2018. augusztus 6. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a fogarasi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.

Püspökszentelés Temesváron
A május 16-án Ferenc pápa által kinevezett új temesvári püspök, a csíkcsomortáni születésű Pál József-Csaba püspökké szentelési szentmiséje ma délelőtt 10 órakor lesz a temesvári Szent György-székesegyházban. Ugyanekkor lesz az új püspök beiktatása is.
A szentmise főcelebránsa és a főszentelő Martin Roos nyugalomba vonuló püspök, a temesvári egyházmegye apostoli kormányzója lesz. A társszentelő püspökök: Ioan Robu bukaresti érsek, metropolita és Jakubinyi György gyulafehérvári érsek lesznek.
A püspökszentelést élőben fogja közvetíteni a Duna World, az Erdélyi Mária Rádió, valamint a temesvári rádió. A püspökszentelés másnapján, augusztus 7-én az új temesvári megyés püspök a máriaradnai bazilikában 11 órai kezdettel mutatja be első főpásztori hálaadó szentmiséjét.
Az újonnan felszentelt temesvári megyés püspök augusztus 10-12.-e között gyermekkorához, ifjúságához, hivatásához közelálló helyeken mutat be szentmisét: a csíksomlyói Szent Péter és Szent Pál-plébániatemplomban augusztus 10-én, pénteken este 6 órakor; a csíksomlyói kegytemplomban augusztus 11-én, szombat este 7 órakor; szülőfalujában Csíkcsomortánban vasárnap délelőtt fél tízkor celebrálja az ünnepi szentmisét.

Urunk színeváltozása
A színében elváltozott Üdvözítő ünnepe alkalmából a hidegségi haranglábnál ma délelőtt 11 órától mutatják be a búcsús szentmisét. A Gyimesbükkhöz tartozó áldomáspataki kápolna búcsúünnepe ma déli 12 órakor kezdődik, homíliát mond Csintalan László csíkdelnei plébános.

Búcsú Csíkszentdomokoson
Augusztus 8.-án, szerdán Szent Domonkos áldozópap emléknapján délelőtt 11 órakor tartják a csíkszentdomokosi templom búcsúját. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök lesz.

Ünnepel az Élet a Lélekben imacsoport Sepsiszentgyörgyön
Sepsiszentgyörgyön az Élet a Lélekben imacsoport fennállásának 24-ik évét ünnepli. Az évforduló alkalmából hálaadó találkozót tartanak a Krisztus Király-plébániatemplomban augusztus 8.-án, szerdán, melynek keretében délután 5 órától szentségimádás, 6 órától szentmise, ezt követően pedig tanúságtételek lesznek. Az ünnepi szentmise szónoka  Dávid György plébános lesz, aki idén ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját.

Szent Klára ünnepe Csíksomlyón
A Csíksomlyó ágacskája klarissza monostorban élő nővérek szentmisében ünneplik Assisi Szent Klára anyát, rendalapítójukat augusztus 10.-én, pénteken délután 6 órától. A nővérek mindenkit szeretettel várnak, akik velük szeretnének ünnepelni.

Ingyenes gyermektábor
A Telefonos Szeretetszolgálat tizedik alkalommal hívja „ingyenes” táborba azokat a 7 és 14 év közötti városi (Kolozsvár és Marosvásárhely) gyermekeket, akik egész nyáron egyetlen táborba se jutottak el! Az öt napos színes és tartalmas programra augusztus 22 és 26. között kerül sor a bihar megyei Sólyomkőváron. Jelentkezési határidő augusztus 13, hétfő. Bővebb információk és jelentkezésért hívják a Telefonos Szeretetszolgálatot a 0741-555555-ös telefonszámon.

Házaspárok lelkigyakorlata-Medjugorjeban
Hívnak és várnak minden házaspárt augusztus 27.-szeptember 1. között Medjugorjeba egy lelkigyakorlattal egybekötött zarándokútra. A zarándoklat, melynek mottója, „Szeretlek téged!”, segítséget nyújt az újbóli elköteleződésben Isten és a házastárs mellett. Az indulás Kézdivásárhelyről lesz, de az autóbusz Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen is megáll, hogy a környékbeli zarándokokat felvegye. A zarándoklat anyagi fedezete 270 euró házaspáronként. Iratkozni és jelentkezni lehet a 0742-698166-os telefonszámon Hajlák Attila-István kézdivásárhelyi segédlelkésznél.

Kett-módszer képzés Székelyudvarhelyen
Augusztus 28-30. között (keddtől- csütörtökig) a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban sor kerül a Kett módszer iránt érdeklődő hitoktatók és papok képzési hétvégéjére „Ma a te házadban kell megszállnom” címmel. Témája: az elsőáldozó gyermekek felkészítése a plébániai hitoktatásban. A képzést Nagy Enikő, Kriszta mallersdorfi ferences nővér vezeti. Előzetes bejelentkezés szükséges augusztus 24-ig a 0266-210537-es és a 0755-489743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail címen.

Időjárás: A hétvégi kánikula után mától ismét csapadékos lesz az időjárás az ország nagy részében – tette közzé az Országos Meteorológiai Szolgálat.
A szakemberek előrejelzése szerint előbb Románia észak megyéiben fog esni az eső, majd a központi régiókban, domb- és hegyvidéken várhatók villámlásoktól és heves széllökésektől kísért zivatarok. A csapadékos időjárás keddtől átterjed a déli, délkeleti országrészre is. Az eső enyhíti a meleget, de a nyugati és déli megyékben nap közben a hőmérséklet meghaladja majd a 30 fokot.

MRE – Hírszolgálat, 2018. augusztus 6.

About the author

maradmin

Leave a Comment