2018. június 5. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Hangverseny Kolozsváron
Rám nevet a föld s a tiszta égbolt címmel hangulatos kórusestet kínál az UniCante egyetemi kórus, Fekete Miklós vezetésével ma este hét órától, a kolozsvári Tranzit Házban (Malom u. 16 szám). Azt est műsora színes válogatás négy évszázad világi és egyházi kórusmuzsikájából. Várnak minden zenekedvelőt!

Szerdai párbeszédek Marosvásárhelyen
A Főegyházmegyei Családpasztorációs Iroda és a Familia Centrum szervezésében június 6-án, holnap a Deus Providevit Házban 6 órai kezdettel zárul a Szerdai párbeszédek évadja Marosvásárhelyen. Jelentkezni a Facebook oldalon lehet.

Szentségimádás az alsódobói Isteni irgalmasság kápolnában
Minden hónap első csütörtökén szentségimádást tartanak a vágási egyházközség filiájában található alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában. 15 órakor elimádkozzák az isteni irgalmasság rózsafüzért, majd az örvendetes-, a világosság-, a fájdalmas- és a dicsőséges rózsafüzért. 18 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség van.

Jótékonysági koncert Kolozsváron
Június 7-én, csütörtökön délután 5 órától jótékonysági koncertet tartanak a kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban a súlyos beteg XI-es diáklány, Kegyes Emese támogatására. Emese hosszas neurológiai kezelésre szorul a négy hete elszenvedett tüdőembólia és hirtelen szívmegállás miatt.
Fellépnek: a Báthory István Elméleti Líceum V-VI. osztályos kórusa, a Szent Mihály-templom Szent Cecília kórusa, a Gutmann Mihály Pedagóguskórus és a a Báthory István Elméleti Líceum vegyeskara.

Szentségimádás a családokért
A temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban június 7-én, csütörtökön, 19.30 órai kezdettel szentségimádást tartanak a családokért. Ez alkalommal az imát az idei elsőáldozók családjaiért ajánlják fel.

Tamás József püspök aranymiséje Madéfalván
Tamás József segédpüspök, általános helynök a madéfalvi Jézus Szíve tiszteletére szentelt plébániatemplom búcsúünnepén aranymisét mutat be. Az ünnepi szentmise délelőtt 11 órakor kezdődik.

Jézus Szíve ünnepe a Barátok Templomában
Június 8-án, pénteken 18 órakor Jézus Szíve tiszteletére ünnepi szentmisét tartanak a nagyvárad-olaszi Barátok Templomában. A szentmise főcelebránsa és szónoka Fodor József általános helynök lesz. Fiedler István nagyváradi megyéspüspök szorgalmazására az 1930-as években fellendült Jézus Szentséges Szívének tisztelete. A nagyváradi Barátok Templomában azóta minden évben városközi engesztelő szentmisét tartanak.

Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó
Június 8-9-én „Minden forrásom belőled fakad!” (Zsolt 87, 7) mottóval szervezi meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség az Egyházmegyei Ifjúsági Találkozót Nagyváradon. A találkozó csúcspontja a szombaton 11 órakor, a székesegyházban tartandó szentmise, amire a szervezők a felnőtteket is várják, hogy a részvételükkel, imájukkal támogatásukról biztosítsák a felnövekvő nemzedéket.

III. Szakrális Maraton a Békéért!
Harmadik alkalommal szervez Szakrális Maratont a csíksomlyói Erdélyi Mária Út Egyesület június 9-én, szombaton a keresztény értékek és a testi egészség megőrzése érdekében. A résztvevők gyalog, kerékpáron vagy szaladva is megtehetik a távot Korondról és Marosvásárhelyről indulva és haladva a mikházai célállomás felé. Szeretettel várják azok jelentkezését, akik ily módon is tenni szeretnének az egységért és a békéért.

KMB – Családos hétvége Gyimesfelsőlokon
A Katolikus Magyar Bibliatársulat kisgyerekes családokat hív közös hétvégére június 29. és július 1. között Gyimesfelsőlokra, a Bagolyvár panzióba. Ez a tábor jó alkalom a házaspári kapcsolat elmélyítésére, közös családi nyaralásra az Ige fényében.
Bejelentkezni június 17-ig lehet a 0729 834004 telefonszámon vagy a beata.dimeny@gmail.com e-mail-címen.

XV. Márton Áron-zarándoklat
Július 2–4. között tizenötödik alkalommal szervezik meg a zarándoklatot Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain, állomások: a szülőfalu, Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne, Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely, Gyulafehérvár. A zarándoklatot Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa vezeti. Jelentkezni a következő telefonszámok egyikén lehetséges: 0726 107002 vagy 0744 472178.

Időjárás: Folytatódik a nyári idő, ugyanakkor a napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, így ismét előfordulhatnak záporok, zivatarok. A szél csak zivatarok környezetében támadhat fel. A legalacsonyabb hőmérséklet 9-16, a legmagasabb 24 és 29 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2018. június 5.


H Í R E K   R E G G E L

Ministránstalálkozó Nagykárolyban
Egyházmegyei szintű ministránstalálkozót tartottak június 2-án, a nagykárolyi Kalazanci Szent József plébánián. A tanítványok meghívásának története, a meghívás gondolata szőtte át az idei egyházmegyei találkozó tematikáját, történéseit. Kétszáz gyerek és fiatal már reggel megtöltötte a templom padsorait, ahol a köszöntések után bemutatták azokat a rövid előadásokat, amelyekkel még otthon készültek. A ministránstalálkozó versenyét, a pontok összesítése alapján az erdődi Nagyboldogasszony plébánia csapata nyerte, második lett a Fatimai Szűz Mária plébánia csapata, harmadikak pedig a felsőbányai Nagyboldogasszony plébánia ministránsai.-tudósított Józsa János sajtóreferens.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kolozsvári piarista templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Mária Rádiós önkéntes-találkozók
Folytatódnak az önkéntes-találkozók. Ma délelőtt tizenegy órára Marosvásárhelyen, a Deus Providevit házban, valamint június 6-án, holnap délután fél öt órától Kolozsváron, a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében várjuk önkénteseinket. Pénteken, június 8-án, Nagykárolyban délután négy órakor kezdődik a találkozó a Szent László közösségi házban. A további időpontokról és a helyszínekről hírműsorainkban értesítjük hallgatóinkat.

Szent Antal nagykilencedek
Egyházmegyékszerte folytatódnak a nagykilencedek Szent Antal ünnepére készülve.
A csíksomlyói kegytemplomban keddenként reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor vannak a szentmisék. A reggel 8-kor kezdődő szentmise szónoka felváltva a helyi ferencesek. A fél 11-es szentmisén Bakó Ferenc sepsibükszádi plébános prédikál. Az este 7-kor kezdődő szentmisén, melyet rádiónk élő adásban közvetít, Gegő Julianus ferences atya mond szentbeszédet.
A kolozsvári ferences templomban a szentmisék délelőtt 10 és délután 6 órától kezdődnek, délután 5 órától szentségimádást tartanak. A délelőtti szentmisék keretében vendégpapok prédikálnak.
Székelyudvarhelyen a ferences templomban a szentmiséket délelőtt 10 órakor a környék papjai végzik. A nyolcadik alkalom témája: katolikus hit és más felekezetek, szekták kapcsolata. A szentmisét és prédikációt Jakab Lajos vágási plébánosa tartja.
A nagyszebeni ferences templomban a Szent Antal kilencedet kedden délután 5 órakor tartják. Előtte félórával rózsafüzért imádkoznak.
A szárhegyi ferences templomban a szentmisék délelőtt fél 11-től és délután 5 órától kezdődnek. A délelőtti szentmise előtt rózsafüzért imádkoznak. A nyolcadik kedd elmélkedési témája: „Hogyan találhatom meg igazi önmagamat?” Várják a híveket, vegyenek részt minél többen ezeken a rövid kis - szentmisébe foglalt - felnőtt katekéziseken.
A szatmárnémeti Szent Antal-templomban keddenként, reggel 9 órától gyónásra nyílik lehetőség, 10 órától kezdődik a szentmise, amelynek főcelebránsa és szónoka Kinczel István, a szatmárnémeti Kis Szent Teréz egyházközösség plébánosa.
Az arad-belvárosi minorita templomban ma délután 5 órakor vannak a szentmisék. Az elmélkedéseket Matieș Marin lovrini plébános tartja.

Hangverseny Kolozsváron
Rám nevet a föld s a tiszta égbolt címmel hangulatos kórusestet kínál az UniCante egyetemi kórus, Fekete Miklós vezetésével ma este hét órától, a kolozsvári Tranzit Házban (Malom u. 16 szám). Azt est műsora színes válogatás négy évszázad világi és egyházi kórusmuzsikájából. Várnak minden zenekedvelőt!

Az Úr áll mögöttem – Dsida Jenő halálának 80. évfordulója Kolozsváron
Az Úr áll mögöttem címmel Dsida Jenő író, újságíró halálának 80. évfordulója alkalmából megemlékezést tartanak a kolozsvári Szent Mihály Plébánia szervezésében.
17 órától koszorúzás lesz a Házsongárdi temetőben, ahol beszédet tart Gábor Csilla, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalomtudományi Intézetének professzora. 18 órától szentmisét mutatnak be a Szent Mihály-plébániatemplomban. Főcelebráns Veres Stelian plébániai kormányzó, szentbeszédet mond Szőcs Csaba, a kolozsvári Verbum Kiadó igazgatója, szászfenesi plébános. A szentmise után Boér Ferenc színművész szavalatát hallgathatják meg az érdeklődők.

Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó
Június 8-9-én „Minden forrásom belőled fakad!” (Zsolt 87, 7) mottóval szervezi meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség az Egyházmegyei Ifjúsági Találkozót Nagyváradon. A találkozó csúcspontja a szombaton 11 órakor, a székesegyházban tartandó szentmise, amire a szervezők a felnőtteket is várják, hogy a részvételükkel, imájukkal támogatásukról biztosítsák a felnövekvő nemzedéket.

25 év a szenvedélybetegek szolgálatában – Konferencia Marosvásárhelyen
A Bonus Pastor Alapítvány tevékenységének 25 éves évfordulója alkalmából nemzetközi jubileumi konferenciát tart június 23-án, szombaton a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében. Jelentkezni június 20-ig lehetséges. Regisztráció és bővebb információ a www.bonuspastor.ro internetes oldalon lehetséges.

Időjárás: Ma a napos időt ismét gomolyfelhők zavarhatják meg, így ma is számítani záporok, zivatarok kialakulására. Egy-egy hevesebb zivatar is előfordulhat felhőszakadás, jégeső és viharos szél kíséretében. A legmagasabb hőmérséklet 23 és 31 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2018. június 5.

About the author

maradmin

Leave a Comment