2018. február 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Hamvazószerda, a húsvéti készület kezdete
Ma veszi kezdetét a negyvennapos böjt, melynek során a keresztények húsvétra, Jézus Krisztus föltámadásának ünnepére készülnek. Hamvazószerdán és a rá következő vasárnapon a hívek homlokát az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával hintik meg. A hamvazkodás közben hagyományosan a következőket mondja a pap: „Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!” vagy: „Tartsatok bűnbánatot, és higgyetek az evangéliumban!” A mai napon szigorú böjtöt ír elő az Egyház: 18 éves kortól 60 éves korig csak háromszor szabad étkezni és csak egyszer szabad jóllakni, húst 14 éves kortól nem szabad fogyasztani.
A csíksomlyói kegytemplomban hamvazással egybekötött szentmisék reggel nyolc, délelőtt tizenegy és este hat órától lesznek. Nagyböjt péntekjein délután negyed hat órától keresztúti ájtatosságot tartanak az esti szentmise előtt.
A szatmárnémeti székesegyházban, ma reggel kilenc órától Schönberger Jenő püspök mutat be szentmisét, melyen hamvazkodhatnak is a hívek.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Bordoson tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Pálos síverseny
Február 16-án, pénteken Pálos síverseny lesz Hargitafürdőn. A rendezvény délután fél hattól szentmisével kezdődik, amelyet Balla Barnabás pálos atya mutat be, majd hét órakor kezdődik a verseny a sípályánál. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak!

Nagyböjti ifjúsági imaórák
Közös elmélkedésre, imára, énekre hív idén nagyböjtben is a szatmárnémeti római katolikus ifjúság.
Nagyböjtben, vasárnap-esténként hét órai kezdéssel, a szatmárnémeti római katolikus plébániák fiataljai a hagyománynak megfelelően megszervezik az imaórákat, melyek tematikája idén az ellentétek kontrasztjában fejlődik. Az első ilyen találkozásra február 18-án, a Székesegyházban kerül sor "halál-élet" címmel. A második imaórát február 25-én a Szentlélek templomban tartják "ítélet-irgalom" témában.
Március 4-én a Kis Szent Teréz templomban találkoznak és "botrány-bölcsesség" cím alatt elmélkednek. Március 11-én a Szent Család templomban a "bűn-kegyelem", 18-án pedig a Szent Antal templomban a "szenvedés-alázat" lesz az imaóra témája.
A nagyböjti imaórákat idén is keresztúti ájtatossággal zárják a Kálvária templom udvarán, március 25-én, de már este nyolc órai kezdési időponttal. A találkozás, ima és elmélkedés alkalmaira korosztálytól függetlenül várják a híveket.

Jegyeskurzus Kolozsváron
Február 20. – március 27. között jegyeskurzus lesz a szászfenesi Mindenszentek plébánián.  A szervezők – Homa Ildikó SSS pszichológus és Szőcs Csaba plébános – keddenként várják azokat az esküvőre készülő, együtt járó párokat, akik jobban meg szeretnék ismerni önmagukat, párjukat, az egyház tanítását, közelebb szeretnének kerülni a Jóistenhez. A részvétel ingyenes, de előzetes bejelentkezéshez kötött. Jelentkezni a RomKat.ro honlapon található űrlap kitöltésével lehet.

Előadás Kolozsváron
A kolozsvári Szent Mihály Plébánia szervezésében a Nőszövetség Szentegyház utcai dísztermében február 21-én, szerdán délután öt órától Mátyás király és szülővárosa, Kolozsvár címmel előadás lesz. Részletek a RomKat.ro honlapon.

Nagyböjti triduum Csíksomlyón
Február 20-22. között, az este hat órakor kezdődő szentmisék keretében nagyböjti triduumot tartanak a csíksomlyói kegytemplomban. A lelkigyakorlatos estek elmélkedéseit Albert Leánder OFM vezeti.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső iránytű programsorozat keretében 2018. február 23-án, pénteken este hét órától Péter Mária Imelda mallersdorfi ferences nővér tart előadást a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében A vízben rejlő erő címmel. Várnak minden érdeklődőt.

IV. jótékonysági futás Debrecen–Székelyhíd között
Február 25-én, vasárnap negyedik alkalommal indul jótékonysági futás Debrecenből Székelyhídra, a dévai Szent Ferenc Alapítvány által fenntartott Gyermek Jézus Gyermekvédelmi Központba.
Gyülekező: Debrecenben a Megtestesülés plébánia előtt 8:30-9:00 között, indulás 9 órakor.
Érkezéskor (kb. 16 óra romániai idő szerint) találkozás a gyerekekkel és a nevelőikkel, gyermekotthon meglátogatása, a programot egy közös estebéd zárja. Bővebb információ a facebook oldalon olvasható.

FITT – Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozó
A ferences rendtartomány az Assisi Szent Ferenc szellemét megismerni vagy elmélyíteni akaró fiatalok és gyerekek számára programsorozatot szervez, amelyet a 2018. március 2–4. között Désen tartott Fitt, azaz a Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozó nyitja. Jelentkezni a RomKat.ro honlapon található űrlap kitöltésével lehet.
 
Időjárás: Kedd estétől hóviharra és erős havazásra vonatkozó sárga jelzésű figyelmeztetés lépett érvénybe húsz megyében, az ország többi térségében pedig csapadékra és széllökésekre lehet számítani – az Országos Meteorológiai Igazgatóság előrejelzése szerint.
Csütörtök délután három óráig érvényes figyelmeztetés szerint dél-nyugatról érkezik a csapadékos időjárás, amely az ország teljes területére kiterjed. A mai nap folyamán már keleten, észak-keleten is várható csapadék, a szél pedig az egész országban megerősödik. Erdélyben 45–55 km/órás széllökésekre, hegyvidéken 70–80 km/órás sebességű szélre kell számítani.

MRE - Hírszolgálat, 2018. február 14.

About the author

maradmin

Leave a Comment