2018. június 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Tanévzárás a Gerhardinum Katolikus Líceumban
A Szent György székesegyházban holnap délelőtt 11 órától  Dirschl Johann általános helynök tanévzáró hálaadó – Te Deum – szentmisét celebrál a Gerhardinum Katolikus Líceum tantestülete és növendékei részvételével. Az iskolai ünnepséget a következő program szerint tartják: holnap 16 órakor a román tannyelvű elemi osztályok, pénteken 9 órakor a román tannyelvű gimnáziumi osztályok, 10 órakor pedig a magyar tannyelvű elemi, valamint a magyar és román tannyelvű líceumi osztályok növendékei számára.

Örmény katolikus búcsú Szamosújváron
Június 16-án, délelőtt 11 órától a szamosújvári örmény katolikus székesegyházban búcsús szentmisét tartanak Világosító Szent Gergely, az örmények apostola tiszteletére. Az ünnepi szentbeszédet Miguel Maury Buendía apostoli nuncius, a Szentszék romániai és moldáviai nagykövete mondja.

Plébániák közötti sportnap Szatmárnémetiben
Szombaton, június 16-án, Szatmárnémetiben városi szintű plébániai sportnapot tartanak a Kölcsey Ferenc Főgimnázium udvarán lévő sportpályán. Bővebben az eseményről az esemény facebook oldalán olvashatnak.

Katolikus tábor
A temesvár-józsefvárosi plébánia az idén is megszervezi az V.-VIII. osztályos tanulók részére a Katolikus Ifjúsági Tábort, amelynek immár hagyományos helyszíne a Krassó-Szörény megyei horvátok lakta falu, Kengyeltó (Rafnic). Június 18.-22. között 80 fiatal vesz részt az ötnapos lelki és szabadidős programon. Az idei tábor mottója: Itt vagyok (1Sám 3,4).

Bérmálás a temesvári egyházmegyében
Dirschl Johann általános helynök június 16-án, szombaton az arad-mikelakai plébániatemplomban 20 fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. Az ünnepi szentmise délelőtt 10 órakor kezdődik. A lugosi római katolikus templomban június 17-én, vasárnap bérmál Dirschl Johann vikárius. A 11 órakor kezdődő szentmise keretében 40 fiatal részesül a második szentségben. A fiatalok felkészítését Balogh László mikelakai plébános, valamint Dumitresc Mihai Titi esperes, lugosi plébános és Pozsonyi Daniel segédlelkész irányította.
 
A józanság útján – lelkigyakorlat szenvedélybetegeknek

A Gyulafehérvári Caritas KI-ÚT konzultációs programja és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat négy napos lelkigyakorlatos találkozót szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak június 28 – július 1-je között Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. Jelentkezni június 25-ig lehet Mezei Hajnalnál a 0737-300980-as telefonszámon vagy a hajnal.mezei@caritas-ab.ro e-mail címen.

Családi délután Csókay Andrással Székelyhídon
Június 24-én, vasárnap, délután 3 órától, Dr. Csókay András idegsebész főorvos, világhírű agykutató előadást tart a székelyhídi római katolikus templomban. Várnak minden érdeklődőt!

Anyaságod lelki sebei gyógyulhatnak! – Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
Július 5–8. között a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban a magzati veszteségek, vetélés, halva születés és az abortusz lelki fájdalmainak feldolgozására irányuló lelkigyakorlatra kerül sor Anyaságod lelki sebei gyógyulhatnak! címmel. Vezeti Kovács Ferenc diakónus és Kovácsné Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó, akik segítenek a gyógyulásban és a fájó múlt lezárásában, hogy újra teljes, szabad, örömteli életet lehessen élni.
Előzetes bejelentkezés szükséges június 26-ig. Bővebb információ a 0266 210 537-es, valamint a 0755 489 743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen.

FerBiT2018
Bátorság, Téged hív! – ezekkel az örömteli szavakkal gurul július 21–27. közti időszakban a XI. FerBiT.
Az útvonal: Csíksomlyó – Szováta – Szamosújvár – Zsibó – Kaplony – Máriapócs. A FerBiT tarisznyájából Assisi Szent Ferenc imádságos lelkülete, a vidámság, az együttlét öröme, a meglepetések sorozata az idén sem marad ki. Máriapócsról a hazautazás autóbusszal lesz, a bicikliket erre a célra felszerelt autók fogják hazaszállítani. Jelentkezni július 15-ig lehet a www.ferbit.ro oldalon, további információkat pedig a biciklistak@gmail.com e-mail címen, vagy a 0741 940 171-es telefonszámon lehet kérni Bonaventura testvérnél.

Lelkigondozói képzés indul szeptemberben
A KALOT Egyesület Lelkigondozói képzést hirdet. Az 500 órás posztgraduális képzés 2018 szeptemberétől indul, és a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karával együttműködve fog működni Csíksomlyón, a KALOT Egyesület szervezésében.
A lelkigondozói szakképesítést a következő szakmában dolgozóknak ajánlják: lelkészeknek, szerzeteseknek, pedagógusoknak, hitoktatóknak, orvosoknak, szociális munkásoknak,  lelkipásztori asszisztenseknek, a civilszférában, egészségügyben dolgozóknak, valamint azoknak, akik önmaguk, kapcsolataik, családi viszonyaik és a keresztény lelkiség mélyebb megértésére törekszenek.
Érdeklődni és jelentkezni a  0758840279-es  telefonszámokon, valamint az iroda@kalot.ro e-mail címen lehet. További részletes információk a www.kalot.ro honlapon találhatók.

Időjárás: Első-, illetve másodfokú árvízkészültséget rendelt el az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) több folyó vízgyűjtő medencéjére. Korábban az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) is kiadott két figyelmeztetést. A rossz időre vonatkozó riasztás tegnap este 8 órától ma délután 2 óráig érvényes az ország egész területére. Az előrejelzések szerint gyakoriak lesznek a záporok, zivatarok, viharossá fokozódik a szél, és jégeső is várható. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 15-20, elszórtan a 30-40 litert négyzetméterenként. 

MRE – Hírszolgálat, 2018. június 13.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a vargyasi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Szent Antal-búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében, Csíksomlyón ma reggel 8-kor is tartanak szentmisét. A fél 11-től kezdődő szentmise a Kissomlyó-hegyen található Szent Antal-kápolnánál lesz megtartva. Indulás a kápolnához fél 10-kor a kegytemplom elől. Az este 7-kor kezdődő szentmisén melynek keretében megáldják a gyermekeket, Gegő Julianus OFM mond szentbeszédet. Az esti szentmisébe a rádiónk hullámhosszán keresztül és a csiksomlyo.ro honlapon is bekapcsolódhatnak.
Ma délelőtt 10 és délután 6 órakor tartják a kolozsvári ferences templomban a Szent Antal búcsút. Minden szentmise előtt lesz liliomszentelés és a gyermekek megáldása. Mindkét szentmisén Puvák Marián OFM, a brassói Keresztelő Szent János ferences templom igazgatója prédikál. Páduai Szent Antal ünnepén van Marosvásárhelyen a volt minorita, jelenlegi jezsuita egyetemi lelkészségi templom búcsúja. Az ünnepi szentmisét délután 5 órakor mutatják be. Székelyudvarhelyen, a ferences templomban ma a délután 6 órakor kezdődő szentmisén liliomáldás lesz és megáldják a gyermekeket. A szentbeszédet Kovács Csaba Antal OFM tartja. A zernyesti plébániatemplom búcsúünnepe ma délután 6 órakor kezdőik. A szentmise szónoka Gödri István feketahalmi plébános lesz. Az ülkei templom védőszentje Páduai Szent Antal. A búcsús szentmise június 16-án, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik. A szentbeszédet László Rezső pálos atya tartja Hargitafürdőről. A csíkcsicsói egyházközség június 17-én, vasárnap fél 1 órától ünnepel. A búcsús szentmise szónoka Bátor Botond pálos atya Hargitafürdőről.
A szatmári egyházmegyébenkaplonyi templomban ma délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A végén megáldják a hívek által hozott liliomokat.
A temesvári egyházmegyében, június 17-én, vasárnap délután 4 órakor templombúcsút ünnepelnek Páduai Szent Antal tiszteletére a galsai templomban.

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében, június 15-én, pénteken délután 6 órától: Gábor Ferenc: Fekete – Kőrös völgyi székely-magyar vértanúság  című könyve bemutatójára kerül sor, a városháza gyűléstermében, Csíkszeredában. Várnak minden érdeklődőt!

Orvosok együtt és maguk között – találkozó Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban június 15-én 19 órától orvosok találkozója lesz Orvosok együtt és maguk között címmel. Tapasztalatok megosztására lehet számítani (együttműködés kollégákkal, betegekkel, családdal és barátokkal). A beszélgetés vezetője: Jakabos Barnabás SJ, Marosvásárhelyről. Előzetes bejelentkezés szükséges. Ma van az utolsó jelentkezési nap. Bővebb információ a 0266 210 537-es és a 0755 489 743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen kapható.

Lelkinap Szőkefalván
Június 17-én, vasárnap, a jelenések évfordulóján lelkinap lesz Szőkefalván „Gyógyulásom a Fény Királynője mellett…” mottóval. A program déli 12 órakor kezdődik és az 5 órai szentmisével fejeződik be. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

25 év a szenvedélybetegek szolgálatában – Konferencia Marosvásárhelyen
A Bonus Pastor Alapítvány tevékenységének 25 éves évfordulója alkalmából nemzetközi jubileumi konferenciát tart június 23-án, szombaton a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében. Jelentkezni június 20-ig lehetséges. Regisztráció és bővebb információ a www.bonuspastor.ro internetes oldalon lehetséges.

A józanság útján – lelkigyakorlat szenvedélybetegeknek
A Gyulafehérvári Caritas KI-ÚT konzultációs programja és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat négy napos lelkigyakorlatos találkozót szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak június 28 – július 1-je között Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. Jelentkezni június 25-ig lehet Mezei Hajnalnál a 0737-300980-as telefonszámon vagy a hajnal.mezei@caritas-ab.ro e-mail címen.

XV. Márton Áron-zarándoklat
Július 2–4. között tizenötödik alkalommal szervezik meg a zarándoklatot Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain, állomások: a szülőfalu, Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne, Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely, Gyulafehérvár. A zarándoklatot Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa vezeti. Jelentkezni lehet a 0726 107 002 vagy 0744 472 178-as telefonszámokon. Bejelentkezni június 17-ig lehet a 0729 834004 telefonszámon vagy a beata.dimeny@gmail.com e-mail-címen.

Időjárás: Első-, illetve másodfokú árvízkészültséget rendelt el az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) több folyó vízgyűjtő medencéjére. Korábban az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) is kiadott két figyelmeztetést. A rossz időre vonatkozó riasztás tegnap este 8 órától ma délután 2 óráig érvényes az ország egész területére. Az előrejelzések szerint gyakoriak lesznek a záporok, zivatarok, viharossá fokozódik a szél, és jégeső is várható. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 15-20, elszórtan a 30-40 litert négyzetméterenként. 

MRE – Hírszolgálat, 2018. június 13.

About the author

maradmin

Leave a Comment