2018. május 31. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Brassóban, a belvárosi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk nyitott szívvel az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé és ma különösképpen is adjunk hálát, hogy velünk és közöttünk maradt a kenyér színe alatt.

Krisztus szent teste és vérének ünnepe
Anyaszentegyházunk ma üli Úrnapja ünnepét.
Ezen a napon ünnepli búcsúját a székelyudvarhelyi főesperesi kerület. A szentmisét délelőtt tizenegy órakor a Márton Áron téren Jakubinyi György érsek mutatja be a kerület papságával együtt. Az ünnep szónoka dr. Székely Dénes teológiai tanár, kanonok, kolozsmonostori plébános. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
Gyimesbükkön az egyházközség fő búcsúnapja szintén Úrnapján van. A délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József segédpüspök.
Ugyancsak ma van a csíklázárfalvi egyházközség búcsúja is. Ma délután hat órakor lesz szentmise, utána pedig körmenetet tartanak. Az ünnepi búcsús szentmisét azonban vasárnap, június 3-án délben fél 1-kor tartják, meghívott szónok: Szőcs Márton csatószegi plébános.
A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban az úrnapi szentmisét délután hat órától Horváth István főesperes celebrálja a központi papsággal együtt. Az ünnepi körmenetet az érseki palota udvarán tartják a kis- és nagyszeminárium diákjainak részvételével.
Kolozsváron, a Szent Mihály-plébániatemplomban ma délután hat órától kezdődik az úrnapi szentmise, amelyet körmenet követ a város papjainak és híveinek részvételével. A szentbeszédet Takó István, a Kolozsvár szentpéteri plébános, egyetemi lelkész tartja. Az ünnepi szentmisén a Szent Cecília kórus és kamarazenekar énekel.
A nagyváradi székesegyházban ma délután hat órakor Böcskei László megyés püspök a helyi hagyomány szerint a város papjaival és híveivel közösen mutataja be az ünnepi szentmisét. Azt követően kerül sor az úrnapi körmenetre a püspöki palota kertjében, melyre a főpásztor külön meghívta a város plébániáinak ez évi elsőáldozóit és bérmálkozóit. Ezen a napon a város lakói együtt imádkoznak közösségeink megerősödéséért, ezért a többi templomban elmaradnak a délutáni szentmisék.
A temesvári székesegyházban Roos Márton püspök ugyancsak ma délután hat órakor celebrál szentmisét, amelynek keretében az egybegyűlt lelkipásztorok és hívek az Oltáriszentséget körmenetben kísérik a dómban felállított oltárokhoz.
Szatmárnémetiben ma este hét órától Schönberger Jenő püspök celebrálja az ünnepi szentmisét a Székesegyházban, a mise után pedig jó idő esetén körmenetet tartanak a város régi főterén, a park körül.

Mária Rádiós önkéntes-találkozók
Elkezdődtek a soron következő önkéntes találkozók. Nagyvárad után holnap délelőtt tíz órától Gyergyószentmiklóson, a Szent Miklós plébánián várjuk önkénteseinket, majd délután három órakor Székelyudvarhelyen, a Szent Pió lelkigyakorlatos házban. Június 2-án, szombaton Csíksomlyón, a ferences kolostorban lesz a találkozó délután fél öt órától; június 3-án, vasárnap Gyergyószentmiklóson a Szent István templomban a délelőtti szentmisék végén találkozhatnak promóciós munkatársunkkal. Június 5-én, kedden déleőtt tizenegy órától Marosvásárhelyen, a Deus Providevit házban, valamint 6-án, szerdán délután fél öt órától Kolozsváron, a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében kerül sor az önkéntesek találkozójára. A további időpontokról és a helyszínekről hírműsorainkban értesítjük hallgatóinkat.

Szentségimádás az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve
A 2020-as 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve az egész Kárpát-medencére kiterjedő szentségimádást hirdet az eseményt szervező bizottság. 2018. június 2-án, szombaton, helyi idő szerint 17-18 (nálunk18-19) óra között imádkozzunk azért, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust felismerjük és egyre jobban szeressük.
A szervezők célja, hogy 20.000 regisztrált személy különböző helyszíneken de egy időben együtt imádkozzon az oltáriszentség előtt. Regisztrálni a krisztuskiraly.iec2020.hu oldalon lehet. A kezdeményezéshez többen is kapcsolódnak Erdély-szerte. A csíksomlyói kegytemplomban már délután 5 órától kezdődik a szentségimádás, melyet rádiónk élő adásban közvetít.

Gyereknap és ünnepség Nagyszalontán
Béke Királynője gyermeknap és tanévzáró ünnepség lesz a mai napon Nagyszalontán. A program délben ünnepi szentmisével kezdődik a helyi római katolikus templomban, melyet Böjte Csaba ferences atya mutat be. Ezt követően ebéd lesz a Béke Királynője gyermekotthonban, amit lovasbemutató, valamint foci és kosárlabda bajnokság követ. A rendezvény délután hat órakor a Csíky Gergely „Buborékok” című előadásával zárul, melyet a Zilahy Lajos Művelődési Házban lehet megtekinteni. Mindenkit várnak a közös ünnepségre.

Időjárás: Ma helyenként alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Emellett továbbra is napos, igazi nyári idő várható. Hajnalban 6-17, délután szinte mindenhol 30 fok körüli csúcshőmérsékletre készülhetünk. Nyugaton, északnyugaton időnként megélénkülhet a délies légmozgás.

MRE – Hírszolgálat, 2018. május 31.

About the author

maradmin

Leave a Comment