2018. január 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Egyetemes imahét Székelyudvarhely belvárosában
Egyetemes imahét kezdődött tegnap Székelyudvarhelyen, a belvárosi templomokban. Hétköznapokon este hat órakor kezdődnek az istentiszteletek, a következő program szerint: Ma délután a ferences templomban. Holnap, január 16-án, a református templom. Január 17. szerda: Unitárius templom. Január 18. csütörtök: Szent Miklós-plébániatemplom. Január 19. péntek: Református templom. Január 20. szombat: Unitárius templom. Az imahetet január 21-én vasárnap zárják, mindhárom felekezet a saját templomában.

Gyermekek megáldása Hargitafürdőn
Ma a délután hat órakor kezdődő szentmise keretében emlékeznek meg a pálosok Hargitafürdőn, a Szent István templomban Első Remete Szent Pálról, a Pálos Rend Patrónusáról. Az ünnep alkalmával a három pálos szerzetes megerősíti fogadalmát, majd ősi, középkori pálos hagyomány szerint, a szentmise végén megáldják a gyermekeket, Remete Szent Pál közbenjárását kérve. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Keddi beszélgetések Kolozsváron
A kolozsvári taizés csoport szervezésében holnap este fél nyolcttól Hogyan valósul meg Isten kegyelme életünkben? címmel Kerékgyártó Imola tart előadást az evangélikus templom gyülekezeti termébe. Várnak minden fiatal felnőttet.

Előadás Csíkszentmártonban
Január 18-án, csütörtökön este hét órától a csíkszentmártoni Szent Rita Nőegylet szervezésében a helyi Közösségi Házban P. Bátor Botond atya előadást tart Mit tud nekem mondani az életről egy 750 éves szerzetrend, a Pálosrend ? címmel. Várják az érdeklődőket.

Fülöp-kurzus Csíkszeredában
Január 19-21. között Fülöp-kurzust szerveznek Csíkszeredában a Szent Imre ifjúsági központban, a Petőfi Sándor utca 39. szám alatt. Sok embernek nincs személyes tapasztalata az Istenről. Túl távolinak tűnik ahhoz, hogy saját gyarlóságát tapasztalva Őt elérhesse. Még a benne hívők is sokszor kételkedőre vonják az Ő feltétel nélküli szeretetét. A kurzus nem ismereteket akar átadni, hanem a résztvevőket segíti, hogy egy személyes találkozásuk legyen az élő Istennel. Nem új dolgokra törekszik, hiszen az Örömhír 2000 éve ugyanaz, hanem a régit új formában próbálja feltárni. Azok jelentkezését várják, akiknek nyitott a szívük az Isten személyes szeretetére és akarnak Vele találkozni. Jelentkezni még a mai nap folyamán lehetséges a következő elérhetőségeken: 0742-679082-es telefonszámon, Dánél Józsefnél vagy a buzamag@gmail.com e-mail címen.

Gyermektalálkozó Temesváron
A Temesvári Családpasztorációs Központ szervezésében január 20-án, szombaton délelőtt fél tizenegy órától gyermektalálkozó lesz a józsefvárosi plébánián. A találkozó témája: Én is Isten gyermeke vagyok!

Boldog Özséb búcsú Kézdivásárhelyen
Szombaton, január 20-án ünneplik a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébániatemplom búcsúját. A főpásztori szentmise délelőtt tizenegy órakor kezdődik.

Apa-lánya lelkinap
Az apa és lánya közötti különleges kapcsolat erősítésére, mélyítésére, gyógyítására szerveződnek a Gyulafehérvári Főegyházmegyében immár negyedik éve, a Segítőnővérek Kongregációja és a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ összefogásával. A legközelebbi ilyen esemény január 27-én, szombaton lesz megtartva Székelyudvarhelyen, a Kis Szent Teréz plébánián, „Dönts-vállald!” mottóval. A lelkinapra az édesapákat 14 és 18 év közötti lányukkal együtt várják. A lelkinapra előzetes bejelentkezés szükséges, amely a www.csalad.ro oldalon (https://csalad.ro/esemeny/apa-lanya-lelkinap-2/), a bejelentkezési űrlap kitöltésével lehetséges.

Csíksomlyói pünkösdi búcsú az ifjúság évében
Az idei csíksomlyói búcsút az ifjúság búcsújának szeretnék meghírdetni, kapcsolódva ezáltal a főegyházmegye Fiatalok a hit útján témájú pasztorális évéhez, ezért mottója: „Legyen nekem a Te igéd szerint”- a fiatal Mária szavai, amikor az angyal hírül adja neki az üzenetet, és ő igent mond a hivatására.
„Nagy a felelősségünk a fiatalok iránt, ezért az ifjúság évében és a csíksomlyói pünkösdi búcsún is imádkozzunk mindannyian azért, hogy a Jóisten tegyen képessé bennünket arra, hogy példaképek tudjunk lenni a számukra, és szeretetünkkel, imáinkkal, életünk tanúságtételével tudjuk segíteni fiataljainkat útjukon!” – hangsúlyozta Urbán János Erik kegyhelyigazgató.
Az idei búcsú május 19-én lesz. A Hármashalom oltárnál a délben fél egykor kezdődő ünnepi búcsús szentmise szónoka Marian Adam Waligóra pálos szerzetes lesz, a częstochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke.

Időjárás: Ma is folytatódik a fagyos, téli idő. Délen felhősebb, máshol naposabb idő valószínű, délkeleten időnként hószállingózás is előfordulhat. Napközben túlnyomóan napos, hideg időre készülhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2018. január 15.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, imádjuk Őt és engedjük, hogy jelenléte betöltse egész lényünket.

Egyetemes imahét Székelyudvarhely belvárosában
Egyetemes imahét kezdődött tegnap Székelyudvarhelyen, a belvárosi templomokban. Hétköznapokon este hat órakor kezdődnek az istentiszteletek, a következő program szerint:
Január 15. hétfő: Ferences templom.
Január 16. kedd: Református templom.
Január 17. szerda: Unitárius templom.
Január 18. csütörtök: Szent Miklós-plébániatemplom.
Január 19. péntek: Református templom.
Január 20. szombat: Unitárius templom.
Január 21. vasárnap: Lezárul az egyetemes imahét, mindhárom felekezet saját templomában.

Gyermekek megáldása Hargitafürdőn
Ma a délután hat órakor kezdődő szentmise keretében emlékeznek meg a pálosok Hargitafürdőn, a Szent István templomban Első Remete Szent Pálról, a Pálos Rend Patrónusáról. Az ünnep alkalmával a három pálos szerzetes megerősíti fogadalmát, majd ősi, középkori pálos hagyomány szerint, a szentmise végén megáldják a gyermekeket, Remete Szent Pál közbenjárását kérve. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Keddi beszélgetések Kolozsváron
A kolozsvári taizés csoport szervezésében január 16-án, holnap este fél nyolctól Hogyan valósul meg Isten kegyelme életünkben? címmel Kerékgyártó Imola tart előadást az evangélikus templom gyülekezeti termébe. Várnak minden fiatal felnőttet.

Élet a Lélekben szeminárium Csíkszenttamáson
Január 18-án este hat órakor kezdődik a csíkszenttamási kultúrotthonban az Élet a Lélekben szeminárium. A szemináriumon a fő munkát Isten Lelke végzi, de elvégzéséhez szükséges a kitartás, az őszinteség, a bátorság, és a hajlandóság a közösségi életre. A szeminárium segítséget tud nyújtani, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segít az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Mindenkit várnak, aki meg akarja tapasztalni a hit elevenségét, a Jézussal való élet örömét és Isten közelségét, szeretetét.

Előadás Csíkszentmártonban
Szintén január18-án, csütörtökön este hétórától a csíkszentmártoni Szent Rita Nőegylet szervezésében a helyi Közösségi Házban P. Bátor Botond atya előadást tart Mit tud nekem mondani az életről egy 750 éves szerzetrend, a Pálosrend? címmel. Várják az érdeklődőket.

Gyermektalálkozó Temesváron
A Temesvári Családpasztorációs Központ szervezésében január 20-án, szombaton délelőtt fél tizenegy órától gyermektalálkozó lesz a józsefvárosi plébánián. A találkozó témája: Én is Isten gyermeke vagyok!

Pálos hálaadás Hargitafürdőn
A hargitafürdői Szent István templomban január 20-án Remete Szent Pál és Boldog Özséb atyákat ünneplik, illetve a négy évvel ezelőtti kolostoralapításra emlékeznek a pálos szerzetesek. A szombaton délután hat órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök lesz. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Előadás Kolozsváron
Január 23-án, kedden délután öt órai kezdettel Látjátok feleim… címmel Albert Júlia színművész irodalmi összeállítására kerül sor a kolozsvári Szent Mihály Nőszövetség dísztermében. Köszöntőt mond Veres Stelian plébániai kormányzó. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.  

Csíksomlyói pünkösdi búcsú az ifjúság évében
Az idei csíksomlyói búcsú az ifjúság búcsúja lesz, a Fiatalok a hit útján témájú pasztorális évhez kapcsolódva, ezért mottója: „Legyen nekem a Te igéd szerint”- Mária szavai, amikor az angyal hírül adja neki az üzenetet, és ő igent mond a hivatására. Nagy a felelősségünk a fiatalok iránt, ezért az ifjúság évében és a csíksomlyói pünkösdi búcsún is imádkozzunk mindannyian azért, hogy a JóiIsten tegyen képessé bennünket arra, hogy példaképek tudjunk lenni a számukra, és szeretetünkkel, imáinkkal, életünk tanúságtételével tudjuk segíteni fiataljainkat útjukon! A Hármashalom oltárnál május 19-én fél egykor kezdődő ünnepi búcsús szentmise szónoka Marian Adam Waligóra pálos szerzetes, a częstochowai JasnaGóra-i pálos kolostor házfőnöke lesz.

Időjárás: Ma is folytatódik a fagyos, téli idő. Kitisztul felettünk az ég és emiatt hajnalban nagy területen kell erős fagyokra számítani helyenként ködfoltok is megjelenhetnek. Délen felhősebb, máshol naposabb idő valószínű, délkeleten időnként hószállingózás is előfordulhat. A reggeli órákban  -6, -18 fok között alakulhat a legalacsonyabb hőmérséklet. Napközben túlnyomóan napos, hideg időre készülhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2018. január 15.

About the author

maradmin

Leave a Comment