2018. február 7. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Mária Rádiósok találkozója
Tegnap kezdődött Brüsszelben az európai Mária Rádiók elnökeinek és műsorigazgatóinak éves találkozója. Rádiónkat Szatmári Ferenc elnök és Karácson Tibor atya képviselik. Imádkozzunk a résztvevőkért, kérve a Szentlélek közreműködését, hogy Isten akarata szerint alakítsák a rádiók jövőbeli terveit.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiója és a Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház közös kápolnájában minden hónap első szerdáján egész éjjel virrasztást tartanak. Három esztendeje, hogy elindult az egész napos szentségimádás is, amely során reggel nyolc órától este nyolc óráig folyamatos imádság zajlik.
Az átimádkozott esztendőért ma este hét órától hálaadó szentmisét mutatnak be, melyet előadás és éjszakai virrasztás követ.

Előadás és könyvbemutató Kolozsváron
Holnap este hét órakor a kolozsmonostori plébánia közösségi termében Kónya Zoltán előadást tart Hol terem a jó házastárs? – Kötődéselmélet képekben címmel, majd bemutatja a „Házasság, frissítve” című könyvét. Az est házigazdája Székely Dénes plébános.

Szent Rita imakoszorú Kolozsváron
A kolozsvári Piarista templomban február 8. és május 17. között, csütörtökönként, közvetlenül a reggel kilenc órakor kezdődő szentmise után, a szenvedő Krisztussal egyesülő Casciai Szent Rita, a látszólag lehetetlen ügyek pártfogójának, a nők, a gyermekek és a családok védőszentjének közbenjárásáért imádkoznak.
Az imakoszorú május 22-én, kedden Szent Rita emléknapján, a délelőtt kilenc órakor (magyar nyelvű) és délután hat órakor (román nyelvű) kezdődő ünnepi szentmise végén imádságos rózsa, illetve virágszenteléssel zárul.

Gyászfolyamat az orvos életében – találkozó Székelyudvarhelyen
Február 9-én, pénteken este hat órától a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban orvosok találkozója lesz Gyászfolyamat az orvos életében címmel Jakabos Barnabás SJ vezetésével. Az est folyamán szupervíziós módszerrel tekinthetik át, orvosként hogyan lehet jobban kísérni, elengedni a haldoklót.
Bővebb információ a 0266 210 537-es és a 0755 489 743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail címen kapható. Még a mai nap folyamán lehet jelentkezni.

Imanap Szovátán
,,A te arcodat keresem Uram” mottóval imanapot szervez a szovátai katolikus imaközösség február 10-én, szombaton délelőtt fél tíz órától a helyi kultúrotthonban. Az imanap szentségimádással, illetve szentmisével zárul. Várnak mindenkit szeretettel. Bővebben a mai Déli magazinunkban hallhatnak!

Betegek világnapja
Február 11-én, a betegek világnapján  a csíksomlyói kegytemplom és pápai kisbazilikában lesz az idősek és a járó betegek zarándoklata. A szentmise, amelynek végén kiszolgáltatják a betegek szentségét, délelőtt fél 11-kor kezdődik.

Gyűjtés az ifjúsági pasztoráció támogatására
Főegyházmegyénkben az IFJÚSÁG ÉVE van. 2018. február 11-én, farsang utolsó vasárnapján, az ifjúsági pasztorációs tevékenységek támogatására  a Főegyházmegye templomaiban gyűjtés lesz. A gyűjtést meghirdető érseki körlevél a RomKat.ro oldalon olvasható.

Kett-módszeres képzés Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban pedagógusok és a Kett-módszer iránt érdeklődők részére képzés tart Nagy Enikő Kriszta mallersdorfi ferences nővér „Jól csak a szívével lát az ember!” címmel 2018. február 16–18. között. A képzésre előzetes bejelentkezés szükséges február 13-áig.
Bővebb információ a 0266 210 537-es és a 0755 489 743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail címen kapható.

Égjen a láng – Zenefesztivál Marosvásárhelyen
Az Égjen a Láng mindazoknak szól, akik igazán gondolják, igazán érzik, hogy ebben a viharvert világban lehet mást, és lehet másképpen tenni EGYMÁSÉRT, akik keresik a mindennapokban a csodákat, igyekeznek észrevenni embertársaik nehézségeit, akiknek a legnagyobb fegyvere az alázat és a békülésre való hajlam.
2018 február 17-18. között a marosvásárhelyi kultúrpalotába minden érdeklődőt szeretettel várnak! Bővebben a programról a facebook közösségi oldalon találhatnak.

Férjek, édesapák lelki hétvégéje Csíksomlyón
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs munkacsoport szervezésében február 23-25. között férjek és édesapák lelki hétvégéje lesz Hagyatékunk ereje címmel a csíksomlyói Jakab Antal Házban.
A hétvége előadói: Majoros Tibor ifjúsági referens (Nagyvárad), Borota Gábor pszichológus (Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség, Csíkszereda), Laczkó-Albert Elemér polgármester (Gyergyóremete), a marosvásárhelyi Sátor-Fa közösség és sokan mások. A programra jelentkezni a csalad.ro oldalon lehet.

Időjárás: Ismét csapadékosra fordul az idő, hajnalban egy mediterrán ciklon érte el térségünket. A hegyekben havazás, máshol havas eső, ónos eső, fagyott eső is előfordulhat. Megélénkül a keleti-északkeleti szél. A fagyos hajnal után, délután 4-10 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2018. február 7.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Marosludason tartják az örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, csendesedjünk el, készítsük elő a szívünket és fogadjuk be Őt!

Szent József-nagykilenced Szatmárnémetiben
Szent József, Szűz Mária jegyesének ünnepe március 19-én van. A szatmárnémeti sugárúti Szent József-templomban minden évben nagykilenced előzi meg az ünnepet. 2018. január 17-től szerdánként, reggel kilenc órától szentmisét tartanak, melynek meghívott szónoka Gríz László, a szatmárnémeti Lisieux-i Szent Teréz-plébánia segédlelkésze. A szentmisék előtt félórával gyónásra nyílik lehetőség.

Önkéntes találkozók
Folytatódnak az önkéntes találkozók. A következő helyszínek Kézdivásárhely, a Boldog Özséb plébánia, ahol ma déli egy órakor várjuk önkénteseinket, valamint Sepsiszentgyörgy, ahol holnap délután két órától kezdődik az önkéntes találkozó a Krisztus Király plébánia hittantermében. Gyergyószentmiklóson február 9.-én, pénteken délelőtt tíz órától a Szent Miklós plébánia hittantermében találkozunk önkénteseinkkel.
Csíkszentmihályon február 10.-én, szombaton délután három órától szentmise lesz, melyet a farsangi bál követ, majd február 11.-én, vasárnap a Mária Rádió munkatársaival találkozhatnak a délelőtti tizenegy órás szentmise végén. A következő helyszínekről hírműsorainkban értesítjük hallgatóinkat.

Szerdai párbeszédek Marosvásárhelyen
A Főegyházmegyei Családpasztorációs Iroda és a Familia Centrum szervezésében ma este hat órakor kezdődik a Szerdai párbeszédek e havi találkozója Marosvásárhelyen, a Deus Providebit Tanulmányi Ház Márton Áron termében.
Az est témája: Éltető sodrásban vagytok-e vagy csak sodródtok? Beszélgetés és játékos felfedezések önmagunkról, párunkról, kapcsolatunkról.
Meghívottak: Becsky Borbála pszichológus, családterapeuta Les Zoltán református egyetemi lelkész
Cosma István pszichológus, családterapeuta
Bakó Mária lelkigondozó.

Vitéz lelkek Atyhában
Február 9-én, pénteken este nyolc órától kezdődően Atyhában a kultúrotthonban hagyományos farsangi színdarabos bált tartanak. Szervezi az Élő Székelyföld Egyesület, partnerségben Hargita Megye Tanácsával és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttal, valamint Korond Község Polgármesteri Hivatalával.
A rendezvény Tamási Áron Vitéz lélek című színmű bemutatójával kezdődik a kultúrház színpadán, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium Vitéz Lelkek nevű színjátszó csoportja előadásában. Ezt követi a farsangi bál, amelyen Dósa Béla és zenekara szolgáltatja a hajnalig tartó sóvidéki népzenét.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők Atyhába, az est bevételét a templom felújítására ajánlják fel.

Jegyeskurzus indul Székelyudvarhelyen
A Székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György és a Kis Szent Teréz egyházközségek közös szervezésében február 12-én, hétfőn este hét órától jegyeskurzus kezdődik szentségi házasságra és családi életre vágyó fiataloknak a szombatfalvi Közösségi Házban. Jelentkezni személyesen a Plébániahivatalokban lehet.

Rövid terápiás program szenvedélybetegeknek Magyarózdon
A Bonus Pastor Alapítvány február 12-23. között kéthetes rövid terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak a magyarózdi Terápiás Otthonban. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. További részletekről és jelentkezni február 8-ig lehet a 0265-254460-as telefonszámon.

Lelkinap Csíkszeredában
A Remény csoport szervezésében lelkinapot tartanak a csíkszeredai Millenniumi templom alagsorában február 17-én, szombaton reggel kilenc és délután fél öt óra között. Előadást tart Bátor Botond pálos és Székely Csilla szociális testvér, tanár, pszichológus. A szentmisét Darvas Kozma József esperes-plébános mutatja be. Érdeklődni a 0746-138763-as telefonszámon lehet, Nagy Enikő Zelma szociális testvérnél.

Himnuszpályázat
Szatmárnémetiben szervezik idén július 25-29 között az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozót (OKIT), melynek házigazdája a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye lesz. Mivel a himnusz hagyománynak számít a találkozók történetében, most pályázatot írnak ki rá, melyen bármely 16-35 év közötti román állampolgár, illetve jogszerűen, engedéllyel Románia területén tartózkodó személy vehet részt. Az ének az OKIT mottójával kell összhangban legyen, mely a Lukács evangéliumából származik: „Ne félj Mária kegyelmet találtál Istennél". A himnusz teljességében eredeti és saját alkotás kell legyen, egy- vagy akár többszerzős.
A pályaművek beérkezését április 1-ig várják. A nyertes nettó díja 1500 lej lesz, valamint ingyenes részvétel az OKIT programjaira. Egyéb információkat, valamint a jelentkezési űrlapot az intc.ro oldalon találják.

Időjárás: Ismét csapadékosra fordul az idő, hajnalban egy mediterrán ciklon éri el térségünket. A hegyekben havazás, máshol havas eső, ónos eső, fagyott eső is előfordulhat. Megélénkül a keleti-északkeleti szél. A hajnal még fagyos lesz, délután 4-10 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2018. február 7.

About the author

maradmin

Leave a Comment