2018. június 8. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Mária Rádiós önkéntes-találkozók
A végéhez közelednek a júniusi önkéntes-találkozók. Ma délután négy órakor Nagykárolyban a Szent László közösségi házban lesz önkéntes találkozó. Június 9, holnap délelőtt 11 órától a szatmári, székesegyház plébánia hittantermébe várjuk önkénteseinket, június 10-én pedig a Szatmárnémeti főterén tartandó Jézus Szíve búcsún találkozhatnak promóciós munkatársunkkal, majd délután három órától Érmihályfalván lesz a találkozó a plébánia hittantermében. Ezúttal Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen elmarad az önkéntes találkozó.

Kiállításmegnyitó Székelyudvarhelyen
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Szerzetesek asztalánál című vándorkiállításának megnyitóját ma este hét órakor tartják a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban. Köszöntőt mond Kovács Csaba Antal OFM, a kiállítást megnyitja dr. Saly Noémi muzeológus, a kiállítás kurátora, valamint az est házigazdája dr. Miklós Zoltán múzeumigazgató. A kiállítás szeptember 30-ig látogatható.

12. Jótékonysági Maraton Szatmárnémetiben
Új névvel, új arculattal jelentkezik idén a tizenkettedik alkalommal megszervezett Caritas Jótékonysági Maraton. A nemes cél érdekében történő gyaloglás ezúttal Szatmárnémeti területén zajlik. Holnap reggel 8 órakor a székesegyház elől indulnak a résztvevők, és mintegy hat kilométer kellemes, üdítő séta után a Varázskertbe érkeznek. A Szatmári Caritas a közösség segítségét a tavaly létesített szenzoriális kert terápiás eszközökkel való felszereléséhez kéri. Regisztrálni a helyszínen vagy a Caritas székhelyén lehet.

Mária Szíve ünnepe
A gyulafehérvári főegyházmegyében Kolozsváron, a Mária Szíve-templomban a búcsús szentmise június 9-én, holnap délelőtt 11 órakor kezdődik. A szentbeszédet Nóda Mózes, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának tanára tartja.

Ifjúsági hangverseny a Mariánumban
Június 9-én, holnap déli 12 órakor a szovátai Mariánumban ifjúsági hangversenyre kerül sor a budapesti Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola zongora tanszakos növendékei elődadásában; műsoron Bach-, Scarlatti-, Haydn-, Mendelssohn-, Chopin-, Kuhlau-, Grieg-, Brahms- és Bartók művek csendülnek fel, valamint fellép a Magyar Örökségdíjjal kitüntetett Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar. Szeretettel várnak minden muzsikakedvelőt!

Előadás Csíkszeredában
A csíkszeredai Szent Ágoston-plébánia Jó Irány elnevezésű családos közössége szervezésében Álarcaink, és ami mögötte van! témakörben tart előadást Kovács Zsolt kézdimartonosi plébános június 9-én, holnap délután négy órától a plébánia hittantermében. Érdeklődni a 0749 142.677-es telefonszámon lehet. Várnak minden érdeklődőt!

Gyerek-bibliahét Marosvásárhelyen
A Katolikus Magyar Bibliatársulat és a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-egyházközség szervezésében I–VIII. osztályos diákok részére június 18–22. között gyerek-bibliahét lesz a plébánián. Jelentkezni június 10-ig lehet a hennmagdo@yahoo.fr e-mail-címen vagy a 0723 040 127-es telefonszámon. Szeretettel várják a gyermekeket, akik ezáltal is jobban meg szeretnék ismerni a Bibliát.

Kincses-sziget gyerektábor Marosszentgyörgyön
A Katolikus Magyar Bibliatársulat június 25–28. között Kincses-sziget gyerektábort tart I–VIII. osztályos diákok részére a marosszentgyörgyi plébánián. A tábor ideje alatt lesz előadás, kis csoportos beszélgetés, kirándulás, éneklés, játék, színes est. Jelentkezni június 10-ig lehet a 0723 040 127-es telefonszámon vagy a hennmagdo@yahoo.fr e-mail-címen.

Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó Szatmárnémetiben
Szatmárnémetiben szervezik július 25–29. között az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozót (OKIT), amelynek házigazdája a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye. A jelentkezések határideje június 10., a helyek száma egyházmegyénként korlátozott. Újdonság, hogy a regisztráció nem online történik, hanem az egyházmegyei felelősöknél. Az ifjúsági felelősök listája, valamint elérhetőségük a www.intc.ro/hu oldalon található.

Mobilmentes nap Székelyudvarhelyen
A Gyulafehérvári Caritas szervezésében Székelyudvarhelyen első alkalommal tartanak mobilmentes napot, június 10-én. A programra kis- és nagycsaládokat egyaránt várnak. Regisztrálni a Kossuth utca 18. szám alatt lehet az esemény napján, 10-12 óra között. Várnak minden érdeklődőt, aki egy három órás, mobiltelefon nélküli, élménydús napra vágyik családja körében.

Gyermeknap Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi egyházak női csoportjai és fiataljai közösen szerveznek gyermeknapot a közöttük fogyatékkal élő gyermekek számára június 11-én délután hat órától a Baptista imaházban. Jelentkezni még a mai napon lehet lehet a    0745-862.294-es telefonszámon.

Időjárás: Ma kezdetben többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok, egy-egy hevesebb zivatar ezen a napon is előfordulhat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kíséretében.  Zivataroktól függetlenül délen élénkülhet meg a keleties szél. Napközben 25-31 fokot mérhetünk, délen lesz a legmelegebb.

MRE - Hírszolgálat, 2018. június 8.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Felsőboldogfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk nyitott szívvel az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé és ma különösképpen is adjunk hálát, hogy velünk és közöttünk maradt a kenyér színe alatt.

Jézus Szent Szíve ünnepe
A gyulafehérvári főegyházmegyében, Madéfalván ma délelőtt 11 órakor kezdődő búcsún, Tamás József segédpüspök, általános helynök aranymisét mutat be.  
A botvári kápolna búcsúja szintén ma délelőtt 11 órakor kezdődik. A gyergyószentmiklósi hívek reggel 9 órakor indulnak a Szent Miklós-templom elől.
A ditrói nagytemplom búcsúját is ma délelőtt 11 órakor ünneplik. A szentbeszédet Kiss László, hévízi esperes-plébános tartja.
A korondi egyházközség búcsúján, ma déli 12 órakor a szentbeszédet Both László szovátai segédlelkész mondja.
A lónyai Jézus Szíve-templom búcsús ünnepi szentmiséje délután 5 órakor kezdődik, a szónok Palcău Augustin, marosjárai plébános. A szentmisén közreműködik a máréfalvi „Con Spirito” vegyeskórus, Dávid Izabella vezetésével.
Székelyudvarhelyen a Jézus-kápolna búcsús szentmiséje ma délután 5 órakor kezdődik Koncsag László szentegyházasfalvi plébános prédikációjával.
A nyárádszeredai plébániatemplom búcsús szentmiséjét ma délután 6 órakor tartják. A szentbeszédet Lőrinczi Károly vicei plébános mondja.
Pusztakalánban, ma délután 5 órától ünneplik a templom búcsúját. A szentmisén Popesc Mihăiță Cristian diakónus prédikál.
Kolozsváron, a kerekdombi Jézus Szíve templomban a búcsút szintén ma délután 6 órától tartják. A szentmisén Székely Dénes teológiai tanár, kanonok, kolozsmonostori plébános prédikál.
A Brassó-bolonyai Jézus Szent Szíve-templomban ma délután 5 órakor magyar nyelven, este 7 órakor pedig román nyelven mutatják be a búcsús szentmisét.
Búcsút tartanak a gordon-hegyi Jézus Szíve-kilátónál is, Farkaslaka községben. Az ünnepi szentmise előtt, holnap délelőtt 11 órakor, megáldják a Zawaczki Walter szobrászművész által készített keresztutat. A szentmise délután 1 órakor kezdődik, szónoka Jakab Lajos vágási plébános. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti. Szentkeresztbányán június 9-én, holnap délelőtt 11 órakor lesz a búcsús szentmise.
A kolozsi plébániatemplomban holnap délután 6 órakor a búcsús szesntmise főcelebránsa és szónoka Veres Stelian plébániai kormányzó Kolozsvárról.
Gödemesterházán június 10-én, vasárnap délután 1 órakor tartják a plébániatemplom búcsúját. Az ünnepi szentmisén Márton István gyergyótölgyesi plébános prédikál.
A nagyváradi egyházmegyében ma délután 6 órakor Jézus Szíve tiszteletére ünnepi szentmisét tartanak a nagyvárad-olaszi Barátok templomában. A szentmise főcelebránsa és szónoka Fodor József általános helynök lesz.
A szatmári egyházmegyében Érkörtvélyesen ma délelőtt 11 órától kezdődik a szentmise, a szentbeszédet Nagy János Csaba érsemjéni plébános tartja.
Nagytarnán szintén ma  délelőtt 11 órától tartják a búcsút. Itt a szentmisén Antku István mikolai plébános prédikál.
Tiszaveresmarton is ma ünnepel. Délután 6 órakor a templom búcsúján Linzenbold Szabolcs máramarosszigeti segédlelkész tartja a homíliát.
Az egyházmegye Jézus Szíve-búcsúját a hagyományoknak megfelelően idén is az ünnepet követő vasárnapon június 10-én tartják, a székesegyház előtt felállított pódiumon, Szatmárnémeti régi főterén, délelőtt 11 órától, melynek meghívott szónoka Labancz Zsolt, a Magyar Piarista Rend Tartományfőnöke. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetítünk.
A temesvári egyházmegyében ma délután 5 órakor a nagykomlósi templomban a búcsús szentmise főcelebránsa Bene Tamás csanádi plébános.
Szintén ma délután 6 órakor tartják a temesvár-józsefvárosi Notre Dame zárdatemplom búcsúünnepét. A szentmise főcelebránsa Reinholz Andreas máriaradnai plébános.
Az aninai közösség június 10-én, vasárnap délelőtt 10 órai kezdettel ünnepli a templombúcsút, melynek főcelebránsa Jäger Martin plébános.
A temesvár-erzsébetvárosi templom búcsúján a szentmisét június 10-én, vasárnap délelőtt 11 órakor Georg Henn németországi újmisés mutatja be.
A dezsőházi templom búcsúját vasárnap délelőtt 11 órától tartják, szentbeszédet mond Sztojanovics Péter plébános.

Mária Rádiós önkéntes-találkozók
A végéhez közelednek a júniusi önkéntes-találkozók. Ma délután négy órakor Nagykárolyban a Szent László közösségi házban lesz önkéntes találkozó. Június 9, holnap délelőtt 11 órától a szatmári, székesegyház plébánia hittantermébe várjuk önkénteseinket, június 10-én pedig a Szatmárnémeti főterén tartandó Jézus Szíve búcsún találkozhatnak promóciós munkatársunkkal, majd délután három órától Érmihályfalván lesz a találkozó a plébánia hittantermében. Ezúttal Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen elmarad az önkéntes találkozó.

12. Jótékonysági Maraton Szatmárnémetiben
Új névvel, új arculattal jelentkezik idén a tizenkettedik alkalommal megszervezett Caritas Jótékonysági Maraton. A nemes cél érdekében történő gyaloglás ezúttal Szatmárnémeti területén zajlik. Június 9-én holnap reggel 8 órakor a székesegyház elől indulnak a résztvevők, és mintegy hat kilométer kellemes, üdítő séta után a Varázskertbe érkeznek. A Szatmári Caritas a közösség segítségét a tavaly létesített szenzoriális kert terápiás eszközökkel való felszereléséhez kéri. Regisztrálni a helyszínen lehet.

Időjárás: Ma kezdetben többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok, egy-egy hevesebb zivatar ezen a napon is előfordulhat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kíséretében.  Zivataroktól függetlenül délen élénkülhet meg a keleties szél. Napközben  25-31 fokot mérhetünk, délen lesz a legmelegebb.

MRE - Hírszolgálat, 2018. június 8.

About the author

maradmin

Leave a Comment