2018. május 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap és búcsú Szentágotán
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a szentágotai templomban tartják az örökös szentségimádási napot, amelynek Szűz Mária, keresztények segítsége a titulusa. A délután öt órakor kezdődő ünnepi búcsús szentmisén Táncos Levente-György dicsőszentmártoni plébános prédikál.

Bérmálás egyházmegyékszerte
Ma délelőtt tíz órakor a sárfalvi templomban 21 fiatal, a kézdialmási templomban pedig a délután 5 órakor kezdődő szentmise keretében 33 fiatal és 1 felnőtt részesül a bérmálás szentségében Jakubinyi György érsek kézfeltétele által.
A bukaresti Bărăția plébánia magyar nyelvű közösségének meghívására és a helyi főpásztor, Ioan Robu érsek jóváhagyásával május 26-án, szombaton a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén Böcskei László nagyváradi megyés püspök 19 bukaresti magyar fiatalt részesít a keresztény nagykorúság szentségében.
Május 27-én, vasárnap a délelőtt tíz órakor kezdődő szentmisén ugyancsak Böcskei László megyés püspök 24 fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét a tasnádi plébániatemplomban. A fiatalok felkészítését Bodor Zoltán plébános végezte.

Szent Antal ereklyéje az egyházmegyék templomaiban
Ma délelőtt Segesváron, a Szentlélek görög katolikus templomba érkezik Páduai Szent Antal ereklyéje, ahonnan folytatja zarándokútját a csíksomlyói kegytemplomba. Itt ma délután négy és este fél kilenc között róhatják le tiszteletüket a hívek, az ismert szent földi maradványai előtt. Holnap, május 25-én, a brassói Szent Kereszt felmagasztalása templomba viszik az ereklyét.

Templom megáldása Hegyközszentmiklóson
Május 27-én, vasárnap délután öt órakor Böcskei László megyés püspök ünnepélyes szentmise keretében áldja meg a teljesen megújult hegyközszentmiklósi templomot. Mivel a templom titulusát illetően nincsenek megbízható adatok, a templom búcsúját a jövőben Pünkösd utáni hétfőn, Szűz Máriának, az Egyház Anyjának emléknapján fogják tartani.

Plébániai napok Gyergyóalfaluban és Nagybányán
Május 25-én és 26-án plébániai napok lesznek Gyergyóalfaluban „Az Egyház mi vagyunk!” mottóval. A program holnap délután öt órakor kezdődik Szénégető István atya „Házasság, család, közösség” című előadásával. Az est folyamán lesz még élményszinház és egyébb előadások. Szombaton különböző vetélkedők és ügyességi játékok lesznek fiataloknak és családoknak egyaránt, illetve kézműves programok, gyereksátor. A programot szombaton délben egy órakor zárják a plébánia udvarán.
Plébániai napokat tartanak a nagybányai Krisztus Király plébánián is május 25-27 között „Erősödjetek meg belső emberré az Ő Lelke által” címmel. A program itt holnap este hétkor szentmisével kezdődik, majd zenés szentségimádás lesz a plébánia megújulásáért. Szombaton lesz ismét szentmise, hittanosok rövid jelenetei, csoportos beszélgetések, előadás és koncert. Vasárnap Dr. Frigy Szabolcs egyetemi tanár előadását hallhatják „Vallásosságunk jelene és jövője” címmel délután öt órától, majd májusi ájtatosság, szentmise és retró est.
Mindkét rendezvényre várják a plébániák hívet.

Orgonakoncert Gyulafehérváron
Szombaton, május 26-án este hét órától orgonakoncert lesz a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban. Az előadó Nagy-Brittaniából érkezik. Eleni Keventsidou Athénban született, 9 éves korától játszik orgonán, a konzervatóriumot Athénban végzése. Több rangos koncert kötődik nevéhez világszerte, amint kitüntetések, díjak és elismerések is. Gyulafehérvári koncertjén Frescobaldi, Mendelssohn-Bartholdy, Bach, Karg-Elert, Mendelssohn, Liszt, Alain, Max Reger és Yannis Konstantinidis művei lesznek hallhatók. Várnak minden orgona muzsika kedvelőt.

Szentségimádás az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve
A 2020-as 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve az egész Kárpát-medencére kiterjedő szentségimádást hirdet az eseményt szervező bizottság. Június 2-án, szombaton, helyi idő szerint 18-19 óra között imádkozzunk azért, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust felismerjük és egyre jobban szeressük.
A szervezők célja, hogy 20.000 regisztrált személy különböző helyszíneken de egy időben együtt imádkozzon az oltáriszentség előtt. Regisztrálni a krisztuskiraly.iec2020.hu oldalon lehet.

Időjárás: Ma a napos-gomolyfelhős idő mellett ismét többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Heves zivatarok ma is előfordulhatnak. Időnként megélénkül a szél. Fülledt meleg időre a délután folyamán számíthatunk. Napközben 24-29 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2018. május 24.

About the author

maradmin

Leave a Comment