2018. július 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó Szatmárnémetiben
Böcskei László megyés püspök és Vakon Zsolt ifjúsági lelkész vezetésével a nagyváradi egyházmegye fiataljai is részt vesznek a július 25-29. között Szatmárnémetiben tartandó XIV. Országos Katolikus Ifjúsági Találkozón (OKIT), melynek mottója „Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél.” (Lk 1, 30) A találkozót 1992 óta háromévente felváltva szervezik az ország római katolikus-, illetve görögkatolikus egyházmegyéi. Az OKIT a fiatalok azon vágyából született, hogy jobban megismerjék egymást, megosszák az értékek megélésének tapasztalatait, és közösen tanúságot tegyenek hitükről.

Szent Anna-napi búcsúk
A Gyulafehérvári egyházmegyében a csobothegyi Szent Anna-kápolnában a szentmise július 26-án, csütörtökön déli 12 órakor lesz. A búcsúra keresztalja indul a gyergyószentmiklósi Szent Miklós-plébániától délelőtt 9 órakor.
Kőhalomban július 26-án, csütörtökön délután 5 órakor a búcsús szentmise szónoka Gál István Attila, fogarasi plébános.
Madéfalván, a tavaly felszentelt Szent Anna templomban szintén csütörtök délután öt órakor kezdődik az ünnepi búcsús szentmise.
A Temesvári egyházmegyében a dettai közösség július 26-án, csütörtökön Szent Anna és Szent Joachim napján ünnepli a templombúcsút. Az ünnepi szentmisét délelőtt 11 órakor Opra István szentkatolnai lelkész mutatja be. Román és német nyelven Bartos Károly kézdisárfalvi plébános prédikál.
A Szatmári egyházmegyében a kálmándi templomban szintén csütörtökön délelőtt 11 órakor kezdődik a Szent Anna-napi búcsús szentmise.

Szent Anna-napi zenei est
Július 26-án délután hat órai kezdettel Szent Anna-napi zenei estet tartanak a nagyváradi Szent Anna – Orsolya templomban. Közreműködnek: Cormoș Viktória és Szeghalmi Emese. Műsoron: népdal, valamint Libre Vermell de Montserat, Bull, Viadana, Mozart, Schubert és más jeles zeneszerzők művei, melyeket orgona és hárfa kíséretében énekelnek a művészek. Várnak minden zenekedvelőt.

Templomszentelés Sikaszóban
Zeteváralja leányegyházközségében, Sikaszóban új templom épült Nagyboldogasszony tiszteletére. Az újonnan emelt istenházát Tamás József püspök a július 28-án, szombaton délután 5 órakor kezdődő szentmise keretében szenteli fel.

Ferences focitábor 2018
Augusztus 6-12 között az erdélyi ferencesek 9-12. osztályos fiúk részére focitábort szerveznek Gyergyószárhegyen. Minden nap lesz színvonalas edzés, mérkőzés, a futballozás mellett pedig – természetesen – még szentmise, közös túrázás-kirándulás, közösségépítő és lelki programok. További információk Tibor testvérnél a 0746-774701 -es telefonszámon (vagy az frtibi@gmail.com email címen), illetve Hugó testvérnél a 0753-173263-as telefonszámon (vagy az frhugoofm@gmail.com email címen).

Orbán Laci emléknap Görbe-patakon
Az emléknappal Orbán László, néhai kolozsvári egyetemi lelkész égi születésének 10-ik évfordulójára emlékeznek augusztus 11-én délelőtt 10 és este 7 óra között.
Az esemény célja, az együttlét, találkozás, lelki töltekezés, régi emlékek felelevenítése, megosztása.
Mindenkire számítanak, akit bármilyen emlék, élmény fűzött Laci tisztihez, Gyimes völgyétől Csíkszentgyörgyön, Rómán, Gödemesterházán át Kolozsvárig. Bővebben a találkozóról a facebook oldalon olvashatnak.

Zarándoklat Medjugorjéba
Augusztus 13-18 között zarándoklatot szerveznek a bosznia-hercegovinai Medjugorjéba. Az út ára 120 euró és 300 lej előleg, ez tartalmazza a út kültségeit, autópályadíjakat, öt éjszakai szállást napi két étkezéssel. A programban szerepel lelkivezetés, szentmise, szentségimádás, a Cenacolo közösség látogatása, imák a jelenések- és a kereszt hegyén, fátyol vízesés látogatása, valamint egy nap a horvát tengerparton. Lelkivezető: Kopácsi Ferenc atya. Jelentkezni augusztus 1-ig lehetséges a 0742-285803-as telefonszámon. Az autóbusz Kézdivásárhelyről indul és útközben felveszi a csíkszeredai és székelyudvarhelyei zarándokokat.

Kántori vizsga új helyszínen
Az Egyházzenei Bizottság szervezésében folyó év augusztus 27-én kántorvizsgát tartanak. A korábban meghírdetett helyszín helyett a vizsgáztatás Csíksomlyón lesz megtartva, délelőtt tíz órától a ferences templomban. Jelentkezni a 0740-898667-es telefonszámon vagy a jozsef.tamas@romkat.ro email címen lehetséges.

Időjárás: Holnap délutánig szinte az ország egész területén árvízriadó van érvényben. A hidrológusok szerint az árvíz különösen a Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény, Gorj, Szeben, Vâlcea és Arges megyei kisebb folyóknál jelentkezhet intenzíven. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Nyugaton és északkeleten erős lökések kísérhetik a szelet. A legmagasabb hőmérséklet 22 és 29 fok között alakul.
A tegnap Szeben megye több települését elöntötte az árvíz. A Szeben megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) jelenlegi adatai szerint Alsóbajom településen 200 személynek kellett elhagynia otthonát, közülük 50 gyermek.

MRE - Hírszolgálat, 2018. július 24.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Kristyor-Gurabarzan tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó Szatmárnémetiben
Böcskei László megyés püspök és Vakon Zsolt ifjúsági lelkész vezetésével a nagyváradi egyházmegye fiataljai is részt vesznek a július 25-29. között  Szatmárnémetiben tartandó XIV. Országos Katolikus Ifjúsági Találkozón (OKIT), melynek mottója „Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél.” (Lk 1, 30) A találkozót 1992 óta háromévente felváltva szervezik az ország római katolikus-, illetve görögkatolikus egyházmegyéi. Az OKIT a fiatalok azon vágyából született, hogy jobban megismerjék egymást, megosszák az értékek megélésének tapasztalatait, és közösen tanúságot tegyenek hitükről.

Zarándoklat Máriaradnára
Július 26-án, csütörtökön Szent Anna napján a temesi és marosi főesperesség zarándoklata, valamint a temesvári hívek gyalogos zarándoklata lesz Máriaradnára. Az ünnepi szentmise délelőtt tizenegy órától kezdődik.

Szent Anna-napi zenei est
Július 26-án délután hat órai kezdettel Szent Anna-napi zenei estet tartanak a nagyváradi Szent Anna – Orsolya templomban. Közreműködnek: Cormoș Viktória és Szeghalmi Emese. Műsoron: népdal, valamint Libre Vermell de Montserat, Bull, Viadana, Mozart, Schubert és más jeles zeneszerzők művei, melyeket orgona és hárfa kíséretében énekelnek a művészek. Várnak minden zenekedvelőt.

Ministránszarándoklat Rómába
Július 29 - augusztus 4. között a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye 49 fiatalja Böcskei László megyés püspök vezetésével Nemzetközi Ministránszarándoklaton vesz részt az Egyház szívében, Rómában. Az eseményre idén több mint 70 ezer fiatalt várnak a szervezők a világ számos országából. A nagyváradi egyházmegyéből azok a ministránsok kaptak meghívást a zarándoklatra, akik rendszeres képzésen vesznek részt, illetve rendszeresen szolgálnak a szentmiséken. Ennek megfelelően a nagyváradi plébániákról, Tasnádról, Érmihályfalváról, Székelyhídról, Szilágysomlyóról, Kárásztelekről, Tenkéről, Királydarócról és Biharpüspökiből indulnak zarándokok Rómába. A ministránsok majd felkeresik az Örök Város bazilikáit, nevezetességeit, a katakombákat, a Vatikáni Múzeumot és lehetőségük lesz találkozni Ferenc pápával is.

Orbán Laci emléknap Görbe-patakon
Az emléknappal Orbán László, néhai kolozsvári egyetemi lelkész égi születésének 10-ik évfordulójára emlékeznek augusztus 11-én délelőtt 10 és este 7 óra között.
Az esemény célja, az együttlét, találkozás, lelki töltekezés, régi emlékek felelevenítése, megosztása.
Mindenkire számítanak, akit bármilyen emlék, élmény fűzött Laci tisztihez, Gyimes völgyétől Csíkszentgyörgyön, Rómán, Gödemesterházán át Kolozsvárig. Bővebben a találkozóról a facebook oldalon olvashatnak.

Főegyházmegyei gyűjtés az árvízkárosultak megsegítésére
A június végi és július eleji esőzések nagy károkat okoztak az egész országban. Az áradás által legsúlyosabban érintett Kovászna megyei Bácstelek és Márkosréten közel 60 háztartást, iskolát és kultúrotthont árasztott el a víz, közel száz személyt kellett kimenekíteni, állatokat védett helyre terelni. Sokan mások az előbbiekhez hasonló helyzetben vannak szerte az országban. Ezért a főegyházmegyei Caritas gyűjtést kezdeményezett az árvízkárosultak megsegítése, az épületek felújítása érdekében. Az árvízkárosultakkal való együttérzés kifejezéseképpen, Jakubinyi György érsek felhívására július 29-én, vasárnap a templomi adományokat erre a célra ajánlják fel.

Rövid terápiás program szenvedélybetegeknek
A Bonus Pastor Alapítvány augusztus 27. – szeptember 7. között kéthetes rövid terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak Magyarózdon, a Terápiás Otthonban. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni augusztus 21-ig lehet a 0265-254460-as telefonszámon.

Bentlakás egyetemistáknak Nagyváradon
A Nagyvárad-Újvárosi Szent László plébánia udvarán 30 férőhelyes bentlakás működik egyetemisták részére. A szobák 4-5 férőhelyesek, hűtővel és mikrohullámú sütővel vannak felszerelve. A fürdőszobák lakrészenként vannak kialakítva. Az udvarban található két konyha, illetve egy tanulószoba könyvtárral, ahol fénymásolási és nyomtatási lehetőség is biztosított. A bentlakás mosó- és szárítógéppel is felszerelt, illetve az egész épület területén biztosított az internet hozzáférés. A kollégiumban figyelmet szentelnek a közösségi és egyéni lelki életre is. A bentlakás díja 200 lej/hó, mely a közköltségeket is tartalmazza. Egyéb információk, valamint jelentkezés a plébánián, vagy a 0259-431652-es telefonszámon.

Időjárás: Holnap délutánig szinte az ország egész területén árvízriadó van érvényben. A hidrológusok szerint az árvíz különösen a Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény, Gorj, Szeben, Vâlcea és Arges megyei kisebb folyóknál jelentkezhet intenzíven. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Nyugaton és északkeleten erős lökések kísérhetik a szelet. A legmagasabb hőmérséklet 22 és 29 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2018. július 24.

About the author

maradmin

Leave a Comment