2018. június 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent László-búcsút celebrált az apostoli nuncius
Csíkszépvízen vasárnap, június 24-én ünnepelték Erdély fővédőszentjének búcsúünnepét. Az ünnepélyes, latin és magyar nyelvű szentmise főcelebránsa Miguel Mauri Buendía érsek, Románia és Moldovai Köztársaság apostoli nunciusa volt. Homíliájában, amelyet magyarul olvastak fel, felidézte a lovagkirály alakját, hogy László mindig az Úr akaratát kereste, törvényeiben is alkalmazta ezeket. A nuncius felhívta a jelenlévők figyelmét, arra kell mindannyian törekedjünk, hogy a lovagkirály példáját követve, a bölcsességre hagyatkozva éljünk. A szertartást a helyi egyházi kórus magyar és latin nyelvű éneke tette még szebbé, Incze Sándor kántor vezényletével.

Diakónus- és papszentelés Gyulafehérváron
A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban június 28-án, csütörtökön a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek szerpappá szenteli Fülöp Sándor-Szabolcs akolitust. Pénteken, 29.-én pedig a csíkszépvízi Antal Zoltán, a galócási Fülöp Zsombor, a borzonti Kovács József, a kézdivásárhelyi Pasca Szilárd és a petrozsényi Popesc Mihăiță Cristian diakónusok pappá szentelése lesz.

Gyógynövénynap Székelyföldön
A hagyományok őrzése és a gyógynövények népszerűsítésének céljából született a Székelyföldi Gyógynövénynap, melyet idén immár harmadik alkalommal rendeznek meg június 29-én, pénteken délután négy órától a Böjte Csaba ferences atya által életre hívott Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói Szent István Gyermekvédelmi Központban. A rendezvényen erdélyi és anyaországi gyógynövényszakértők, kutatók tartanak előadást. A program részeként székelyföldi gyógynövényes családi gazdaságok is kiállítanak, bemutatkoznak a nagyközönség előtt. A rendezvény minden látogató számára ingyenes.

Hangverseny Székelyudvarhelyen
A keszthelyi Salve Regina Kórus tart hangversenyt a székelyudvarhelyi Szent Miklós-Plébániatemplomban június 30-án, szombat este hét órától.Vezényel: C. Tóth Zoltán. Orgonán kísér: Kósz Gyöngyi. Közreműködik a szombatfalvi Szent György Egyházközség Psallite Kamarakórusa, Simó Zsuzsa karnagy vezényletével. Várnak minden zenekedvelőt.

Évforduló a szabadkai egyházmegyében
Boldog VI. Pál pápa 50 évvel ezelőtt, 1968-ban emelte püspökségi rangra a Bácskai Apostoli Kormányzóságot és hozta létre a Szabadkai Egyházmegyét. Ebből az alkalomból  június 30-án 11 órakor hálaadó szentmisét mutatnak be a szabadkai székesegyházban, melyen részt vesz Böcskei László nagyváradi megyés püspök is.

III. Csakis-Családos Keresztény Fesztivál Kézdivásárhelyen
Július 6-7. között harmadik alkalommal szervezik meg a Családos Keresztény Fesztivált. A fesztivál fő előadója Dr. Komlósi Piroska családterapeuta, nagycsaládos családgondozó. Esténként zenei élményt szolgáltat, dicsőítést vezet a Reménység együttes, Csiszér László és Szabó Balázs.  Részletek az esemény Facebook oldalán olvashatók, a Csakis Családos Keresztény Fesztivál név alatt.

Lelkigyakorlatok a Kármelben
A marosszentgyörgyi kármelita nővérek különböző lelkigyakorlatokat tartanak a nyár folyamán, a következő program szerint: július 6-8 között világi hívek számára lesz lelkigyakorlat Avilai Szent Teréz „A tökéletesség útja” című műve alapján az imáról Johanna nővér vezetésével; július 11-13 között szerzetesnőket várnak, Kis Szent Teréz „Az imaélet útján” témakörben, Katalin Ildikó nővér vezetésével, július 24-26 között pedig ugyanebben a témakörben papok és szerzetesek számára tart lelkigyakorlatot szintén Katalin Ildikó nővér. Érdeklődni és jelentkezni a 0749-065399-es telefonszámon vagy a kis.szent.terez.karmel@gmail.com e-mail címen lehetséges.

Csíkszeredai Régizene Fesztivál
Július 8–15.között kerül megrendezésre a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, ahol többek között az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb művét, J. S. Bach két zenekarra, két kórusra és szólistákra írott Máté-passiója fog elhangzani. További információ: Kocsis Kitty 0744 708 414.

Szülők Iskolája 2018
A Gyulafehérvári Főegyházmegye családmunkacsoportja immár harmadik alkalommal rendezi meg idén a „Szülők Iskolája” nevet viselő családos tábort Szelterszen, július 31 – augusztus 4. között. A tábor célja főleg a kisebb vagy kamaszkorú gyermeket nevelő szülőknek nyújtott megerősítés és támasz. A résztvevők meghitt, lazább együttlétre számíthatnak, ennek érdekében a szervezők úgy alakítják a tábor napirendjét, hogy a családok – szülők és a gyermekek – minél többet lehessenek együtt. Az idei téma a természetfeletti élet továbbadása, a családi ima lesz. A tábor lelki vezetője Szénégető István családreferens, marosvásárhely-remeteszegi plébános. További információk, valamint jelentkezés július 15-ig a család.ro oldalon.

Időjárás: Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) háromhavi előrejelzése szerint júliusban és augusztusban az átlagosnál melegebb, szeptemberben pedig az időszaknak megfelelő hőmérséklet lesz, Moldvában és Erdélyben az átlagosnál több, az ország déli részében a normálisnál kevesebb csapadék várható.
Ma kezdetben felhősebb, helyenként borongósabb időre számíthatunk. Hajnalban még többfelé mérhetünk 10 fok alatti minimumokat. Országszerte záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. Délután szakadozottabb lehet a felhőzet, sokfelé a nap is kisüthet. Élénk, nyugaton erős lökések kísérhetik az északias szelet. Délutánra 22 és 26 fok közé melegszik a levegő.

MRE – Hírszolgálat, 2018. június 26.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán  Szovátán a fürdőtelepen tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Keddi beszélgetés Kolozsváron
A kolozsvári taizés csoport szervezésében ma este fél nyolctól Salus extra Christum? Megváltóalakok (hiánya)a világvallásokban címmel Kató Szabolcs tart előadást az evangélikus templom Argay György gyülekezeti termében. Minden érdeklődőt várnak.

Megemlékezés Cegőtelkén
A belső-szolnoki főesperesség szervezésében, az Ifjúság pasztorális évében, a híres magyar lovagkirály, Szent László, besenyőkkel vívott Cserhalmi ütközetének 950.-ik évfordulóján, ünnepi megemlékezést tart június 27-én, holnap, a Kerlézs melletti Cegőtelkén a Szent László emlékműnél. A megemlékezés délelőtt tizenegy órakor ünnepi szentmisével kezdődik a Kerlézs melletti Cegőtelkén, a Szent László emlékműnél – esős idő esetén a cegőtelki református templomban, 12:30 órakor ebéd lesz a cegőtelki kultúrházban, majd délután négy órától meglátogatják Beszterce város templomait.

Szent László-búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében holnap, június 27-én reggel fél 9 órakor a szépvízi templomtól keresztalja indul a kicsi Pogány-havas felé és a Szent László-emlékhelyen 11 órától szentmisét mutatnak be.  Az ünnep szónoka Puss Sándor SJ Felvidékről.
Június 27-én, szerdán délelőtt 11 órakor lesz a nyújtódi templom búcsúja. A szentmise szónoka Bereczi István gelencei plébános. Szintén holnap fél egykor kezdődik Küküllőkeményfalván a búcsús szentmise. A szentbeszédet Bartos Károly kézdisárfalvi plébános mondja.
A szatmári egyházmegyében Bélteken holnap délelőtt 11 órától tartják a Szent László búcsút.
A nagyváradi egyházmegyében ma 18 órakor,  a nagyváradi Szent László menedékház kápolnájában tartanak búcsús szentmisét, melynek Székely Antal nagyvárad-olaszi segédlelkész lesz a szónoka.
Holnap délután 6 órakor tartják a Szent László tiszteletére szentelt nagyvárad-újvárosi templom búcsút. A szentmise szónoka Reszler Mihály máramarosszigeti főesperes.

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében június 28-án, csütörtökön 18 órától Gilbert Erika: Trianon-a békediktátum  hiteles szövege címmel tart előadást a városháza  gyűléstermében Csíkszeredában. Az előadáson fellép a csíkrákosi Gerendely férfikórus.  Várnak minden érdeklődőt.

Évforduló a szabadkai egyházmegyében
Boldog VI. Pál pápa 50 évvel ezelőtt, 1968-ban emelte püspökségi rangra a Bácskai Apostoli Kormányzóságot és hozta létre a Szabadkai Egyházmegyét. Ebből az alkalomból  június 30-án 11 órakor hálaadó szentmisét mutatnak be a szabadkai székesegyházban, melyen részt vesz Böcskei László nagyváradi megyés püspök is.

Kollégium középiskolásoknak Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi ferences szerzetesek felhívják azoknak a figyelmét, akiknek nyolcadik osztályt végzett gyerekük Székelyudvarhely valamelyik középiskolájában szeretné folytatni tanulmányait, ugyanakkor a család kollégiumi körülmények között vallásos nevelésben szeretné részesíteni, hogy erre a 2018–2019. tanévben is van lehetőség a székelyudvarhelyi ferences bentlakásban. A részletekről érdeklődni személyesen a Székelyudvarhelyi Ferences Kolostorban lehet (Tamási Áron u. 2. sz.), vagy telefonon a következő elérhetőségek valamelyikén: Kádár Kristóf OFM – 0740865546; Kovács Antal OFM – 0743058782.

Csíkszeredai Régizene Fesztivál
Július 8–15.között kerül megrendezésre a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, ahol többek között az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb művét, J. S. Bach két zenekarra, két kórusra és szólistákra írott Máté-passiója fog elhangzani. További információ: Kocsis Kitty 0744 708 414.

Szülők Iskolája 2018
A Gyulafehérvári Főegyházmegye családmunkacsoportja immár harmadik alkalommal rendezi meg idén a „Szülők Iskolája” nevet viselő családos tábort Szelterszen, július 31 – augusztus 4. között. A tábor célja főleg a kisebb vagy kamaszkorú gyermeket nevelő szülőknek nyújtott megerősítés és támasz. A résztvevők meghitt, lazább együttlétre számíthatnak, ennek érdekében a szervezők úgy alakítják a tábor napirendjét, hogy a családok – szülők és a gyermekek – minél többet lehessenek együtt. Az idei téma a természetfeletti élet továbbadása, a családi ima lesz. A tábor lelki vezetője Szénégető István családreferens, marosvásárhely-remeteszegi plébános. További információk, valamint jelentkezés július 15-ig a család.ro oldalon.

Időjárás: Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) háromhavi előrejelzése szerint júliusban és augusztusban az átlagosnál melegebb, szeptemberben pedig az időszaknak megfelelő hőmérséklet lesz, Moldvában és Erdélyben az átlagosnál több, az ország déli részében a normálisnál kevesebb csapadék várható.
Ma kezdetben felhősebb, helyenként borongósabb időre számíthatunk. Hajnalban még többfelé mérhetünk 10 fok alatti minimumokat. Országszerte záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. Délután szakadozottabb lehet a felhőzet, sokfelé a nap is kisüthet. Élénk, nyugaton erős lökések kísérhetik az északias szelet. Délutánra 22 és 26 fok közé melegszik a levegő. 

MRE – Hírszolgálat, 2018. június 26.

About the author

maradmin

Leave a Comment