2018. május 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Tematikus nap a Mária rádióban
Tematikus napjaink keretében folytatjuk elmélkedéseinket a legszentebb Oltáriszentségről. E havi mottónk: „Aki méltatlanul eszi a kenyeret és issza az Úr kelyhét, az Úr teste és vére ellen vét.” Sokszor elhangzik a felszólítás: „gyermekem, add nekem a te szívedet!” Igen, hadd adja bele Isten önmagát, Jézus Krisztus teste és vére által. Erre van szükségünk, hogy méltóképpen, Őt imádva, szolgálva dicsőségét mindenben, egyenesen a cél felé, az örökkévalóság felé haladjunk hitben, reményben és szeretetben. Ezekről elmélkedünk együtt a mai tematikus napunkon. Tartsanak velünk Önök is!

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán  Csíkszenttamáson tartják az örökös szentségimádási napot. Húsvét vasárnapjától pünkösdvasárnapig tartó ötven napot ujjongó örömmel üljük meg: egyetlen ünnepnapként. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, imádatunkat.

Bérmálás Gelencén és Haralyon
Ma délelőtt 10 órakor a gelencei templomban 185 fiatal, a haralyi Nepomuki Szent János-templom búcsúünnepén pedig a délután 5 órakor kezdődő szentmise keretében 19 fiatal részesül a bérmálás szentségében Tamás József püspök kézfeltétele által.

Misszió és idegsebészet! – Előadás Székelyudvarhelyen
Május 17-én, holnap délután 6 órától a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban vetített képes előadást tart dr. Csókay András budapesti idegsebész, főorvos Misszió és idegsebészet! címmel. Előzetes bejelentkezés nem szükséges.

Zarándokvonatok fogadása Kolozsváron
A Boldogasszony zarándokvonat és a Csíksomlyó Express – Székely Gyors vonat utasait idén a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum – KIFOR üdvözli. A Boldogasszony zarándokvonat holnap a kolozsvári állomásra 14:13-ra érkezik meg, illetve 14:38-kor indul tovább. A zarándokokat Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, Veres Stelian, plébániai kormányzó, valamint Magyarország kolozsvári főkonzulátusának képviselője üdvözli. A Csíksomlyó Express – Székely Gyors pénteken, május 18-án 13:55-re érkezik meg a kincses városba és 14:13-kor indul tovább. A zarándokokat a Kalotaszentkirályi Néptánccsoport előadásával örvendezteti majd, illetve Antal Géza, az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének ügyvezető elnöke, Veres Stelian, plébániai kormányzó és Magyarország kolozsvári főkonzulátusának képviselője köszönti majd az utasokat.

Miguel Maury Buendía bukaresti apostoli nuncius látogatása a temesvári egyházmegyében
Roos Márton megyés püspök meghívására pünkösd ünnepére május 18-20. között – a temesvári egyházmegyébe látogat Excellenciás Msgr. Miguel Maury Buendía, a Szentszék romániai és moldáviai nagykövete. Bővebben a látogatásról a Romkat.ro honlapon olvashatnak.

Csíksomlyói pünkösdi búcsú 2018
Az idei pünkösdi zarándoklat programja a következő: május 18-án, pénteken az este 7 órakor kezdődő szentmise nyitja meg a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot, melyet rádiónk is élő adásban közvetít. A szentmise után néhány gondolat erejéig a csíksomlyói stúdióból köszöntjük majd hallgatóinkat. A kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás kezdődik közvetlenül a szentmise után.
Május 19-én, szombaton reggel 7-kor és 8-kor, valamint este 7 órakor lesznek szentmisék a kegytemplomban. A kegytemplom előtti térről az élő adással reggel 9 órától jelentkezünk. A helyszínről fogadjuk a zarándokok imaszándékait, majd együtt imádkozzuk a dicsőséges rózsafüzért. 10 órától interjúkkal folytatódik a műsor, előbb a kegytemplom mellől, majd fél 12-től a Hármashalom oltár mögül.
A papságot, a búcsú szimbólumának tekintett labarumot és a pápai kisbazilika-jelvényt kísérő kordon délelőtt fél 11-kor indul a kegytemplom előtti térről az ünnepi szentmise helyszínére, a Kissomlyó- és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregbe, a Hármashalom oltárhoz, ahol a búcsús szentmise délután fél 1-kor kezdődik. Az ünnepi szónok Marian Adam Waligóra pálos szerzetes, a Częstochowában lévő Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke.
A csíksomlyói Szent Péter és Szent Pál plébániatemplomban május 19-én, szombaton délután 5 órakor ünnepi szentmisét tartanak a Moldvából érkezett csángóknak, melynek főcelebránsa és szónoka Berszán Lajos, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum lelkivezetője. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti, a Duna Televízió pedig felvételt készít. Este 10 órától ugyancsak a plébániatemplomban éjszakai virrasztást tartanak a sepsiszentgyörgyi Élet a Lélekben imacsoport vezetésével, mely a reggel 5 órától kezdődő szentmisével ér véget. Rádiónk hullámain keresztül hallgatóink is bekapcsolódhatnak az éjszakai imádságokba.
A Salvator kápolnában is este 10 órától éjszakai virrasztás lesz egészen reggel 5 óráig a cserkészek és Simó Gáspár, a Segítő Mária Gimnázium spirituálisának vezetésével.
Pünkösd ünnepén, május 20-án, vasárnap a szentmisék a kegytemplomban reggel 7-kor, 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor lesznek. Pünkösd másodnapján május 21-én, hétfőn a szentmisék a kegytemplomban szintén ünnepi sorrendben lesznek, akárcsak vasárnap. Mindkét nap rádiónk a délelőtti fél 11 órás szentmisét közvetíti.

Időjárás: Ma is többfelé várható eső, zápor, zivatar. Az élénk nyugati-délnyugati szelet keleten, északkeleten és a zivatarok környezetében erős lökések kísérhetik. Hajnalban 6-10, délután 16-25 fok várható. 

MRE - Hírszolgálat, 2018. május 16.

About the author

maradmin

Leave a Comment