2018. július 2. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

A gyulaférvári főegyházmegye újmiséseinek helyezései
A pénteken felszentelt újmiséseket Jakubinyi György érsek a következő helyekre nevezte ki segédlelkésznek: Antal Zoltánt Gyergyószentmiklósra, a Szent István plébániára, Fülöp Zsombort Brassóba, a belvárosi plébániára, Kovács Józsefet Csíkszeredába, a Szent Kereszt plébániára, Pasca Szilárdot Csíkszentdomokosra és Popesc Mihăiță Cristiant Nagyszebenbe, a belvárosi plébániára. Imádkozzunk értük, hogy Isten akarata szerint végezzék a rájuk bízott feladatot.

Lelkigyakorlatok a Kármelben
A marosszentgyörgyi kármelita nővérek különböző lelkigyakorlatokat tartanak a nyár folyamán, a következő program szerint: július 6-8 között világi hívek számára lesz lelkigyakorlat Avilai Szent Teréz „A tökéletesség útja” című műve alapján az imáról Johanna nővér vezetésével; július 11-13 között szerzetesnőket várnak, Kis Szent Teréz „Az imaélet útján” témakörben, Katalin Ildikó nővér vezetésével, július 24-26 között pedig ugyanebben a témakörben papok és szerzetesek számára tart lelkigyakorlatot szintén Katalin Ildikó nővér. Érdeklődni és jelentkezni a 0749-065399-es telefonszámon vagy a kis.szent.terez.karmel@gmail.com e-mail címen lehetséges.

Ezer székely leány napja Csíksomlyón
Július 7-én, szombaton Csíkszereda főterén felvonulnak a székely falvak népviseletbe öltözött leányai és legényei, népi játékok bemutatásával, körtánccal szórakoztatják az összesereglett közönséget. Csíkszeredából együtt vonulnak ki a csíksomlyói nyeregbe Csík különböző vidékeiről és a Székelyföld távolabbi tájairól a sajátos népviseletükben érkező, néptáncukat, népzenéjüket és népdalaikat magukkal hozó hagyományőrző csoportok. A délelőtt tizenegy órától kezdődő szentmisét követi a népviselet, a népdal és a néptánc többórás ünnepe, a csoportok bemutatkozása a nyeregben épült Hármashalom-oltár színpadon. Idén a rendezvény tiszteletbeli házigazdája Csíkpálfalva. Azok számára, akik székelyruhában jönnének, a gyülekező reggel 8:30 és 9 óra között lesz a csíkszeredai Taps téren. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Papszentelés Szatmárnémetiben
A szatmárnémeti székesegyházban július 7-én, szombaton délelőtt tizenegy órától Schönberger Jenő megyés püspök ünnepi szentmise keretében áldozópappá szenteli a nagybányai Turtureanu Róbert diakónust.

Primíciák Borzonton és Kézdivásárhelyen
Kovács József újmisés első ünnepélyes szentmiséjét szülőfalujában, Borzonton mutatja be, július 7-én, szombaton délelőtt tizenegy órától.
Másnap, július 8-án déli tizenkét órakor Pasca Szilárd újmisés celebrálja első szentmiséjét a kézdivásárhely-kantai plébániatemplomban.
Mindkét primíciát rádiónk élő adásban közvetíti.

XXVI. Bolyai Nyári Akadémia vallástanároknak
A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége felkérésére a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceumban tartják a XXVI. Bolyai Nyári Akadémiát a római katolikus vallástanárok részére július 9-14 között. A továbbképző célcsoportját a Gyulafehérvári Főegyházmegyében, valamint a Nagyváradi, Szatmári és a Temesvári Egyházmegyékben tanító hittanárok képezik. Érdeklődni lehet a 0740-062966-os telefonszámon vagy a laszlo.gal@romkat.ro e-mail-címen.

Szülők Iskolája 2018
A Gyulafehérvári Főegyházmegye családmunkacsoportja immár harmadik alkalommal rendezi meg idén a „Szülők Iskolája” nevet viselő családos tábort Szelterszen, július 31 – augusztus 4. között. A tábor célja főleg a kisebb vagy kamaszkorú gyermeket nevelő szülőknek nyújtott megerősítés és támasz. A résztvevők meghitt, lazább együttlétre számíthatnak, ennek érdekében a szervezők úgy alakítják a tábor napirendjét, hogy a családok - szülők és a gyermekek - minél többet lehessenek együtt. Az idei téma a természetfeletti élet továbbadása, a családi ima lesz. A tábor lelki vezetője Szénégető István családreferens, marosvásárhely-remeteszegi plébános. További információk, valamint jelentkezés július 15-ig a család.ro oldalon.

Zarándoklat Medjugorjéba
Augusztus 13-18 között zarándoklatot szerveznek a bosznia-hercegovinai Medjugorjéba. Az út ára 120 euró és 300 lej előleg, ez tartalmazza a út kültségeit, autópályadíjakat, öt éjszakai szállást napi két étkezéssel. A programban szerepel lelkivezetés, szentmise, szentségimádás, a Cenacolo közösség látogatása, imák a jelenések- és a kereszt hegyén, fátyol vízesés látogatása, valamint egy nap a horvát tengerparton. Lelkivezető: Kopácsi Ferenc atya. Jelentkezni augusztus 1-ig lehetséges a 0742-285803-as telefonszámon.

Időjárás: Öt országutat és 13 megyei utat érintettek az elmúlt napok áradásai, illetve két vasúti szakaszon nem lehet közlekedni, Vâlcea megyében Băbeni- Alunu települések között, valamint Brassó és Bodzaforduló között Bodola településnél, ahol a vasúti hidat elsodorta az áradás - tette közzé a belügyminisztérium. Jelenleg az országban sehol sincs érvényben rossz időjárásra vonatkozófigyelmeztetés. Ma délután négy óráig néhány folyó vízgyűjtő medencéjében még érvényben marad vízügyi figyelmeztetés.
Ma változóan felhős időre készülhetünk, helyenként csapadékra is kell számítanunk. Hosszabb időre csak északkeleten bújhat el a nap, délután 17-22 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2018. július 2.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a dévai ferences templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Sarlós Boldogasszony-napi búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében a csíksomlyói kegytemplom Sarlós Boldogasszony tiszteletére van szentelve. A búcsús szentmisék ma reggel 8, délelőtt fél 11 és este 7 órakor lesznek. A fél 11-es szentmise főcelebránsa Kovács József újmisés lesz, a szentbeszédet György Mihály-Levente csíkszentmiklósi plébános tartja.
Futásfalván ezen a napon tartják Háromszék fogadalmi búcsúját a Szent András tiszteletére felszentelt templomban. Reggel 8 órakor lesz az első szentmise, utána a keresztalják fogadása. Az ünnepi búcsús szentmisét délelőtt 11 órakor a szabadtéri oltárnál mutatja be a környék papsága. A szentbeszédet Berszán Lajos kanonok, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum alapítója és jelenlegi lelki igazgatója tartja.
Gyergyóújfaluban a plébániatemplom búcsús szentmiséjén, ma 11 órától a zeteváraljai plébános, Mátyás Gábor prédikál.
Szintén ma van a temesvári egyházmegye horvát nemzetiségű közösségeinek hagyományos zarándoknapja a máriacsiklovai kegytemplomhoz, ahol reggel fél 9 órai kezdettel horvát nyelven mutatnak be szentmisét. Az ünnepi liturgiát 11 órakor celebrálják. Ezt követően fél 1 órakor bolgár nyelven mutatnak be szentmisét.

Lelkinap a Szűzanya völgyében
Ma, Sarlós Boldogasszony ünnepén tartják a Szállást Kereső Szűzanya Misszió II. találkozóját lelkinap keretében Székelyszálláson. A program délelőtt tíz órakor kezdődik elmélkedéssel a helyi templomban, majd Magyarzsákodra mennek, ahol részt vesznek a déli tizenkét órakor kezdődő búcsús szentmisén. Délután fél négytől keresztút és elmélkedés lesz a székelyvéckei kálvárián, majd szentségimádás és hálaadás az Irgalmasság kápolnájában.

Koncert Kolozsváron
A kolozsvári Szent Mihály templom restaurálásának elkezdése alkalmával ünnepi koncert lesz július 5-én este hét órai kezdettel a kolozsvári Szent Mihály templomban, amelyen Georg Friedrich Händel Messiás című alkotását hallgathatják meg az érdeklődők. A koncerten fellép a Hittfeldi vegyeskar, valamint a Szent Cecília kórus és kamarazenekar. Szólót énekelnek Gebe-Fügi Renáta; Molnár Mária; Gheorghe Vlad és Ádám Máriusz. Vezényel: Potyó István. Várnak minden zenekedvelőt.

III. Csakis-Családos Keresztény Fesztivál Kézdivásárhelyen
Július 6-7. között harmadik alkalommal szervezik meg a Családos Keresztény Fesztivált. A fesztivál fő előadója Dr. Komlósi Piroska családterapeuta, nagycsaládos családgondozó. Esténként zenei élményt szolgáltat, dicsőítést vezet a Reménység együttes, Csiszér László és Szabó Balázs.  Részletek az esemény Facebook oldalán olvashatók, a Csakis Családos Keresztény Fesztivál név alatt.

Ezer székely leány napja Csíksomlyón
Július 7-én Csíkszereda főterén felvonulnak a székely falvak népviseletbe öltözött leányai és legényei, népi játékok bemutatásával, körtánccal szórakoztatják az összesereglett közönséget. Csíkszeredából együtt vonulnak ki a csíksomlyói nyeregbe Csík különböző vidékeiről és a Székelyföld távolabbi tájairól sajátos népviseletükben érkező, néptáncukat, népzenéjüket és népdalaikat magukkal hozó hagyományőrző csoportok. A 11 órától kezdődő szentmisét követi a népviselet, a népdal és a néptánc többórás ünnepe, a hagyományos népviseletbe öltözött csoportok bemutatkozása a nyeregben épült Hármashalom-oltár színpadon. Idén a rendezvény tiszteletbeli házigazdája Csíkpálfalva. Azok számára, akik székelyruhában jönnének, a gyülekező reggel 8:30 és 9 óra között lesz a csíkszeredai Taps téren. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

XXVI. Bolyai Nyári Akadémia vallástanároknak
A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége felkérésére a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceumban tartják a XXVI. Bolyai Nyári Akadémiát a római katolikus vallástanárok részére július 9-14 között. A továbbképző célcsoportját a Gyulafehérvári Főegyházmegyében, valamint a Nagyváradi, Szatmári és a Temesvári Egyházmegyékben tanító hittanárok képezik. Érdeklődni lehet a 0740-062966-os telefonszámon vagy a laszlo.gal@romkat.ro e-mail-címen.

Assisi Szent Ferenc Iskolája – Gyerektábor 2018
Az erdélyi ferencesek július 12-15 között a csíksomlyói kolostorban rendezik meg az Assisi Szent Ferenc Iskolája elnevezésű tábort. A programra 4–8. osztályos tanulóknak a jelentkezését várják, akik részt szeretnének venni egy olyan táborban, amely lehetőséget nyújt Assisi Szent Ferenc életének megismerésére, életpéldájának elmélyítésére és arra, hogy a résztvevők új ismereteket szerezzenek a lelkiélet terén és tartós barátságokat kössenek. Részletek és jelentkezés Tibor testvérnél a 0746-774701-es telefonszámon, illetve a ferencesprogramok33@gmail.com email címen.

Időjárás: Öt országutat és 13 megyei utat érintettek az elmúlt napok áradásai, illetve két vasúti szakaszon nem lehet közlekedni, Vâlcea megyében Băbeni- Alunu települések között, valamint Brassó és Bodzaforduló között Bodola településnél, ahol a vasúti hidat elsodorta az áradás - tette közzé a belügyminisztérium. Jelenleg az országban sehol sincs érvényben rossz időjárásra vonatkozófigyelmeztetés. Ma 16 óráig néhány folyó vízgyűjtő medencéjében még érvényben marad a vízügyi figyelmeztetés.
Ma változóan felhős időre készülhetünk, helyenként csapadékra is kell számítanunk. Hosszabb időre csak északkeleten bújhat el a nap. Hajnalban 5-11, délután 17-22 fokot mérhetünk.+HŐM

MRE - Hírszolgálat, 2018. július 2.

About the author

maradmin

Leave a Comment