2018. május 2. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Kereszt megtalálása napi búcsúk
A Gyulafehérvári főegyházmegyében Kézdiszentkereszten holnap délelőtt 11 órakor tartják a búcsús szentmisét. Meghívott szónok: Varga Rezső, kézdikővári plébános. Zetelakán holnap délután 6 órakor lesz a búcsús szentmise.
A Szatmári egyházmegyében szintén holnap Szent Kereszt megtalálása ünnepén Csanálos katolikus közössége gyűl egybe és várja a zarándok híveket.

Bérmálás Zabolán
A zabolai plébániatemplomban holnap a délután 5 órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek kiszolgáltatja a bérmálás szentségét.

Szentségimádás az alsódobói Isteni irgalmasság kápolnában
Minden hónap első csütörtökén szentségimádást tartanak a vágási egyházközség filiájában található alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában. Délután 3 órakor elimádkozzák az isteni irgalmasság rózsafüzért, majd az örvendetes-, a világosság-, a fájdalmas- és a dicsőséges rózsafüzért. Este 6 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség van.

Virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébániatemplomban minden elsőpénteken este 10 órától virrasztás van, amelyet rádiónk élő adásban közvetít.

Levéltári kiállítás Nagyváradon
Május 4-én, pénteken 9 órakor nyílik és 16 óráig lesz látogatható a Documenta Varadiensis című kiállítás, amely a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség történeti levéltári anyagába nyújt betekintést az Állami Levéltárak Bihar Megyei Kirendeltségének székhelyén (Traian Blajovici utca). Rendkívül fontos, hogy az érdeklődők rendelkezzenek érvényes személyigazolvánnyal, ugyanis az állami levéltárak belső szabályzata értelmében kizárólag a regisztrált személyek élvezhetik az intézmény szolgáltatásait.
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és az Állami Levéltárak Bihar Megyei Kirendeltsége által együttműködésben megvalósított irattári kiállítás úttörőnek számít a maga nemében. Korábban nem volt példa a két intézmény hasonló együttműködésére, illetve első ízben kerül sor a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a két intézmény gyűjteményében őrzött irattári anyagának részleges kiállítására is.

50 éves Neokatekumenális Út
Május 5-én, szombaton 11 órakor Ferenc pápa Rómában, a Tor Vergata városrészbe látogat, ahol találkozik a fennállásuk 50. évfordulóját ünneplő Neokatekumenális Út tagjaival. A lelkiségi mozgalom nagyváradi tagjait erre a jelentős eseményre elkíséri Böcskei László megyés püspök is. Székelyudvarhelyről 12 fős küldöttség képviseli a helyi közösségeket László Attila szombatfalvi plébános vezetésével.

Boldog Gizella-búcsúk
A Gyulafehérvári főegyházmegyében Marosludason, az Andrási telepen a Boldog Gizella-templom búcsúünnepét május 5-én, szombaton délelőtt 11 órakor tartják. A szentmisén Szőcs Csaba, a Verbum kiadó igazgatója, szászfenesi plébános prédikál.
Szentkeresztbánya filiájában, Lövétebányán május 12-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A lövétebányai iskolában kialakított Boldog Gizella védelmébe ajánlott kápolnához a szentkeresztbányai és lövétei hívek évenként elzarándokolnak.

Váradszöllősi Zenei Estek 2018
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Váradszőllősi Római Katolikus Plébánia közös szervezésében május 6-án, vasárnap 19 órakor kezdetét veszi a Váradszöllősi Zenei Estek című programsorozat. Az első alkalom előadója Costea Marcel Octav, a bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem professzora, a bukaresti Szent József Székesegyház zenei igazgatója. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Ferences Ösvény 1. Gyergyószárhegyen
Május 11-13. között a szárhegyi Ferences Kolostorban kerül sor a három hétvégéből álló Ferences Ösvény lelki programsorozat első találkozójára, amelyen Szent Ferenc életével és evangéliumi lelkiségével, vagyis a ferencességgel ismerkedhetnek meg a résztvevők.

IV. gyalogos zarándoklat Gyulafehérvárról Csíksomlyóra
A IV. gyalogos zarándoklat az ezeréves püspöki székhelyről május 12-én indul. Pénteken, május 19-én este részt vesznek a pünkösdi búcsú nyitó szentmiséjén, a kegytemplomban, szombaton keresztutat végeznek a somlyói kálvárián, majd a nyeregben ott lesznek a búcsús szentmisén. Érdeklődni és jelentkezni még a mai nap folyamán lehet a 0740-831484-es telefonszámon vagy a csiksomlyo.gyalog@yahoo.com e-mail-címen. Bővebben az eseményről az esemény facebook oldalán olvashatnak.

Időjárás: Május első napjaiban továbbra is meleg, de labilis időre kell számítani. Marad a nyarat idéző hőmérséklet, de nem lesz zavartalan a napsütés. A gyakran erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből több helyen számítani kell záporokra, zivatarokra. Délután 24-31 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2018. május 2.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán  Lázárfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Húsvét vasárnapjától pünkösdvasárnapig tartó ötven napot ujjongó örömmel üljük meg: egyetlen ünnepnapként. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, imádatunkat.

Akció a Caritas Catolica nagyváradi boltjában
Ezen a héten 50%-os árengedmény van minden árucikkre a Caritas Catolica Spartacus utca 31/A szám alatti használt áru boltjában (Szent Erzsébet Otthon mellett)! Ruhák, cipők, játékok, lakberendezési cikkek féláron kaphatók. Várnak minden érdeklődőt!

Kiégés és rekreáció az orvos életében
Május 4-én este hét órától a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban orvosok találkozójára kerül sor Kiégés és rekreáció az orvos életében címmel. Töltekezési lehetőség a szakmabelieknek, ahol szupervíziós módszerrel tekintik át, hogyan lehet felismerni az orvosi hivatásban a kiégés jeleit és megelőzni azt. Jelentkezni még a mai nap folyamán lehet. Bővebb információ a 0266-210537-es és a 0755-489743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail címen.

Jakab Antal-emléknap Kilyénfalván
Május 4-én, pénteken tizenegyedik alkalommal tartják meg Kilyénfalván a Jakab Antal-hittanversenyt/-emléknapot. A program a plébániatemplomban délelőtt 11 órakor szentmisével kezdődik, amelyet Fejér Lajos plébános a püspök halálának 25. évfordulója alkalmából mutat be. Ezt a templomkertben a hagyományos koszorúzás, majd a kultúrotthonban a helyi és vendéggyermekek részvételével zajló műsoros megemlékezés követi.
Az idei megemlékezés mottója Jakab Antal utolsó szavai: „Hálás szívvel hálát adok.”

Lelkigyakorlat gyászolóknak Kézdivásárhelyen
A kézdivásárhelyi Boldog Özséb-plébánián május 4-6. között lelkigyakorlatot tartanak gyászolók számára Hajlák Attila-István segédlelkész vezetésével. Érdeklődni és jelentkezni a 0742-698166-os telefonszámon lehet.

50 éves Neokatekumenális Út
Május 5-én, szombaton 11 órakor Ferenc pápa Rómában, a Tor Vergata városrészbe látogat, ahol találkozik a fennállásuk 50. évfordulóját ünneplő Neokatekumenális Út tagjaival. A lelkiségi mozgalom nagyváradi tagjait erre a jelentős eseményre elkíséri Böcskei László megyés püspök is.

Rövid terápiás program szenvedélybetegeknek
A Bonus Pastor Alapítvány május 7–18. rövid terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak Szentkatolnán. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni, további részletek felől érdeklődni az alapítvány központi irodáján, a 0265-254460 telefonszámon lehet. Ma van az utolsó jelentkezési nap.

Szentségimádás a családokért Temesváron
A temesvár-józsefvárosi plébánián minden hónap első csütörtökén este fél 8 órától találkoznak az édesanyák, édesapák, férjek, feleségek, gyerekek, nagymamák, hogy együtt imádkozzanak gyermekeikért, férjükért, feleségükért, szüleikért, unokáikért, elhunyt családtagjaikért, a családokért, a plébániaközösségért, a lelkipásztorokért, a betegekért és egymásért.

Anya-lánya lelkinap Sepsiszentgyörgyön
A Gyulafehérvári Főegyházmegye családpasztorációs munkacsoportja édesanyáknak és lányaiknak szervez lelkinapot május 12-én Sepsiszentgyörgyön, a Szent József Plébánián. A „Kettesben – anyával" címmel meghirdetett rendezvény jó lehetőség lehet az anya-lánya kapcsolat elmélyítésére. Olyan anya-lánya párosokat várnak, akiknél a lányok már megkezdték a középiskolát, de nem idősebbek 23 évesnél. A szervezők változatos, színes programmal készülnek, további részleteket a www.csalad.ro oldalon találnak, ugyanott lehet bejelentkezni a lelkinapra. Szükség esetén információ a kertesz.maria@csalad.ro e-mail címen, vagy a 0743 152 008-as telefonszámon kapható. Bővebben a lelkinapról a mai Déli magazinban hallhatnak.

IV. gyalogos zarándoklat Gyulafehérvárról Csíksomlyóra
A IV. gyalogos zarándoklat az ezeréves püspöki székhelyről május 12-én indul. Pénteken, május 19-én este részt vesznek a pünkösdi búcsú nyitó szentmiséjén, a kegytemplomban, szombaton keresztutat végeznek a somlyói kálvárián, majd a nyeregben ott lesznek a búcsús szentmisén. Érdeklődni és jelentkezni még a mai nap folyamán lehet a 0740-831484-es telefonszámon vagy a csiksomlyo.gyalog@yahoo.com e-mail-címen. Bővebben az eseményről az esemény facebook oldalán olvashatnak.

Időjárás: Május első napjaiban továbbra is meleg, de labilis időre kell számítani. Marad a nyarat idéző hőmérséklet, de nem lesz zavartalan a napsütés. A gyakran erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből több helyen számítani kell záporokra, zivatarokra. Délután 24-31 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2018. május 2.

About the author

maradmin

Leave a Comment