2018. augusztus 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Bertalan búcsú
A Csíkgyentgyörgyhöz tartozó csobányosi  Szent Bertalan búcsúját augusztus 24-én, pénteken tartják.  Az  ünnepi szentmise  déli 12  órától  kezdődik, majd azt követően házszentelést is lesz.

Iskolatáska-gyűjtési akciót szervez a Caritas
Augusztus 8-án indult és 24-én zárul a Caritas iskolatáskagyűjtési-akciója.
Péntekig tart a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet által kezdeményezett iskolatáskagyűjtési-akció, melynek keretében a szervezet arra kéri a lakosokat, hogy gyermekeik, unokáik használt, de jó állapotban lévő iskolatáskáit adományozzák a Caritas-intézményekbe járó szerény anyagi körülmények között élő gyermekeknek.
Az adományozásra szánt táskákat a szervezet szatmárnémeti, B. Șt. Delavrancea utca 9. szám alatti Szakmai és Szociális Integrációs Forrásközpontjában lehet leadni munkanapokon 12 és 16 óra között.
A forrásközpontot vezető Szűcs Rita elmondása szerint a hőség és a szabadságos időszak ellenére is folyamatosan érkeznek táskák a gyűjtőpontra. Van olyan iskolatáska, amelybe színes ceruzakészletet és más iskolakezdéshez hasznos tárgyat rejtett a régi tulajdonosa, ebből is látszik, hogy az adományozók nem csak megszabadulnak a már nem használt táskáktól, hanem szeretnének örömöt is szerezni azoknak a gyereknek, akikhez azok majd kerülnek. Több adományozó jön a központba gyermekével, unokájával – tájékoztatott Szűcs Rita – hogy az iskolások maguk adják át táskáikat, érezzék azt, hogy jót tesznek.
A Caritas arra kéri a segíteni vágyó szatmáriakat, ha lehetőségük van, vegyenek részt az akcióban.

Hímzőtábor Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi "Szorgos kezek díszítő művészeti szakkör", mely a Kolping család lelkiség keretén belül működik, augusztus 24-28 között a Szent József római katolikus plébánián hímzőtábort szervez felnőtteknek. Várják a hímzést kedvelőket és az érdeklődőket. A megnyitó augusztus 24-én, reggel 9 órakor lesz.

Szent István családi nap Kovásznán
Augusztus 25.-én, szombaton a kovásznai római katolikus templom kertjében délelőtt 10 órától családi napot tartanak. Lesznek előadások a gyerekeknek, közös ima a templomban, bográcsozás, kézműves foglalkozások. Várják a családokat.

Vírtuózok Gálakoncert
Harmadik alkalommal rendeznek gálakoncertet Hazulról Hazaiaknak címmel, ahol fellépnek Erdély, Székelyföld klasszikus fiatal zenei tehetségei, akiket a közönség jól ismer a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsorból.
A Gálakoncert a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában lesz megtartva augusztus 25-én este hét órai kezdéssel. Jegyek a helyszínen vásárolhatók. A szervezők várnak minden zenekedvelőt, érdeklődőt, hogy örvendjenek együtt a fiatal tehetségeknek, valamint a gyönyörű klasszikus zenének.

Képzés a Kett-módszerről
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban augusztus 28 és 30 között a Kett-módszer iránt érdeklődő hitoktatók és papok részére tartanak képzést „Ma a te házadban kell megszállnom” címmel, melynek témája: az elsőáldozó gyermekek felkészítése a plébániai hitoktatásban.
A képzést Nagy Enikő Kriszta mallesdorfi ferences nővér vezeti. Jelentkezni augusztus 24-ig lehet a 0266 210 537-es vagy a 0755 489 743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen.

Erdélyi nőszövetségek egyesületének XIX. őszi találkozója
Ebben az évben „A hit tevékeny” mottóval szervezik meg az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek Egyesületének XIX. őszi találkozóját Brassóban szeptember 3–5. között, Máthé Vilmos, Fáy Leó-Lóránt és Csiby József lelkivezetők irányításával. Jelentkezni augusztus 24-ig lehet Varga Enikőnél a 0748-301647 telefonszámon.

Zarándoklat Medjugorjeba
Szeptember 3-8 között zarándoklatot szerveznek Medjugorjeba Laczkó Vilmos farkaslaki plébános vezetésével. A zarándoklatra melynek mottója, „Ahol a Szűzanya megjelenik a sivatag is kivirágzik” hívják mindazokat akik szeretnék mindezt megtapasztalni.
A zarándoklat 200 euróba kerül, mely tartalmaz minden költséget. További információ a 0754-910105-os telefonszámon kapható.

Házaspárok lelki hétvégéje Csíksomlyón
Szeptember 21-23 között rendezik meg a csíksomlyói Jakab Antal Házban a házaspárok lelki hétvégéjét. A Gyulafehérvári Főegyházmegye családmunkacsoportja által szervezett program fő előadója Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató, a Schönstatt-családmozgalom tagja, számos könyv szerzője, családok, nevelés kérdéseiben elismert szakember és előadó. A hétvége témái: „Egymás kedvéért születtünk", „Az érzelmileg IS intelligens házasság - a hosszan tartó boldog kapcsolat kulcsa", „Apának lenni nagy lehetőség, szent feladat". Az érdeklődő házaspárok a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ honlapján, a csalad.ro oldalon regisztrálhatnak a hétvégére legkésőbb szeptember 10-ig.  

Időjárás: Ma sok napsütésre számíthatunk, viszont délen, és délnyugaton erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájakon egy-egy frissítő zápor, lokális zivatar is kialakulhat. Északkeleten élénk lehet a szél, de zivatarok környezetében erős, viharos lökések is lehetnek. Hajnalban 13-21, délután 30-35 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2018. augusztus 22.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a szászrégeni templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.

Iskolatáska-gyűjtési akciót szervez a Caritas
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szociális gyermekintézményeiben kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a szerény anyagi körülmények között élő gyermekek megkapják azt a plusz segítséget, támogatást, amelyre szükségük van ahhoz, hogy iskolába járjanak. Akciója keretében a Caritas arra kéri a lakosokat, hogy amikor lecserélik gyermekeik, unokáik használt iskolatáskáit, ne dobják el azokat, ha még használható állapotban vannak, hanem adományozzák a Caritas gyermekintézményeibe járó hátrányos helyzetű iskolásoknak. Az adományozásra szánt iskolatáskákat a Caritas szatmárnémeti, Delavrancea utca 9. szám alatti Szociális és Szakmai Integrációs Forrásközpontjában adhatják le a segítő szándékú lakosok, augusztus 8-24 között, hétfőtől péntekig 12 és 16 óra között.

Kántorképző Szatmáron
Több sikeres képzésciklust valósított már meg a Szatmári Római Katolikus Püspökség a kántorok képzésében, sokan szereztek így képesítést és kezdték meg valamelyik plébánián a működésüket, vagy szereztek oklevelet arról a tudásukról, amit már régóta kamatoztattak. Most újabb, négy éves kántorképző indul, amelyre várják a jelentkezőket. Hittan, liturgika, gregorián ének, népének, zeneelmélet, szolfézs, karének és karvezetés tantárgyakat oktatnak majd, illetve zongorán, harmóniumon, orgonán tanítják meg a növendékeket játszani.
A kántorképzőbe bárki jelentkezhet, aki befejezte a nyolc általánost, különösen ajánlják azoknak, akik már aktív kántorok, de nem rendelkeznek megfelelő képesítéssel, illetve mindazoknak, akik egyházi zenével foglalkoznak és szeretnék elmélyíteni tudásukat, kántori oklevelet szerezni. A beiratkozáshoz szükséges a plébánosi ajánlás, keresztlevél másolat, személyazonossági igazolvány másolata, a legmagasabb iskolai végzettséget igazoló diploma másolata. Érdeklődni és jelentkezni személyesen lehet a Szatmári Római Katolikus Püspökségen, az 1 Decembrie 1918 (Széchenyi) utca 2 szám alatti Püspöki Palotában vagy a 0261-714955, 0744-483444 telefonszámokon.

Hímzőtábor Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi "Szorgos kezek díszítő művészeti szakkör", mely a Kolping család lelkiség keretén belül működik, augusztus 24-28 között a Szent József római katolikus plébánián hímzőtábort szervez felnőtteknek. Várják a hímzést kedvelőket és az érdeklődőket. A megnyitó augusztus 24-én, reggel 9 órakor lesz.

Szent István családi nap Kovásznán
Augusztus 25.-én, szombaton a kovásznai római katolikus templom kertjében délelőtt 10 órától családi napot tartanak. Lesznek előadások a gyerekeknek, közös ima a templomban, bográcsozás, kézműves foglalkozások. Várják a családokat.

1Úton nemzetközi zarándoknap
Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre az 1úton Nemzetközi Zarándoknap augusztus 25-én, szombaton. A Mária-út teljes útvonalán haladva, idén az édesanyákért ajánlják a zarándoklatot, „Hálát adunk az édesanyák szeretetéért” mottóval. A zarándoklathoz, mely ökumenikus jellegű, akár rövidebb távokon is lehet csatlakozni. A zarándoknap lelki pillérét minden évben egy imádság adja, melyet idén Székely János szombathelyi megyéspüspök írt. Bővebb információk és részletek az 1uton.mariaut.hu honlapon találhatók.

Megemlékezés Márton Áron püspökről
Hetedik éve szerveznek megemlékezést Márton Áron püspökről, a Márton Áron Múzeum és a Márton Áron Egyesület Csíkszentdomokosért. Az idei megemlékezés augusztus 25-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor szentmisével kezdődik, melynek főcelebránsa és szónoka Jakubinyi György érsek lesz. Ezt rádiónk élő adásban közvetíti. A szentmise végén először vetítenek le nyilvánosan egy négy perces archív filmfelvételt, amely 1972-ben készült a püspök úrról. Ezt követően fél egy órától ünnepélyes keretek között nyitják meg a felújított Márton Áron múzeumot. Várják mindazokat, aki szívesen emlékeznek Erdély nagy püspökére.

I. Észak-partiumi regionális Háló találkozó
A nagybányai Háló mozgalom és társszervezői szervezésében első alkalommal tartanak Észak-partiumi regionális Háló találkozót Nagybányán.
A rendezvény fővédnöke: Schönberger Jenő megyés püspök
Helyszín: Krisztus Király-templom, valamint a Don Bosco Közösségi terem és környéke.
Jelentkezési határidő, augusztus 27. Részletek a RomKat.ro oldalon találhatók.

Őszi felvételi a BBTE Római Katolikus Teológia Karon
A kolozsvári BBTE Római Katolikus Teológia Kar őszi felvételit hirdet azokra az államilag támogatott, azaz ingyenes helyekre, amelyek még megpályázhatók a júliusi felvételi időszak lezárását követően. A szeptemberi felvételire maradt 8 hely Kolozsváron, 14 hely Gyulafehérváron, tehát 22 hely alapképzésen (BA) és 3 hely Kolozsváron mesteri képzésen (MA). Bővebb információ a http://rocateo.ubbcluj.ro/hu/node/203.

Időjárás: Ma sok napsütésre számíthatunk, viszont délen, és délnyugaton erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájakon egy-egy frissítő zápor, lokális zivatar is kialakulhat. Északkeleten élénk lehet a szél, de zivatarok környezetében erős, viharos lökések is lehetnek. Hajnalban 13-21, délután 30-35 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2018. augusztus 22.

About the author

maradmin

Leave a Comment