2018. február 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Házasság hete rendezvények
A gyulafehérvári főegyházmegyében Gyergyószentmiklóson, ma este hét órára várják a házasokat a Szent István plébániára, ahol a házasságkötésről beszélnek kötetlenül. Holnap este fél nyolctól, ugyancsak a Szent István plébánián közös filmnézés lesz.
Csíkszeredában ma este hat órától a Taverna vendéglőbe várják a házasokat egy meghitt vacsorára. Az est védnöke Urbán Erik ferences atya. Jelentkezni a 0743-514316-os telefonszámon lehetséges.
Marosvásárhelyen ma délután négy órától Kónya Zoltán és Ágnes családterapeuták tartanak workshopot „Hol terem a jó házasság?” címmel a Gecse Dániel Református Orvosi és Egészségügyi Szakkollégium nagytermében, amit majd délután hat órától Kánya Zoltán: Házasság frissítve könyvbemutatója követ. A szerzővel Les Zoltán családterapeuta beszélget.
A szatmári egyházmegyében ma este hét órától filmnézésre és beszélgetésre várják a házasokat a szatmárnémeti székesegyház plébánia Szent István termébe.
A temesvári egyházmegyében is zajlik a házasság hete rendezvénysorozat. A temesvár-belvárosi református templomban február 15-én, csütörtökön délután hat órától tartanak ökumenikus családos estet.

Állandó szentségimádás Csíkdelnén
A csíkdelnei keresztelő Szent János plébánián hamvazószerdától kezdődően egész Nagyböjt folyamán állandó szentségimádást szeretnének tartani. A beosztásért a sekrestyében lehet jelentkezni. Ajándékozzunk a heti 168 órából egyet a Szentségi Jézusnak!

Negyven nap az életért Kolozsváron
Február 14-től tart a 40 nap az életért kampány, mely ismét meg akarja mozgatni Kolozsvár lakóit. A szülészeti klinika előtt napi 12 órás csendes jelenlétre hívják mindazokat, akik tenni akarnak az abortusz megakadályozásáért a kincses városban. Reggel hét és este hét óra között 40 napon keresztül, hosszabb-rövidebb időre csatlakozhatnak és kampányolhatnak elsősorban a klinika előtt – vagy lehetőség szerint otthonaikban – imádsággal és böjttel az élet védelméért. Az idei kampányba 354 város kapcsolódik világszerte.

Önismereti csoport indul Kolozsváron
Önismereti és személyes hitéleti témák feldolgozására önismereti csoport indul a Iuliu Maniu (Szentegyháza) utca 7 szám alatt csütörtök este hat órakor, melyet Lázár Sarolta pszichoterapeuta, és Imre Edit mentálhigiénés lelkigondozó vezet. A nagyböjt folyamán öt alkalommal találkoznak, melyre előzetesen be kell jelentkezni a 0741 114 036-os telefonon, ahol további információkkal is szolgálnak.

Mária áhítat Kovásznán
Kovásznán minden hónap harmadik szombatján Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket február 17-én, délután hat órakor a helyi plébánia templomba. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti

Pálos síverseny
Február 16-án, pénteken Pálos síverseny lesz Hargitafürdőn. A rendezvény délután fél hattól szentmisével kezdődik, amelyet Balla Barnabás pálos atya mutat be, majd hét órakor kezdődik a verseny a sípályánál. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak!

Lelkinap Csíkszeredában
A Remény csoport szervezésében lelkinapot tartanak a csíkszeredai Millenniumi templom alagsorában február 17-én, szombaton reggel kilenc és délután fél öt óra között. Előadást tart Bátor Botond pálos és Székely Csilla szociális testvér, tanár, pszichológus. A szentmisét Darvas Kozma József esperes-plébános mutatja be. Érdeklődni a 0746-138763-as telefonszámon lehet, Nagy Enikő Zelma szociális testvérnél.

Égjen a láng – Zenefesztivál Marosvásárhelyen
Február 17-18. között a marosvásárhelyi kultúrpalotába minden érdeklődőt szeretettel várnak a zenefesztiválra! Az Égjen a Láng mindazoknak szól, akik igazán gondolják, igazán érzik, hogy ebben a viharvert világban lehet mást, és lehet másképpen tenni egymásért, akik keresik a mindennapokban a csodákat, igyekeznek észrevenni embertársaik nehézségeit, akiknek a legnagyobb fegyvere az alázat és a békülésre való hajlam.

Jegyeskurzus Kolozsváron
Február 19–március 26. között jegyeskurzus lesz a kolozsvári Szent Mihály plébánián.  A szervezők – Homa Ildikó SSS, pszichológus és Szőcs Csaba, plébános – hétfőnként várják azokat az esküvőre készülő, együtt járó párokat, akik jobban meg szeretnék ismerni önmagukat, párjukat, az egyház tanítását, közelebb szeretnének kerülni a Jóistenhez. A részvétel ingyenes, de előzetes bejelentkezéshez kötött. Jelentkezni a RomKat.ro honlapon található űrlap kitöltésével lehet.

Férjek, édesapák lelki hétvégéje Csíksomlyón
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs munkacsoport szervezésében február 23-25. között férjek és édesapák lelki hétvégéje lesz Hagyatékunk ereje címmel a csíksomlyói Jakab Antal Házban.
A hétvége előadói: Majoros Tibor ifjúsági referens (Nagyvárad), Borota Gábor pszichológus (Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség, Csíkszereda), Laczkó-Albert Elemér polgármester (Gyergyóremete), a marosvásárhelyi Sátor-Fa közösség és sokan mások. A programra jelentkezni a csalad.ro oldalon lehet.

FITT – Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozó
A ferences rendtartomány az Assisi Szent Ferenc szellemét megismerni vagy elmélyíteni akaró fiatalok és gyerekek számára programsorozatot szervez, amelyet a 2018. március 2–4. között Désen tartott Fitt, azaz a Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozó nyitja. Jelentkezni a RomKat.ro honlapon található űrlap kitöltésével lehet.
 
Időjárás: Egy mediterrán ciklon határozza meg időjárásunkat: nyugaton inkább havazás, másutt vegyesen hó, havas eső, keleten borongós, csapadékmentes marad az idő. Felélénkül, a hegyvidéken felerősödik az északias szél.  Napközben 1-6 fok között értékeket mérhetünk. 

MRE - Hírszolgálat, 2018. február 13.


H Í R E K   R E G G E L

Ifjúsági csoportvezetők téli találkozója
A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye ifjúsági csoportvezetőinek téli találkozóját tartották február 9 és 11-e között az erdődhegyi Helga Winter közösségi házban. Télen főképp azért találkoznak a fiatalok, hogy fenntartsák régi, megerősítsék új kapcsolataikat, együtt szórakozzanak, kikapcsolódjanak, és nem utolsó sorban tanácskozzanak.
Így már pénteken készültek a farsangi mulatságukra, vetélkedőn vettek részt, majd szombaton azon gondolkodtak közösen el, hogyan lehetne több fiatalt bevonni a plébániai és egyházmegyei ifjúsági életbe? Erre válaszként elmondták, fontosnak érzik, hogy a plébániákon ne csak megszólítsák a gyerekeket, fiatalokat, rendezvényekre hívják őket el, hanem feladatot is adjanak nekik - hiszen akkor érezhetik igazán otthon magukat, ha egyben hasznosnak is érezhetik. Az "újak" megszólításában továbbá úgy látják, jobb, ha a meglévő csoporttagok saját, személyes webes felületeiken is helyet adnak a jó reklámnak, sőt, személyes gondolataikat, ajánlásukat hozzá teszik. Ugyanígy élőszóban, a templomban, a szentmisék után jó, ha odamennek az érdeklődő fiatalokhoz és mesélnek nekik a tevékenységükről, a lehetőségekről, meghívják őket.
A hétvége további részében különböző imamódokat próbáltak ki, elmélkedtek, szombaton este farsangi játékokon vettek részt, vasárnap pedig a szentmisében a betegekért, idősekért imádkoztak, így is kapcsolódva a betegek világnapjához-tudósított Józsa János sajtóreferens.

Szent József-nagykilenced Szatmárnémetiben
Szent József, Szűz Mária jegyesének ünnepe március 19-én van. A szatmárnémeti a sugárúti Szent József-templomban minden évben nagykilenced előzi meg az ünnepet. Január 17-től szerdánként, reggel kilenc órától szentmisét tartanak, melynek meghívott szónoka Gríz László, a szatmárnémeti Lisieux-i Szent Teréz-plébánia segédlelkésze. A szentmisék előtt félórával gyónásra nyílik lehetőség.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán  Abosfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Pálos síverseny
Február 16-án, pénteken Pálos síverseny lesz Hargitafürdőn. A rendezvény délután fél hattól szentmisével kezdődik, amelyet Balla Barnabás pálos atya mutat be, majd hét órakor kezdődik a verseny a sípályánál. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak!

Szentmise a családokért a Szent László templomban
Közel két évtizede Angliából indult el a Házasság Hete elnevezésű kezdeményezés, amely Szent Bálint nap környékén egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. 2018. február 18-án, vasárnap a délelőtt tíz órakor kezdődő szentmisén a családokért imádkoznak a nagyvárad-újvárosi plébániatemplomban és Isten áldását kérik a jelenlévő házaspárokra.

Jegyeskurzus Kolozsváron
Február 19–március 26. között jegyeskurzus lesz a kolozsvári Szent Mihály plébánián.  A szervezők – Homa Ildikó SSS, pszichológus és Szőcs Csaba, plébános – hétfőnként várják azokat az esküvőre készülő, együtt járó párokat, akik jobban meg szeretnék ismerni önmagukat, párjukat, az egyház tanítását, közelebb szeretnének kerülni a Jóistenhez. A részvétel ingyenes, de előzetes bejelentkezéshez kötött. Jelentkezni a RomKat.ro honlapon található űrlap kitöltésével lehet.

Férjek, édesapák lelki hétvégéje Csíksomlyón
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs munkacsoport szervezésében február 23-25. között férjek és édesapák lelki hétvégéje lesz Hagyatékunk ereje címmel a csíksomlyói Jakab Antal Házban.
A hétvége előadói: Majoros Tibor ifjúsági referens (Nagyvárad), Borota Gábor pszichológus (Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség, Csíkszereda), Laczkó-Albert Elemér polgármester (Gyergyóremete), a marosvásárhelyi Sátor-Fa közösség és sokan mások. A programra jelentkezni a csalad.ro oldalon lehet.

IV. jótékonysági futás Debrecen–Székelyhíd között
Február 25-én, vasárnap negyedik alkalommal indul jótékonysági futás Debrecenből Székelyhídra, a dévai Szent Ferenc Alapítvány által fenntartott Gyermek Jézus Gyermekvédelmi Központba.
Gyülekező: Debrecenben a Megtestesülés plébánia előtt 8:30-9:00 között, indulás 9 órakor.
Érkezéskor (kb. 16 óra romániai idő szerint) találkozás a gyerekekkel és a nevelőikkel, gyermekotthon meglátogatása, a programot egy közös estebéd zárja. Bővebb információ a facebook oldalon olvasható.

FITT – Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozó
A ferences rendtartomány az Assisi Szent Ferenc szellemét megismerni vagy elmélyíteni akaró fiatalok és gyerekek számára programsorozatot szervez, amelyet a 2018. március 2–4. között Désen tartott Fitt, azaz a Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozó nyitja. Jelentkezni a RomKat.ro honlapon található űrlap kitöltésével lehet.
 
Időjárás: Egy mediterrán ciklon határozza meg időjárásunkat: nyugaton inkább havazás, másutt vegyesen hó, havas eső, keleten borongós, csapadékmentes marad az idő. Felélénkül, a hegyvidéken felerősödik az északias szél.  Napközben 1-6 fok között értékeket mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2018. február 13.

About the author

maradmin

Leave a Comment