2018. július 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Régizene koncert Esztelneken
Július 15-én, déli tizenkét órától régizene koncert lesz az esztelneki ferences templomban. A spanyol aranykor zenéjét a nagykárolyi Carmina Renascentia együttes szólaltatja meg. Várják a környékbelieket is, a nem mindennapi zenei élményre.

Primícia Galócáson és Csíkszépvízen
Fülöp Zsombor újmisés első ünnepélyes szentmiséjét szülőfalujában, Galócáson mutatja be, július 14-én, szombaton délben tizenkét órától.
Másnap, július 15-én délután fél egytől Antal Zoltán újmisés celebrálja első szentmiséjét a szülőfalujában, Csíkszépvízen. Mindkét primíciát rádiónk élő adásban közvetíti.

Kármel-hegyi Boldogasszony-búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében, Gyimesbükk filiájában, Barátoson július 14-én, szombaton délelőtt 11 órától ünneplik a Kármel-hegyi Boldogasszony tiszteletére felszentelt kápolna búcsúját. A szentmise szónoka Hanuleac Tamás, gyimesbükki segédlelkész. Hagyományosan a búcsú előtt pénteken szentelik meg a település házait.
Szabadtéri búcsús szentmisére várják a Kármelt szerető híveket július 16-án Marosszentgyörgyre, a Kis Szent Teréz kármelita kolostor nővérei. A szentmise hétfőn délután 6 órakor kezdődik. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Székely János szombathelyi megyés püspök lesz. Délután 5 órakor ünnepi esti dicséretet énekelnek, majd szentolvasót imádkoznak a szentmise kezdetéig. (Korlátozott létszámban szállást is tudnak adni a nővérek, melyet előre kérnek jelezni: a www.karmelitakolostor.hu honlapon megadott e-mail-címen vagy a 0749 065 399-es telefonszámon.)
A temesvári egyházmegyében Máriaradnán, a Kármel-hegyi Boldogasszony-zarándoklat búcsúja július 16-án, hétfőn délelőtt 11 órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa Vinko Puljić bíboros, szarajevói érsek lesz.

Márton Áron Imatúra 2018
Idén is megtartják a Márton Áron Imatúrát, július 21-29 között. Az imatúrát minden évben jezsuiták, ignáci lelkiségű nővérek és laikusok, valamint a szentegyházasfalvi „Szent Gellért Alapítvány” szervezi magyar fiatalok számára, 1995 óta. Érdeklődni lehet a maimatura@gmail.com e-mail címen, illetve a 0755 533 101-es telefon számon. Jelentkezési határidő: július 15.

Szülők Iskolája 2018
A Gyulafehérvári Főegyházmegye családmunkacsoportja immár harmadik alkalommal rendezi meg idén a „Szülők Iskolája” nevet viselő családos tábort Szelterszen, július 31 – augusztus 4. között. A tábor célja főleg a kisebb vagy kamaszkorú gyermeket nevelő szülőknek nyújtott megerősítés és támasz. A résztvevők meghitt, lazább együttlétre számíthatnak, ennek érdekében a szervezők úgy alakítják a tábor napirendjét, hogy a családok – szülők és a gyermekek – minél többet lehessenek együtt. Az idei téma a természetfeletti élet továbbadása, a családi ima lesz. A tábor lelki vezetője Szénégető István családreferens, marosvásárhely-remeteszegi plébános. További információk, valamint jelentkezés július 15-ig a család.ro oldalon.

CSIT 2018
Továbbra is zajlik a regisztráció az idei csíksomlyói ifjúsági találkozóra. Várják a 14 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését a csit.fif.ma oldalon. Idén is lehet számítani élményalapú, dinamikus előadásokra, mély beszélgetésekre, színes szabadidős foglalkozásokra, szentségimádásra, ifjúsági szentmisékre, színházi előadásra, táncra, valamint dicsőítő koncertre. A szállásokon a helyek számra korlátozott. A jelentkezés az 50 lej előleg kifizetésével válik véglegessé. Aki július 20-ka előtt regisztrál, ingyen pólót kap.

Isten like-ol engem? – Lelkigyakorlatos tábor Székelyszálláson
Isten like-ol enegem? mottóval lelkigyakorlatos tábor lesz fiataloknak a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia szervezésében Székelyszálláson augusztus 11-14 között.
Lelkivezető: Hajlák Attila-István segédlelkész
Érdeklődni és jelentkezni a 0742 698 166-os telefonszámon vagy a Boldog Özséb plébánián lehet.

Zarándoklat Medjugorjéba
Augusztus 13-18 között zarándoklatot szerveznek a bosznia-hercegovinai Medjugorjéba. Az út ára 120 euró és 300 lej előleg, ez tartalmazza a út kültségeit, autópályadíjakat, öt éjszakai szállást napi két étkezéssel. A programban szerepel lelkivezetés, szentmise, szentségimádás, a Cenacolo közösség látogatása, imák a jelenések- és a kereszt hegyén, fátyol vízesés látogatása, valamint egy nap a horvát tengerparton. Lelkivezető: Kopácsi Ferenc atya. Jelentkezni augusztus 1-ig lehetséges a 0742-285803-as telefonszámon. Az autóbusz Kézdivásárhelyről indul és útközben felveszi a csíkszeredai és székelyudvarhelyei zarándokokat.

Időjárás: Ma egy hidegfront határozza meg időjárásunkat, mely többfelé okoz majd csapadékos, zivataros, szelesebb, hűvösebb időt. A késő délutáni óráktól délnyugat felől északkelet felé haladva heves zivatarok alakulhatnak ki. A legmelegebb órákban 25-30 fokra van kilátás.

MRE – Hírszolgálat, 2018. július 11.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kósteleki templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, időzzünk az Oltáriszentség jelenlétében engesztelve bűneinkért és hálát adva mindazért, amivel az Úr megajándékozott minket.

Kegyelembe mártott idő – Könyvbemutató Kolozsváron
Ma délután öt órakor a kolozsvári Szent Mihály Nőszövetség dísztermében bemutatják Nóda Mózes teológiai tanár Kegyelembe mártott idő című könyvét. Veres Stelian plébániai kormányzó köszöntő szavai után a szerzővel munkájáról, a kötetről, liturgikus gyakorlatokról Bodó Marta beszélget. Közreműködik Lokodi Anna és Márton Szabolcs.

Jótékonysági koncert a zabolai Mikes-birtokon
A Roy Chowdhury-Mikes Alapítvány jótékonysági koncertet szervez a Kovászna megyei árvízkárosultak javára. A befolyó összeget azoknak a családoknak ajánlják fel, akik az elmúlt hetek esőzései miatt jelentős károkat szenvedtek.
A jótékonysági koncert időpontja ma 18.30, helyszíne a zabolai Mikes-birtok. Az esten fellép az Atlantisz uzoni fúvószenekar. A koncertet állófogadás követi. Adományozni a helyszínen lehet. A rendezvényre mindenkit szeretettel várnak!

Koncert a temesvári székesegyházban
Holnap 20 órától a temesvári Szent György székesegyházban Wolfgang Bretschneider németországi orgonaművész koncertezik. A hangverseny mottója: Minden lélek dicsérje az Urat! (Zsolt 150,6). Műsoron  neves zeneszerzők művei szerepelnek. A koncertre a belépés díjtalan.

 „Hogyha az Úr nem építi a házat…” – Kerekasztal beszélgetés Kolozsváron
A kolozsvári Szent Mihály Plébánia keretében működő Keresztény Értelmiségi Kör meghív minden érdeklődőt júliusi rendezvényére.
„Hogyha az Úr nem építi a házat…” A Szent Mihály templom közelgő felújítási munkálatai elé címmel kerekasztal beszélgetésre kerül sor a Nőszövetség Szentegyház utca 2. szám alatti dísztermében. A beszélgetés július 12-én, holnap 19 órától lesz. Résztvevők: Veres Stelian plébániai kormányzó, dr. Guttmann Szabolcs építész, Maksay Ádám főtervező, Puskás Attila vállalkozási igazgató. Moderátor: Szőcs Csaba.

Szent Kamill-búcsú
Kolozsváron, július 14-én délelőtt 11 órától, a Szent Kamill-otthon kápolnájában búcsús szentmisét mutatnak be. A szentbeszédet Bakos Balázs nyugalmazott plébános tartja.

Újmise Kolozsváron
Kolozsváron július 15-én, vasárnap 18 órától három újmisés a Kalocsa-kecskeméti főegyházmegyéből – Czele József, Pecsmán Viktor és Tuzson Attila -ünnepélyes szentmisét tart a Szent Mihály templomban.

Lelkigyakorlat Mijo Barada-val Székelyudvarhelyen
Székelyudvarhelyen, július 13-15 között,  újra lelkigyakorlatot tart Mijo Barada horvát karizmatikus. Érdeklődni és jelentkezni az esemény facebook oldalán vagy a 0743 442853 telefon számon lehetséges.

Tiszta tükör – Tábor tini lányoknak Szelterszen
Július 16-20 között, a segítőnővérek és a szentegyházi Szent Gellért Alapítvány szervezésében Tiszta tükör tábor lesz 14–17 éves lányoknak a szelterszi Rehabilitációs és Rekreációs Házban. A tábor célja, hogy a kamasz lányoknak kapaszkodót nyújtson abban, hogy hogyan egyeztethető össze a keresztény értékrend és a mai modern társadalom. Olyan témákat érintenek a táborban, mint pl.: alázat, női példaképek, kreativitás, értékek, önismeret, önbecsülés. Jelentkezni a 0756 378706-os vagy a 0747 164626-os telefonszámok egyikén lehetséges.

Márton Áron Imatúra 2018
Idén is megtartják a Márton Áron Imatúrát, július 21-29 között. Az imatúrát minden évben jezsuiták, ignáci lelkiségű nővérek és laikusok, valamint a szentegyházasfalvi „Szent Gellért Alapítvány” szervezi magyar fiatalok számára, 1995 óta. Érdeklődni lehet a maimatura@gmail.com e-mail címen, illetve a 0755 533 101-es telefon számon. Jelentkezési határidő: július 15.

Ferences focitábor 2018
Augusztus 6-12 között az erdélyi ferencesek 9-12. osztályos fiúk részére focitábort szerveznek Gyergyószárhegyen. Minden nap lesz színvonalas edzés, mérkőzés … a futballozás mellett pedig – természetesen – még szentmise, közös túrázás-kirándulás, közösségépítő és lelki programokkal is várnak benneteket. További információért keresék Tibor testvért a 0746 774701 -es telefonszámon vagy az frtibi@gmail.com email címen, illetve Hugó testvért a 0753 173263-as telefonszámon vagy az frhugoofm@gmail.com email címen.

Időjárás: Ma egy hidegfront határozza meg időjárásunkat, mely többfelé okoz majd csapadékos, zivataros, szelesebb, hűvösebb időt. A késő délutáni óráktól délnyugat felől északkelet felé haladva heves zivatarok alakulhatnak ki. A legmelegebb órákban 25-30 fokra van kilátás.

MRE – Hírszolgálat, 2018. július 11.

About the author

maradmin

Leave a Comment