2018. június 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

40 éves a Visszhang kórus
Fennállásának 40. évfordulóját ünnepli a kolozsvári Visszhang kórus, melyre egy különleges hangversennyel készülnek. Várnak minden érdeklődőt június 23-án, holnap este hét órára a kolozsvári Piarista templomba, aki a kórusmuzsika varázsában szeretne eltölteni egy szép estét. A hangversenyen olyan művek hangzanak el, melyek a kórustagok kedvenc művei közé sorolhatóak. Zongorán közreműködik Lokodi Lehel, szólót énekel Andreea Gorgan, vezényel Molnár Botond. Szeretettel várnak mindenkit, hogy együtt, önökkel ünnepeljenek.

Múzeumok éjszakája Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz. Ennek keretében Ferences rendi életvitel címmel Kakucs Béla  Szilveszter, esztelneki rendházfőnök tart eladást június 23-án, holnap este hét órától. A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket.

Jótékonysági bál Ozsdolán
Ozsdolán, a Gyulafehérvári Caritas égisze alatt, tavaly novemberben kezdte meg tevékenységét a helyi VII-VIII. osztályos diákokból álló Gyermekparlament. Első akciójuk, mely teljes mértékben az ő kezdeményezésükön alapszik és a ő szervezésükben valósul meg, egy jótékonysági bál, amelyet a helyi Zsögön Zoltán Kultúrotthonban tartanak június 23-án, holnap este nyolc órai kezdettel. A belépő 10 lej. A rendezvény bevételét két ozsdolai idős személy megsegítésére fordítják. Szeretettel várják a jótékonykodni vágyókat.

Szent László-búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében Székelykeresztúr leányegyházközségében, Újszékelyen a szent lovagkirály védelmébe ajánlott kápolna búcsúját június 23-án, holnap délelőtt 11 órától tartják. Az ünnep meghívott szónoka Csíki Szabolcs medgyesi segédlelkész.
Csíkszépvízen június 24-én, vasárnap fél 1 órakor ünnepelnek. A szentmise főcelebránsa és szónoka Miguel Maury Buendía apostoli nuncius, a Szentszék romániai és moldáviai nagykövete.
A felvinci plébániatemplom búcsúja június 24-én, vasárnap délután 6 órakor kezdődik. A homíliát Ambrus Ábel kapnikbányai plébánosa tartja.
Szerdán, június 27-én reggel fél 9 órakor a szépvízi templomtól keresztalja indul a kicsi Pogány-havas felé és a Szent László-emlékhelyen 11 órától szentmisét mutatnak be.  Az ünnep szónoka Puss Sándor SJ Felvidékről.
Június 27-én, szerdán délelőtt 11 órakor lesz a nyújtódi templom búcsúja. A szentmise szónoka Bereczi István gelencei plébános.
Színtén szerdán fél 1 órakor kezdődik Küküllőkeményfalván a búcsús szentmise. A szentbeszédet Bartos Károly kézdisárfalvi plébános mondja.
A nagyváradi egyházmegyében június 24-én, vasárnap tartják a Szent László tiszteletére emelt, mezőbikácsi templom búcsúját. A déli tizenkét órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Bărbuț Péter, köröstarjáni plébános.

Családi délután Székelyhídon
Június 24-én, vasárnap családi délutánt tartanak a székelyhídi római katolikus plébánián. A program keretében délután három órai kezdettel Dr. Csókay András, Prima Primissima közönség-díjjal kitüntetett idegsebész tart előadást a templomban. Egyébb információk, jelentkezés Ozsváth József plébánosnál, a 0744-789652-es telefonszámon.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
Július 5–8. között a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban lelkigyakorlatot tartanak a magzati veszteségek, vetélés, halva születés és az abortusz lelki fájdalmainak feldolgozására, Anyaságod lelki sebei gyógyulhatnak! címmel. A lelkigyakorlat vezetői Kovács Ferenc diakónus és Kovácsné Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó, akik segítenek a gyógyulásban és a fájó múlt lezárásában, hogy újra teljes, szabad, örömteli életet lehessen élni. Előzetes bejelentkezés szükséges június 26-ig. Bővebb információ a 0266-210537-es, valamint a 0755-489743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen.

Lelkigyakorlat-kóstoló Gyergyószárhegyen
Gyergyószárhegyen lelkigyakorlat-kóstoló lesz július 7-én és 8-án Bajkó Júlia és Vormair Emese segítőnővérek kíséretével. A programban lesznek közös imák, személyes csendek, testgyakorlatok. Jelentkezni még a mai nap folyamán lehet a vormairemese@gmail.com e-mail-címen.

Gitártábor Tasnádszántón
Minden lehetséges annak, aki hisz! mottóval rendezik meg idén az immár hagyományossá vált gitártábort Tasnádszántón július 18-22 között. Részvételi díj: 50 lej. Jelentkezni július 1-ig lehet a 0747-931349 telefonszámon, illetve a csuucsii@gmail.com emailcímen.

FerBiT 2018
Bátorság, Téged hív! – ezekkel az örömteli szavakkal kerül megszervezésre július 21-27. közti időszakban a XI. FerBiT a következő útvonalon Csíksomlyó – Szováta – Szamosújvár – Zsibó – Kaplony – Máriapócs. A FerBiT tarisznyájából Assisi Szent Ferenc imádságos lelkülete, a vidámság, az együttlét öröme, a meglepetések sorozata az idén sem marad ki. Máriapócsról a hazautazás autóbusszal lesz, a bicikliket erre a célra felszerelt autók fogják hazaszállítani. Jelentkezni július 15-ig lehet a www.ferbit.ro oldalon, további információkat pedig a biciklistak@gmail.com e-mail címen, vagy a 0741 940 171-es telefonszámon lehet kérni Bonaventura testvérnél.

Időjárás: Ma a térségünkbe érkező hidegfront már hajnalban erős, viharos északnyugati szelet hoz. Többfelé várható nagy mennyiségű csapadék, eső, zápor, zivatar formájában. A front mögött lehűl a levegő,a legalacsonyabb hőmérséklet  6-11, a legmagasabb 15-28 fok körül alakul. 

MRE – Hírszolgálat, 2018. június 22.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a Kicsibükki templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Keresztelő Szent János-búcsúk
Június 24-én, vasárnap emlékezünk Keresztelő Szent János születésére.
A Palánka és Gyepece közt lévő Magyarcsügésen a helyi templom védőszentje Keresztelő Szent János. Búcsús szentmiséje június 23-án, holnap délelőtt tizenegy órakor kezdődik.
Háromkúton június 23-án, holnap ugyancsak délelőtt tizenegy órakor a búcsús szentmise keretében Tamás József püspök megáldja a felújított templombelsőt és az új harangot.
A homoródfürdői kápolna búcsúünnepét holnap déli tizenkét órától ünneplik. A szentmisén Salamon József gyimesbükki plébános prédikál.
Hátszegen június 24-én, vasárnap déli tizenkét órakor a búcsús szentmise homíliáját Bodor Attila teológiai tanár tartja.
Kirulyfürdőn egy évben egyszer, Keresztelő Szent János tiszteletére tartanak zarándoklatot a szabadtéri misézőhelyre. Idén a vasárnap déli tizenkét órakor kezdődő szentmise szónoka Simon Imre segesvári segédlelkész.
A parajdi plébániatemplom búcsúját szintén vasárnap déli tizenkét órától ünneplik. A szentmisén Nagy László nyárádselyei plébános prédikál.
A csíkdelnei Keresztelő Szent János-templom búcsúja vasárnap délután fél egy órakor lesz. Az ünnepi szentbeszédet Nagy József csicsói plébános tartja.
A bögözi templomban az ünnepi búcsús szentmisét szintén június 24-én, vasárnap délután fél egy órától tartják. A szentbeszédet Hajdó Vilmos nyugalmazott plébános mondja.
Gyergyótekerőpatakon a Szent János-napi ünnepi szentmise ugyancsak vasárnap délután fél egy órakor kezdődik. A szentmisén Sajgó Balázs a gyulafehérvári főegyházmegyei Caritas lelki igazgatója, a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia kisegítő lelkésze prédikál.
Szintén június 24-én, vasárnap délután egy órakor kezdődik a szőkefalvi templom búcsúja. A szentmisét, melynek főcelebránsa és szónoka Jakubinyi György érsek, rádiónk élő adásban közvetíti.
Marosvásárhelyen a belvárosi Keresztelő Szent János-templom búcsús szentmiséjét vasárnap délután hat órakor tartják. Ünnepi szónoka Székely Dénes teológiai tanár, kolozsmonostori plébános.
A szentivánlaborfalvi egyházközségban szintén délután hat órakor ünnepelnek. Itt a búcsús szentbeszédet Varga Rezső kézdikővári plébános tartja.

XV. Márton Áron-zarándoklat
Július 2–4. között tizenötödik alkalommal szervezik meg a zarándoklatot Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain, állomások: a szülőfalu, Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne, Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely, Gyulafehérvár. A zarándoklatot Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa vezeti. Jelentkezni a következő telefonszámok egyikén lehetséges: 0726-107002 vagy 0744-472178.

Csoportkísérők képzése Erdődhegyen
A Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodájának képviselői csoportok kísérése témában szerveznek négynapos képzést július 3-7 között. A Erdődhegyen megvalósuló program olyan kérdéseket tár fel majd, mint: melyek egy csoport kialakulásának feltételei, melyek a funkciók és a pozíciók egy csoportban, mit jelent kísérni egy csoportot? A meghívott előadó Ingeborg Grafenstein, a Keresztény Élet Közössége nemzetközi lelkiségi mozgalom tagja, aki Németországból érkezik majd. Érdeklődni és jelentkezni a 0261-715011-es vagy a 0757-050923-as telefonszámon lehet.

III. Csakis-Családos Keresztény Fesztivál Kézdivásárhelyen
Július 6-7. között harmadik alkalommal szervezik meg a Családos Keresztény Fesztivált. A szervezők, a sportcsarnokban és környékén megtartandó eseménnyel egy nyári pihenési és töltekezési lehetőséget szeretnének biztosítani a családoknak. A fesztiválnak programja és légköre kimondottan Keresztény, ahol áhítatokkal, előadásokkal, lelkigondozói- és fórumbeszélgetésekkel kívánják erősíteni a családokat Isten segedelmével. Emellett sok játék, gyerekfoglalkozás, ifjúsági program, vetélkedő, sport és koncertek várják a résztvevőket. A fesztivál fő előadója Dr. Komlósi Piroska családterapeuta, nagycsaládos családgondozó. Esténként zenei élményt szolgáltat, dicsőítést vezet a Reménység együttes, Csiszér László és Szabó Balázs.  Részletek az esemény Facebook oldalán olvashatók, a Csakis Családos Keresztény Fesztivál név alatt.

CSIT 2018
Zajlik a regisztráció az idei csíksomlyói ifjúsági találkozóra. Várják a 14 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését a csit.fif.ma oldalon. Idén is lehet számítani élményalapú, dinamikus előadásokra, mély beszélgetésekre, színes szabadidős foglalkozásokra, szentségimádásra, ifjúsági szentmisékre, színházi előadásra, táncra, valamint dicsőítő koncertre. A szállásokon a helyek számra korlátozott. A jelentkezés az 50 lej előleg kifizetésével válik véglegessé. Aki július 20-ka előtt regisztrál, ingyen pólót kap.

Időjárás: Ma a térségünkbe érkező hidegfront már hajnalban erős, viharos északnyugati szelet hoz. Többfelé várható nagy mennyiségű csapadék, eső, zápor, zivatar formájában. A front mögött lehűl a levegő,a legalacsonyabb hőmérséklet  6-11, a legmagasabb 15-28 fok körül alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2018. június 22.

About the author

maradmin

Leave a Comment