2018. június 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Péter- és Szent Pál-búcsúk
Holnap lesz a két főapostol, Szent Péter és Szent Pál főünnepe.
A gyulafehérvári egyházmegyében Kisbácson ma délután hat órakor tartják a búcsút. Az ünnepi szentmisét, melyen a szentbeszédet Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános tartja, rádiónk élő adásban közvetíti.
Székelyvarságon Szent Péter és Pál apostolok főünnepén, holnap déli tizenkét órától a búcsús szentmise szónoka Baróti Csaba székelyszentkirályi plébános. Gyergyócsomafalván a búcsús szentmise ugyancsak holnap déli 12 órakor kezdődik. A pálpataki egyházközség búcsúján, holnap délben fél 1-kor Szabó Gyula nyugalmazott plébános prédikál. A csíksomlyói Szent Péter és Szent Pál-plébániatemplom búcsúját szintén holnap déli fél egy órakor ünneplik, szónoka Gál István-Attila fogarasi plébános lesz. Ugyancsak holnap délben fél 1 órakor ünneplik a csíkmadarasi plébániatemplom búcsúját is. Itt a szentmise szónoka Málnási Demeter kosteleki plébnos lesz. A kerelőszentpáli templom búcsúját holnap délután egy órától mutatják be. A szentmisén a marosvásárhelyi főesperes-plébános Oláh Dénes lesz a főcelebráns és az ünnepi szónok. Az erzsébetvárosi latin szertartású templomban a szentmise az ünnep napján, holnap délután öt órakor lesz. A búcsú szónoka Simon Imre segesvári segédlelkész. A székelyudvarhelyi ferences templom búcsús szentmiséjét holnap délután hat órától ünneplik. A homiliát Urbán Erik ferences atya, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója tartja. Kolozsváron a szentpéteri plébániatemplom búcsúja is szintén holnap délután hat órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Veres Stelian plébániai kormányzó. A brassó-belvárosi templomban holnap délután öt órától mutatják be a búcsús szentmisét. Az ünnep szónoka Drócsa László nyárádszeredai plébános lesz. Kápolnásfaluban június 30-án, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik az ünnep. A főcelebráns és szónok Tamás József püspök a szentmise keretében megáldja a felújított templomot. A homoródszentpáli templom búcsúját szintén szombaton tartják déli 12 órától. A szentmise főcelebránsa és szónoka Gábos Zoltán málnásfürdői plébános.
A temesvári egyházmegyében a Szent Péter és Pál apostolok tiszteletére felszentelt nagylaki templomban holnap délután öt órakor kezdődik az ünnepélyes búcsús szentmise. A gáji templomban holnap az este hét órakor kezdődő szentmisét György Zoltán nagyiratosi plébános celebrálja. Július 1-jén, vasárnap Szentpálon déli tizenkét órától tartják az ünnepélyes búcsús szentmisét.
A szatmári egyházmegyében Aknasugatagon holnap délelőtt tizenegy órától lesz a búcsús szentmise.
A nagyváradi egyházmegyében holnap tartják a Szent Péter és Szent Pál apostolok tiszteletére emelt tótitanyai templom búcsúját. A déli tizenkét órakor kezdődő szentmise szónoka Ozsváth József székelyhídi plébános.

XXIX. Szent László-napi kórustalálkozó
A tordaszentlászlói Thamó Gyula Közművelődési Egyesület, ebben az évben is megszervezi a hagyományos, immár XXIX. Szent László-napi kórustalálkozót, a helyi Művelődési Házban. A program reggel kilenc órakor istentisztelettel kezdődik a helyi református templomban, majd a templomkertben megkoszorúzzák Szent László király és Guttman Mihály, az egykori Romániai Magyar Dalosszövetség egykori elnőkének szobrát. Ezt követően a 17 bejelentkezett kórus és egy citerazenekar levonul a helyi Művelődési Házban, ahol kezdetét veszi a kórusok fellépése. Szeretettel várnak minden zenekedvelőt.

Évforduló a szabadkai egyházmegyében
Boldog VI. Pál pápa 50 évvel ezelőtt, 1968-ban emelte püspökségi rangra a Bácskai Apostoli Kormányzóságot és hozta létre a Szabadkai Egyházmegyét. Ebből az alkalomból június 30-án, szombaton délelőtt tizenegy órakor hálaadó szentmisét mutatnak be a szabadkai székesegyházban, melyen részt vesz Böcskei László nagyváradi megyés püspök is.

Lelkinap a Szűzanya völgyében
Július 2-án, Sarlós Boldogasszony ünnepén a Szállást Kereső Szűzanya Misszió II. találkozóját tartják lelkinap keretében Székelyszálláson. A program délelőtt tíz órakor kezdődik elmélkedéssel a helyi templomban, majd Magyarzsákodra mennek, ahol részt vesznek a déli tizenkét órakor kezdődő búcsús szentmisén. Délután fél négytől keresztút és elmélkedés lesz a székelyvéckei kálvárián, majd szentségimádás és hálaadás az Irgalmasság kápolnájában. Az eseményre autóbusz indul Székelyudvarhelyről. Jelentkezni Máyai Erzsébetnél lehet a 0740-617687-es telefonszámon.

Assisi Szent Ferenc Iskolája – Gyerektábor 2018
Az erdélyi ferencesek július 12-15 között a csíksomlyói kolostorban rendezik meg az Assisi Szent Ferenc Iskolája elnevezésű tábort. A programra 4–8. osztályos tanulóknak a jelentkezését várják, akik részt szeretnének venni egy olyan táborban, amely lehetőséget nyújt Assisi Szent Ferenc életének megismerésére, életpéldájának elmélyítésére és arra, hogy a résztvevők új ismereteket szerezzenek a lelkiélet terén és tartós barátságokat kössenek. Részletek és jelentkezés Tibor testvérnél a 0746-774701-es telefonszámon, illetve a ferencesprogramok33@gmail.com email címen.

Időjárás: A hónap utolsó hetén erős szélre, sok esőre és hűvös időre számíthatunk – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. A meleg nyári idő csak július 5-ke után várható.
Ma az ország nagy részében felhős lesz az ég, napközben villámlásokkal kísért záporok is előfordulhatnak. Erős szélre csak hegyvidéken lehet számítani. A várható legmagasabb hőmérsékleti értékek 22 és 29 Celsius-fok között, a legalacsonyabbak 11 és 21 fok között  alakulnak.

MRE - Hírszolgálat, 2018. június 28.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyulafehérvári székesegyházban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Diakónusszentelés Gyulafehérváron
A Szent Mihály-székesegyházban a ma délelőtt tíz órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek szerpappá, azaz diakónussá szenteli Fülöp Sándor-Szabolcs akolitust. Az ünnepi esemény képekben is követhető a Seminarium Incarnatæ Sapientiæ facebook oldalán.

Bérmálás Aradon és Margittán
Dirschl Johann általános helynök július 1-jén, vasárnap délelőtt fél tizenegykor az arad-belvárosi plébániatemplomban 15 román és 10 magyar nemzetiségű fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A fiatalok felkészítését P. Blénesi Róbert plébános és Pápai Elisabeta hitoktató irányította.
Szintén vasárnap délelőtt tizenegy órakor Böcskei László nagyváradi megyés püspök szentmisét mutat be a margittai plébániatemplomban, melynek keretében 27 fiatalnak és 3 felnőttnek szolgáltatja ki a bérmálás szentségét.

III. Csakis-Családos Keresztény Fesztivál Kézdivásárhelyen
Július 6-7. között harmadik alkalommal szervezik meg a Családos Keresztény Fesztivált. A szervezők, a sportcsarnokban és környékén megtartandó eseménnyel egy nyári pihenési és töltekezési lehetőséget szeretnének biztosítani a családoknak. A fesztiválnak programja és légköre kimondottan Keresztény, ahol áhítatokkal, előadásokkal, lelkigondozói- és fórumbeszélgetésekkel kívánják erősíteni a családokat Isten segedelmével. Emellett sok játék, gyerekfoglalkozás, ifjúsági program, vetélkedő, sport és koncertek várják a résztvevőket. A fesztivál fő előadója Dr. Komlósi Piroska családterapeuta, nagycsaládos családgondozó. Esténként zenei élményt szolgáltat, dicsőítést vezet a Reménység együttes, Csiszér László és Szabó Balázs.  Részletek az esemény Facebook oldalán olvashatók, a Csakis Családos Keresztény Fesztivál név alatt.

XXVI. Bolyai Nyári Akadémia vallástanároknak
A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége felkérésére a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceumban tartják a XXVI. Bolyai Nyári Akadémiát a római katolikus vallástanárok részére július 9-14 között. A továbbképző célcsoportját a Gyulafehérvári Főegyházmegyében, valamint a Nagyváradi, Szatmári és a Temesvári Egyházmegyékben tanító hittanárok képezik. Érdeklődni lehet a 0740-062966-os telefonszámon vagy a laszlo.gal@romkat.ro e-mail-címen.

Assisi Szent Ferenc Iskolája – Gyerektábor 2018
Az erdélyi ferencesek július 12-15 között a csíksomlyói kolostorban rendezik meg az Assisi Szent Ferenc Iskolája elnevezésű tábort. A programra 4–8. osztályos tanulóknak a jelentkezését várják, akik részt szeretnének venni egy olyan táborban, amely lehetőséget nyújt Assisi Szent Ferenc életének megismerésére, életpéldájának elmélyítésére és arra, hogy a résztvevők új ismereteket szerezzenek a lelkiélet terén és tartós barátságokat kössenek. Részletek és jelentkezés Tibor testvérnél a 0746-774701-es telefonszámon, illetve a ferencesprogramok33@gmail.com email címen.

Evangelizációs bibliahét Gyergyószentmiklóson
Óvodások és általános iskolások részére szerveznek evangelizációs bibliahetet a Szent István plébánián július 12-15 között. Részvételi díj: 25 lej. Jelentkezni július 1-jéig lehet.

Szülők Iskolája 2018
A Gyulafehérvári Főegyházmegye családmunkacsoportja immár harmadik alkalommal rendezi meg idén a „Szülők Iskolája” nevet viselő családos tábort Szelterszen, július 31 – augusztus 4. között. A tábor célja főleg a kisebb vagy kamaszkorú gyermeket nevelő szülőknek nyújtott megerősítés és támasz. A résztvevők meghitt, lazább együttlétre számíthatnak, ennek érdekében a szervezők úgy alakítják a tábor napirendjét, hogy a családok - szülők és a gyermekek - minél többet lehessenek együtt. Az idei téma a természetfeletti élet továbbadása, a családi ima lesz. A tábor lelki vezetője Szénégető István családreferens, marosvásárhely-remeteszegi plébános. További információk, valamint jelentkezés július 15-ig a család.ro oldalon.

Időjárás: A hónap utolsó hetén erős szélre, sok esőre és hűvös időre számíthatunk – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. A meleg nyári idő csak július 5-ke után várható.
Ma az ország nagy részében felhős lesz az ég, napközben villámlásokkal kísért záporok is előfordulhatnak. Erős szélre csak hegyvidéken lehet számítani. A várható legmagasabb hőmérsékleti értékek 22 és 29 Celsius-fok között, a legalacsonyabbak 11 és 21 fok között  alakulnak.

MRE - Hírszolgálat, 2018. június 28.

About the author

maradmin

Leave a Comment