2018. január 8. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Elhunyt Vas László plébános
2018. január 7-én, tegnap este Ft. Vas László plébános, életének 53., papságának 20. évében, gyors leforgású betegség következtében, szentségekkel ellátva elhunyt.
Vas László 1965. április 27-én született Nagyváradon. Teológiai tanulmányait a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végezte. Tempfli József püspök szentelte pappá 1998. április 26-án Nagyváradon. Segédlelkész volt Nagyvárad-Olasziban, plébános Hegyközcsatárban, római tanulmányait követően pedig az Amerikai Egyesült Államokban előbb a chicagói Szent István plébánián, majd a passaic-i Szent István plébánián teljesített szolgálatot, biztosítva a helyi magyar közösségek lelkipásztori ellátását. Az elhunyt lelkipásztor temetésének helyét és időpontját a későbbiekben közlik.
Imádkozzunk, hogy a Jóisten fogadja be országába, az örök világosság fényeskedjék neki.

Szerdai párbeszédek Marosvásárhelyen
A Családpasztorációs Központ és a Familia Centrum szervezésében január 10-én, lesz Marosvásárhelyen a Szerdai párbeszédek idei első találkozója, megújulás, új kezdet mottóval. Meghívottak: Balla Imre, a Házas Hétvége mozgalom tagja, marosvásárhelyi segédlelkész és Bakó Mária lelkigondozó a Családpasztorációs Központ részéről. Kivételesen nem az Ama Deus cukrászdában, hanem Deus Providebit Tanulmányi Ház Márton Áron termében várják az érdeklődőket szerdán este hat órakor.

Egyetemes imahét Székelyudvarhely belvárosában
Január 14-én, vasárnap egyetemes imahét kezdődik Székelyudvarhelyen, a belvárosi templomokban. Az ökumenikus imahét gyökerei több mint két és fél évszázadra nyúlnak vissza a múltba. A kezdetben helyi, vagy kisebb-nagyobb térségek közösségeinek ima-összejövetelei, kezdeményezései fejlődtek az idők során egyre tágabbá és egyetemesebbé. Az igazi áttörést azonban a 2. Vatikáni Zsinat ökumenizmusról szóló határozata jelentette, ahol megfogalmazták, hogy a Krisztusban való egység lelke az imádság, s ezért szorgalmazzák az ökumenikus imahét rendszeres megtartását. 1968-ban az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezeti Bizottsága, valamint a vatikáni Keresztény Egység Pápai Tanácsa közösen kezdte meg az imahét szövegének előkészítését, azóta egységes imafüzeteket adnak ki.

III. Márton Áron zarándoklat Doberdóba
Harmadik alkalommal szervez és vezet zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain az egykori doberdói harctérre  január 18-23. között Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa. Egyébb információ és jelentkezés Ferencz Kornéliánál a 0726-107.002-es telefonszámon.

Fülöp-kurzus Csíkszeredában
Január 19-21. között Fülöp-kurzust szerveznek Csíkszeredában a Szent Imre ifjúsági központban, a Petőfi Sándor utca 39. szám alatt. Sok embernek nincs személyes tapasztalata az Istenről. Túl távolinak tűnik ahhoz, hogy saját gyarlóságát tapasztalva Őt elérhesse. Még a benne hívők is sokszor kételkedőre vonják az Ő feltétel nélküli szeretetét. A kurzus nem ismereteket akar átadni, hanem a résztvevőket segíti, hogy egy személyes találkozásuk legyen az élő Istennel. Nem új dolgokra törekszik, hiszen az Örömhír 2000 éve ugyanaz, hanem a régit új formában próbálja feltárni. Azok jelentkezését várják, akiknek nyitott a szívük az Isten személyes szeretetére és akarnak Vele találkozni. Jelentkezni január 15-ig lehet a következő elérhetőségeken: 0742-679082-es telefonszámon, Dánél Józsefnél vagy a buzamag@gmail.com e-mail címen.

Pálos hálaadás Hargitafürdőn
A hargitafürdői Szent István templomban január 20-án Remete Szent Pál és Boldog Özséb atyákat ünneplik, illetve a négy évvel ezelőtti kolostoralapításra emlékeznek a pálos szerzetesek. A szombaton délután hat órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök lesz. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Lelkigyakorlatos továbbképző kántoroknak
Kántorok számára lesz lelkigyakorlatos továbbképző február 5–8. között Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban. A továbbképző február 5-én délután háromkor kezdődik, de a résztvevők kettőig meg kell érkezzenek, hogy a szállásukat tudják elfoglalni. Részvételi díj a támogatok jóvoltából 200 lej. Jelentkezni a Jakab Antal Tanulmányi Ház recepcióján lehet, a 0741-258156-os telefonszámon, január 31-ig.

Időjárás: Bár a tél közepén járunk, mégsem a hideg, hanem lassan a melegrekordok dőlnek sorra. Ma délután 5-14 fok közötti értékeket mérhetünk, a nyirkosabb, borongósabb területeken alakulhat 10 fok alatt a hőmérséklet. Napközben az ország déli területein süthet ki több órára a nap. Csapadék inkább csak keleten várható. Gyenge, mérsékelt marad a légmozgás.

MRE – Hírszolgálat, 2018. január 8.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Balázsfalván tartják az örökös szentségimádási napot.  Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, csendesedjünk el, készítsük elő a szívünket és fogadjuk be Őt!

Szerdai párbeszédek Marosvásárhelyen
A Családpasztorációs Központ és a Familia Centrum szervezésében január 10-én, lesz Marosvásárhelyen a Szerdai párbeszédek idei első találkozója, megújulás, új kezdet mottóval. Meghívottak: Balla Imre, a Házas Hétvége mozgalom tagja, marosvásárhelyi segédlelkész és Bakó Mária lelkigondozó a Családpasztorációs Központ részéről. Kivételesen nem az Ama Deus cukrászdában, hanem Deus Providebit Tanulmányi Ház Márton Áron termében várják az érdeklődőket szerdán este 6 órakor.

Az új év első lelkigyakorlata
Szemlélődő lelkigyakorlatos hétvégét szervez a Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája január 12. és 14-e között. A nagyszokondi Szent Ignác Lelkigyakorlatos házban napi nyolcszori, huszonöt perces meditációs ülésekkel, rövid impulzusokkal, a tapasztalatok megosztásával, teljes csendben tartják majd a lelkigyakorlatot. A kísérők, Kujbus Márta referens, valamint önkéntes munkatársai vallják, hogy a részvételt segíti a személyes imára, a hallgatásra való készség, valamint a nyitottság a szemlélődő imaformára. A programról érdeklődni vagy arra jelentkezni a 0757 050 923-mas vagy a 0261 715 011-es telefonszámon lehet, január 9-ig.

Egyetemes imahét Székelyudvarhely belvárosában
Január 14-én, vasárnap egyetemes imahét kezdődik Székelyudvarhelyen, a belvárosi templomokban. Az ökumenikus imahét gyökerei több mint két és fél évszázadra nyúlnak vissza a  múltba. A kezdetben helyi, vagy kisebb-nagyobb térségek közösségeinek ima-összejövetelei, kezdeményezései fejlődtek az idők során egyre tágabbá és egyetemesebbé. Az igazi áttörést azonban a 2. Vatikáni Zsinat ökumenizmusról szóló határozata jelentette, ahol megfogalmazták, hogy a Krisztusban való egység lelke az imádság, s ezért szorgalmazzák az ökumenikus imahét rendszeres megtartását.1968-ban az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezeti Bizottsága, valamint a vatikáni Keresztény Egység Pápai Tanácsa közösen kezdte meg az imahét szövegének előkészítését, azóta egységes imafüzeteket adnak ki.

III. Márton Áron zarándoklat Doberdóba
Harmadik alkalommal szervez és vezet zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain az egykori doberdói harctérre  január 18-23. között Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa. Egyébb információ és jelentkezés Ferencz Kornéliánál a 0726-107.002-es telefonszámon.

Fülöp-kurzus Csíkszeredában
Január 19-21. között Fülöp-kurzust szerveznek Csíkszeredában a Szent Imre ifjúsági központban, a  Petőfi Sándor utca 39. szám alatt. Sok embernek nincs személyes tapasztalata az Istenről. Túl távolinak tűnik ahhoz, hogy saját gyarlóságát tapasztalva Őt elérhesse. Még a benne hívők is sokszor kételkedőre vonják az Ő feltétel nélküli szeretetét. A kurzus nem ismereteket akar átadni, hanem a résztvevőket segíti, hogy egy személyes találkozásuk legyen az élő Istennel. Nem új dolgokra törekszik, hiszen az Örömhír 2000 éve ugyanaz, hanem a régit új formában próbálja feltárni. Azok jelentkezését várják, akiknek nyitott a szívük az Isten személyes szeretetére és akarnak Vele találkozni.
Jelentkezni január 15-ig lehet a következő elérhetőségeken: 0742 679 082-es telefonszámon, Dánél Józsefnél vagy a buzamag@gmail.com e-mail címen.

Időjárás: Bár a tél közepén járunk, mégsem a hideg, hanem lassan a melegrekordok dőlnek sorra. Ma az enyhe, többfelé párás, ködös reggelt követően ismét 5-14 fok közötti értékeket mérhetünk, a nyirkosabb, borongósabb területeken alakulhat 10 fok alatt hőmérséklet.  Napközben az ország déli területein süthet ki több órára a nap. Csapadék inkább csak keleten várható. Gyenge, mérsékelt
marad a légmozgás.

MRE – Hírszolgálat, 2018. január 8.

About the author

maradmin

Leave a Comment