2018. január 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Imahét a keresztények egységéért
Tegnap kezdődött el az ökumenikus imahét a krisztushívők egységéért. Több településen csatlakoznak a közös imádsághoz, így: Székelyudvarhelyen – a Bethlen negyedben, Székelykeresztúron, Csíkszeredában, Petrozsényban, Gyergyószentmiklóson, Sepsiszentgyörgyön, Brassóban és Nagyváradon. A részletes programokat a romkat.ro oldalon találhatják.
Az imanyolcadba hallgatóink is bekapcsolódhatnak minden este hét órakor, az Úrangyala imádsága után, amit másnap reggel öt órakor ismétlünk meg. Könyörögjünk együtt, hogy legyen egy akol és egy pásztor.

Élet a Lélekben szeminárium Kézdisárfalván
A kézdisárfalvi kápolnában ma este hat órakor Élet a Lélekben szeminárium kezdődik.

Zongorahangverseny Nagybányán
A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendhagyó zongoraest helyszíne lesz a nagybányai Szentháromság-templom ma este hét órai kezdettel. A hangversenyen egy érdekes, eddig nem sűrűn látott produkcióval lép fel a közönség előtt Thurzó Zoltán Magyar Kultúra-díjas nagyváradi zongoraművész.

Előadás Kolozsváron
A kolozsvári Szent Mihály Nőszövetség dísztermében holnap délután öt órától Látjátok feleim… címmel Albert Júlia színművész irodalmi összeállítása hangzik el. Köszöntőt mond Veres Stelian, plébániai kormányzó. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Szent József nagykilenced Szatmárnémetiben
Szent József, Szűz Mária jegyesének ünnepe március 19-én van. Szatmárnémetiben a sugárúti Szent József-templomban minden évben nagykilenced előzi meg az ünnepet. Idén január 17-től kezdődően, szerdánként reggel kilenc órától szentmisét tartanak, melynek meghívott szónoka Gríz László, a szatmárnémeti Lisieux-i Szent Teréz-plébánia segédlelkésze. A szentmisék előtt félórával gyónásra nyílik lehetőség.

Nőszövetségek ökumenikus imája
A keresztény egységért tartott imanapok keretében január 25-én, csütörtökön, délután öt órakor katolikus, református és evangéliukus nőszövetségek ökumenikus imája lesz a temesvár-józsefvárosi új plébániaközpont közösségi termében.

Don Bosco napok Nagybányán
A nagybányai Krisztus Király plébánia Don Bosco napokat szervez a templom második védőszentjének Bosco Szent János tiszteletére január 26-28. között. A program pénteken délután négy órakor kezdődik játékkal, kézműveskedéssel, majd hat órától ifjúsági szentmise lesz. Szombaton különböző sport tevékenységek, tánc, karaoké és más színes tevékenységek szerepelnek a programban. A rendezvény vasárnap délután öt órától zenés szentségimádással, majd az azt követő búcsús szentmisével zárul.

Multiplikátor képzés Csíksomlyón
A Pro Educatione Egyesület és az Erdélyi Háló Egyesület multiplikátor képzésre hív minden olyan érdeklődőt, aki indíttatást érez magában arra, hogy korunk egyik aktuális kihívásában, a migráns – menekült, migráció, menekültválság, tematikában szívesen elmélyülne, akár azzal a céllal is, hogy a megismert tartalmakat, üzeneteket más célcsoportoknak továbbadja.
A képzés 4 napos, 4 hétvégére beosztva (2018 február-március-április) zajlik Csíksomlyón, különféle szakterületek hiteles képviselőinek megszólításával (teológus, pszichológus, történész, szociálpedagógus, szociológus). Célja az informálás, érzékenyítés, párbeszédre hívás. A képzésen való részvétel ingyenes. Várják azokat a jelentkezőket (is), akik a képzés végére egy konkrét célcsoporttal való foglalkozási tervet is összeállítanak, és ebben a témában foglalkozások megvalósítását vállalják. Jelentkezni január 26-ig lehet a következő elérhetőségeken: 0749-059459 vagy 0722-388651.

Himnuszpályázat
Szatmárnémetiben szervezik idén július 25-29 között az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozót (OKIT), melynek házigazdája a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye lesz. Mivel a himnusz hagyománynak számít a találkozók történetében, most pályázatot írnak ki rá, melyen bármely 16-35 év közötti román állampolgár, illetve jogszerűen, engedéllyel Románia területén tartózkodó személy vehet részt. Az ének az OKIT mottójával kell összhangban legyen, mely a Lukács evangéliumából származik: „Ne félj Mária kegyelmet találtál Istennél”. A himnusz teljességében eredeti és saját alkotás kell legyen, egy- vagy akár többszerzős.
A pályaművek beérkezését április 1-ig várják. A nyertes nettó díja 1500 lej lesz ,,valamint ingyenes részvétel az OKIT programjaira. Egyéb információkat, valamint a jelentkezési űrlapot az intc.ro oldalon találják.

Időjárás: Délutántól néhol jelentéktelen hószállingózás, majd holnap délelőttig vegyes halmazállapotú, kis mennyiségű csapadék lesz jellemző. Napközben -3, +5 fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2018. január 22.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Székelyhodoson tartják az örökös szentségimádási napot. Használjuk ki ezeket az alkalmakat, időzzünk az Oltáriszentség jelenlétében, engeszteljük és imádjuk Őt, kérve kegyelmét, hogy töltse el szívünket, lényünket az Ő szeretetével és békéjével.

Élet a Lélekben szeminárium Kézdisárfalván
A kézdisárfalvi kápolnában ma este hat órakor Élet a Lélekben szeminárium kezdődik.

Ökumenikus imahét Székelyudvarhelyen, a Bethlen negyedben
Ezen a héten esténként hat órától imaalkalom lesz a keresztények egységéért a Bethlen- negyedi templomokban: hétfőn és csütörtökön a református templomban, kedden és pénteken az unitárius templomban, szerdán és szombaton a Kis Szent Teréz templomban.

Ökumenikus imahét Székelykeresztúron
A történelmi egyházak templomaiban január 22-26. között naponta este hat órától ökumenikus istentiszteletek keretében tartják Székelykeresztúron az imahetet.
Hétfőn a betfalvi református templomban, kedden a székelykeresztúri római katolikus plébániatemplomban, szerdán a református templomban, csütörtökön az unitárius templomban tartják az istentiszteletet. Pénteken a Fiatfalvi református és unitárius gyülekezet közös templomában zárják az imahetet.

Ökumenikus imahét Csíkszeredában
Csíkszeredában január 22–27 között zajlik az ökumenikus imahét a következő program szerint: Hétfőn az unitárius templomban, kedden a csíkzsögödi templomban,  szerdán a református templomban, csütörtökön a Segítő Mária Gimnáziumban, pénteken az evangélikus templomban, szombaton a Millenniumi templomban hirdetnek igét a különböző vallásfelekezetek papjai. A szertartások mindennap este 6 órakor kezdődnek.

Ökumenikus imahét Petrozsényban
Január 22- 27 között ökumenikus imahét zajlik Petrozsény templomaiban minden nap délután öt órától. Hétfőn és kedden az unitárius templomba, kedden és szerdán a református templomba, pénteken és szombaton pedig a katolikus templomba várják a híveket. Az imahét a reformátusoknak vasárnap úrvacsora-vétellel zárul.

Ökumenikus imahét Gyergyószentmiklóson
Gyergyószentmiklóson az ökumenikus imahetet január 22-28. között tartják. A szertartások este 6 órakor kezdődnek.
Az imahét programja:
Hétfő: – Szent István-plébániatemplom
Kedd: – Örmény katolikus templom
Szerda: – Református templom
Csütörtök: – Unitárius imaház
Péntek: – Baptista imaház
Szombat: – Munkás Szent József templom
Vasárnap: – Szent Miklós-plébániatemplom

Imahét a Krisztus-hívők egységéért Sepsiszentgyörgyön
Sepsiszentgyörgyön a január 19-én megkezdett imahét további programja minden nap este hat órától folytatódik hétfőn az evangélikus templomban, kedden a Gyöngyvirág utcai református templomban, szerdán a Szent József katolikus templomban, csütörtökön a Krisztus király katolikus templomban, pénteken Belvárosi református templomban, szombaton a Református vártemplomban, és befejeződik vasárnap az unitárius templomban.

Nyolc nap a krisztushívők egységéért Brassóban
Folytatódik Brassóban az ökumenikus imanyolcad, amit a történelmi egyházak templomaiban tartanak minden este hat órakor. Ma, január 22.-én a belvárosi Szent Péter- és Szent Pál-plébániatemplom, holnap, január 23.-án a Reménység háza református templom, szerdán, január 24.-én a magyar evangélikus templom, csütörtökön, január 25.-én a Szent Kereszt felmagasztalása plébániatemplom ad otthont a közös imádságnak.
Az ökumenikus imahetek segédanyaga letölthető www.meot.hu honlapról.  

Csoportos gyógytorna Kolozsváron
„Testünk a Szentlélek temploma” és ezért érdemes karban tartani mottóval csoportos gyógytornát szerveznek a szociális testvérek 50 év felettieknek György Noémi okleveles gyógytornász vezetésével. Az évek száma nem lehet akadály, hiszen az általunk ajánlott gyógytorna minden esetben egyéni, az aktuális állapothoz és a betegségekhez igazodik. Javítja a hangulatot, csökkenti a rossz mozdulatból származó törések, sérülések kialakulását. Az első alkalomra január 23.-án kedden délelőtt tíz órától kerül sor a Szentegyház utca 7 szám alatt. Jelentkezni még ma déli tizenkét óráig lehet Imre Editnél a 0741 114036-os telefonszámon. A jelentkezők hozzanak magukkal egy mozgásra alkalmas cipőt, ruhát és egy törölközőt. A részvétel díjtalan, a terem fenntartásához adományt elfogadnak. Részletek a mai déli magazinban.

Előadás Kolozsváron
A kolozsvári Szent Mihály Nőszövetség dísztermében január 23-án, kedden délután 5 órától Látjátok feleim… címmel Albert Júlia színművész irodalmi összeállítása hangzik el. Köszöntőt mond Veres Stelian, plébániai kormányzó. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.  
 
Nőszövetségek ökumenikus imája
A keresztény egységért tartott imanapok keretében január 25-én, csütörtökön, 17 órakor katolikus, református és evangéliukus nőszövetségek ökumenikus imájára kerül sor a temesvár-józsefvárosi új plébániaközpont közösségi termében.

Időjárás: Ma fagyos, sokfelé gyengén felhős reggelre ébredhettünk, majd délután nyugat felől megnövekszik a felhőzet.  A hóval borított tájakon akár -15 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Napközben -3, +5 fokot mérhetünk. Délutántól néhol jelentéktelen hószállingózás, majd kedd délelőttig vegyes halmazállapotú, kis mennyiségű csapadék lesz jellemző.

MRE – Hírszolgálat, 2018. január 22.

About the author

maradmin

Leave a Comment