2018. június 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Hangverseny Nagyváradon
Június 19-24. között harmadik alkalommal szervezik meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség támogatásával a European Music Open elnevezésű nemzetközi fesztivált. A program kiemelkedő eseménye a június 21-én csütörtökön 19 órakor a nagyváradi római katolikus székesegyházban tartandó Wagner vs. Bruckner című hangverseny. Részletek csendülnek fel Richard Wagner Lohengrin és Tannhäuser című operáiból, illetve bemutatásra kerül Anton Bruckner Te Deum című műve. Vezényel Okatsu Shuya (Japán), illetve Lászlóffy Zsolt, közreműködik a Nagyváradi Állami Filharmónia Zenekara és Énekkara.

Szentségimádás Gyergyószentmiklóson
A gyergyószentmiklósi Szent István-templomban minden hónap 20-án, 19 és 22 óra között szentségimádást tartanak, 21 órától az ifjúság vezetésével. Várnak mindenkit, aki találkozni akar az Oltáriszentségben lévő Jézussal.

Jubiláns papok köszöntése
Június 22-én pénteken, a korábbi évek gyakorlatához híven, az érsek úr várja az aranymisés és ezüstmisés papokat Gyulafehérvárra, hogy együtt idézhessék fel a régi emlékeket, és egymást erősítve induljanak az elkövetkező évek feladatainak teljesítésére. Délelőtt 11 órától mutatnak be hálaadó szentmisét a székesegyházban, megköszönve a kapott kegyelmeket, az elért eredményeket és megpróbáltatásokat, a kitartás kegyelmét.
Ezeken az évfordulókon egyházunk teljes búcsút biztosít, a szokott feltételek mellett, mind a jubiláns papoknak, mind a jubileumi szentmisén résztvevőknek.

Szent László-búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében Székelykeresztúr leányegyházközségében, Újszékelyen a szent lovagkirály védelmébe ajánlott kápolna búcsúját június 23-án, szombaton délelőtt 11 órától tartják. Az ünnep meghívott szónoka Csíki Szabolcs medgyesi segédlelkész.
Csíkszépvízen június 24-én, vasárnap fél 1 órakor ünnepelnek. A szentmise főcelebránsa és szónoka Miguel Maury Buendía apostoli nuncius, a Szentszék romániai és moldáviai nagykövete.
felvinci plébániatemplom búcsúja vasárnap délután 6 órakor kezdődik. A homíliát Ambrus Ábel kapnikbányai plébánosa tartja.

Csoportkísérők képzése Erdődhegyen
A Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodájának képviselői csoportok kísérése témában szerveznek négynapos képzést július 3-7 között. A Erdődhegyen megvalósuló program olyan kérdéseket tár fel majd, mint: melyek egy csoport kialakulásának feltételei, melyek a funkciók és a pozíciók egy csoportban, mit jelent kísérni egy csoportot? A meghívott előadó Ingeborg Grafenstein, a Keresztény Élet Közössége nemzetközi lelkiségi mozgalom tagja, aki Németországból érkezik majd. Érdeklődni és jelentkezni a 0261-715011-es vagy a 0757-050923-as telefonszámon lehet.

III. Csakis-Családos Keresztény Fesztivál Kézdivásárhelyen
Július 6-7. között harmadik alkalommal szervezik meg a Családos Keresztény Fesztivált. A szervezők, a sportcsarnokban és környékén megtartandó eseménnyel egy nyári pihenési és töltekezési lehetőséget szeretnének biztosítani a családoknak. A fesztiválnak programja és légköre kimondottan Keresztény, ahol áhítatokkal, előadásokkal, lelkigondozói- és fórumbeszélgetésekkel kívánják erősíteni a családokat Isten segedelmével. Emellett sok játék, gyerekfoglalkozás, ifjúsági program, vetélkedő, sport és koncertek várják a résztvevőket. A fesztivál fő előadója Dr. Komlósi Piroska családterapeuta, nagycsaládos családgondozó. Esténként zenei élményt szolgáltat, dicsőítést vezet a Reménység együttes, Csiszér László és Szabó Balázs.  Részletek az esemény Facebook oldalán olvashatók, a Csakis Családos Keresztény Fesztivál név alatt.

Lelkigyakorlatok a Kármelben
A marosszentgyörgyi kármelita nővérek különböző lelkigyakorlatokat tartanak a nyár folyamán, a következő program szerint: július 6-8 között világi hívek számára lesz lelkigyakorlat Avilai Szent Teréz „A tökéletesség útja” című műve alapján az imáról Johanna nővér vezetésével; július 11-13 között szerzetesnőket várnak, Kis Szent Teréz „Az imaélet útján” témakörben, Katalin Ildikó nővér vezetésével, július 24-26 között pedig ugyanebben a témakörben papok és szerzetesek számára tart lelkigyakorlatot szintén Katalin Ildikó nővér. Érdeklődni és jelentkezni a 0749-065399-es telefonszámon vagy a kis.szent.terez.karmel@gmail.com e-mail címen lehetséges.

Zarándoklat Medjugorjéba
Augusztus 13-18 között zarándoklatot szerveznek a bosznia-hercegovinai Medjugorjéba. Az út ára 120 euró és 300 lej előleg, ez tartalmazza a út kültségeit, autópályadíjakat, öt éjszakai szállást napi két étkezéssel. A programban szerepel lelkivezetés, szentmise, szentségimádás, a Cenacolo közösség látogatása, imák a jelenések- és a kereszt hegyén, fátyol vízesés látogatása, valamint egy nap a horvát tengerparton. Lelkivezető: Kopácsi Ferenc atya. Jelentkezni augusztus 1-ig lehetséges a 0742-285803-as telefonszámon.

Időjárás: Ma melegebb időre számíthatunk, záporok, zivatarok az ország nyugati, északi és középső régióiban, valamint a hegyvidéken lesznek. A legmagasabb hőmérsékleti értékek 26 és 33 fok között fognak mozogni.
Szerdán az ország nagy részében felmelegszik a hőmérséklet, leginkább a délkeleti régióban. Változó felhőzetre számíthatunk, a hegyekben délután borús lesz az ég, ahol villámlásokkal és széllel kísért zápor is lehetséges. 

MRE - Hírszolgálat, 2018. június 19.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az urikányi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

European Music Open Nagyváradon
Június 19-24. között harmadik alkalommal szervezik meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség támogatásával a European Music Open elnevezésű nemzetközi fesztivált. A program kiemelkedő eseménye a június 21-én csütörtökön 19 órakor a nagyváradi római katolikus székesegyházban tartandó Wagner vs. Bruckner című hangverseny. Részletek csendülnek fel Richard Wagner Lohengrin és Tannhäuser című operáiból, illetve bemutatásra kerül Anton Bruckner Te Deum című műve. Vezényel Okatsu Shuya (Japán), illetve Lászlóffy Zsolt, közreműködik a Nagyváradi Állami Filharmónia Zenekara és Énekkara.

Hittantábor Székelyhídon
„Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87, 7) mottóval hittantábort szerveznek Székelyhídon június 19-24. között. A tábor utolsó napján, június 24-én, vasárnap családi délutánt tartanak, melynek keretében 15 órától, Dr. Csókay András idegsebész főorvos, világhírű agykutató tart előadást a helyi római katolikus templomban.

Könyvbemutató Brassóban
Június 21-én csütörtök este fél hét órai kezdettel Bodó Márta Nőszirom. Beszélgetések keresztény értelmiségi nőkkel című interjúkötetét mutatják be a brassó-belvárosi plébánia és a Pax Romana szervezésében az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében. A szerzővel a marosvásárhelyi Lector Kiadó szerkesztője, Szőcs Katalin beszélget. Várnak minden érdeklődőt.

Jubiláns papok köszöntése
Június 22-én pénteken, a korábbi évek gyakorlatához híven, az érsek úr várja az aranymisés és ezüstmisés papokat Gyulafehérvárra, hogy együtt idézhessék fel a régi emlékeket, és egymást erősítve induljanak az elkövetkező évek feladatainak teljesítésére. Délelőtt 11 órától mutatnak be hálaadó szentmisét a székesegyházban, megköszönve a kapott kegyelmeket, az elért eredményeket és megpróbáltatásokat, a kitartás kegyelmét.
Ezeken az évfordulókon egyházunk teljes búcsút biztosít, a szokott feltételek mellett, mind a jubiláns papoknak, mind a jubileumi szentmisén résztvevőknek.

Keresztelő Szent János-búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében a Palánka és Gyepece közt lévő Magyarcsügésen a helyi templom védőszentjének búcsús szentmiséje június 23-án, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik.
Háromkúton június 23-án, szombaton délelőtt 11 órakor a búcsús szentmise keretében Tamás József püspök megáldja a felújított templombelsőt és az új harangot. A homoródfürdői kápolna búcsúünnepét szombaton déli 12 órától ünneplik. A szentmisén Salamon József gyimesbükki plébános prédikál. Hátszegen június 24-én, vasárnap déli 12 órakor a búcsús szentmise homíliáját Bodor Attila teológiai tanár tartja. Kirulyfürdőn egy évben egyszer, Keresztelő Szent János tiszteletére tartanak zarándoklatot a szabadtéri misézőhelyre. Idén a vasárnap déli 12 órakor kezdődő szentmise szónoka Simon Imre segesvári segédlelkész. A parajdi plébániatemplom búcsúját szintén vasárnap déli 12 órától ünneplik. A szentmisén Nagy László nyárádselyei plébános prédikál. A csíkdelnei Keresztelő Szent János-templom búcsúja is vasárnap délután fél 1 órakor lesz. Az ünnepi szentbeszédet Nagy József csicsói plébános tartja. A bögözi templomban az ünnepi búcsús szentmisét szintén június 24-én, vasárnap délután fél 1 órától tartják. A szentbeszédet Hajdó Vilmos nyugalmazott plébános mondja. Gyergyótekerőpatakon a Szent János-napi ünnepi szentmise ugyancsak vasárnap délután fél 1 órakor kezdődik. A szentmisén Sajgó Balázs a gyulafehérvári főegyházmegyei Caritas lelki igazgatója, a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia kisegítő lelkésze prédikál. Június 24-én, vasárnap délután 1 órakor kezdődik a szőkefalvi templom búcsúja. A szentmise főcelebránsa és szónoka Jakubinyi György érsek. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti. Marosvásárhelyen a belvárosi Keresztelő Szent János-templom búcsús szentmiséjét vasárnap délután 6 órakor tartják. Ünnepi szónoka Székely Dénes teológiai tanár, kolozsmonostori plébános. A szentivánlaborfalvi egyházközségban szintén délután 6 órakor ünnepelnek. Itt a búcsús szentbeszédet Varga Rezső kézdikővári plébános tartja.

40 éves a Visszhang kórus
A kolozsvári Visszhang kórus idén ünnepli alapításának 40 éves évfordulóját. Ebből az alkalomból június 23-án 19 órától a Piarista templomban ünnepi hangverseny keretében énekelnek. Zongorán közreműködik Lokodi Lehel, szólót énekel Andreea Gorgan, vezényel Molnár Botond.

XV. Márton Áron-zarándoklat
Július 2–4. között tizenötödik alkalommal szervezik meg a zarándoklatot Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain, állomások: a szülőfalu, Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne, Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely, Gyulafehérvár. A zarándoklatot Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa vezeti. Jelentkezni a következő telefonszámok egyikén lehetséges: 0726-107002 vagy 0744-472178.

Időjárás: Ma melegebb időre számíthatunk, záporok, zivatarok az ország nyugati, északi és középső régióiban, valamint a hegyvidéken lesznek. A legmagasabb hőmérsékleti értékek 26 és 33 fok között, a legalacsonyabbak 12 és 19 között fognak mozogni.

MRE - Hírszolgálat, 2018. június 19.

About the author

maradmin

Leave a Comment