspök úrról. Ezt követően fél egy órától ünnepélyes keretek között nyitják meg a felújított Márton Áron múzeumot. Várják mindazokat, aki szívesen emlékeznek Erdély nagy püspökére.

Házaspárok lelki hétvégéje Csíksolyón
Szeptember 21-23 között rendezik meg a csíksomlyói Jakab Antal Házban a házaspárok lelki hétvégéjét. A Gyulafehérvári Főegyházmegye családmunkacsoportja által szervezett program fő előadója Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató, a Schönstatt-családmozgalom tagja, számos könyv szerzője, családok, nevelés kérdéseiben elismert szakember és előadó. A hétvége témái: „Egymás kedvéért születtünk”, „Az érzelmileg IS intelligens házasság – a hosszan tartó boldog kapcsolat kulcsa”, „Apának lenni nagy lehetőség, szent feladat”. Az érdeklődő házaspárok a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ honlapján, a csalad.ro oldalon regisztrálhatnak a hétvégére legkésőbb szeptember 10-ig.

Időjárás: A héten az egész országban melegebb lesz az ilyenkor megszokottnál, de főleg a nyugati, észak-nyugati és központi régiókban. Csapadékból az átlagnál kevesebb várható, csak a hegyekben lesz bő esőzés, jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat.
A mai nap folyamán is sok napsütésre készülhetünk, viszont időnként nagyobb gomolyfelhők is megjelenhetnek az égen, melyekből alakulhat ki zápor, zivatar. Gyenge, mérsékelt lesz az északi-északkeleti szél, élénk, erős lökések csak zivatarok környezetében fordulhatnak elő. 29 és 33 fok özött alakul a csúcshőmérséklet.

MRE – Hírszolgálat, 2018. augusztus 20.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Kolozsmonostoron tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.

Szent István-napi búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében Perkőn  az ünnepség ma délelőtt tízkor a kézdiszentléleki templommal szemben lévő téren található Szent István szobornál kezdődik, utána körmenet lesz keresztúti ájtatossággal. Az ünnepi szentmise, melynek szónoka Bátor Botond pálos Hargitafürdőről, 12 órakor kezdődik. A zenei szolgálatot a kézdiszentléleki egyházi énekkar biztosítja, Dávid István kántor vezénylésével.
Csíkajnádon ma 11 órakor várják a híveket Szent István-napi búcsús szentmisére. Az ünnep szónoka Csiby László csíkszentdomokosi plébános lesz.
Mezőbándon és Hidegségen a búcsút Szent István király tiszteletére szintén ma délelőtt 11 órakor ünneplik.
A gyergyószentmiklósi Szent István ereklyéinek átvitele a ma délután 5 órakor kezdődő szentmisén ünnepli a plébániatemplom felszentelésének tízedik évfordulóját. A szentmise főcelebránsa, Tamás József püspök megáldja a felújított templomot és a Sárpátki Zoltán által készített keresztúti domborműveket, utána részt vesz a hagyományossá vált új kenyér megáldásán is.
Kolozsváron, a Donát úti Szent István-templom búcsúünnepe is délután 5 órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa Jakubinyi György érsek, szónoka pedig László István segédlelkész. A liturgia után megáldják a Vetró András által készített Szent István szobrot.
A medgyesi Szent István-templom búcsúját ma délután 6 órakor ünneplik, Páll Antal segesvári plébános prédikál.
A szatmári egyházmegyében Csomaközön két időpontban mutatnak be búcsús szentmisét, reggel 8 és délelőtt 11 órától. Mindkét szentmise ünnepi szónoka Bauman István nagymajtényi plébános lesz.

Egyházművészeti kiállítás Kolozsváron
A kolozsvári Szent Mihály-plébánia Ars Sacra Claudiopolitana címmel egyházművészeti kiállítást rendez, amelynek megnyitója ma délelőtt 11 órakor lesz, a Szentegyház utca 4. szám alatt. Az ünnepség a helyiségek megáldásával kezdődik, amit Jakubinyi György érsek végez. Ünnepi köszöntőt mond Kémenes Lóránt-Zoltán főesperes plébános, Horváth Anna kolozsvári RMDSZ-elnök és Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője. Közreműködik a kolozsvári Szent Cecília kórus, a kiállítást megnyitja Hegedűs Enikő művészettörténész, a kiállítás kurátora. A kiállítás rálátást enged a kolozsvári katolikus hitélet történetére és kimagasló értékeire. A főként barokk és újkori tárgyi örökség megtekintésére minden érdeklődött szívesen látunk. A Kolozsvári Magyar Napok idején 10–18 óra között biztosított az ingyenes belépés. Minden második órában vezetett kiállításbemutató indul.

Szentségimádás Gyergyószentmiklóson
A gyergyószentmiklósi Szent István-templomban minden hónap 20-án, tehát ma is, 19 és 22 óra között szentségimádást tartanak, 21 órától az ifjúság vezetésével. Várnak mindenkit, aki találkozni akar az Oltáriszentségben lévő Jézussal.

Könyvbemutató Kolozsváron
A IX. Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozat keretében, az egyházművészeti kiállításnak helyet adó, Szentegyház utca 4. szám alatti helyiségbe augusztus 22-én, kedden délelőtt 11 órai kezdettel bemutatják Szent László király – Erdély védőszentje című kötetet. A könyvbemutatón Szőcs Csaba a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója beszélget a kötet szerkesztőjével és a szerzőkkel. Szeretettel várják az érdeklődőket.

VII. csíkszentdomokosi megemlékezés Márton Áron püspökről
Hetedik éve szervez a Márton Áron Múzeum és a Márton Áron Egyesület Csíkszentdomokosért megemlékezést Márton Áron püspökről augusztus 25-én. A megemlékezés délelőtt 11 órakor szentmisével kezdődik, melynek főcelebránsa és szónoka Jakubinyi György érsek lesz. A szentmise után először vetítenek le nyilvánosan egy négy perces archív filmfelvételt, amely Márton Áron püspökről 1972-ben készült. Fél egy órától pedig a felújított Márton Áron múzeum megnyitására kerül sor. Szeretettel várják az érdeklődőket. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Szent István családi nap Kovásznán
Augusztus 25.-én, szombaton a kovásznai római katolikus templom kertjében délelőtt 10 órától családi napot tartanak. Lesznek előadások a gyerekeknek, közös ima a templomban, bográcsozás, kézműves foglalkozások. Várják a családokat.

Házaspárok lelkigyakorlata-Medjugorjeban
Hívnak és várnak minden házaspárt augusztus 27.-szeptember 1. között Medjugorjeba egy lelkigyakorlattal egybekötött zarándokútra. A zarándoklat, melynek mottója, „Szeretlek téged!”, segítséget nyújt az újbóli elköteleződésben Isten és a házastárs mellett. Az indulás Kézdivásárhelyről lesz, de az autóbusz Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen is megáll, hogy a környékbeli zarándokokat felvegye. A zarándoklat anyagi fedezete 270 euró házaspáronként. Iratkozni és jelentkezni lehet a 0742-698166-os telefonszámon Hajlák Attila-István kézdivásárhelyi segédlelkésznél.

Erdélyi nőszövetségek egyesületének XIX. őszi találkozója
Ebben az évben „A hit tevékeny” mottóval szervezik meg az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek Egyesületének XIX. őszi találkozóját Brassóban szeptember 3–5. között, Máthé Vilmos, Fáy Leó-Lóránt és Csiby József lelkivezetők irányításával. Jelentkezni augusztus 24-ig lehet Varga Enikőnél a 0748-301647 telefonszámokon.

MRE – Hírszolgálat, 2018. augusztus 20.

About the author

maradmin

Leave a Comment