2018. május 29. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán  Uzonban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk nyitott szívvel az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé és kérjük, árassza ránk Szentlelkét, hogy megújuljunk hitben, reményben és szeretetben.

Szent Antal nagykilencedek
Egyházmegyékszerte folytatódnak a nagykilencedek Szent Antal ünnepére készülve.
A csíksomlyói kegytemplomban keddenként reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor vannak a szentmisék. A reggel 8-kor kezdődő szentmise szónoka felváltva a helyi ferencesek. A fél 11-es szentmisén Bakó Ferenc sepsibükszádi plébános prédikál. Az este 7-kor kezdődő szentmisén Gegő Julianus ferences atya mond szentbeszédet. Hallgatóink is bekapcsolódhatnak az este 7 órás szentmisébe.  A kolozsvári ferences templomban a szentmisék délelőtt 10 és délután 6 órától kezdődnek, délután 5 órától szentségimádást tartanak. A 10 órakor kezdődő szentmisék keretében vendégpapok prédikálnak.
Székelyudvarhelyen a ferences templomban a szentmiséket délelőtt 10 órakor a környék papjai végzik. A hetedik alkalom témája: Mária hite. A szentmisét és prédikációt Papp Antal zetelaki plébánosa tartja.
A nagyszebeni ferences templomban a Szent Antal kilencedet ma délután 5 órakor tartják. Előtte félórával rózsafüzért imádkoznak.
A szárhegyi ferences templomban a szentmisék rendje a következő: délelőtt 10 órától rózsafüzér, majd fél 11-től és délután 5 órától szentmise elmélkedéssel. A hetedik kedd elmélkedési témája: „Mi, illetve ki az ember, és ki az Isten?”
Aki szeretné jobban megismerni Istent és a hitét, éljen a lehetőséggel és vegyen részt ezeken a rövid kis – szentmisébe foglalt – felnőtt katekéziseken.
A szatmárnémeti Szent Antal-templomban keddenként, reggel 9 órától gyónásra nyílik lehetőség, 10 órától kezdődik a szentmise, amelynek főcelebránsa és szónoka Kinczel István, a szatmárnémeti Kis Szent Teréz egyházközösség plébánosa.
Az arad-belvárosi minorita templomban kedden délután 5 órakor a szentmiséken az elmélkedéseket Matieș Marin lovrini plébános tartja.

Zarándoklat Szentjobbra
Böcskei László megyés püspök 2016-ban zarándokhelyként erősítette meg a Boldogságos Szűz Mária születésének tiszteletére felszentelt szentjobbi plébániatemplomot. Ezért május 30-án, holnap Szent István király ereklyéi átvitelének ünnepén az egyházmegye papjai és szerzetesei számára szervez zarándoklatot a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség. A 11 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Böcskei László megyés püspök lesz. Az ünnepség keretében az egyházmegye papjai és szerzetesei megemlékeznek és imádkoznak a két évvel ezelőtt, 2016. május 25-én elhunyt Tempfli József megyés püspökről.
Szent László király a Pray-kódex naptára szerint 1084. május 30-án itt talált rá Szent István ereklyéjére és az ő tiszteletére bencés monostort is alapított Szentjobbon. A május 30-i ünnepet a XV. század végéig Váradon és Székesfehérváron is megtartották.

Mária Rádiós önkéntes-találkozók
Hamarosan kezdetét veszi a júniusi önkéntes találkozók sorozata, melynek első helyszíne holnap este hat órai kezdettel lesz Nagyváradon a rádió épületében. Június 1-én, pénteken délelőtt tíz órától Gyergyószentmiklóson, a Szent Miklós plébánián gyűlnek össze az önkéntesek, majd délután 15 órakor  Székelyudvarhelyen, a Szent Pió lelkigyakorlatos házban. Június 2-án, szombaton Csíksomlyón, a ferences kolostorban lesz a találkozó délután fél öt órától; június 3-án, vasárnap Gyergyószentmiklóson a Szent István templomban a délelőtti szentmisék végén találkozhatnak promóciós munkatársunkkal. Június 5-én, kedden 11 órától Marosvásárhelyen, a Deus Providevit házban, valamint június 6-án, szerdán fél öt órától Kolozsváron, a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében kerül sor az önkéntesek találkozójára. A további időpontokról és a helyszínekről a későbbiekben hallhatnak.

Búcsú Gyergyószentmiklóson
Május 30-án, holnap tartják a gyergyószentmiklósi Szent István-plébániatemplom búcsúját. Az egyházközség Szent István király ereklyéinek átvitelét a délután 5 órakor kezdődő szentmisén ünnepli. A szentbeszédet Pál Vilmos gyergyóhodosi plébános tartja. Rádiónk hullámhosszán, hallgatóink is bekapcsolódhatnak az ünnepi szentmisébe!

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Minden hónap elsőpéntekén délután 5 órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébániatemplomban minden elsőpénteken este 10 órától virrasztás van reggel 6:30 -ig. Várják mindazokat, akik szeretnének egy éjszakát az Úr jelenlétében tölteni. A virrasztást rádiónk élő adásban közvetíti!

Időjárás: Május utolsó napjai is nyáriasan meleg időt tartogatnak, a csúcshőmérséklet többfelé a 30 fokot is megközelíti. Ma már kicsit megnyugszik a légkör, csak néhol fordulhat elő egy-egy zápor, esetleg zivatar. Sokfelé megélénkül a délkeleti szél. Napközben 24-30 fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2018. május 29.

 

 

About the author

maradmin

Leave a Comment