2018. augusztus 3. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a sepsiszentgyörgyi Szent Gellért-templomban, holnap ugyancsak Sepsiszentgyörgyön a Szent József templomban, vasárnap pedig az őrkői Mária Világ királynője-templomban tartják az örökös szentségimádási napot. A nagyváradi egyházmegyében augusztus első vasárnapján Éradonyban és Sarmaságon lesz a híveknek lehetősége az örökös szentségimádásába bekapcsolódni.
Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Minden hónap elsőpéntekén, így ma is, keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Délután öt órától várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjaikért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban ma este tíz órától virrasztás lesz, melyet rádiónk is élő adásban közvetít. Várnak mindenkit aki az Úr Jézus jelenlétében szeretne eltölteni néhány órát.

Elsőszombat Csíksomlyón
Augusztus 4-én, szombaton tartják a csíksomlyói kegytemplomban az ünnepélyes Mária-köszöntőt. Délután hat órától engesztelő imaóra lesz, majd este hét órától kezdődik a szentmise. Ezt követően rózsafüzér-imádkozás lesz, amit rádiónk székelyudvarhelyi stúdiójának önkéntesei vezetnek, majd gyertyás körmenetben ugyancsak ők viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a templom előtti téren. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy a rádiónk hullámhosszán.
A köszöntőre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről, szombaton délután fél 4-kor. Jelentkezni a 0740-615685-ös számon lehet.

Búcsúk Urunk színeváltozásának ünnepén
A Gyergyói-havasok legmagasabb pontján, a Pricske tetején Urunk színeváltozása tiszteletére állított keresztnél minden esztendőben búcsút tartanak. Augusztus 4-én, szombaton a déli tizenkét órakor kezdődő szentmise ünnepi szónoka a gyergyószentmiklósi születésű Lukács József plébános Bécsből.
A színében elváltozott Üdvözítő ünnepe, a csíksomlyói plébániához tartozó és a Kis-Somlyó-hegyen található Salvator-kápolna búcsúünnepe is egyben. A szentmisét augusztus 5-én, vasárnap délután fél egy órától tartják a kápolnánál. Az ünnepi szónok Tódor Attila, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa lesz.
A nyikómalomfalvi templomnak is Urunk színeváltozása a titulusa. A búcsús szentmise augusztus 5-én, vasárnap délben fél egy órakor kezdődik.
Csíkvacsárcsiban szintén vasárnap fél egy órakor ünneplik a templom búcsúját. A szentbeszédet László Rezső csíkcsicsói plébános tartja.
Atyhában a fogadalmi kápolna búcsúja szintén vasárnap lesz. A szentmise, melynek szónoka Márton István gyergyótölgyesi plébános, augusztus 6-án, hétfőn délután egy órakor kezdődik.

Havas Boldogasszony ünnepe
Kolozsváron a ferences templom búcsúját Havas Boldogasszony napján ünneplik. A szentmise, amelyet rádiónk is élő adásban közvetít, augusztus 5-én, vasárnap déli tizenkét órakor kezdődik.

Role nagykoncert Csíkszeredában
Visz a vonat címmel különleges produkcióval készül a csíkszeredai Role zenekar és baráti köre a Csíkszeredai Városnapokra. Az augusztus 5-én, vasárnap, 21:30-tól kezdődő koncert központi tematikájául a zenészek az itthon maradás megünneplését választották.
A városnapi produkció a Role életművéből közel harminc dalra épül, de fontos szerepet játszik majd az előadáson a környezet is, ahol ezek a dalok születtek, a város, az emberek, a helyek, a helyi hangulatok.
A produkciónak erős mondanivalója mellett gazdag látványvilága is lesz, olyan zenei- és látványelemeket vonultat majd fel, amelynek összhatása méltó társa lehet a városnapokat záró tűzijátéknak.
A Role zenekar és barátai segítségével létrehozott előadás értékeinket, hagyományainkat vonultatja fel a helyi kultúra gyöngyszemeitől az egyetemes magyar kultúra nagyjaiig. Mindezt igazi vérbő, népzenei elemekkel kevert rockzenei tálalásban, vendégzenészekkel, kórussal és táncosokkal.

Ingyenes gyermektábor
A Telefonos Szeretetszolgálat tizedik alkalommal hívja „ingyenes” táborba azokat a 7 és 14 év közötti városi (Kolozsvár és Marosvásárhely) gyermekeket, akik egész nyáron egyetlen táborba se jutottak el! Az öt napos színes és tartalmas programra augusztus 22 és 26. között kerül sor a bihar megyei Sólyomkőváron. Jelentkezési határidő augusztus 13., hétfő. Bővebb információk és jelentkezésért hívják a Telefonos Szeretetszolgálatot a 0741-555555-ös telefonszámon.

Időjárás: Kánikula lesz Romániában augusztus első napjaiban az Európán végigsöprő hőhullám miatt. A hőmérő higanyszála gyakran eléri majd a 34 fokot. Ma az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, de kezdetben a nyugati tájakon még felhősebb lehet az  idő. Elszórtan egy-egy futó zápor, esetleg zivatar is elő fordulhat. Az északi-északkeleti szelet többfelé kísérhetik élénk lökések. Hajnalban délen foltokban pára, köd átmenetileg kialakulhat. A minimum-hőmérséklet 9 és 16 fok között alakul, délután 26-32 fokot  mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2018. augusztus 3.

About the author

maradmin

Leave a Comment