2018. június 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Ifjúsági tábor Kengyeltón
Ma kezdődött el az az V–VIII. osztályos tanulók részére az ifjúsági tábort a temesvár-józsefvárosi plébánia szervezésében, amelynek immár hagyományos helyszíne a Krassó-Szörény megyei horvátok lakta falu, Kengyeltó. Az ötnapos lelki és szabadidős programon 80 fiatal vesz részt. A tábor mottója: Itt vagyok (1Sám 3, 4).

Nyári lelkigyakorlat papoknak
Csíksomlyón, a ferences kolostorban június 19-22 között lelkigyakorlat lesz papoknak, amelynek vezetője Vaslabán Csaba balatonkeresztúri plébános. Jelentkezni lehet a segédpüspöki hivatalnál vagy a csíksomlyói ferences kolostornál.

Szentségimádás Gyergyószentmiklóson
A gyergyószentmiklósi Szent István-templomban minden hónap 20-án, 19 és 22 óra között szentségimádást tartanak, 21 órától az ifjúság vezetésével. Várnak mindenkit, aki találkozni akar az Oltáriszentségben lévő Jézussal.

Könyvbemutató Brassóban
Június 21-én csütörtök este fél hét órai kezdettel Bodó Márta Nőszirom. Beszélgetések keresztény értelmiségi nőkkel című interjúkötetét mutatják be a brassó-belvárosi plébánia és a Pax Romana szervezésében az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében. A szerzővel a marosvásárhelyi Lector Kiadó szerkesztője, Szőcs Katalin beszélget. Várnak minden érdeklődőt.

Hittantábor Magyarfenesen
A szászfenesi és magyarfenesi plébániák szervezésében hittantábor lesz július 1-7 között, a magyarfenesi római katolikus plébánián. A tábor mottója: „József köpönyegében”. Jelentkezni Szőcs Csaba plébánosnál vagy Chinda Péter kántornál lehetséges.

Csoportkísérők képzése Erdődhegyen
A Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodájának képviselői csoportok kísérése témában szerveznek négynapos képzést július 3-7 között. A Erdődhegyen megvalósuló program olyan kérdéseket tár fel majd, mint: melyek egy csoport kialakulásának feltételei, melyek a funkciók és a pozíciók egy csoportban, mit jelent kísérni egy csoportot? A meghívott előadó Ingeborg Grafenstein, a Keresztény Élet Közössége nemzetközi lelkiségi mozgalom tagja, aki Németországból érkezik majd. Érdeklődni és jelentkezni a 0261-715011-es vagy a 0757-050923-as telefonszámon lehet.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
Július 5–8. között a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban lelkigyakorlatot tartanak a magzati veszteségek, vetélés, halva születés és az abortusz lelki fájdalmainak feldolgozására, Anyaságod lelki sebei gyógyulhatnak! címmel. A lelkigyakorlat vezetői Kovács Ferenc diakónus és Kovácsné Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó, akik segítenek a gyógyulásban és a fájó múlt lezárásában, hogy újra teljes, szabad, örömteli életet lehessen élni. Előzetes bejelentkezés szükséges június 26-ig. Bővebb információ a 0266-210537-es, valamint a 0755-489743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen.

Lelkigyakorlat-kóstoló Gyergyószárhegyen
Gyergyószárhegyen lelkigyakorlat-kóstoló lesz július 7-én és 8-én Bajkó Júlia és Vormair Emese segítőnővérek kíséretével. A programban lesznek közös imák, személyes csendek, testgyakorlatok. Jelentkezni a vormairemese@gmail.com e-mail-címen lehet június 22-ig.

Lelkigyakorlatok a Kármelben
A marosszentgyörgyi kármelita nővérek különböző lelkigyakorlatokat tartanak a nyár folyamán, a következő program szerint: július 6-8 között világi hívek számára lesz lelkigyakorlat Avilai Szent Teréz „A tökéletesség útja” című műve alapján az imáról Johanna nővér vezetésével; július 11-13 között szerzetesnőket várnak, Kis Szent Teréz „Az imaélet útján” témakörben, Katalin Ildikó nővér vezetésével, július 24-26 között pedig ugyanebben a témakörben papok és szerzetesek számára tart lelkigyakorlatot szintén Katalin Ildikó nővér. Érdeklődni és jelentkezni a 0749-065399-es telefonszámon vagy a kis.szent.terez.karmel@gmail.com e-mail címen lehetséges.

Zarándoklat Medjugorjéba
Augusztus 13-18 között zarándoklatot szerveznek a bosznia-hercegovinai Medjugorjéba. Az út ára 120 euró és 300 lej előleg, ez tartalmazza a út kültségeit, autópályadíjakat, öt éjszakai szállást napi két étkezéssel. A programban szerepel lelkivezetés, szentmise, szentségimádás, a Cenacolo közösség látogatása, imák a jelenések- és a kereszt hegyén, fátyol vízesés látogatása, valamint egy nap a horvát tengerparton. Lelkivezető: Kopácsi Ferenc atya. Jelentkezni augusztus 1-ig lehetséges a 0742-285803-as telefonszámon.

Időjárás: Ma nyugaton lesz több felhő, de országszerte záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Többfelé élénk, erős és a zivatarok környezetében viharos lesz az északias szél. Délután 22-27 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2018. június 18.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Gyimesbükkön tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Szentségimádás Gyergyószentmiklóson
A gyergyószentmiklósi Szent István-templomban minden hónap 20-án, 19 és 22 óra között szentségimádást tartanak, 21 órától az ifjúság vezetésével. Várnak mindenkit, aki találkozni akar az Oltáriszentségben lévő Jézussal.

Könyvbemutató Brassóban
Június 21-én csütörtök este fél hét órai kezdettel Bodó Márta Nőszirom. Beszélgetések keresztény értelmiségi nőkkel című interjúkötetét mutatják be a brassó-belvárosi plébánia és a Pax Romana szervezésében az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében. A szerzővel a marosvásárhelyi Lector Kiadó szerkesztője, Szőcs Katalin beszélget. Várnak minden érdeklődőt.

Jubiláns papok köszöntése
Június 22-én pénteken, a korábbi évek gyakorlatához híven, az érsek úr várja az aranymisés és ezüstmisés papokat  Gyulafehérvárra, hogy együtt idézhessék fel a régi emlékeket, és egymást erősítve induljanak az elkövetkező évek feladatainak teljesítésére.
Délelőtt 11 órától mutatnak be hálaadó szentmisét a székesegyházban, megköszönve a kapott kegyelmeket, az elért eredményeket és megpróbáltatásokat, a kitartás kegyelmét.
Ezeken az évfordulókon egyházunk teljes búcsút biztosít, a szokott feltételek mellett, mind a jubiláns papoknak, mind a jubileumi szentmisén résztvevőknek.

25 év a szenvedélybetegek szolgálatában – Konferencia Marosvásárhelyen
A Bonus Pastor Alapítvány tevékenységének 25 éves évfordulója alkalmából nemzetközi jubileumi konferenciát tart június 23-án, szombaton a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében. Jelentkezni június 20-ig lehetséges. Regisztráció és bővebb információ a www.bonuspastor.ro internetes oldalon lehetséges.

Keresztelő Szent János-búcsúk
Magyarcsügésen a helyi templom védőszentjének búcsús szentmiséje június 23-án, délelőtt 11 órakor kezdődik.
A bögözi templomban az ünnepi búcsús szentmisét vasárnap délután 1 órától tartják.
Háromkúton június 24-én, vasárnap a búcsús szentmise keretében Tamás József püspök megáldja a felújított templomot és az új harangot.

40 éves a Visszhang kórus
A kolozsvári Visszhang kórus idén ünnepli alapításának 40 éves évfordulóját. Ebből az alkalomból június 23-án 19 órától a Piarista templomban ünnepi hangverseny keretében énekelnek. Zongorán közreműködik Lokodi Lehel, szólót énekel Andreea Gorgan, vezényel Molnár Botond.

Dr. Csókay András Székelyhídon
A Prima Primissima közönség-díjjal kitüntetett idegsebész a székelyhídi római katolikus plébánia meghívására tart előadást június 24 én 15:00 órától a Székelyhídi római katolikus templomban. Több információ Ozsváth József Székelyhídi római katolikus plébánosnál a 0744 789 652 telefonszámon.

A józanság útján – lelkigyakorlat szenvedélybetegeknek
A Gyulafehérvári Caritas KI-ÚT konzultációs programja és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat négy napos lelkigyakorlatos találkozót szervez szenvedély-betegeknek és hozzátartozóiknak június 28 – július 1-je között Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. Jelentkezni június 25-ig lehet Mezei Hajnalnál a 0737-300.980-as telefonszámon vagy a hajnal.mezei@caritas-ab.ro  e-mail címen.

Gitártábor Tasnádszántón
Minden lehetséges annak, aki hisz! mottóval rendezik meg idén az immár hagyományossá vált gitártábort Tasnádszántón július 18-22 között. Részvételi díj: 50 lej. Jelentkezni július 1-ig lehet az esemény facebook oldalán, az ott található űrlap kitöltésével és visszaküldésével. Egyéb részletek, információk a 0747-931349-es telefonszámon kaphatóak.

Időjárás: Ma nyugaton lesz több felhő, de országszerte záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Többfelé élénk, erős és a zivatarok környezetében viharos lesz az északias szél. Hajnalban 12-17, délután 22-27 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2018. június 18.

About the author

maradmin

Leave a Comment