2018. június 1. Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szentségimádás az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve
A 2020-as 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve az egész Kárpát-medencére kiterjedő szentségimádást hirdet az eseményt szervező bizottság június 2-án, holnap, helyi idő szerint 17-18 (nálunk18-19) óra között imádkozzunk azért, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust felismerjük és egyre jobban szeressük. A szervezők célja, hogy 20.000 regisztrált személy különböző helyszíneken, de egy időben együtt imádkozzon az oltáriszentség előtt. Regisztrálni a krisztuskiraly.iec2020.hu oldalon lehet. A kezdeményezéshez többen is kapcsolódnak Erdély-szerte. A csíksomlyói kegytemplomban már délután 5 órától kezdődik a szentségimádás, melyet rádiónk élő adásban közvetít. 

Dsida-est Kolozsváron
Június 7-én Az Úr áll mögöttem… címmel Dsida Jenő halálának 80. évfordulója alkalmából megemlékezésre kerül sor, melynek keretében délután öt órától koszorúzás lesz a Házsongárdi temetőben, majd ezt követően hat órától a költő lelke üdvéért mutatnak be szentmisét a Szent Mihály templomban, főcelebráns Veres Stelian plébániai kormányzó, a szónok Szőcs Csaba. Az est folyamán fellép Boér Ferenc színművész, valamint felszólal Gábor Csilla egyetemi professzor. Nagy szeretettel várják a kedves érdeklődőket!

III. Szakrális Maraton a Békéért!
Harmadik alkalommal szervez Szakrális Maratont a csíksomlyói Erdélyi Mária Út Egyesület június 9-én, szombaton a keresztény értékek és a testi egészség megőrzése érdekében. A résztvevők gyalog, kerékpáron vagy szaladva is megtehetik a távot Korondról és Marosvásárhelyről indulva és haladva a mikházai célállomás felé. Szeretettel várják azok jelentkezését, akik ily módon is tenni szeretnének az egységért és a békéért.

Gyerek-bibliahét Marosvásárhelyen
A Katolikus Magyar Bibliatársulat és a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-egyházközség szervezésében I–VIII. osztályos diákok részére június 18–22. között gyerek-bibliahét lesz a plébánián. Jelentkezni június 10-ig lehet a hennmagdo@yahoo.fr e-mail-címen vagy a 0723 040 127-es telefonszámon. Szeretettel várják a gyermekeket, akik ezáltal  jobban meg szeretnék ismerni a Bibliát.

Kincses-sziget gyerektábor Marosszentgyörgyön
A Katolikus Magyar Bibliatársulat június 25–28. között Kincses-sziget gyerektábort tart I–VIII. osztályos diákok részére a marosszentgyörgyi plébánián. A tábor ideje alatt lesz előadás, kis csoportos beszélgetés, kirándulás, éneklés, játék, színes est. Jelentkezni június 10-ig lehet a 0723 040 127-es telefonszámon vagy a hennmagdo@yahoo.fr e-mail-címen.

Nyári zenetábor Tordatúron
A kolozsvári InstruMentor egyesület nyári zenetáborokat szervez július 2–21. között I–IV. illetve V–VIII. osztályos gyerekeknek Tordatúron. Nyáron is zenéljünk! Egy hétig az éneklés, gitár, furulya, játék, szórakozás, vidámság kapcsolja össze a táborozó gyerekeket. A tábor célja a hangszeres zene népszerűsítése, az együttzenélés örömének felfedezése, zenebarát gyermekek nevelése. A foglalkozásokat szakképzett pedagógusok vezetik egészséges, falusi környezetben. A helyek száma korlátozott. Érdeklődni és jelentkezni az intstrumentor2010@gmail.com email-címen vagy a 0723 769 762 telefonszámon lehet. 

Tükörkép tábor Szelterszen
A Szent Gellért alapítvány idén is szervez keresztény szellemiségű táborokat 7–12 év közötti gyermekek számára a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs és Rekreációs házban. A táborok időpontjai: június 17–23, valamint június 24–29. Érdeklődni és jelentkezni a 0747 164 626-os telefonszámon lehet. 

XV. Márton Áron-zarándoklat
Július 2–4. között tizenötödik alkalommal szervezik meg a zarándoklatot Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain, állomások: a szülőfalu, Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne, Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely, Gyulafehérvár. A zarándoklatot Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa vezeti. Jelentkezni a következő telefonszámok egyikén lehetséges: 0726 107 002 vagy 0744 472 178. 

FerBiT 2018
Bátorság, Téged hív! – ezekkel az örömteli szavakkal gurul július 21–27. közti időszakban a XI. FerBiT.
Az útvonal: Csíksomlyó – Szováta – Szamosújvár – Zsibó – Kaplony – Máriapócs. A FerBiT tarisznyájából Assisi Szent Ferenc imádságos lelkülete, a vidámság, az együttlét öröme, a meglepetések sorozata az idén sem marad ki. Máriapócsról a hazautazás autóbusszal lesz, a bicikliket erre a célra felszerelt autók fogják hazaszállítani. Jelentkezni július 15-ig lehet a www.ferbit.ro oldalon, további információkat pedig a biciklistak@gmail.com e-mail címen, vagy a 0741 940 171-es telefonszámon lehet kérni Bonaventura testvérnél.

Mladifest 2018
A kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia zarándoklatot szervez Medjugoreba az ifjúsági fesztiválra július 31 és augusztus 7-ke között Kézdivásárhelyi indulással. Jelentkezni Hajlák Attilla atyánál lehet a 0742 698 166-os telefonszámon. A helyek száma korlátozott, szeretettel várják az érdeklődőket. 

Időjárás: A hétvégén már több záporra, zivatarra  van kilátás. Néhol akár heves viharok is előfordulhatnak. Ma a napos-gomolyos nyári időben már több helyen kialakulhatnak záporok, szélerősödéssel kísért zivatarok. A nyugati tájakon ismét megélénkülhet a szél. A legmelegebb órákban 27-33 fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2018. június 1.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Szombatfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk nyitott szívvel az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé és ma különösképpen is adjunk hálát, hogy velünk és közöttünk maradt a kenyér színe alatt.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Ma délután 5 órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Jézus Szíve kilenced Szatmárnémetiben
Kilenced előzi meg a Szatmári Egyházmegye Jézus Szíve búcsúját, vagyis kilenc napon át szentmisékkel készülnek a hívek. Mától kezdve este hat órai kezdettel mutatják be a szentmiséket a szatmári Kálvária templomban. Az elmélkedések idén is különböző témákra épülnek, így minden este más-más meghívott szónok lesz. A kilenced szentmisealkalmaira szeretettel várják a híveket, hogy a június 10-i Jézus Szíve Búcsúra mindenki hitében megerősödve érkezhessen meg. 

Virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébániatemplomban minden elsőpénteken este 10 órától virrasztás van reggel 6:30 -ig. Várják mindazokat, akik szeretnének egy éjszakát az Úr jelenlétében tölteni. A virrasztást rádiónk élő adásban közvetíti! 

Mária Rádiós önkéntes-találkozók
Elkezdődtek a soron következő önkéntes találkozók. Ma délelőtt tíz órától Gyergyószentmiklóson, a Szent Miklós plébánián gyűlnek össze az önkéntesek, majd délután 3 órakor  Székelyudvarhelyen, a Szent Pió lelkigyakorlatos házban. Június 2-án, holnap Csíksomlyón, a ferences kolostorban lesz a találkozó délután fél öt órától; június 3-án, vasárnap Gyergyószentmiklóson a Szent István templomban a délelőtti szentmisék végén találkozhatnak promóciós munkatársunkkal. Június 5-én, kedden délelőtt tizenegy órától Marosvásárhelyen, a Deus Providevit házban, valamint 6-án, szerdán délután fél öt órától Kolozsváron, a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében kerül sor az önkéntesek találkozójára. A további időpontokról és a helyszínekről hírműsorainkban értesítjük hallgatóinkat.

Bibliás délelőtt Szatmárnémetiben
Június 2-án, szombaton délelőtt 10 órától újabb bibliás program lesz a szatmárnémeti Szentlélek-templom Merk Mihály termében, amelyen ezúttal a bibliai kertekről esik szó. A nyitott és ingyenes rendezvényre szeretettel várnak mindenkit, aki szeretné közösségben megtapasztalni a bibliai történetek személyes üzeneteit.

Bibliai kurzus Temesváron
Június 2-án és 3-án este fél hét órai kezdettel bibliai kurzusra kerül sor a temesvár-józsefvárosi plébánia közösségi termében. A résztvevők Márk evangéliumával ismerkednek meg jobban. A kurzust Iordache Gheorghe verbita szerzetes vezeti. Várnak minden érdeklődőt! 

Gyermek Jézus-búcsú Székelyhídon
Június 3-án, vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik a székelyhídi gyermek Jézus búcsú. A program sürgő-forgó kiskukták versenyét, néptáncot, népi játékokat, látványkovács tevékenységet, kézműves műhelyeket és egyéb programokat is magába foglal. A  szabadtéri szentmisét amely délután öt órakor kezdődik Ozsváth József székelyhídi plébános celebrálja, az esemény házigazdája Böjte Csaba ferences szerzetes.

Szülőnek lenni – Előadás Temesváron
Szülőnek lenni, Miért nem működik a „Százszor megmondtam?” címmel Uzsalyné Pécsi Rita tart előadást Temesváron, a Bartók Béla Líceumban június 4-én, délután 6 órától. 

12. Jótékonysági Maraton Szatmárnémetiben
Új névvel, új arculattal jelentkezik idén a tizenkettedik alkalommal megszervezett Caritas Jótékonysági Maraton. A nemes cél érdekében történő gyaloglás ezúttal Szatmárnémeti területén zajlik. Június 9-én szombaton reggel 8 órakor a székesegyház elől indulnak a résztvevők, és mintegy hat kilométer kellemes, üdítő séta után a Varázskertbe érkeznek. A Szatmári Caritas a közösség segítségét a tavaly létesített szenzoriális kert terápiás eszközökkel való felszereléséhez kéri. Regisztrálni a helyszínen vagy a Caritas székhelyén lehet június 4-től. Sétálj velünk június 9-én! Adjuk meg együtt a terápiás kezelésben részesülő gyermekek számára a jobb jövő reményét, egy méltó élet esélyét! 

Fülöp kurzus Székelyudvarhelyen
A Forrás közösség és a marosvásárhelyi Regnum Christi Alapítvány Fülöp kurzust szervez a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz plébánián június 15-17. között. A Fülöp kurzus egy első lépés ahhoz, hogy megtapasztalhassuk Isten szeretetét, a megváltás erejét és a Szentlélek működését, lehetőséget nyújt arra, hogy elménkbe, szívünkbe fogadjuk és gyakorlati módon éljük meg az Örömhírt. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni június 5-ig lehet a www.forras.ro honlapon. 

Időjárás: A hétvégén már több záporra, zivatarra  van kilátás. Néhol akár heves viharok is előfordulhatnak. Ma a napos-gomolyos nyári időben már több helyen kialakulhatnak záporok, szélerősödéssel kísért zivatarok. A nyugati tájakon ismét megélénkülhet a szél. A legmelegebb órákban 27-33 fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2018. június 1.

About the author

maradmin

Leave a Comment