2018. július 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Elkezdődött az OKIT
Több, mint ezer regisztrált résztvevővel az ország minden pontjáról, sok látogatóval, érdeklődővel, lobogó zászlócskákkal, a viszontlátás örömével, boldog ölelésekkel vette kezdetét tegnap az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó Szatmárnémetiben. A hivatalos megnyitó este hét órától kezdődött, amikor Schönberger Jenő püspök köszöntötte az egyházi és világi méltóságokat, valamint a résztvevőket. Beszédében különösen is megköszönte azoknak a fiataloknak a jelenlétét, akik fontosnak érezték, hogy a legnagyobb és az egyetlen országos, katolikus, háromévente megrendezésre kerülő találkozójukon részt vegyenek. Hangsúlyozta: „Én a fiatalokban, akik Jézust követik, a jövő papjait, szerzeteseit, keresztény orvosait, tanárait, földműveseit, családapáit és családanyáit látom. Bennük hinni akarok! Egyházunknak és nemzetünknek szüksége van fiatalokra, akik szabadsággal és bátorsággal képesek szembemenni az áramlattal, erővel és elhatározással tanúságot tesznek Istenről. Értük, értetek érdemes minden áldozat!”
A következő napokban katekézisek, kulturális programok, imaalkalmak, sok szórakozás, kézműves- és alternatív foglalkozások, szeretetszolgálati tevékenységek várják a fiatalokat és adnak lehetőséget az ismerkedésre, az együttlétben, illetve Isten jelenlétében való boldog elmerülésre – tájékoztatta rádiónkat Józsa János sajtóreferens.

Szent Anna-napi búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében Kőhalomban ma délután öt órakor a búcsús szentmise szónoka Gál István Attila, fogarasi plébános.
Madéfalván, a tavaly felszentelt Szent Anna templomban szintén ma délután öt órakor kezdődik az ünnepi búcsús szentmise.
Kézdimartonoson a templom búcsúját július 29-én, vasárnap tartják. Az ünnepi szentmise déli tizenkét órakor kezdődik.
Szintén vasárnap déli fél egy órától tartják a Szent Anna búcsút Zsögödfürdőn is. Az ünnepi szónok Urbán Erik ferences atya lesz.
Kadicsfalván július 29-én, vasárnap fél 1-kor kezdődik az idei Szent Anna-napi búcsús szentmise. Főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök, aki a szentmise keretében megáldja a közösségi összefogásból kívül-belül megújult 250 éves plébániatemplomot. A búcsúra és a templommegáldás ünnepére három napos lelkigyakorlattal készül az egyházközség. A triduumos szentmiséket, melyek este hét órakor kezdődnek, valamint a búcsú ünnepségét rádiónk élő adásban közvetíti.
Miklósváron a Szent Anna tiszteletére épült kápolna búcsúját vasárnap délután öt órakor ünneplik. A szentmise szónoka László Rezső újonnan kinevezett csíkcsicsói plébános.
Szintén vasárnap tartják a búcsút a nagyváradi Szent Anna – Orsolya templomban is. Az ünnepi szentmisét délután hat órától Fodor József általános helynök mutatja be.

Közösségi napok Déván
A Déva Telepi Páduai Szent Antal Plébánián közösségi napokat tartanak, amelynek keretében július 30-31-én, 11 órától 17 óráig kézműves foglalkozások lesznek. A sportot kedvelőknek, 11 éves kortól kezdődően augusztus 1-jén, szerdán délelőtt 11 órától biciklitúrát szerveznek a marosnémeti Gyulay Ferenc kastélyhoz. Minden érdeklődő gyereket, fiatalt hívnak és várnak!

Szent Jakab-búcsú Homoródremetében
Homoródremetében július 28-án, szombaton délelőtt fél tizenegy órától kezdődik Szent Jakab búcsúünnepe. A szentmise szónoka Kovács Csaba Antal ferences atya lesz. Székelyudvarhelyről reggel hat órakor keresztalja indul a Kis Szent Teréz-templom elől.

Templombúcsú Tasnádszántón
A Loyolai Szent Ignác tiszteletére szentelt tasnádszántói templom búcsúját vasárnap, július 29-én délelőtt tíz órától ünneplik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Balla Imre, a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánia segédlelkésze lesz

Szent Jobb zarándoklat 2018
A Mária-út önkéntesei Szent Jobb-zarándoklatot szerveznek a Mária-út keleti ágán. A zarándokok az erdélyi, bihar megyei Szentjobb községből indulnak útnak vasárnap, július 29-én és augusztus 20-án a budapesti Szent Jobb-körmenetre érkeznek meg a közel 450 km megtétele után. Az útvonal: Szentjobb–Szaniszló–Piricse–Máriapócs–Nyíregyháza–Szabolcs–Sajópálfala–Miskolc–Eger–Mátraverebély-Szentkút–Máriabesnyő–Budapest. A zarándoklat önellátó, a felszerelésről a résztvevők maguk gondoskodnak, a szervezők a szállást, a reggelit és a vacsorát, valamint a csomagszállítást biztosítják. A zarándoklat egy napi útvonala 20-35 km között mozog.

Lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
Személyesen kísért Szent Ignác-i lelkigyakorlat lesz Darvas Piroska segítőnővér vezetésével Csíkszentdomokoson, a Szent Margit lelkigyakorlatos házban augusztus 2-7 között. Elemei: teljes csend a lelkigyakorlat alatt, napi impulzus, közös elmélkedés, személyes kíséret. Érdeklődni és jelentkezni a 0743-753494-es telefonszámon lehet.

Időjárás: Ma a megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan ismét előfordulhat egy-egy zápor, zivatar, emellett több órára kisüt a nap. Még többfelé élénk, zivatarok környezetében erős lesz az északias szél. A délutáni órákban 27-32 fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2018. július 26.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a verespataki templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, időzzünk az Oltáriszentség jelenlétében engesztelve bűneinkért és hálát adva mindazért, amivel az Úr megajándékozott minket.

Szent Anna-napi búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében a csobothegyi Szent Anna-kápolnában a szentmise ma délben tizenkét órakor lesz. A búcsúra keresztalja indul a gyergyószentmiklósi Szent Miklós-plébániától délelőtt 9 órakor.
Kőhalomban ma délután öt órakor a búcsús szentmise szónoka Gál István Attila, fogarasi plébános.
Madéfalván, a tavaly felszentelt Szent Anna templomban szintén ma délután öt órakor kezdődik az ünnepi búcsús szentmise.
Kézdimartonoson a templom búcsúját július 29-én, vasárnap tartják. Az ünnepi szentmise déli tizenkét órakor kezdődik.
Szintén vasárnap déli tizenkét órától tartják a Szent Anna búcsút Zsögödfürdőn is. Az ünnepi szónok Urbán Erik ferences atya lesz.
Kadicsfalván július 29-én, vasárnap fél 1-kor kezdődik az idei Szent Anna-napi búcsús szentmise. Főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök, aki a szentmise keretében megáldja a közösségi összefogásból kívül-belül megújult 250 éves plébániatemplomot. A búcsúra és a templommegáldás ünnepére három napos lelkigyakorlattal készül az egyházközség. A triduumos szentmisék este hét órakor kezdődnek. Az első alkalommal, ma este, család témában Tamás Huba főegyházmegyei ministránslelkész, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz egyházközség kisegítő lelkésze prédikál, a szentmisén a Jubilate kórus énekel. Holnap Jánosi Gellért székelyvarsági plébános a fiatalokról tart szentbeszédet. A zenei szolgálatot a Hálaluja zenekar fogja végezni. Július 28-án, szombaton pedig Daniel Ernő-András nyikómalomfalvi plébános szól az idősekhez. A szombat esti szentmise után ünnepélyes köszönetnyilvánításra és emlékplakett átadásra kerül sor mindazok részére akik anyagi támogatásukkal vagy munkájukkal hozzájárultak a negyedévszázados templom felújításához. A szentmiséket és a búcsú ünnepséget rádiónk élő adásban közvetíti.
Miklósváron a Szent Anna tiszteletére épült kápolna búcsúját vasárnap délután öt órakor ünneplik. A szentmise szónoka László Rezső újonnan kinevezett csíkcsicsói plébános.
A temesvári egyházmegyében a dettai közösség ma, Szent Anna és Szent Joachim napján ünnepli a templombúcsút. A szentmisét délelőtt tizenegy órakor Opra István szentkatolnai lelkész mutatja be. Román és német nyelven Bartos Károly kézdisárfalvi plébános prédikál.
A szatmári egyházmegyében a kálmándi templomban szintén ma délelőtt tizenegy órakor kezdődik a Szent Anna-napi búcsús szentmise.

Szent Anna-napi zenei est
Ma délután hat órai kezdettel Szent Anna-napi zenei estet tartanak a nagyváradi Szent Anna – Orsolya templomban. Közreműködnek: Cormoș Viktória és Szeghalmi Emese. Műsoron: népdal, valamint Libre Vermell de Montserat, Bull, Viadana, Mozart, Schubert és más jeles zeneszerzők művei, melyeket orgona és hárfa kíséretében énekelnek a művészek. Várnak minden zenekedvelőt.

Román nyelvtábor Csíkzsögödön
Az erdélyi Háló Egyesület szervezésében, Hargita Megye Tanácsa támogatásával intenzív román kommunikációs nyelvtábort tartanak a csíkzsögödi plébánián július 26-án és 27-én. A tábor fő célkitűzése a román nyelv kommunikálásának megkönnyítése, közelebb hozása a mindennapokhoz, valamint a román képességfelmérő vizsga eredményeinek javítása. A program fő tevékenysége a román nyelv különböző játékos, interaktív módszerekkel való oktatása. A táborba V-VIII. osztályos tanulókat várnak, akik Csíkszeredából és a környező településekről érkeznek.

Nyári tábor Gyergyószentmiklóson
Július 30 és augusztus 3 között nyári tábort szerveznek 1-4 osztályos gyermekek részére Gyergyószentmiklóson a plébánia nagytermében naponta tíz és délután három óra között. A tábor témája: egymásra hangolva, ismerjük meg a szeretetnyelveket mozgásos játékok, történetek, alkotás, festés által. A részvételi díj 150 lej ami tartalmazza az ebéd árát is. Jelentkezni még a mai napon lehet a 0735-735177-es telefonszámon. Várnak minden gyereket!

Házaspárok lelkigyakorlata-Medjugorjeban
Hívnak és várnak minden házaspárt augusztus 27.-szeptember 1. között Medjugorjeba egy lelkigyakorlattal egybekötött zarándokútra. A zarándoklat, melynek mottója, „Szeretlek téged!” segítséget nyújt az újbóli elköteleződésben Isten és a házastárs mellett. Az indulás Kézdivásárhelyről lesz, de az autóbusz Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen is megáll, hogy a környékbeli zarándokokat felvegye. A zarándoklat anyagi fedezete 270 euró házaspáronként. Iratkozni és jelentkezni lehet a 0742-698166-os telefonszámon Hajlák Attila-István kézdivásárhelyi segédlelkésznél.

Időjárás: Ma a megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan ismét előfordulhat egy-egy zápor, zivatar, emellett több órára kisüt a nap. Még többfelé élénk, zivatarok környezetében erős lesz az északias szél. A délutáni órákban 27-32 fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2018. július 26.

About the author

maradmin

Leave a Comment