2018. augusztus 31. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Imanap a Teremtett Világért
„Legyünk irgalommal a közös házunk iránt!” Ferenc pápa szeptember elsejére imanapot hirdetett a teremtett világért, kihangsúlyozva, hogy elválaszthatatlanul összefonódik a természet iránti aggodalom, a szegények iránti méltányosság, a társadalmi elkötelezettség, de az öröm és a belső béke is. Ezen a napon a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye templomaiban is különösképpen erre a szándékra imádkoznak majd a hívek.

Élő rózsafüzér zarándoklat Székelyudvarhelyen
A Mária-tisztelő imacsoportok szeptember 8-án élő rózsafüzér zarándoklatot tartanak hitünk megerősödéséért, Székelyudvarhely város és a környék lakóiért, a családok megmaradásáért. Az indulás reggel 9 órakor a Jézus-kápolnától lesz. Érintik a város valamennyi katolikus templomát, délután négy órakor a Székely Kálváriát járják végig, majd az Ugron-kápolnánál öt órakor búcsús szentmisével fejezik be a zarándoklatot. A Kisboldogasszony-napi élő rózsafüzér zarándoklatba bármelyik ponton be lehet kapcsolódni. Részletek a romkat.ro honlapon. Szeretettel várják a híveket.

Elsőszombat Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban szeptember 1-jén lesz az ünnepélyes Mária-köszöntő. Délután hat órától engesztelő imaórát tartanak, majd hét órától kezdődik a szentmise. Ezután rózsafüzér-imádkozás, majd gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a templom előtti téren. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán.

Papi továbbképző Gyulafehérváron
Idén is megszervezik a papi továbbképzőt Gyulafehérváron szeptember 3-ka és 7-ke között. Programfelelős András István rektor-prefektus lesz. A továbbképzőre előzetes bejelentkezés szükséges augusztus 31-ig a 0745 770 134-es vagy a 0752 245 060-as telefonszámokon, illetve a rektor@seminarium.ro vagy a prefektus@seminarium.ro e-mail-címek egyikén.

Kneipp hétvége Brassóban
Brassóban szeptember 6-9. között Péter Mária Imelda mallersdorfi ferences nővér bemutatja a Kneipp-vízterápiát és előadást tart a jótékony, egészségmegőrző hatásairól.  Sebastian Kneipp német katolikus pap, aki lelkészi hivatását természetgyógyászati tevékenységgel egészítette ki, világhírű vízgyógyászati módszert fejlesztett ki, amelyet ma Kneipp-kúraként ismerünk. Gyógyító tevékenysége alapján kapott új lendületet a természetgyógyászat. Bővebb információ a 0741 694 139-es telefonszámon kapható.

Házaspárok lelki hétvégéje Csíksomlyón
Szeptember 21-23 között rendezik meg a csíksomlyói Jakab Antal Házban a házaspárok lelki hétvégéjét. A Gyulafehérvári Főegyházmegye családmunkacsoportja által szervezett program fő előadója Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató, a Schönstatt-családmozgalom tagja, számos könyv szerzője, családok, nevelés kérdéseiben elismert szakember és előadó. A hétvége témái: „Egymás kedvéért születtünk”, „Az érzelmileg IS intelligens házasság – a hosszan tartó boldog kapcsolat kulcsa”, „Apának lenni nagy lehetőség, szent feladat”. Az érdeklődő házaspárok a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ honlapján, a csalad.ro oldalon regisztrálhatnak a hétvégére legkésőbb szeptember 10-ig. Részletek hamarosan.

Zarándoklat Lengyelországba
Október 17-22 között, a pálos szerzetesek „Két jó barát” mottóval zarándokútra hívják az érdeklődőket, Lengyelországba, Zakopane, Krakkó, Czestochowa, Ószandec, Kassa, Máriapócs érintésével. A zarándokút lelkivezetője Bátor Botond pálos szerzetes lesz. Jelentkezni és érdeklődni a 0742-599559-es telefonszámon  lehet.

Kántorképző Szatmáron
Több sikeres képzésciklust valósított már meg a Szatmári Római Katolikus Püspökség a kántorok képzésében, sokan szereztek így képesítést és kezdték meg valamelyik plébánián a működésüket, vagy szereztek oklevelet arról a tudásukról, amit már régóta kamatoztattak. Most újabb, négy éves kántorképző indul, amelyre várják a jelentkezőket. Hittan, liturgika, gregorián ének, népének, zeneelmélet, szolfézs, karének és karvezetés tantárgyakat oktatnak majd, illetve zongorán, harmóniumon, orgonán tanítják meg a növendékeket játszani.
A kántorképzőbe bárki jelentkezhet, aki befejezte a nyolc általánost, különösen ajánlják azoknak, akik már aktív kántorok, de nem rendelkeznek megfelelő képesítéssel, illetve mindazoknak, akik egyházi zenével foglalkoznak és szeretnék elmélyíteni tudásukat, kántori oklevelet szerezni. A beiratkozáshoz szükséges a plébánosi ajánlás, keresztlevél másolat, személyazonossági igazolvány másolata, a legmagasabb iskolai végzettséget igazoló diploma másolata. Érdeklődni és jelentkezni szeptember 28-ig lehet személyesen a Szatmári Római Katolikus Püspökségen, illetve a 0261-714955 vagy a 0744-483444 telefonszámokon.

Időjárás: A sokévi átlagnál melegebb időre számíthatunk szeptemberben  ugyanakkor a megszokottnál több csapadék esik majd a következő négy hétben, különösen hegyvidéken - közölte kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat.
A mai nap folyamán egy gyenge hidegfront hatására a napos idő mellett főként nyugaton alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar a megnövekvő gomolyfelhőkből. Késő délután, este megélénkül az északnyugatira forduló szél. A csúcshőmérséklet 27-32 fok között alakul. 

MRE - Hírszolgálat, 2018. augusztus 31.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az Magyarláposon  tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.

Jótékonysági tanszergyűjtés Csíkszeredában
Augusztus 21-én indult és szeptember 3-ig tart a csíkszeredai Juventutti alapítvány és a Székelyhon által tervezett tanszergyűjtés Csíkszeredában, melynek célja, hogy még iskolakezdés előtt több rászoruló gyermek részesülhessen tanszercsomagban. A szervezők várnak minden olyan új és használt de jó állapotban lévő tanszert és eszközt, ami iskolakezdésre szükséges lehet. Az adományokat a juventutti alapítvány székhelyén vagy a Csíki hírlap szerkesztőségében lehet leadni.

Búcsúk a hétvégén
A gyulafehérvári főegyházmegyében, a verebesi templomban szeptember 2-án, vasárnap délután fél 1 órakor kezdődik a Szent Őrzőangyalok búcsú. A szentmise szónoka Fülöp Sándor-Szabolcs diakónus lesz. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
Deményházán szeptember 2-án, vasárnap 1 órától ünneplik a Szent Őrzőangyalok búcsút. A szentmisén László Szabolcs nagyernyei plébános prédikál.
Szeptember 8-án lesz Kisboldogasszony ünnepe. A gyulafehérvári egyházmegyében Sztrigyszentgyörgyön szeptember 2-án, vasárnap déli 12 órától lesz a búcsús szentmise. Az ünnepi szónok Tódor Attila, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa lesz.
A nagyváradi egyházmegyében a székelyhídi templom búcsúja is szeptember 2-án lesz déli 12 órától. Az ünnepi szónok Hatos Mihály altorjai plébános Kovászna megyéből. Ozsváth József plébános a szent misében vesz búcsút a Székelyhíd-i közösségtől, ad hálát Istennek és a közösség tagjainak az elmúlt három és fél évért.
A temesvári egyházmegyében a nagyszentmiklósi plébániához tartozó máriaföldei Kisboldogasszony-templomban szeptember 2-án, vasárnap ünneplik a templombúcsút. A szentmisét déli 12 órakor Kopasz István zsombói plébános celebrálja, a liturgián a zsombói templomkórus énekel. Délután 2 órakor a népviseletbe öltözött fiatalok felvonulására kerül sor.

Tarzíciusz-hét Medgyesen
A medgyesi romai katolikus plébánia szervezésében szeptember 3-ka és 7-ke között Tarzíciusz hetet tartanak a ministránsok számára „Élni Isten tenyerén” mottóval. Szeretettel várják a gyerekeket naponta 9 és 12 óra között a plébánián.

Házaspárok lelki hétvégéje Csíksomlyón
Szeptember 21-23 között rendezik meg a csíksomlyói Jakab Antal Házban a házaspárok lelki hétvégéjét. A Gyulafehérvári Főegyházmegye családmunkacsoportja által szervezett program fő előadója Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató, a Schönstatt-családmozgalom tagja, számos könyv szerzője, családok, nevelés kérdéseiben elismert szakember és előadó. A hétvége témái: „Egymás kedvéért születtünk", „Az érzelmileg IS intelligens házasság - a hosszan tartó boldog kapcsolat kulcsa", „Apának lenni nagy lehetőség, szent feladat". Az érdeklődő házaspárok a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ honlapján, a csalad.ro oldalon regisztrálhatnak a hétvégére legkésőbb szeptember 10-ig. Részletek a mai déli magazinban.

Ferences ösvény
A kolozsvári ferencesek meghívnak minden 17 és 35 év közötti fiatalt egy három hétvégéből álló kaland első hétvégéjére szeptember 7-ke és 9-ke között a szárhegyi ferences kolostorba., ahol megismerkedhetnek Szent Ferenccel, az ő evangéliumi lelkiségével és mindazzal, amit egész egyszerűen csak úgy hívunk, ferencesség. A helyek száma korlátozott! További információért: Tibor testvérnél a frtibi@gmail.com emailcímen vagy a 0746774701 telefonszámon, illetve a www.ferencesprogramok.ro honlapon. Mindenkit szeretettel várnak a közös kalandra.

Őszi felvételi a BBTE Római Katolikus Teológia Karon
A kolozsvári BBTE Római Katolikus Teológia Kar őszi felvételit hirdet szeptember 10-18 között, azokra az államilag támogatott, azaz ingyenes helyekre, amelyek még megpályázhatók a júliusi felvételi időszak lezárását követően. A szeptemberi felvételire maradt 8 hely Kolozsváron, 14 hely Gyulafehérváron, tehát 22 hely alapképzésen és 3 hely Kolozsváron mesteri képzésen. Bővebb információ a kar honlapján a rocateo.ubbcluj.ro/hu/ oldalon találhatók.

Időjárás: A sokévi átlagnál melegebb időre számíthatunk szeptemberben, ugyanakkor a megszokottnál több csapadék esik majd a következő négy hétben, különösen hegyvidéken - közölte kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat.
A mai nap folyamán egy gyenge hidegfront hatására a napos idő mellett főként nyugaton alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar a megnövekvő gomolyfelhőkből. Késő délután, este megélénkül az északnyugatira forduló szél. A csúcshőmérséklet 27-32 fok között alakul. 

MRE - Hírszolgálat, 2018. augusztus 31.

About the author

maradmin

Leave a Comment