2018. július 9. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Kerítésépítő lelkinapok Szencsenden
Böjte Csaba ferences atya kerítésépítő lelkinapokat tart fent Farkaslaka fölött, Szencsedben, július 8-12 között. A mezőgazdasági oktatás gyakorló farmját szeretnék létrehozni, első lépésként pedig be szeretnék keríteni a bírtokot. A fizikai munkával jól megfűszerezett együttlétre leginkább a férfi kollégákat hívja, de elvben bárki jelezheti részvételi szándékát, hisz a jó emberekre főzni is kell! A jelenlét senkinek sem kötelező, de jó alkalom lesz a beszélgetésre.

Szövőtábor Csíksomlyón
A KALOT Egyesület szervezésében, Hargita Megye Tanácsának támogatásával szövőtábor kezdődött el a mai napon Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban. A tábor szakmai vezetője Kövendi Edit, aki férjével együtt kifejlesztett egy, a modern kor életkörülményeinek megfelelő hordozható, összecsukható szövőszéktípust. Ez alkalmas mind a hagyományos szövés megtanulására, gyakorlására, mind pedig a szövéskultúra fejlesztésére, modern stílusok elsajátítására.
A táborról további információk a 0758-840279-es telefonszámon kaphatóak hétköznaponként délelőtt 8-12 óra között. A tábor ideje alatt, a délutáni foglalkozásokon a tábor szakmai vezetője, Kövendi Edit hívható a 0741-272076-os telefonszámon. Előzetes egyeztetés után bárki érdeklődő betekinthet a szövőtábor életébe, ha kedvet kap a szövéshez beiratkozhat az ősszel induló szövőtanfolyamra is!

Bibliatábor Máréfalván
Tizenegyedik alkalommal lesz bibliatábor Máréfalván, július 11 – 13 között, a helyi Szent Imre Plébánia és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány közös szervezésében. A program reggel kilenc és délután öt óra között zajlik. Lesz majd: játékos ismerkedés a Szentírással, önismeret, közösségformálás, csapatépítő játékok és kézműves foglalkozás, szentmise, szentségimádás. A tábor pénteken délután öt órától szentségimádással, majd fél hattól ünnepélyes szentmisével zárul. A tábor adományokból és sok jószándékú ember áldozatkészsége által kerül megszervezésre, ezért a részvétel díjtalan. Várnak minden érdeklődőt nagy szeretettel.

Karácsonyi István minorita egyházzenészre emlékeznek Aradon
Az aradi minorita templomban ünnepi rendezvénysorozat indul Karácsonyi István minorita szerzetespap, egyházzenész és a templomi kórus egykori karnagyának emlékére, születésének 110. évfordulója alkalmából. Az ünnepi rendezvénysorozat július 10-én, holnap este fél nyolckor énekes vesperással kezdődik, 20 órakor pedig ünnepi orgonakoncerttel folytatódik. A koncerten elhangzó orgonaműveket Józsa Domokos, nagyváradi orgonaművész és egyházzenész előadásában hallgathatják meg az érdeklődők. A belépés ingyenes.

Koncert a temesvári székesegyházban
Holnap este nyolc órától a temesvári Szent György székesegyházban Johann Trummer, osztrák orgonaművész lép fel. Műsoron Johann Sebastian Bach, a száz évvel ezelőtt született Josef Friedrich Doppelbauer és Franz Schmidt zeneszerzők művei szerepelnek. A koncertre a belépés díjtalan. Szeretettel várják a zenekedvelőket.

Kegyelembe mártott idő – Könyvbemutató Kolozsváron
Júlis 11-én, szerdán délután öt órakor a kolozsvári Szent Mihály Nőszövetség dísztermében bemutatják Nóda Mózes teológiai tanár Kegyelembe mártott idő című könyvét. Veres Stelian plébániai kormányzó köszöntő szavai után a szerzővel munkájáról, a kötetről, liturgikus gyakorlatokról Bodó Marta beszélget. Közreműködik Lokodi Anna és Márton Szabolcs.

Lelkigyakorlatok a Kármelben
A marosszentgyörgyi kármelita nővérek különböző lelkigyakorlatokat tartanak a nyár folyamán, a következő program szerint: július 11-13 között szerzetesnőket várnak, Kis Szent Teréz „Az imaélet útján” témakörben, Katalin Ildikó nővér vezetésével, július 24-26 között pedig ugyanebben a témakörben papok és szerzetesek számára lesz lelkigyakorlatot szintén Katalin Ildikó nővér vezetésével. Érdeklődni és jelentkezni a 0749-065399-es telefonszámon vagy a kis.szent.terez.karmel@gmail.com e-mail címen lehetséges.

CSIT 2018
Továbbra is zajlik a regisztráció az idei csíksomlyói ifjúsági találkozóra. Várják a 14 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését a csit.fif.ma oldalon. Idén is lehet számítani élményalapú, dinamikus előadásokra, mély beszélgetésekre, színes szabadidős foglalkozásokra, szentségimádásra, ifjúsági szentmisékre, színházi előadásra, táncra, valamint dicsőítő koncertre. A szállásokon a helyek számra korlátozott. A jelentkezés az 50 lej előleg kifizetésével válik véglegessé. Aki július 20-ka előtt regisztrál, ingyen pólót kap.

Időjárás: Újabb sárga és narancssárga jelzésű esőriadót bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A figyelmeztetés az egész országot érinti, és holnap estig érvényes. A meteorológusok előrejelzése szerint heves széllökésektől és villámlásoktól kísért záporok várhatók. Helyenként jégesőre is számítani lehet. Olténiában, Erdélyben és helyenként Munténiában a lehulló csapadék mennyisége akár az 50-70 litert is elérheti négyzetméterenként. Napközben 21-28 fokra van kilátás.

MRE – Hírszolgálat, 2018. július 9.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a lupényi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, időzzünk az Oltáriszentség jelenlétében engesztelve bűneinkért és hálát adva mindazért, amivel az Úr megajándékozott minket.

Kórushangverseny Kolozsváron
Rendkívüli kórushangverseny lesz kedden 19 órától a kolozsvári Szentháromság (Piarista) templomban a koppenhágai egyetem Lille Muko énekkara előadásában. Az egyetemmel való szoros együttműködés révén, számos zeneileg képzett egyetemistából és egykori hallgatókból áll össze a csapat. Az eltelt több mint 50 év alatt négy neves karnagy vezette az együttest, köztük a magyar származású Vető Tamás is. Európa csaknem minden államában koncerteztek és művészi kifejezőerejüket számos CD felvétel rögzíti. A kedd esti koncerten a dán zeneszerzők művei lesznek előtérben, de felcsendülnek Gyöngyösi Levente és az olasz Ildebrando Pizetti művei is. A belépés ingyenes.

Karácsonyi István minorita egyházzenészre emlékeznek Aradon
Az aradi minorita templomban ünnepi rendezvénysorozat indul Karácsonyi István minorita szerzetespap, egyházzenész és a templomi kórus egykori karnagyának emlékére, születésének 110.évfordulója alkalmából. Az ünnepi rendezvénysorozat július 10-én, kedden 19.30-kor énekes vesperással kezdődik, 20 órakor pedig ünnepi orgonakoncerttel folytatódik. A koncerten elhangzó orgonaműveket Józsa Domokos, nagyváradi orgonaművész és egyházzenész előadásában hallgathatják meg az érdeklődők. A belépés ingyenes.

Koncert a temesvári székesegyházban
Július 10-én, kedden este 8 órától a temesvári Szent György székesegyházban Johann Trummer, osztrák orgonaművész lép fel. Műsoron Johann Sebastian Bach, a száz évvel ezelőtt született Josef Friedrich Doppelbauer és Franz Schmidt zeneszerzők művei szerepelnek. A koncertre a belépés díjtalan. Szeretettel várják a zenekedvelőket.

Kegyelembe mártott idő – Könyvbemutató Kolozsváron
Júlis 11-én, szerdán délután öt órakor a kolozsvári Szent Mihály Nőszövetség dísztermében bemutatják Nóda Mózes teológiai tanár Kegyelembe mártott idő című könyvét. Veres Stelian plébániai kormányzó köszöntő szavai után a szerzővel munkájáról, a kötetről, liturgikus gyakorlatokról Bodó Marta beszélget. Közreműködik Lokodi Anna és Márton Szabolcs.

 „Hogyha az Úr nem építi a házat…” – Kerekasztal beszélgetés Kolozsváron
A kolozsvári Szent Mihály Plébánia keretében működő Keresztény Értelmiségi Kör szervezésében „Hogyha az Úr nem építi a házat…” A Szent Mihály templom közelgő felújítási munkálatai elé címmel kerekasztal beszélgetésre kerül sor a Nőszövetség Szentegyház utca 2. szám alatti dísztermében. Résztvevők: Veres Stelian plébániai kormányzó, dr. Guttmann Szabolcs építész, Maksay Ádám főtervező, Puskás Attila vállalkozási igazgató. Moderátor: Szőcs Csaba. Várják az érdeklődőket.

Lelkigyakorlat Csíksomlyón a Mária-kertben
Július 13-15 között lelkigyakorlatos találkozót szerveznek a csíksomlyói Mária kertben, Böjte Csaba ferences szerzetes vezetésével. A lelkigyakorlat célja, hogy átgondoljuk, s ha szükséges megreformáljuk a saját életünket! Az elmélkedések, közös imák, éneklések mellett, szentségimádásokra, személyes lelki beszélgetésekre, szentgyónásokra lesz lehetőség. További információk Bíró Juliannánál a 0740 099 347-es telefonszámon vagy a csiksomlyo.mariakert@gmail.com e-mail-címen kaphatók.

Régizene koncert Esztelneken
Július 15-én, déli tizenkét órától régizene koncert lesz az esztelneki ferences templomban. A spanyol aranykor zenéjét a nagykárolyi Carmina Renascentia együttes szólaltatja meg. Várják a környékbelieket is, a nem mindennapi zenei élményre.

FerBiT 2018
Bátorság, Téged hív! - ezekkel az örömteli szavakkal kerül megszervezésre július 21-27. közti időszakban a XI. ferences biciklitúra a következő útvonalon Csíksomlyó – Szováta – Szamosújvár – Zsibó – Kaplony – Máriapócs. Máriapócsról a hazautazás autóbusszal lesz, a bicikliket erre a célra felszerelt autók fogják hazaszállítani. Jelentkezni július 15-ig lehet a www.ferbit.ro oldalon. Várják szeretettel az érdeklődőket.

Szülők Iskolája 2018
A Gyulafehérvári Főegyházmegye családmunkacsoportja immár harmadik alkalommal rendezi meg idén a „Szülők Iskolája” nevet viselő családos tábort Szelterszen, július 31 – augusztus 4. között. A tábor célja főleg a kisebb vagy kamaszkorú gyermeket nevelő szülőknek nyújtott megerősítés és támasz. A résztvevők meghitt, lazább együttlétre számíthatnak, ennek érdekében a szervezők úgy alakítják a tábor napirendjét, hogy a családok - szülők és a gyermekek - minél többet lehessenek együtt. Az idei téma a természetfeletti élet továbbadása, a családi ima lesz. A tábor lelki vezetője Szénégető István családreferens, marosvásárhely- remeteszegi plébános. További információk, valamint jelentkezés július 15-ig a család.ro oldalon.

Időjárás: Újabb sárga és narancssárga jelzésű esőriadót bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A figyelmeztetés az egész országot érinti, és kedd estig érvényes. A meteorológusok előrejelzése szerint heves széllökésektől és villámlásoktól kísért záporok várhatók. Helyenként jégesőre is számítani lehet. Olténiában, Erdélyben és helyenként Munténiában a lehulló csapadék mennyisége akár az 50-70 litert is elérheti négyzetméterenként. Napközben 21-28 fokra van kilátás.

MRE - Hírszolgálat, 2018. július 9.

About the author

maradmin

Leave a Comment