2018. július 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Tematikus nap a Mária rádióban
Készülvén a Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszusra, folytatjuk elmélkedéseinket a legméltóságosabb Oltáriszentségről. E havi mottónk: „Mi ugyanis sokan egy kenyér, egy test vagyunk, mivel mindnyájan egy kenyérből részesülünk.” Mivel egy kenyérből részesedünk, ezért újra és újra átélhetjük az egymással való testvéri közösséget. Megtapasztalhatjuk, hogy valahol mélyen hasonló, sőt azonos a lelki helyzetünk: megbocsátásra szorulunk, feltétel nélkül kell szeretnünk és elfogadnunk egymást. Ez az Istentől kapott szeretet határozza meg az egyházon belüli egységünket az Oltáriszentségben. Ezen gondolatokat próbáljuk elmélyíteni, megbeszélni a mai tematikus napunk során. Tartsanak velünk Önök is!

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a vulkáni templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, időzzünk az Oltáriszentség jelenlétében engesztelve bűneinkért és hálát adva mindazért, amivel az Úr megajándékozott minket.

Egy ritmusra határokon át
Július 20-án, pénteken magyar idő szerint fél kettőkor 200 táncos járja majd a Somogyi ugróst a kassai székesegyház előtt.
A Rákóczi Szövetség néptánc táborának résztvevői szeretnék, ha szerte a nagyvilágból minél több magyar táncos csatlakozna hozzájuk. A péntekre meghirdetett Flashmob-ba, azaz villámcsődületbe már több tengeren túli és Kárpát-medencei csoport is bekapcsolódott, így velük járják majd például a melbourne-i magyarok, az argentínai magyar néptánc tábor résztvevői, székelyföldi táncosok, máramarosiak és számtalan felvidéki néptáncos is. Dobbanjon egyszerre a magyar szív és láb ezen a délutánon!

Gépjárművek megáldása Szent Kristóf ünnepén
Szent Kristóf, az utazók védőszentje, a tizennégy segítő szent egyike, ma már a népies vallásosság talán legnépszerűbb alakja, akinek képét, szobrát ma különösen az autósok és motorosok hordják magukkal. Az ő ünnepét megelőző vasárnapon, július 22-én, vasárnap délután egy órától a gyilkostói Szent Kristóf-kápolnánál búcsús szentmisét tartanak, utána megáldják az autókat. 
Sepsiszentgyörgyön szintén vasárnap a fél tizenegy órás szentmise után, a Krisztus Király templom előtti útszakaszon kerül sor a gépjárművek megáldására Szent Kristóf, az utazók védőszentjének segítségül hívásával.
Nagyváradon is megáldásra kerülnek a gépjárművek. Vasárnap a délután hat órás és az este kilenc órás szentmisék után a székesegyház udvarában, a Püspöki Palota kertjébe várják mindazokat, akik kérik Szent Kristóf közbenjárását.

Nyilas Misi ösztöndíj-pályázat
A kolozsvári Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület pályázatot hírdet ösztöndíj-támogatás céljából a 2018/2019-es tanévre. A pályázatot a 2017/2018-as tanévben magyar nyelvű oktatásban részt vevő,6–10. évfolyamon tanuló, tehetséges és szociálisan hátrányos helyzetű diák szülője/gyámja mint magánszemély nyújthatja be folyó év július 31-ig. Egyébb információkat, részleteket a 10.00–16.00 óra között hívható 0264-531153-as, vagy a 0787-671137-es telefonszámokon, vagy a nyilas_misi@yahoo.come-mail címen kaphatnak.

Lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
Személyesen kísért Szent Ignác-i lelkigyakorlat lesz Darvas Piroska segítőnővér vezetésével Csíkszentdomokoson, a Szent Margit lelkigyakorlatos házban augusztus 2-7 között. Elemei: teljes csend a lelkigyakorlat alatt, napi impulzus, közös elmélkedés, személyes kíséret. Érdeklődni és jelentkezni a 0743-753494-es telefonszámon lehet.

Ferences focitábor 2018
Augusztus 6-12 között az erdélyi ferencesek 9-12. osztályos fiúk részére focitábort szerveznek Gyergyószárhegyen. Minden nap lesz színvonalas edzés, mérkőzés, a futballozás mellett pedig – természetesen – még szentmise, közös túrázás-kirándulás, közösségépítő és lelki programok. További információk Tibor testvérnél a 0746-774701 -es telefonszámon (vagy az frtibi@gmail.com email címen), illetve Hugó testvérnél a 0753-173263-as telefonszámon (vagy az frhugoofm@gmail.com email címen).

Rövid terápiás program szenvedélybetegeknek
A Bonus Pastor Alapítvány augusztus 27. – szeptember 7. között kéthetes rövid terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak Magyarózdon, a Terápiás Otthonban. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni augusztus 21-ig lehet a 0265-254460-as telefonszámon.

Kántorvizsga Székelyudvarhelyen
Az Egyházzenei Bizottság ebben az évben is kántorvizsgát szervez azok részére, akik a szükséges ismeretek elsajátítása után kántori oklevelet szeretnének szerezni. A kántorvizsga a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébánián lesz. Jelentkezni a segédpüspöki hivatalban lehet a 0266 372 223-as vagy a 0740 898 667-es telefonszámokon, illetve a jozsef.tamas@romkat.ro e-mail-címen. A vizsga díja 100 lej. Kántorvizsgára csak XII. osztályt végzett, abszolválási diplomával rendelkező személyeket fogadnak el, akik a plébános ajánlásával jelentkeznek.

Időjárás: Ma felhős borongós időre számíthatunk, többfelé várható eső, zápor, nyugaton, északnyugaton helyenként zivatarok is kialakulhatnak. Sokfelé erős, viharos lesz az északnyugati szél. A naposabb nyugati, délnyugati megyékben 28-30, máshol 21 és 27 fok között alakul a csúcshőmérséklet. 

MRE – Hírszolgálat, 2018. július 18.

About the author

maradmin

Leave a Comment