2018. január 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Hivatások nyomában - regionális hittanverseny Nagyváradon
Január 26-28. között a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a római katolikus Püspökség közös szervezésében rendezik meg tizenkettedik alkalommal a Hivatások nyomában megyeközi/regionális hittanversenyt. Az idei verseny témája Avilai Nagy Szent Teréz, Páli Szent Vince, Vianney Szent János, Lisieux-i Kis Szent Teréz, Kalkuttai Szent Teréz és Szent II. János Pál pápa élete. A díjkiosztó ünnepség január 27-én, szombaton délután hat órakor kezdődik a Püspöki Palota dísztermében, melyre minden érdeklődőt várnak a szervezők.

Koncert a Püspöki Palotában
A Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség holnap este hét órakor a Püspöki Palota dísztermébe hívja a zenebarát közönséget, ahol Takács Szilvia csembalóművész „… és megpendülnek a húrok“ – érzelmek, szenvedélyek és virtuozitás a csembalóirodalomban című koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. Minden zenekedvelőt várnak a szervezők. A belépés díjtalan.

Don Bosco napok Nagybányán
A nagybányai Krisztus Király plébánia Don Bosco napokat szervez a templom második védőszentjének Bosco Szent János tiszteletére január 26-28. között. A programról bővebben a mai Déli magazinban hallhatnak.

Együtt az imában Székelykeresztúron
A székelykeresztúri Élet a lélekben plébániai imacsoport megalakulásának 9. évfordulóján, január 27-én, imanapot tartanak. Az imanap, melynek mottója „Jöjjetek hozzám mindnyájan”, szombaton délelőtt tíz órakor a plébániatemplomban kezdődik és délután öt órakor hálaadó szentmisével ér véget.

Keresztény Agora Szatmárnémetiben
Újabb előadásra kerül sor, a Székesegyházi Plébánia szervezésében, a Keresztény Agora Kulturális Kör keretében. Azok számára akik kedvelik a régi magyar irodalmat, január 27-én, szombaton délelőtt tizenegy órától a plébánia dísztermében Dr. Gábor Csilla a Babeș Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalom tudományi Intézet professzora tart előadást Szent László kora újkori kultuszáról. Előadásának címe: A király, aki mindig készen találtatik – példák Szent László barokk tiszteletéhez. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt várnak!

Búcsú Csíkpálfalván
Szent Pál apostol megtérésének tiszteletére január 28-án, vasárnap fél egy órától búcsús szentmisét tartanak a csíkpálfalvi templomban. A szentmise főcelebránsa Tamás József püspök, homíliát mond Balázs Dénes csíkmadarasi plébános.

Farsangi bál egyedülállóknak
Február 3-án szervezik meg az „Egyedülállók bálját” Székelyudvarhelyen, a Kós Károly Líceum étkezdéjében, este nyolc órai kezdettel. Hívnak minden 35-60 év közötti egyedülálló nőt és férfit, hogy merjen kilépni a szürke hétköznapokból, és tapasztalja meg, az együttlét örömét vidám társaságban. Előzetes bejelentkezés szükséges a 0752 403522 telefonszámon január 30-ig. A részvételi díj 60 ron/fő.

Lelkigyakorlatos továbbképző kántoroknak Csíksomlyón
Február 5–8. között kántorok számára  tartanak lelkigyakorlatos továbbképzőt Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban. A képzés február 5-én délután háromkor kezdődik, de a résztvevők kettőig meg kell érkezzenek, hogy a szállásukat tudják elfoglalni. Részvételi díj a támogatok jóvoltából 200 lej. Jelentkezni január 31-ig lehetséges a Jakab Antal Tanulmányi Ház recepcióján, a 0741-258156-os telefonszámon.

Jegyeskurzus Marosvásárhelyen
A Családpasztorációs Iroda szervezésében február 6-án, kedden újabb jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen. A találkozók keddenként lesznek este 7-9 óra között és április 9-én ér véget. Lelkész, orvos, pszichológus szakemberek és keresztény házaspárok a meghívottak. Az együttlétek formája interaktív, nemcsak előadások meghallgatásából áll, hanem beszélgetésekből, csoportmunkából. Várják azok jelentkezését, akik az év folyamán szeretnének összeházasodni, de jelentkezhetnek olyan párok is, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és kapcsolatukat. A kurzus házigazdái: Sófalvi Szabolcs és Adél. Jelentkezni február 5-ig lehet a következő elérhetőségeken: szenegetoi@gmail.com, 0743-138784 (Szénégető István) vagy adelasofalvi@yahoo.com, 0744-799055 (Sófalvi házaspárnál).
A következő kurzus április 10-én kezdődik. Arra is lehet majd jelentkezni!

Időjárás: Ma napos, csapadékmentes idő várható, leginkább fátyolfelhők szűrhetik meg a napsütést. Ismét feltámad a szél. A hajnali fagy után, délután enyhébb idő várható.

MRE - Hírszolgálat, 2018. január 25.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Tekén, Szászrégen oldallagosan ellátott plébániáján tartják az örökös szentségimádási napot. Használjuk ki ezeket az alkalmakat, időzzünk az Oltáriszentség jelenlétében, engeszteljük és imádjuk Őt, kérve kegyelmét, hogy töltse el szívünket, lényünket az Ő szeretetével és békéjével.

A Koncz-kódex kiállítása Marosvásárhelyen
A magyar kultúra napja alkalmából a marosvásárhelyi Teleki–Bolyai könyvtár kiállította legnagyobb kincsét, a Koncz-kódexet. A 14. században pergamenlapokra másolt latin nyelvű biblia a gyűjtemény legrégebbi kézirata, lapszélein 55 szót tartalmazó magyar nyelvű bejegyzés van. A dr. Farczády Elek által beazonosított, Marosvásárhelyi Sorok és Glosszák néven ismert hatodik magyar nyelvemlék a 15. század első negyedéből származik. Az értékes dokumentum a könyvtár nagytermében lesz megtekinthető január 26-ig.

Nőszövetségek ökumenikus imája
A keresztény egységért tartott imanapok keretében ma délután öt órakor katolikus, református és evangéliukus nőszövetségek ökumenikus imája lesz a temesvár-józsefvárosi új plébániaközpont közösségi termében.

Koncert a Püspöki Palotában
A Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség holnap este hét órakor a Püspöki Palota dísztermébe hívja a zenebarát közönséget, ahol Takács Szilvia csembalóművész „… és megpendülnek a húrok“ – érzelmek, szenvedélyek és virtuozitás a csembalóirodalomban című koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. Minden zenekedvelőt várnak a szervezők. A belépés díjtalan.

Jegyeskurzus Szentegyházán és Gyergyószentmiklóson
„Egymásra hangolva” mottóval kurzust indítanak jegyeseknek és fiatal házasoknak január 26-28 között Szentegyházán. Jelentkezni lehet személyesen, a helyi plébánián, vagy a 0744-986752-es telefonszámon.
Ugyancsak jegyeskurzus indul Gyergyószentmiklóson is a házasságkötésre készülő fiatalok számára február 3-án, szombaton este hét órától a Szent Miklós Plébánián. Jelentkezni személyesen lehet a Plébániahivatalban.

Don Bosco napok Nagybányán
A nagybányai Krisztus Király plébánia Don Bosco napokat szervez a templom második védőszentjének Bosco Szent János tiszteletére január 26-28. között. A program holnap délután négy órakor kezdődik játékkal, kézműveskedéssel, majd hat órától ifjúsági szentmise lesz. Szombaton különböző sport tevékenységek, tánc, karaoké és más színes tevékenységek szerepelnek a programban. A rendezvény vasárnap délután öt órától zenés szentségimádással, majd az azt követő búcsús szentmisével zárul.

Magyar kultúra napja Brassóban és Kolozsváron
A magyar kultúra napja alkalmából kórushangverseny lesz  január 27-én, szombat délután négy órakor Brassóban, a belvárosi Szent Péter és Pál-templomban. Köszöntőt mond: Csiby József plébános, Széman Péter és Tóth Guttman Emese. Előadók: Rekita Rozália színművész és Szőcs Csaba, a Verbum kiadó igazgatója, szászfenesi plébános. Közreműködik a Brassó-belvárosi Szent Péter és Pál templom Szent Cecilia kórusa (Karnagy: Farkas Áron), a farkaslaki Tamási Áron Általános Iskola „Nyitnikék” gyermekkórusa (Karnagy: Major Magda), a Magyarfenesi Vegyeskar  Karnagy: Tóth Guttman Emese), a b rassói Magyar dalárda (Karnagy: Imre Zsuzsanna) és a Guttman Mihály Pedagóguskórus Kolozsvárról (Karnagy: Bedő Ágnes).
Másnap, január 28-án délután négy órakor Kolozsváron, a törökvágási református templomban is ünnepi kórushangverseny lesz., ugyanazokkal az előadókkal. Itt közreműködnek a Kolozsvár-törökvágási református egyházközség énekkara (Karnagy: Kalló Ildikó), a Magyarkapusi vegyeskar (Karnagy: Jenei Tünde), a Magyarfenesi vegyeskar (Karnagy: Tóth Guttman Emese), a Visszhang kórus Kolozsvárról (Karnagy: Molnár Botond), a Kolozsvári magyar gyermekkórus (Karvezető: Kovács Dalma, vezényel: Kálló Krisztián), a kolozsvári Szent Mihály-templom Szent Cecilia kórusa (Karnagy: Potyó István) és a Guttman Mihály Pedagóguskórus Kolozsvárról (Karnagy: Bedő Ágnes).

Személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlat
Február 2-8. között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlat lesz. Kísérő: Vormair Emese segítőnővér. Jelentkezni még a mai napon lehetséges a vormairemese@gmail.com e-mail címen.

Időjárás: Ma napos, csapadékmentes idő várható, leginkább fátyolfelhők szűrhetik meg a napsütést. Hajnalra sokfelé párás, ködös időre kell számítani, mely korlátozott látási viszonyokat okozhat. Ismét feltámad a szél. Hajnalban ismét fagyni fog, délután enyhébb idő várható. 

MRE - Hírszolgálat, 2018. január 25.

About the author

maradmin

Leave a Comment