2018. december 19. – Hírek és programajánló

 

H Í R E K   D É L B E N

Karácsonyváró hangverseny Székelyudvarhelyen
Karácsony előtti angyalváró órára gyűlnek össze december 21.-én, pénteken délután öt órától a Székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György-plébánia közösségi házában a szépkorúak. Idén a hangulatos szeretetlakomát és ajándékozást a Psallite kamarakórus karácsonyi hangversenye vezeti fel, amelyet a plébániatemplomban tartanak. Vezényel: Simó Zsuzsa.

Adventi és karácsonyi koncertek Temesváron
Holnap 19.30 órakor a Bajkai-Fábián Róbert orgonista vezette Exultate énekkar adventi hangversenyt tart a Szent György székesegyházban. Műsoron közismert karácsonyi dalok, népénekek, kolindák szerepelnek a világ minden tájáról. A belépés díjtalan.
December 22-én, szombaton 17 órakor a nagyszentmiklósi római katolikus templomban adventi koncertre kerül sor, amelyen fellépnek a város összes vallásfelekezetének templomi kórusai.
Szintén szombaton délután 6 órai kezdettel a Dumitresc Norbert kántor vezette temesvár-józsefvárosi templomi énekkar előkarácsonyi koncertjére kerül sor a helyi templomban.

Pro Musica koncert
Szombaton, december 22-én, a sepsiszentgyörgyi Szent József templomban, az esti 6 órás szentmise után a Pro Musica kamarakórus bemutatja karácsonyi koncertjét. Mindenkit szeretettel várnak.

Adventi imaórák Temesváron
Advent minden vasárnapján délután 6 órakor a magyar családok adventi imájára kerül sor a temesvár-józsefvárosi plébánia közösségi termében. A családos csoport tagjai ima, adventi elmélkedés és kiscsoportos beszélgetés keretében gyújtják meg az adventi koszorú negyedik gyertyáját.

Akolitusavatás Magyarszentmártonban
A temesvári egyházmegyében, az óteleki plébániához tartozó Magyarszentmárton római katolikus templomában december 26-án, szerdán a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében Ex. Pál József Csaba megyéspüspök akolitussá avatja a helyi születésű Ionuc Hojda teológiai hallgatót.

Band’Ora karácsonyi koncertek
A Band’Ora zenekar, gyergyóalfalvi kisiskolás gyerekekből álló kórusa, december 26-án, szerdán este 7 órától a gyergyóalfalvi Petőfi Sándor Művelődési Házban és december 28-án, pénteken este 7 órától a csíksomlyói kegytemplomban karácsonyi koncertet tart. Várják a zenekedvelőket!

Taizéi találkozó Madridban
A Taizéi Ifjúsági Európai Találkozót 2018. december 28. és 2019. január 1. között Madridban tartják. Fiatalok tízezrei érkeznek majd a Roger testvér által a 70-es években elkezdett „Bizalom zarándokútjának” következő állomására. Az idei témát Alois testvér, a taizéi közösség perjele választotta: „Ne feledkezzünk meg a vendégszeretetről!”
Az Ibériai-félszigeten már több alkalommal tartottak taizéi találkozót: Barcelonában, Valenciában és Lisszabonban, Portugáliában. Madrid először ad otthont az év végi találkozónak. A spanyol fővárosban 170 plébánia és családok ezrei nyitják meg otthonaik ajtaját. Madridban több fontos nemzetközi találkozó, rendezvény volt, amelyeken békeegyezmények születtek. „A bizalom zarándoklatának” mostani állomását a szolidaritás értékei gazdagítják majd, amelyeket a spanyol főváros lakói és intézményei is kifejezésre juttatnak. A taizéi találkozón december 29–31. között délután egy órakor imádságokat tartanak Madrid központjának templomaiban, az este 7 órakor kezdődő közös imák pedig a madridi vásárközpontban (Ifema) lesznek.

Szilveszter imában és böjtben
Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király plébánia altemplomában imában és böjtben tarják a szilvesztert. A program december 31-én, hétfő este 9 órakor kezdődik és reggeli 7 óráig tart. Hívnak és várnak mindenkit aki az Úr jelenlétében szeretné tölteni ezt az éjszakát.

Kézműves képzések
Akkreditált népi kézműves képzéseket szervez az Artera Alapítvány a Hagyományok Háza együttműködésével.
Hívják a népi kézművességgel már foglalkozó alkotókat, akik tudásukat szeretnék továbbfejleszteni, akik kedvet éreznek, hogy kipróbálják alkotói vágyukat.
Várják azokat is, akiknek állásuk megtartásához, vállalkozásukhoz újabb szakmai ismeretek szükségesek.
A foglalkozások hétvégenként lesznek és 2019 január harmadik hét végén, pénteken kezdődnek, a vizsga pedig júniusban lesz.
Érdeklődni az office@artera.ro, e-mail címen, illetve a 0747 272612 vagy 0744 593192 telefonszámokon lehet.

Időjárás: Ma nagyrészt eseménytelen lesz időjárásunk. Sokfelé párás, ködös délelőttre számíthatunk, helyenként egész nap megmaradhat a köd. A keleti és déli országrészben fordulhat elő kisebb havazás. Északnyugaton megélénkül a szél. A fagyos hajnal után, napközben -7, +1 fok közötti értékekre számíthatunk. A hét végétől felmelegszik az idő az egész országban, és karácsony első napjára nagy eséllyel mindenütt elolvad a hó a meteorológusok előrejelzése szerint.

MRE - Hírszolgálat, 2018. december 19.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nádasi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, csendesedjünk el, készítsük elő a szívünket és fogadjuk be Őt!

Karácsonyvárás Csíkszeredában
Ma délután fél négytől a csíkszeredai Hit és Fény közösség szeretettel hív minden érdeklődőt a karácsonyi találkozójára, mely a Szent Ágoston templom alagsorában található hittanteremben lesz megtartva. Mottó: „Jöjj velünk, hogy barátok legyünk."

Karácsonyváró orgonahangverseny Zetelakán
A zetelaki plébániatemplomban karácsonyváró orgonahangverseny lesz ma 18 órától. Fellépnek a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia orgonaszakos hallgatói, dr. Erich Türk vezetésével: Andrea Lupșa, Bilibók András, Miriam Marinescu, Pap Attila, Rémán Roland Róbert.
Tervezett műsor: Orgonaművek: Andrew Carter: Toccata on „Veni Emmanuel”, César Franck: Pastorale, Johann Sebastian Bach: F-dúr toccata, G-dúr prelúdium, In dulci jubilo.
Ének: Georg Philipp Telemann: Ich will den Herrn loben, Melchior Franck: Da pacem, Domine, Thomas Helmore: Veni, veni Emmanuel.

Karácsonyi ünnepség a temesvári püspökségen
A temesvári egyházmegye papsága és a szerzetesei számára december 20-án, holnap 11 órai kezdettel hagyományos karácsonyi fogadást tartanak a püspökség dísztermében.
Pénteken, december 21-én a püspökség világi alkalmazottai részére lesz karácsonyi ünnepség.

Adventi szeretetvendégség Marosvásárhelyen
A Telefonos Szeretetszolgálat és a Marosvásárhelyi Rádió szervezésében a marosvásárhelyi Möbex vendéglőben, az Őzike utca 2 szám alatt december 21.-én, pénteken 17 órától közös éneklés, áhítat, koncert, tombola, vacsora lesz. Fellép Póra Zoli & Stone Hill keresztyén zenekar. A belépés díjtalan. Gyerekek számára külön foglalkozást biztosítanak.

Pro Musica koncert
Szombaton, december 22-én, a sepsiszentgyörgyi Szent József templomban, az esti 6 órás szentmise után a Pro Musica kamarakórus bemutatja karácsonyi koncertjét. Mindenkit szeretettel várnak.

Karácsonyvárás Sepsiszentgyörgyön
December 23-án, advent negyedik vasárnapján a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban a délelőtt 10,30 szentmise keretében Karácsonyváró ünnepet tartanak. A hittanos gyerekek rövid szereplése után a  betlehemi lánggal ajándékozzák meg a családokat.

Band’Ora karácsonyi koncertek
A Band’Ora zenekar a gyergyóalfalvi kisiskolás gyerekekből álló kórusa december 26-án, szerdán este 7 órától a gyergyóalfalvi Petőfi Sándor Művelődési Házban és december 28-án, pénteken este 7 órától a csíksomlyói kegytemplomban karácsonyi koncertet tart. Várják a zenekedvelőket!

Időjárás: Nem követelt emberi áldozatokat a havazás és a hóvihar az elmúlt napokban, nem alakultak ki az emberek épségére veszélyt jelentő, különleges helyzetek – közölte kedden az országos katasztrófavédelmi felügyelőség. Téli körülmények között zajlik a közlekedés az országban, de nincsenek a havazás miatt elzárt útszakaszok.
Ma nagyrészt eseménytelen lesz időjárásunk. Sokfelé párás, ködös délelőttre számíthatunk, helyenként egész nap megmaradhat a köd. A keleti és déli országrészben fordulhat elő kisebb havazás. Északnyugaton megélénkül a szél. A fagyos hajnal után, napközben -7, +1 fok közötti értékekre számíthatunk. 

MRE - Hírszolgálat, 2018. december 19.

About the author

maradmin

Leave a Comment