2018. december 6. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében, december 7-én, holnap délután négy órától, dr. Bene Gábor: NEMZETET ÉPÍTS! címmel tart előadást a városháza gyűléstermében. Minden érdeklődőt várnak.

Adventi lelki napok a hétvégén
A csíkszeredai Szent Kereszt templomban a Búzamag közösség szervezésében adventi lelkinapot tartanak december 8-án, szombaton „Velünk az Isten” mottóval. A program délelőtt fél 10 órakor dicsőítéssel kezdődik, majd lesz elmélkedés, szentségimádás és szentmise. Szeretettel várják az érdeklődőket a közös együttlétre, imádságra, feltöltődésre.
Szintén december 8-án, szombaton a brassói ferences kolostor nagytermében is adventi lelkinap lesz, melynek keretében Nagy Károly ferences atya tart előadást. A lelkinap délután fél 3 órakor kezdődik. Várnak mindenkit szeretettel!
Adventi lelki délutánra várják az érdeklődőket Szászfenesen is december 8-án, szombaton délután három órától este hét óráig. A programot Homa Ildikó szociális testvér vezeti. Jelentkezni a ronkat.ro oldalon lehetséges.

Szeplőtelen fogantatás-napi búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében Csíkdánfalván december 8-án, szombaton fél 1 órakor tartják a búcsút.
A medgyesi ferences templomban szintén december 8-án, déli 12 órakor mutatják be a búcsús szentmisét. Az ünnep főcelebránsa és szónoka Farkas Ervin a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum prefektusa lesz.
A szatmári egyházmegyében a szatmárnémeti Zárda templomban triduummal készülnek az ünnepre. Esténként 6 órától felkészülési szentmisék lesznek, melyekben Linzenbold Szabolcs székesegyházi káplán elmélkedik. Ugyancsak ő lesz a szombati búcsú szónoka, melyet szintén este 6 órától tartanak.
Szinérváralján szombaton reggel 8 órától román nyelven lesz búcsús mise Franţ Felix Nagybányán szolgálatot teljesítő minorita atya ünnepi szónoklatával, 11 órától pedig magyar nyelven Seffer Dániel ugocsai esperes prédikációjával.
Az erdődi Zárdakápolna búcsúját ugyancsak szombaton délelőtt 11 órától tartják, Fagea László ny. címzetes esperes szentbeszédével.
A nagyváradi egyházmegyében szombaton tartják a nagyvárad-velencei templom búcsúünnepét. A délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise szónoka Giosanu Leonard nagyvárad-olaszi káplán.

Jótékonysági Adventi Vásár a Püspöki Palota kertjében
December 8-án, szombaton délután három órától, a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház előtti téren ötödik alkalommal nyitja meg kapuit a Jótékonysági Adventi Vásár változatos kínálattal, lélekemelő adventi és karácsonyi muzsikával, kézműves foglalkozásokkal. A rendezvény egyik legkedveltebb vendége, Szent Miklós püspök is meglátogatja a vásárlók legkisebbjeit. A rendezvényről bővebben a Déli magazinban hallhatnak.

Adventi gyertyagyújtás a székesegyháznál
„Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit!” Ezzel a mottóval várják az idén is a nagyváradi plébániákat, papokat, szerzeteseket, híveket egyaránt, hogy közösen hangolódjanak az ünnepre, ünnepélyes gyertyagyújtás keretében a nagyváradi római katolikus Székesegyház előtti téren felállított koszorún. Szombaton este hét órakor a két méter átmérőjű koszorú második gyertyája a Szent József-telepi plébánia által vezetett szertartás keretében lobban majd lángra. A szertartás után a katolikus karitász munkatársai meleg teát és egy kis harapnivalót kínálnak az ünneplőknek.

Kiállításmegnyitó Kászonaltízen
A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a Kászon 100 éve című kiállítással társult a vasárnap, december 9-én 9 órakor kezdődő, negyedik alkalommal megrendezett kászonaltízi Karácsonyi vásár programjaihoz. A helyi kultúrotthonban délután egy órakor kezdődő kiállításmegnyitón a képeket András Ignác, a kászonaltízi Dr. Lukács Mihály Általános Iskola igazgatója méltatja.

Családok Adventje a Családlánccal
A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete 6. alkalommal szervezi meg idén a Családok Adventje a Családlánccal elnevezésű szociális programját. A rendezvényen a kicsik és nagyok kézműves foglalkozásokon vesznek részt. Lesz méhviaszgyertya készítés, mézeskalács díszítés, képeslap és papírdíszek készítése, lomfűrész által kivágott karácsonyfadíszek festése, és sok más érdekesség. A rendezvény különlegessége és pozitív vonzata abban is érzékelhető, hogy a kicsik, akiknek még nem alakult ki az előítélet, találkozhatnak fogyatékos személyekkel, kerekesszékkel „járkálhatnak”, így felnőtté válva pozitív alapokkal közelíthetik meg a fogyatékos embertársaikat. A nap folyamán különböző fellépők ajándékozzák meg a családi nap résztvevőit. Várnak minden érdeklődőt december 9-én, vasárnap délelőtt 10 órától Csíkszeredában, az Erős Zsolt Arénába.

Időjárás: A héten egymást követik a frontok. A meleg front után mely sok csapadékot hozott, egy újabb hidegfront érkezett térségünkbe. A fagyos reggelt követően, délután nyugat felől egyre több felhő érkezik, nyugaton esőre, átmenetileg havas esőre lehet számítani. A délkeletire forduló szél északnyugaton megélénkülhet. Délután 1-5 fok közötti maximumokra lehet számítani.

MRE – Hírszolgálat, 2018. december 6.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a búzásbesenyői templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, csendesedjünk el, készítsük elő a szívünket és fogadjuk be Őt!

Első csütörtöki szentségimádások
Ma tartjuk a szokásos első csütörtöki csendes szentségimádást rádiónk nagyváradi stúdiójának kápolnájában. Reggel fél kilenctől szentmise lesz, majd kilenc órától egészen délután három óráig várjuk az imádkozni és engesztelni vágyókat.
Szentségimádást tartanak ma az alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában is. Délután három órakor elimádkozzák az isteni irgalmasság rózsafüzért, majd a többi rózsafüzért is. Délután hat órakor szentmise lesz, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség lesz.
A temesvár-józsefvárosi plébánián is minden hónap első csütörtökén este fél nyolc órától találkoznak a családok, hogy együtt imádkozzanak élő és elhunyt családtagjaikért, a családokért, a plébániaközösségért, a lelkipásztorokért, a betegekért és egymásért. Várják a híveket a közös imára.

Szent Miklós-napi búcsúk
Ma ünneplik Gyergyószentmiklós régi plébániatemplomának búcsúját. A délelőtt 11 órakor kezdődő búcsús szentmise szónoka Fazakas Z. Márton premontrei apát. Ezt követően, a hagyománynak megfelelően, körmenetet tartanak, amely a Fogarassy Mihály püspök szobránál ünnepélyes áldással zárul.
Kászonújfalu plébániatemplomának szintén Szent Miklós püspök a védőszentje. A búcsús szentmise ugyancsak ma délelőtt 11 órakor kezdődik, az ünnepi szónok Kovács Zsolt csíkszentmártoni plébános.
A berecki plébániatemplomban is ma délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsúünnep. Főcelebránsa Vargha Béla főesperes, szónoka pedig Pál Ferenc kézdiszentléleki plébános lesz. A szentmise keretében a megválasztott egyháztanács eskütételére is sor kerül. A liturgia után megáldják a torony alatt elhelyezett Gábor Áron domborművet.
A székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplom búcsús szentmiséje ma este 6 órakor kezdődik. Szentbeszédet mond Horváth István gyulafehérvári főesperes, főtanfelügyelő.

Nemzetközi konferencia Kolozsváron
Hogyan közelítsünk a vallás és az emberi jogok összefüggéséhez a teológia és a vallástudomány oktatásában címmel nemzetközi konferenciát tartanak Kolozsváron, december 6-7 között a Babeș-Bolyai Tudományegyetem keretében működő Biblikus Központ szervezésében. Bővebb információt a RomKat.ro oldalon kaphatnak.

Virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban holnap este 10 órától éjszakai virrasztás lesz, mely a reggel 6 órakor kezdődő roráté szentmisével ér véget. Az advent a virrasztásban eltöltött Krisztus várás ideje. Hívnak mindenkit, hogy minél többen kapcsolódjanak bele a közös imába. A virrasztást rádiónk élő adásban közvetíti

Adventi gyertyagyújtás Székelyhídon
December 8-án, szombaton este hat órakor a székelyhídi közösségi házba várjak a fiatalokat és a fiatal házasokat, ahol adventi gondolatokkal és énekekkel hangolódnak az Úrvárásra. A program végén kis agapé lesz.

Filmklub Szatmárnémetiben
Folytatódik a filmklub a Szentlélek plébánia szervezésében. December 8-án, szombat este 19:45 perctől az Apa-sorozat keretében a Mindenki megvan című amerikai-olasz dráma kerül vetítésre. A film kamaszkortól ajánlott. Várják az érdeklődőket a plébánia Merk Mihály (Kolping) termébe.

Karácsonyi JóPont akció Csíkszeredában
December 1-én indult útjának a csíkszeredai Juventutti Alapítvány Karácsonyi JóPont akciója, azzal a céllal, hogy több partner bekapcsolódásával és a csíkszeredai jó szándékú emberek segítségével tegyék szebbé rászoruló csíkszeredai és Csíkszereda környékén élő családok karácsonyát tartós élelmiszerből, valamint tisztító és tisztálkodási szerekből álló csomagok eljuttatásával. Az akció december 17-ig tart, és összesen 19 gyűjtőponton fogadnak különböző adományokat.
A Juventutti Alapítvány azok számára is szeretné biztosítani az adományozás lehetőségét, akik nem élnek itthon, ezért létrehoztak a honlapjukon egy online adományozói felületet is, így tartósélelmiszer-vásárláshoz járulhat bárki hozzá, aki szeretne, függetlenül attól, hol él. Az online adományozói felület a www.juventutti.ro honlapon érhető el. Kapcsolat tartó személy: Balázs Brigitta 0742-049038.

Időjárás: A héten egymást követik a frontok. A meleg front után mely sok csapadékot hozott, egy újabb hidegfront érkezett térségünkbe. Ma ismét fagyos reggelre ébredtünk, délután nyugat felől egyre több felhő érkezik, nyugaton esőre, átmenetileg havas esőre lehet számítani. A délkeletire forduló szél északnyugaton megélénkülhet. Délután 1-5 fok közötti maximumokra lehet számítani. 

MRE – Hírszolgálat, 2018. december 6.

About the author

maradmin

Leave a Comment