2018. február 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Csöbön, holnap pedig Dicsőszentmártonban tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, megtisztítson bennünket.

Nagyböjti előkészület Nagyváradon
Ma délután három órától a nagyváradi Szent Katalin-telepi plébánián a nagyböjti készületet segítve várják a fiatalokat 7. osztálytól 30 éves korig egy különös foglalkozásra, mely a „Láthatatlan színház” nevet viseli. A foglalkozást Módi Blanka vincés nővér, Vakon Zsolt püspöki titkár, valamint segítőtársaik vezetik.

Ünnepi vesperás a temesvári székesegyházban
Ma délután a temesvári egyházmegye templomaiban Szent Gellért első vértanú püspökünk oltárra emeléséről emlékeznek meg. A székesegyházban a délután fél hat órakor kezdődő ünnepi vesperást a székeskáptalan tagjainak jelenlétében Roos Márton megyés püspök celebrálja.

Nagyböjti ifjúsági imaórák Szatmárnémetiben
A szatmárnémeti római katolikus plébániák fiataljai a hagyománynak megfelelően nagyböjtben, vasárnap esténként hét órai kezdéssel megszervezik az imaórákat, melyek tematikája idén az ellentétek kontrasztjában fejlődik.
A második imaórát február 25-én, a Szentlélek templomban tartják „ítélet-irgalom” témában. Március 4-én a Kis Szent Teréz templomban találkoznak és „botrány-bölcsesség” cím alatt elmélkednek. Március 11-én a Szent Család templomban a „bűn-kegyelem”, 18-án pedig a Szent Antal templomban a „szenvedés-alázat” lesz az imaóra témája. A nagyböjti imaórákat idén is keresztúti ájtatossággal zárják a Kálvária templom udvarán, március 25-én, de már este nyolc órai kezdési időponttal. A találkozás, ima és elmélkedés alkalmaira korosztálytól függetlenül várják a híveket.

IV. jótékonysági futás Debrecen–Székelyhíd között
Február 25-én, vasárnap negyedik alkalommal indul jótékonysági futás Debrecenből Székelyhídra, a dévai Szent Ferenc Alapítvány által fenntartott Gyermek Jézus Gyermekvédelmi Központba.
Gyülekező: Debrecenben a Megtestesülés plébánia előtt 8:30-9:00 között, indulás 9 órakor. Érkezéskor (kb. 16 óra romániai idő szerint) találkozás a gyerekekkel és a nevelőikkel, gyermekotthon meglátogatása, a programot egy közös estebéd zárja. Bővebb információ a facebook oldalon olvasható.

Előadássorozat Gyergyószentmiklóson
A Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés szervezésében Vidéken, egészségesen, itthon címmel előadássorozat indul Gyergyószentmiklóson március 2-án, a Szent Benedek Tanulmányi Házban, ahol külföldi és belföldi meghívottak vezetik be a juhtenyésztés, talajművelés, növénynemesítés, tönkölybúza termesztés világába az érdeklődőket. Jelentkezni március 1-ig lehet a 0730-015195-ös vagy a 0745-171829-es telefonszámokon, illetve az agrocar@caritas-ab.ro e-mail címen.

Jegyeskurzus Karcfalván
A Főegyházmegyei pasztorációs iroda szervezésében újabb jegyeskurzus indul Karcfalván. A jegyeskurzus egyházi és szakmai segítség a házasságra készülő fiataloknak, lehetőség a párkapcsolat elmélyítésére, közösségben való felkészülés a szentségi házasságra és a keresztény családi életre. A kurzus február 27-én, kedden kezdődik. A találkozók esténként lesznek 19-21 óra között a karcfalvi plébánia udvarán levő kápolnában. Az együttlétek interaktívak, rövid előadásokból és beszélgetésekből, csoportmunkákból állnak. Felcsíkon élő, elsősorban jegyben levő, a közeljövőben összeházasodni szándékozó párok jelentkezését várjuk, de jelentkezhetnek együttjáró fiatal párok is, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és mélyíteni kapcsolatukat. Jelentkezni február 26-ig lehet a következő telefonszámokon 0744-548.585, vagy a 0748-997.956

Rövid lelkigyakorlat testgyakorlatokkal Csíkszentdomokoson
Istenhez vezető utunk nem kerülheti ki a testünket. Loyolai szent Ignác meggyőződése, hogy amit testünk jelez és kifejez, meghatározóan hatással van lelki és szellemi életünkre. Testünk lehetőségeivel és határaival ismerkedve szeretnénk tanulni imádkozni azzal, ami most aktuális az életünkben. Március 2-4. között rövid lelkigyakorlat testgyakorlatokkal lesz Csíkszentdomokoson a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. Vezetők: Vormair Emese segítőnővér és Somorai Jerne. Jelentkezés és további infó: vormairemese@gmail.com e-mail címen. Jelentkezni február 27-ig lehet.

Nagyböjti triduum Tasnádszántón
A tasnádszántói egyházközségben március 2-4. között nagyböjti lelkigyakorlatot tart Szinovácz György, mezőpetri plébános. A szentmisék pénteken és szombaton délután öt órától kezdődnek, vasárnap pedig délelőtt tíz órától.

Hétvégi szentmise közvetítések
Holnap délelőtt tíz órától  a szatmárnémeti Hildegárda templomból közvetítünk szentmisét, este hat órától pedig a nagyváradi Székesegyházból.

Időjárás: Északkelet felől megkezdődik a szibériai eredetű hideg levegő beáramlása, így már keményen hideg hajnalokra készülhetünk, több helyen  -10 fok alá süllyed a hőmérséklet, de a derült, szélcsendes, hófedte  tájakon -15 fok alatti minimumok is előfordulhatnak. Napközben mindenhol fagyni fog, a legmelegebb órákban csupán -8, -2 fokot mérhetünk.  Továbbra is élénk, néhol erős lehet az északi-északkeleti szél.

MRE - Hírszolgálat, 2018. február 24.

About the author

maradmin

Leave a Comment