2018. május 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N
 
Romániába látogat Ferenc pápa
Viorica Dăncilă miniszterelnök egy közszolgálati TV-nek adott interjújában bejelentette, hogy 2019-ben Romániába látogat Ferenc pápa. A bejelentést a miniszterelnök közvetlenül azután tette meg, hogy tegnap hivatalos látogatást tett a Vatikánba és találkozott Ferenc pápával is. A miniszterelnők május 10. és 13. között tartózkodik hivatalos vatikáni látogatáson. Ferenc pápa mellett találkozni fog Pietro Parolin bíborossal, a Vatikán államtitkárával is – tette közzé a transidex.ro.
 
Felvételi a nagyváradi Szent László Gimnáziumba
A Szent László Római Katolikus Gimnázium felvételit hírdet teológia-intenzív angol szakra. A jelentkezők nem szükséges részt vegyenek a számítógépes elosztásban, viszont hittanból kell vizsgázzanak. A felvételi időpontja május 18., péntek, reggel kilenc órakor szóbeli, tizenegy órától pedig írásbeli vizsga a megadott tételek alapján. Eredményhírdetés május 22-én. Beíratkozni május 14-én, illetve 15-én lehet reggel 8 és délután 16 óra között az iskola titkárságán. A IX. osztályba bejutott diákok szállást igényelhetnek a Caritas Catolica bentlakásában. A kérvényt az intézmény titkárságán lehet benyújtani.
 
Búcsúk a hétvégén
A magyarfenesi templom Urunk mennybemenetelének tiszteletére van felszentelve. Búcsúját ma délután négy órakor ünneplik. A szentmisén Székely Dénes teológiai tanár, kolozsmonostori plébános tartja a szentbeszédet.
Május 13-án, holnap déli tizenkét órától tartják a Boldog Gizella tiszteletére felszentelt arad-gáji templom búcsúünnepségét, amelynek ünnepi szónoka Szabó Péter kanonok, zimándújfalui plébános. 
A fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére Székelyszentlélek filiájában, Bogárfalván a templom búcsúját május 13-án, holnap délben fél egy órától ünneplik. A szentbeszédet Tamás Barna, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz egyházközség plébánosa tartja.
A nagykárolyi Fatimai Szűz Mária-templom búcsúját ugyancsak holnap déli tizenkét órától tartják. Az ünnepre készülve ma délután hat órakor májusi ájtatosságot végeznek, hét órától szentmise lesz, majd gyertyás körmenet és engesztelő szentségimádás. A búcsú meghívott szónoka Simon Attila, a Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa.
 
Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a Brassó-bolonyai plébániatemplomban, holnap pedig Csíkmadarason tartják az örökös szentségimádási napot. A nagyváradi egyházmegyében holnap Újpalotán és Bélben lesz a híveknek lehetősége az örökös szentségimádásába bekapcsolódni.
Járuljunk örömmel az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt, készítve szívünket a Szentlélek befogadására. 
 
Főegyházmegyei gyűjtés a katolikus sajtó javára
A társadalmi kommunikáció világnapján, május 13-án, vasárnap a gyulafehérvári főegyházmegye templomaiban gyűjtés lesz az erdélyi egyházi média támogatására. A gyűjtésről Jakubinyi György érsek körlevélben tájékoztatta az egyházmegye papságát, kérve a hívek segítségét, hogy adományaikkal támogassák a világosságot hozó SZÓ útját a mai világban, hogy a katolikus média eszközein keresztül épülhessen a közösség, összefonódva az imádságban és a testvéri szeretet gyakorlásában.
 
Templom megáldása Dólyán
Május 13-án, holnap délelőtt tíz órakor Böcskei László megyés püspök ünnepélyes hálaadó szentmise keretében áldja meg a belsőleg felújított dólyai templomot. Várnak mindenkit az ünnepi szentmisére.
 
Szent Antal ereklyéje az egyházmegyék templomaiban
Holnap délután három órakor a nagyváradi székesegyházba érkezik Szent Antal ereklyéje. Délután hat órakor Böcskei László megyés püspök mutat be szentmisét a székesegyházban, melynek szónoka Kóhr Balázs kanonok lesz. A szentmise után körmenetet tartanak az ereklyével. A következő állomás a zilahi római katolikus templom lesz, ahol hétfőn, május 14-én, délután 3-6 óra között lesz jelent a népszerű szent ereklyéje. A további helyszínekről hírműsorainkban értesítjük hallgatóinkat.
 
Örök titok – Előadás Gyimesközéplokon
A hidegségi fiatalok egy lelkes csoportja szeretettel hív és vár minden érdeklődőt május 13-án, holnap az este fél 8 órakor kezdődő előadásra a gyimesközéploki kultúrotthonba, melynek címe: Örök titok – A gyónási titok áldozata. A belépés díjtalan; a szervezők számítanak a falubeliek és az érdeklődők jelenlétére. 
 
Várad-Szőllősi zenei estek
Folytatódnak a zenei estek a Nagyváradi Püspökség és a Váradszőllősi Plébánia közös szervezésében. Holnap este hét órakor Erich Türk, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia professzora tart koncertet. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt és zenekedvelőt várnak.
 
Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap Kézdikővárról közvetítünk szentmisét délelőtt fél tizenegy órától. 
 
Időjárás: Az érkező fagyosszentek éreztetik hatásukat, hiszen országszerte néhány fokkal visszaesik a levegő hőmérseklete, és sok helyen számíthatunk záporra, zivatarra. Ma még legtöbb helyen 24-29 fok közötti maximumokra készülhetünk, holnapra viszont 15–25 fok között alakul a levegő hőmérséklete. 
 
MRE - Hírszolgálat, 2018. május 12.

About the author

maradmin

Leave a Comment