2018. június 6. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szerdai párbeszédek Marosvásárhelyen
A Főegyházmegyei Családpasztorációs Iroda és a Familia Centrum szervezésében a Deus Providevit Házban ma délután  6 órai kezdettel zárul a Szerdai párbeszédek évadja Marosvásárhelyen. Jelentkezni a Facebook oldalon lehet.

Szentségimádás a családokért
A temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban június 7-én, csütörtökön, 19.30 órai kezdettel szentségimádást tartanak a családokért. Ez alkalommal az imát az idei elsőáldozók családjaiért ajánlják fel.

Jézus Szent Szíve ünnepe
A gyulafehérvári főegyházmegyében, Madéfalván június 8-án, pénteken a délelőtt 11 órakor kezdődő búcsún, Tamás József segédpüspök, általános helynök aranymisét mutat be.  A botvári kápolna búcsúja szintén délelőtt 11 órakor kezdődik. A gyergyószentmiklósi hívek reggel 9 órakor indulnak a Szent Miklós-templom elől.
A ditrói nagytemplom búcsúját is pénteken délelőtt 11 órakor ünneplik. A korondi egyházközség búcsúján, pénteken déli 12 órakor a szentbeszédet Both László szovátai segédlelkész mondja.
A Zsil-völgyében második éve a búcsús zarándokok a petrillai Szent Borbála-templom előtt gyülekeznek délután 3 órakor és a városon végigvonulva, imádkozva érkeznek meg a lónyai Jézus Szíve-templomhoz. A búcsús ünnepi szentmise délután 5 órakor kezdődik, a szónok Palcău Augustin, marosjárai plébános. A hívek kilencedet imádkozva készülnek a jeles ünnepre. A szentmisén közreműködik a máréfalvi „Con Spirito” vegyeskórus, Dávid Izabella vezetésével.
Székelyudvarhelyen a Jézus-kápolna búcsús szentmiséje pénteken délután 5 órakor kezdődik. Itt Koncsag László szentegyházasfalvi plébános  prédikál. A nyárádszeredai plébániatemplom búcsús szentmiséjét  pénteken délután 6 órakor tartják. A szentbeszédet Lőrinczi Károly vicei plébános mondja. Pusztakalánban, Jézus Szíve napján, délután 5 órától ünneplik a templom búcsúját. A szentmisén Popesc Mihăiță Cristian diakónus prédikál.
Kolozsváron, a kerekdombi Jézus Szíve templomban a búcsút szintén pénteken délután 6 órától tartják. A szentmisén Székely Dénes teológiai tanár, kanonok, kolozsmonostori plébános prédikál. Búcsút tartanak a gordon-hegyi Jézus Szíve-kilátónál is, Farkaslaka községben. Az ünnepi szentmise előtt, szombaton délelőtt 11 órakor, megáldják a Zawaczki Walter szobrászművész által készített keresztutat. A szentmise délután 1 órakor kezdődik, szónoka Jakab Lajos vágási plébános. A szentmisét rádionk élő adásban közvetíti. Szentkeresztbányán június 9-én, szombaton délelőtt 11 órakor lesz a búcsús szentmise. A kolozsi plébániatemplomban szombaton délután 6 órakor a búcsús szentmise főcelebránsa és szónoka Veres Stelian plébániai kormányzó Kolozsvárról. Gödemesterházán június 10-én, vasárnap délután 1 órakor tartják a plébániatemplom búcsúját. Az ünnepi szentmisén Márton István gyergyótölgyesi plébános prédikál.
A nagyváradi egyházmegyében pénteken délután 6 órakor Jézus Szíve tiszteletére ünnepi szentmisét tartanak a nagyvárad-olaszi Barátok templomában. A szentmise főcelebránsa és szónoka Fodor József általános helynök lesz.
A szatmári egyházmegye Jézus Szíve-búcsúját kilenced előzi meg. A hagyományoknak megfelelően idén is az ünnepet követő vasárnapon június 10-én tartják. A székesegyház előtt felállított pódiumon, Szatmárnémeti régi főterén, délelőtt 11 órától tartják a búcsús nagymisét, melyet rádiónk élő adásban közvetítünk.

Élet a lélekben imanap Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi és görgényüvegcsűri Élet a Lélekben közösség imanapot tart június 9-én, szombaton, Marosvásárhelyen, a Szent Család templomban. A program délelőtt tíz órakor kezdődik, a nap folyamán elmélkedést tart Szénégető István plébános, Balla Imre segédlelkész és Bajcsi Tibor közösségvezető. A program keretén belül tanúságtételek fognak elhangzani, lesz közös ima és egyéni imakérési lehetőség. További információk a 0764 325 711 és 0766 742 158 telefonszámokon kaphatók.

Előadás Csíkszeredában
Június 9-én, 16 órától a csíkszeredai Szent Ágoston-plébánia Jó Irány elnevezésű családos közössége szervezésében Álarcaink, és ami mögötte van! témakörben tart előadást Kovács Zsolt kézdimartonosi plébános. Érdeklődni a 0749 142 677 telefon számon lehet. Várnak minden érdeklődőt a plébánia hittantermébe.

Mobilmentes nap Székelyudvarhelyen
A Gyulafehérvári Caritas szervezésében Székelyudvarhelyen első alkalommal tartanak mobilmentes napot. A programra kis- és nagycsaládokat egyaránt várnak. Regisztrálni a Kossuth utca 18. szám alatt lehet az esemény napján, 10-12 óra között. Várnak minden érdeklődőt, aki egy három órás, mobiltelefon nélküli, élménydús napra vágyik családja körében. A rendezvényt a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány finanszírozza az Odaadó esten összegyűlt pénzadományokból.

Ferences zsolozsmatábor Szárhegyen
Június 28. és július 1. között Minden élő dicsérje az Urat! mottóval harmadik alkalommal zsolozsmatáborra kerül sor a szárhegyi ferences templomban és kolostorban. A részletekről érdeklődni, illetve jelentkezni június 20-ig a zsolozsmatabor2018@gmail.com címen lehet. Minden imádságos, elcsöndesedésre vágyót szeretettel várnak a szervezők!

Időjárás: Ma országszerte záporok, zivatarok kialakulására számíthatunk, melyek között egy-egy erősebb zivatar felhőszakadás, kisebb méretű jég is lehet. Északnyugaton már reggel is zenghet az ég. Többfelé megélénkül a keleties szél. Napközben 25-31 fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2018. június 6.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a bükki templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Mária Rádiós önkéntes-találkozók
Folytatódnak az önkéntes-találkozók. Ma délután fél öt órától Kolozsváron, a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében várjuk önkénteseinket. Pénteken, június 8-án, Nagykárolyban délután négy órakor kezdődik a találkozó a Szent László közösségi házban. Június 9, szombaton délelőtt 11.00 órától a szatmári, székesegyház plébánia hittantermében lesz a találkozó. Ezúttal Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen elmarad az önkéntes találkozó.

Jótékonysági koncert Kolozsváron
Június 7-én, csütörtökön délután 5 órától jótékonysági koncertet tartanak a kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban a súlyos beteg XI-es diáklány, Kegyes Emese támogatására. Emese hosszas neurológiai kezelésre szorul a négy hete elszenvedett tüdőembólia és hirtelen szívmegállás miatt.
Fellépnek: a Báthory István Elméleti Líceum V-VI. osztályos kórusa, a Szent Mihály-templom Szent Cecília kórusa, a Gutmann Mihály Pedagóguskórus és a a Báthory István Elméleti Líceum vegyeskara.

12. Jótékonysági Maraton Szatmárnémetiben
Új névvel, új arculattal jelentkezik idén a tizenkettedik alkalommal megszervezett Caritas Jótékonysági Maraton. A nemes cél érdekében történő gyaloglás ezúttal Szatmárnémeti területén zajlik. Június 9-én szombaton reggel 8 órakor a székesegyház elől indulnak a résztvevők, és mintegy hat kilométer kellemes, üdítő séta után a Varázskertbe érkeznek. A Szatmári Caritas a közösség segítségét a tavaly létesített szenzoriális kert terápiás eszközökkel való felszereléséhez kéri. Regisztrálni a helyszínen vagy a Caritas székhelyén lehet.

Gyerek-bibliahét Marosvásárhelyen
A Katolikus Magyar Bibliatársulat és a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-egyházközség szervezésében I–VIII. osztályos diákok részére június 18–22. között gyerek-bibliahét lesz a plébánián. Jelentkezni június 10-ig lehet a hennmagdo@yahoo.fr e-mail-címen vagy a 0723 040 127-es telefonszámon. Szeretettel várják a gyermekeket, akik ezáltal jobban meg szeretnék ismerni a Bibliát.

Kincses-sziget gyerektábor Marosszentgyörgyön
A Katolikus Magyar Bibliatársulat június 25–28. között Kincses-sziget gyerektábort tart I–VIII. osztályos diákok részére a marosszentgyörgyi plébánián. A tábor ideje alatt lesz előadás, kis csoportos beszélgetés, kirándulás, éneklés, játék, színes est. Jelentkezni június 10-ig lehet a 0723 040 127-es telefonszámon vagy a hennmagdo@yahoo.fr e-mail-címen.

Nyári zenetábor Tordatúron
A kolozsvári InstruMentor egyesület nyári zenetáborokat szervez július 2–21. között I–IV. illetve V–VIII. osztályos gyerekeknek Tordatúron. Nyáron is zenéljünk! Egy hétig az éneklés, gitár, furulya, játék, szórakozás, vidámság kapcsolja össze a táborozó gyerekeket. A tábor célja a hangszeres zene népszerűsítése, az együttzenélés örömének felfedezése, zenebarát gyermekek nevelése. A foglalkozásokat szakképzett pedagógusok vezetik egészséges, falusi környezetben. A helyek száma korlátozott. Érdeklődni és jelentkezni az intstrumentor2010@gmail.com email-címen vagy a 0723 769 762 telefonszámon lehet.

25 év a szenvedélybetegek szolgálatában – Konferencia Marosvásárhelyen
A Bonus Pastor Alapítvány tevékenységének 25 éves évfordulója alkalmából nemzetközi jubileumi konferenciát tart június 23-án, szombaton a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében. Jelentkezni június 20-ig lehetséges. Regisztráció és bővebb információ a www.bonuspastor.ro internetes oldalon lehetséges. Bővebben a mai déli magazinban.

FerBiT2018
Bátorság, Téged hív! – ezekkel az örömteli szavakkal gurul július 21–27. közti időszakban a XI. FerBiT.
Az útvonal: Csíksomlyó – Szováta – Szamosújvár – Zsibó – Kaplony – Máriapócs. A FerBiT tarisznyájából Assisi Szent Ferenc imádságos lelkülete, a vidámság, az együttlét öröme, a meglepetések sorozata az idén sem marad ki. Máriapócsról a hazautazás autóbusszal lesz, a bicikliket erre a célra felszerelt autók fogják hazaszállítani. Jelentkezni július 15-ig lehet a www.ferbit.ro oldalon, további információkat pedig a biciklistak@gmail.com e-mail címen, vagy a 0741 940 171-es telefonszámon lehet kérni Bonaventura testvérnél.

Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó Szatmárnémetiben
Szatmárnémetiben szervezik július 25–29. között az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozót (OKIT), amelynek házigazdája a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye. A jelentkezések határideje június 10., a helyek száma egyházmegyénként korlátozott. Újdonság, hogy a regisztráció nem online történik, hanem az egyházmegyei felelősöknél. Az ifjúsági felelősök listája, valamint elérhetőségük a www.intc.ro/hu oldalon található.

Időjárás: Ma országszerte záporok, zivatarok kialakulására számíthatunk, melyek között egy-egy erősebb zivatar felhőszakadás, kisebb méretű jég is lehet. Északnyugaton már reggel is zenghet az ég. Többfelé megélénkül a keleties szél. Napközben 25-31 fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2018. június 6.

About the author

maradmin

Leave a Comment