2018. június 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Régizene Nyári Egyetem Csíkszeredéban
Július 8–13. között tizenegyedik alkalommal szervezik meg Csíkszeredában a Régizenei Nyári Egyetemet. Hat nap alatt a résztvevők neves magyarországi, svájci és hazai tanárok irányításával mélyíthetik el tudásukat a reneszánsz és barokk zene historikus előadásmódjában, különös figyelmet szentelve a Régizene Fesztivál idei témájának, a spanyol régizenének. Az érdeklődők kilenc különböző mesterkurzus közül válogathatnak: furulya és fuvola, barokk hegedű, ének, lant és gitár, viola da gamba és vionole, ütőhangszeres kamarakurzus, reneszánsz és barokk táncok, illetve reneszánsz együttes. A hangszeres kurzusokon való részvételhez legalább 10 éves életkor, zenei előképzettség, illetve hangszeres tapasztalat szükséges, teljesen kezdők számára a tánc- vagy énekkurzust ajánlják a szervezők. Jelentkezni ma éjfélig lehetséges. Bővebb információt a www.regizene.ro honlapon, illetve a 0266–372044-es telefonszámon kaphatnak.

Keddi beszélgetés Kolozsváron
A kolozsvári taizés csoport szervezésében Jelenések könyve – a rejtett dolgok feltárulna címmel Zamfir Korinna tart előadást június 12-én, holnap este fél nyolckor az evangélikus templom Argay György gyülekezeti termében.

Szent Antal nagykilencedek
Végéhez érkeznek a Szent Antal nagykilencedek egyházmegyékszerte.
A csíksomlyói kegytemplomban keddenként reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor vannak a szentmisék. A reggel 8-kor kezdődő szentmise szónoka felváltva a helyi ferencesek. A fél 11-es szentmisén Bakó Ferenc sepsibükszádi plébános prédikál. Az este 7-kor kezdődő szentmisén, melyet rádiónk élő adásban közvetít, Gegő Julianus ferences atya mond szentbeszédet.
A kolozsvári ferences templomban a szentmisék délelőtt 10 és délután 6 órától kezdődnek, délután 5 órától szentségimádást tartanak. A délelőtti szentmisék keretében vendégpapok prédikálnak.
Székelyudvarhelyen a ferences templomban a szentmiséket délelőtt 10 órakor a környék papjai végzik. A kilencedik alkalom témája: szenvedés a hit fényében. A szentmisét és prédikációt Madarász Attila bögözi plébánosa tartja.
A nagyszebeni ferences templomban a Szent Antal kilencedet kedden délután 5 órakor tartják. Előtte félórával rózsafüzért imádkoznak.
A szárhegyi ferences templomban a szentmisék délelőtt fél 11-től és délután 5 órától kezdődnek. A délelőtti szentmise előtt rózsafüzért imádkoznak. A kilencedik kedd elmélkedési témája: „Mit jelent az, hogy szent? Az Egyház hogyan lehet szent?” Várják a híveket, vegyenek részt minél többen ezen a rövid kis - szentmisébe foglalt - felnőtt katekézisen.
A szatmárnémeti Szent Antal-templomban keddenként, reggel 9 órától gyónásra nyílik lehetőség, 10 órától kezdődik a szentmise, amelynek főcelebránsa és szónoka Kinczel István, a szatmárnémeti Kis Szent Teréz egyházközösség plébánosa.
Az arad-belvárosi minorita templomban kedden délután 5 órakor vannak a szentmisék. Az elmélkedéseket Matieș Marin lovrini plébános tartja.

Orvosok találkozója Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban orvosok találkozója lesz Orvosok együtt és maguk között címmel június 15-én, pénteken este hét órától. Az est folyamán lehetőség lesz tapasztalatok megosztására (együttműködés kollégákkal, betegekkel, családdal és barátokkal). A beszlgetést Jakabos Barnabás jezsuita atya vezeti. A találkozóra előzetes bejelentkezés szükséges, melyet megtehetnek a 0266-210537-es vagy a 0755-489743-as telefonszámokon június 13-ig.

Ferences zsolozsmatábor Szárhegyen
Június 28. és július 1. között Minden élő dicsérje az Urat! mottóval harmadik alkalommal szerveznek zsolozsmatábort a szárhegyi ferences templomban és kolostorban. A szervezők célja, hogy a résztvevők együtt végezzék énekelve az egyház zsolozsmáját, és ünnepeljék a szentmisét. A táborozók belehallgathatnak a liturgia sok évszázados kincseibe, valamint a csönd, a zsolozsma és a folyamatos zsoltárimádság hangjain keresztül lehetőségük lesz mélyebb kapcsolatba kerülni az Úristen kinyilatkoztatott szavával. A részletekről érdeklődni, illetve jelentkezni június 20-ig lehet a zsolozsmatabor2018@gmail.com címen.

A józanság útján – lelkigyakorlat szenvedélybetegeknek
A Gyulafehérvári Caritas KI-ÚT konzultációs programja és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat négy napos lelkigyakorlatos találkozót szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak június 28 – július 1-je között Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. Jelentkezni június 25-ig lehet Mezei Hajnalnál a 0737-300980-as telefonszámon vagy a hajnal.mezei@caritas-ab.ro e-mail címen.

Időjárás: Fülledt, meleg zivatarokkal, heves viharokkal kezdődik a hét – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzések szerint ma este tizenegy óráig az ország nyugati, középső, északi, északnyugati régióiban, valamint a domb- és hegyvidéken erős légköri instabilitás várható. Villámlással kísért, felhőszakadás jellegű záporok, zivatarok lesznek. A szél zivatarok idején viharossá fokozódik, jégeső is alakulhat. Az ország többi részében ilyen jelenségek csak elszigetelten fordulhatnak elő. A meteorológusok szerint a lehulló csapadékmennyisége meghaladhatja a 15-20, helyenként a 30-40 litert négyzetméterenként.

MRE - Hírszolgálat, 2018. június 11.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíkszépvízi örmény templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk nyitott szívvel az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé és ma különösképpen is adjunk hálát, hogy velünk és közöttünk maradt a kenyér színe alatt.

Gyermeknap Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi egyházak női csoportjai és fiataljai közösen szerveznek gyermeknapot a közöttük fogyatékkal élő gyermekek számára ma délután 6 órától a Baptista imaházban.

Keddi beszélgetés Kolozsváron
A kolozsvári taizés csoport szervezésében Jelenések könyve – a rejtett dolgok feltárulnak címmel Zamfir Korinna tart előadást június 12-én 19,30-kor az evangélikus templom Argay György gyülekezeti termében.

Szent Antal-búcsúk
Székelyudvarhelyen, a ferences templomban június 13-án, szerdán a délután 6 órakor kezdődő szentmisén liliomáldás lesz és megáldják a gyermekeket.
A zernyesti plébániatemplom búcsúünnepe június 13-án, szerdán délután 6 órakor kezdőik. A szentmise szónoka Gödri István feketahalmi plébános lesz.
Az ülkei templomban a búcsús szentmise június 16-án, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik. A szentbeszédet László Rezső pálos atya tartja Hargitafürdőről.
A csíkcsicsói egyházközség június 17-én, vasárnap fél 1 órától ünnepel. A búcsús szentmise szónoka Bátor Botond pálos atya Hargitafürdőről.
A Szatmári Egyházmegyében  a kaplonyi templomban június 13-án, szerdán délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A végén megáldják a hívek által hozott liliomokat.

Kamarezene est Désen
Június 15-én, pénteken délután 6 órától kamarazene est lesz a dési római katolikus templomban. Fellépnek: a marosvásárhelyi Tiberius vonósnégyes és Incze Róbert, a szatmárnémeti filharmónia klarinétosa. Várják a zenekedvelőket!

Orvosok együtt és maguk között – találkozó Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban június 15-én 19 órától orvosok találkozója lesz Orvosok együtt és maguk között címmel. Tapasztalatok megosztására lehet számítani (együttműködés kollégákkal, betegekkel, családdal és barátokkal). A beszélgetés vezetője: Jakabos Barnabás SJ, Marosvásárhelyről. Előzetes bejelentkezés szükséges június 13-ig. Bővebb információ a 0266 210 537-es és a 0755 489 743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen kapható.

Lelkinap Szőkefalván
Június 17-én, vasárnap, a jelenések évfordulóján lelkinap lesz Szőkefalván „Gyógyulásom a Fény Királynője mellett…” mottóval. A program déli 12 órakor kezdődik és az 5 órai szentmisével fejeződik be.

25 év a szenvedélybetegek szolgálatában – Konferencia Marosvásárhelyen
A Bonus Pastor Alapítvány tevékenységének 25 éves évfordulója alkalmából nemzetközi jubileumi konferenciát tart június 23-án, szombaton a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében. Jelentkezni június 20-ig lehetséges. Regisztráció és bővebb információ a www.bonuspastor.ro internetes oldalon lehetséges.

KMB – Családos hétvége Gyimesfelsőlokon
A Katolikus Magyar Bibliatársulat kisgyerekes családokat hív közös hétvégére június 29. és július 1. között Gyímesfelsőlokra, a Bagolyvár panzióba. Ez a tábor jó alkalom a házaspári kapcsolat elmélyítésére, közös családi nyaralásra az Ige fényében. Bejelentkezni június 17-ig lehet a 0729 834 004-es telefonszámon vagy a beata.dimeny@gmail.com e-mail-címen.

XV. Márton Áron-zarándoklat
Július 2–4. között tizenötödik alkalommal szervezik meg a zarándoklatot Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain, állomások: a szülőfalu, Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne, Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely, Gyulafehérvár. A zarándoklatot Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa vezeti. Jelentkezni lehet a 0726 107 002 vagy 0744 472 178-as telefonszámokon.

Nyári zenetábor Tordatúron
A kolozsvári InstruMentor egyesület nyári zenetáborokat szervez július 2–21. között I–IV. illetve V–VIII. osztályos gyerekeknek Tordatúron. Nyáron is zenéljünk! Egy hétig az éneklés, gitár, furulya, játék, szórakozás, vidámság kapcsolja össze a táborozó gyerekeket. A tábor célja a hangszeres zene népszerűsítése, az együttzenélés örömének felfedezése, zenebarát gyermekek nevelése. A foglalkozásokat szakképzett pedagógusok vezetik egészséges, falusi környezetben. A helyek száma korlátozott. Érdeklődni és jelentkezni az intstrumentor2010@gmail.com email-címen vagy a 0723 769 762 telefonszámon lehet.

Időjárás: Fülledt, meleg zivatarokkal, heves viharokkal kezdődik a hét –figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzések szerint vasárnap 14 óra és ma 23 óra között az ország nyugati, középső, északi, északnyugati régióiban, valamint a domb- és hegyvidéken erős légköri instabilitás várható. Villámlással kísért, felhőszakadás jellegű záporok, zivatarok lesznek. A szél zivatarok idején viharossá fokozódik, jégeső kialakulhat. Az ország többi részében ilyen jelenségek csak elszigetelten fordulhatnak elő. A meteorológusok szerint a lehulló csapadékmennyisége meghaladhatja a 15-20, helyenként a 30-40 litert négyzetméterenként.

MRE - Hírszolgálat, 2018. június 11.

About the author

maradmin

Leave a Comment