2018. június 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Diakónus- és papszentelés Gyulafehérváron
A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban június 28-án, holnap a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek szerpappá szenteli Fülöp Sándor-Szabolcs akolitust. Pénteken, 29.-én pedig a csíkszépvízi Antal Zoltán, a galócási Fülöp Zsombor, a borzonti Kovács József, a kézdivásárhelyi Pasca Szilárd és a petrozsényi Popesc Mihăiță Cristian diakónusok pappá szentelése lesz. A papszentelési misét rádiónk élő adásban közvetíti. Mindkét esemény képekben is követhető a Seminarium Incarnatæ Sapientiæ facebook oldalán.

Szent Péter- és Szent Pál-búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében kisbácson holnap délután 6 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A szentbeszédet Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános tartja. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
Székelyvarságon Szent Péter és Pál apostolok főünnepén, pénteken déli 12 órától a búcsús szentmise szónoka Baróti Csaba székelyszentkirályi plébános. Gyergyócsomafalván a búcsús szentmise déli 12 órakor kezdődik. A pálpataki egyházközség búcsúján pénteken délután fél 1-kor Szabó Gyula nyugalmazott plébános prédikál. A csíksomlyói Szent Péter és Szent Pál-plébániatemplom búcsúját szintén pénteken délután fél egy órakor ünneplik, szónoka Gál István-Attila fogarasi plébános lesz. Pénteken délután fél 1 órakor ünneplik a csíkmadarasi plébániatemplom búcsúját is. Itt a szentmise szónoka Málnás Demeter kosteleki plébnos lesz.
kerelőszentpáli templom búcsúját Szent Péter és Pál apostolok ünnepén délután 1 órától mutatják be. A szentmisén a marosvásárhelyi főesperes-plébános Oláh Dénes lesz a főcelebráns és az ünnepi szónok. Az erzsébetvárosi latin szertartású templomban a szentmise délután 5 órakor lesz. A búcsú szónoka Simon Imre segesvári segédlelkész. A székelyudvarhelyi ferences templom búcsús szentmiséjét pénteken délután 6 órától ünneplik. A homiliát Urbán Erik OFM, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója tartja. Kolozsváron a szentpéteri plébániatemplom búcsúja is pénteken délután 6 órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Veres Stelian plébániai kormányzó.
brassó-belvárosi templomban pénteken délután 5 órától mutatják be a búcsús szentmisét. Az ünnep szónoka Drócsa László nyárádszeredai plébános lesz. Kápolnásfaluban június 30-án, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik az ünnep. A főcelebráns és szónok Tamás József püspök a szentmise keretében megáldja a felújított templomot. A homoródszentpáli templom búcsúját június 30-án, szombaton déli 12 órakor tartják. A szentmise főcelebránsa és szónoka Gábos Zoltán málnásfürdői plébános.
A temesvári egyházmegyében a Szent Péter és Pál apostolok tiszteletére felszentelt nagylaki templomban június 29-én, pénteken délután 5 órakor kezdődik az ünnepélyes búcsúi szentmise. Június 29-én, pénteken Szent Péter és Pál ünnepén a gáji templomban este 7 órakor kezdődő szentmisét György Zoltán nagyiratosi plébános celebrálja. Július 1-jén, vasárnap Szentpálon 12 órától tartják az ünnepélyes búcsús szentmisét.
A szatmári egyházmegyében Aknasugatagon délelőtt 11 órától lesz a búcsús szentmise.
A nagyváradi egyházmegyében június 29-én, pénteken tartják a Szent Péter és Szent Pál apostolok tiszteletére emelt tótitanyai templom búcsúját. A déli 12 órakor kezdődő szentmise szónoka Ozsváth József székelyhídi plébános.

Primícia Sepsiszentgyörgyön
A kalocsai Nagyboldogasszony-székesegyházban június 29-én Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek pappá szenteli Tuzson Attila diakónust. Első ünnepélyes szentmiséjét szülővárosában, a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király- plébániatemplomban mutatja be, július 1-jén, vasárnap délelőtt fél tizenegytől.

Bérmálás Aradon
Dirschl Johann általános helynök július 1-jén, vasárnap az arad-belvárosi plébániatemplomban 15 román és 10 magyar nemzetiségű fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. Az ünnepi szentmise 10.30 órakor kezdődik. A fiatalok felkészítését P. Blénesi Róbert OFMConv plébános és Pápai Elisabeta hitoktató irányította.

Anyaságod lelki sebei gyógyulhatnak! – Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
Július 5–8. között a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban a magzati veszteségek, vetélés, halva születés és az abortusz lelki fájdalmainak feldolgozására irányuló lelkigyakorlatra kerül sor Anyaságod lelki sebei gyógyulhatnak! címmel. Vezeti Kovács Ferenc diakónus és Kovácsné Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó, akik segítenek a gyógyulásban és a fájó múlt lezárásában, hogy újra teljes, szabad, örömteli életet lehessen élni.
Jelentkezni még a mai nap folyamán lehet. Bővebb információ a 0266 210 537-es, valamint a 0755 489 743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen.

Lelkigyakorlat Mijo Barada-val Székelyudvarhelyen
Székelyudvarhelyen újra lelkigyakorlatot tart Mijo Barada horvát karizmatikus. Érdeklődni és jelentkezni az esemény facebook oldalán vagy a 0743 442853 telefon szémon lehetséges.

Időjárás: A hónap utolsó hetén erős szélre, sok esőre és hűvös időre számíthatunk – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Mától ismét beborul: elsősorban az ország déli és keleti régióiban, valamint a hegyvidéken lehet heves esőzésre és viharokra számítani. Az átlaghőmérséklet 16 és 22 Celsius-fok között alakul majd. Viharokra és nagy mennyiségű csapadékra vonatkozó sárga és narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország több megyéjére. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25, helyenként a 40-50 litert négyzetméterenként.

MRE - Hírszolgálat, 2018. június 27.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a sáromberki templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Megemlékezés Cegőtelkén
A belső-szolnoki főesperesség szervezésében, az Ifjúság pasztorális évében, a híres magyar lovagkirály, Szent László, besenyőkkel vívott Cserhalmi ütközetének 950.-ik évfordulóján, ünnepi megemlékezést tart ma a Kerlézs melletti Cegőtelkén a Szent László emlékműnél. A megemlékezés délelőtt tizenegy órakor ünnepi szentmisével kezdődik Cegőtelkén, a Szent László emlékműnél – esős idő esetén a cegőtelki református templomban, 12:30 órakor ebéd lesz a cegőtelki kultúrházban, majd délután négy órától meglátogatják Beszterce város templomait.

Szent László-búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében ma reggel fél 9 órakor a szépvízi templomtól keresztalja indul a kicsi Pogány-havas felé és a Szent László-emlékhelyen 11 órától szentmisét mutatnak be.  Az ünnep szónoka Puss Sándor SJ Felvidékről.
Ma délelőtt 11 órakor lesz a nyújtódi templom búcsúja. A szentmise szónoka Bereczi István gelencei plébános. Szintén  ma fél egykor kezdődik Küküllőkeményfalván a búcsús szentmise. A szentbeszédet Bartos Károly kézdisárfalvi plébános mondja.
A szatmári egyházmegyében Bélteken ma délelőtt 11 órától tartják a Szent László búcsút.
A nagyváradi egyházmegyében ma délután 6 órakor tartják a Szent László tiszteletére szentelt nagyvárad-újvárosi templom búcsút. A szentmise szónoka Reszler Mihály máramarosszigeti főesperes.

Diakónus- és papszentelés Gyulafehérváron
A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban június 28-án, holnap a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek szerpappá szenteli Fülöp Sándor-Szabolcs akolitust. Pénteken, 29.-én pedig a csíkszépvízi Antal Zoltán, a galócási Fülöp Zsombor, a borzonti Kovács József, a kézdivásárhelyi Pasca Szilárd és a petrozsényi Popesc Mihăiță Cristian diakónusok pappá szentelése lesz. A papszentelési misét rádiónk élő adásban közvetíti. Mindkét esemény képekben is követhető a Seminarium Incarnatæ Sapientiæ facebook oldalán.

Csoportkísérők képzése Erdődhegyen
A Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodájának képviselői csoportok kísérése témában szerveznek négynapos képzést július 3-7 között. A Erdődhegyen megvalósuló program olyan kérdéseket tár fel majd, mint: melyek egy csoport kialakulásának feltételei, melyek a funkciók és a pozíciók egy csoportban, mit jelent kísérni egy csoportot? A meghívott előadó Ingeborg Grafenstein, a Keresztény Élet Közössége nemzetközi lelkiségi mozgalom tagja, aki Németországból érkezik majd. Érdeklődni és jelentkezni a 0261-715011-es vagy a 0757-050923-as telefonszámon lehet.

CSIT 2018
Zajlik a regisztráció az idei csíksomlyói ifjúsági találkozóra. Várják a 14 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését a csit.fif.ma oldalon. Idén is lehet számítani élményalapú, dinamikus előadásokra, mély beszélgetésekre, színes szabadidős foglalkozásokra, szentségimádásra, ifjúsági szentmisékre, színházi előadásra, táncra, valamint dicsőítő koncertre. A szállásokon a helyek száma korlátozott. A jelentkezés az 50 lej előleg kifizetésével válik véglegessé. Aki július 20-ka előtt regisztrál, ingyen pólót kap.

FerBiT 2018
Bátorság, Téged hív! - ezekkel az örömteli szavakkal kerül megszervezésre július 21-27. közti időszakban a XI. FerBiT a következő útvonalon Csíksomlyó – Szováta – Szamosújvár – Zsibó – Kaplony – Máriapócs. A FerBiT tarisznyájából Assisi Szent Ferenc imádságos lelkülete, a vidámság, az együttlét öröme, a meglepetések sorozata az idén sem marad ki. Máriapócsról a hazautazás autóbusszal lesz, a bicikliket erre a célra felszerelt autók fogják hazaszállítani. Jelentkezni július 15-ig lehet a www.ferbit.ro oldalon, további információkat pedig a biciklistak@gmail.com e-mail címen, vagy a 0741 940 171-es telefonszámon lehet kérni Bonaventura testvérnél.

Szülők Iskolája 2018
A Gyulafehérvári Főegyházmegye családmunkacsoportja immár harmadik alkalommal rendezi meg idén a „Szülők Iskolája” nevet viselő családos tábort Szelterszen, július 31 – augusztus 4. között. A tábor célja főleg a kisebb vagy kamaszkorú gyermeket nevelő szülőknek nyújtott megerősítés és támasz. A résztvevők meghitt, lazább együttlétre számíthatnak, ennek érdekében a szervezők úgy alakítják a tábor napirendjét, hogy a családok - szülők és a gyermekek - minél többet lehessenek együtt. Az idei téma a természetfeletti élet továbbadása, a családi ima lesz. A tábor lelki vezetője Szénégető István családreferens, marosvásárhely-remeteszegi plébános. További információk, valamint jelentkezés július 15-ig a család.ro oldalon.

Időjárás: A hónap utolsó hetén erős szélre, sok esőre és hűvös időre számíthatunk – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Mától ismét beborul: elsősorban az ország déli és keleti régióiban, valamint a hegyvidéken lehet heves esőzésre és viharokra számítani. Az átlaghőmérséklet 16 és 22 Celsius-fok között alakul majd. Viharokra és nagy mennyiségű csapadékra vonatkozó sárga és narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország több megyéjére. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25, helyenként a 40-50 litert négyzetméterenként. 

MRE - Hírszolgálat, 2018. június 27.

About the author

maradmin

Leave a Comment